Skocz do zawartości

Fermentis Safbrew T-58


Rekomendowane odpowiedzi

No i właśnie mam dylemat . 2 tygodnie mógłbym poczekać na gęstwę ( z góry dziękuję za propozycję ) bo planuję warzyć w niedzielę i mógłbym robić coffee stouta . Myślę też o zakupie sucharów ( dwóch paczek ) bardziej belgijskich i odpornych na alko ( propozycje ? )

 

Ale chyba skończy się eksperymentem . Bo po pierwsze te drożdże już mam a po drugie to korci mnie ten eksperyment :)

 

EDIT : Jednak się zdecydowałem na te T-58 .

 

Bardzo mocno napowietrzyłem brzeczkę ( kilka godzin pompką ) Dodałem uwodnione 2 saszetki ok. 22.00 . Rano już mocno pracowały . Przeniosłem do piwnicy do 13 stopni . Po 2 - 3 dniach dodam jeszcze 500 g cukru Muscovado Dark ( taką technikę wyczytałem w jednej z receptur w wiki )

 

Zobaczymy co z tego będzie

 

EDIT 2 : Jak zaplanowałem tak zrobiłem . Temp. otoczenia 13 st. C . Po 7 dniach blg 5 ( ładnie zeszło mimo niskiej temp.) Przeniesione do domu w okolice 19,5 st. na 2 dni . Teraz jest w ok. 22 st. Dziś zmierzone 4 . Jak na te drożdże naprawdę nieźle. Smak treściwy , przebijają się "ciemne" posmaki cukru muscovado. Brak estrów . Bardzo przyjemne w mojej ocenie , użyłbym słowa stonowane . Ale jak mówi klasyk , co ja tam wiem :-)

Potrzymam jeszcze parę dni i jak stanie blg ....hmmm... robić cichą jeszcze czy w butle ?

Edytowane przez Quentin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Pierwszy raz próbuję te drożdże. Zadałem je wczoraj o 15stej, rozpoczęły szaloną burzliwą o 20stej. Dzisiaj w południe już praktycznie nie pracują. Z tym, że zadałem je w temp. 27 stopni. Brzeczka miała 12,2 stopnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Zdecydowanie zly pomysl moim zdaniem. To co opisujesz to ja bym na Nottingham zrobil albo ew. Workhorse. W drugiej kolejnosci PAY7, US-05, S-04.

Czytałem gdzieś, że S-04 potrafią pracować bardzo nisko, nawet w okolicy 12-13C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Browar Perun w swoim piwie "Oblewanie Perperuny" ich użył, także pewnie da się użyć :). Warzę klona w tygodniu, zobaczymy. Alternatywnie Gozdawa BFSAY z sucharów. Mam BIPA na nich, na cichej. Też zobaczymy :).

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czołem,

Jak ważne jest utrzymanie stałej temperatury fermentacji przy tych drożdżach? Jak na razie zapewniłem Saisonowi temperaturowego rollercoastera: zadanie drożdży przy 20st, przez 10h zjazd do 18st, potem chcąc uzyskać temp pokojową skoczyło mi do 22-23st na 12h, żeby później zejść do 17, bo wrzuciłem za dużo mrożonych butelek do lodówki ;) Aktualnie (trzecia doba fermentacji) utrzymuję na 19st.

 

Na opakowaniu drożdży stoi, że temp. optymalna to 15-20st., ale czytam tutaj, że piwowarzy fermentowali i w wyższych, zależy mi na estrach (stąd chęć podciągnięcia pod temp. pokojową), ale znów nie chcę przesadzić i naprodukować fuzli.

 

Zdrówka

Tomek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witam, mam pytanie odnośnie tych drożdży, otóż jak szybko są w stanie przerobić 8l w temperaturze 14-15 stopni? U mnie zaczęły pracę 17.09 Bardzo intensywna fermentacja-czapa piany, bulgotanie co sekundę. Zaglądam 18.09 czyli 24 h i zero oznak fermentacji. I jaka jest w końcu ich gęstość końcowa? Na razie blg nie zmierzone, ale 24 h? Co o tym myślicie? To normalne przy tych drożdżach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Za tydzień będzie miesiąc fermentacji na tych drożdżach. 2 tygodnie w warunkach o niższej temperaturze 14 stopni max. Przeniesione do temperatury 17-18 stopni-po tygodniu 4,5 BLG

Dzisiaj sprawdzone po   2     dniach   znowu   4,5 BLG, zejdą jeszcze? Bo strach butelkować. BLG początkowe-13. Na opakowaniu jest niby napisane final gravity: high.

Edytowane przez Everyoneisrich
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Potwierdzam dobre efekty, jakie dają te drożdże w piwach wędzonych - 2 lata temu popełniłem bezstylowe, wędzone piwo [moje pierwsze ze 100% zacieraniem:P: 2/3 buk, 1/3 pilzeński], które wyszło bardzo fajnie.

Dziś zrobiłem coś podobnego - zobaczymy co będzie tym razem;]

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Czołem! 

Mój pierwszy post na forum, mimo godzin stalkowania i podczytywania zachłannie. :D

Do rzeczy, ma ktoś doświadczenie z underpitchingiem w przypadku tych drożdży? Zaufałem na ślepo sklepowi gdzie się zaopatrzyłem w zestaw słodów na American Barley Wine, a dorzucili mi 1 paczuszkę i dopiero mnie tknęło że trochę dałem ciała, nie zorganizowałem z tego żadnej gęstwy etc. Jak myślicie, eksperyment czy niewypał? 

(zaznacze jeszcze, nie zależy mi póki co na stylowości, raczej na tym, czy wyjdzie z tego coś do wypicia z przyjemnością) 

Edytowane przez Adam Pawlicki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Adam Pawlicki napisał:

Czołem! 

Mój pierwszy post na forum, mimo godzin stalkowania i podczytywania zachłannie. :D

Do rzeczy, ma ktoś doświadczenie z underpitchingiem w przypadku tych drożdży? Zaufałem na ślepo sklepowi gdzie się zaopatrzyłem w zestaw słodów na American Barley Wine, a dorzucili mi 1 paczuszkę i dopiero mnie tknęło że trochę dałem ciała, nie zorganizowałem z tego żadnej gęstwy etc. Jak myślicie, eksperyment czy niewypał? 

myślę że będzie loteria. znam ludzi którzy przepędzili portera bałtyckiego na saszetce gozdawy i wyszło bdb piwo. ja bym zapobiegawczo dokupił paczkę - 6,50 to nie fortuna, a szkoda spieprzyć takiego mocarza. inna kwestia że mocno średnio widzę T58 w tym stylu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.