Jump to content
Makaron

Fermentis Safbrew WB-06

Recommended Posts

Po trzech warkach zrobionych na tych drożdżach mogę przekazać swoje spostrzeżenia.

Wszystkie warki fermentowałem poniżej/w okolicy temperatury balansu goździk/banan zalecanej przez producenta. Żadna z nich nie ukazała nawet powiewu fenolowej nuty aromatycznej. Przypuszczam, że jakiś ślad goździka pojawi się przy fermentacji trzymanej w okolicach 17-18 stopni. Ponadto wydaje mi się, że WB-06 to jest taka wersja light w rodzinie pszenicznej. Aromaty i smaki są w miarę umiarkowane. Chociaż z drugiej stroy, robiąc piwo z pulpą owocową mango i ananas, drożdże zdecydowanie zdominowały profil piwa i dodatki owoców na cichą zostały w pełni zdominowane przez drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkurze temat:

 

Jak z piana w piwie po tych drozdzach? Dotyczczas uzywalem do pszenicy Y1433, piwo b. smaczne wychodzi, ale niestety piana sie nie trzyma... Nie wiem na ile to blad w sztuce, na ile "wina" drozdzy - czytalem kilka opini, ze one po prostu tak maja...

 

Wiec jak to wyglada w przypadku WB-06?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbował ktoś fermentować nimi w temperaturze 13°? Bo właśnie tyle mam w piwnicy, a wczoraj po południu postawiłem na nich Hefeweizena (25l ~11,5°blg). Drożdże rozruszałem w starterze 1l (10°blg) przez 24h na mieszadle magnetycznym. Dopiero minęlo 20h więc wiadomo, że nie ma co panikować, aczkolwiek byłbym spokojniejszy jakby ktoś napisał "jasne, ruszyły mi w 12°C" :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem na nich pszenice w 13 stopniach właśnie. Nie było problemu z fermentacją w tej temperaturze, jednak jeśli chodzi o hefewaizena - te drożdże to kiepski wybór. Są lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, Joosto napisał:

Robiłem na nich pszenice w 13 stopniach właśnie. Nie było problemu z fermentacją w tej temperaturze, jednak jeśli chodzi o hefewaizena - te drożdże to kiepski wybór. Są lepsze.

Do tej pory robiłem tylko 2 pszeniczne.

 

Grodziskie na S-33 - ale było to moje trzecie piwo. Sporo rzeczy zepsułem przy warzeniu więc nie odbieram tego piwa jako wykładnika jakości drożdży.

Hefeweizen na M20 - byłem w miarę zadowolony, mimo że nie przepadam za pszenicznym. Robię dla znajomych, a im smakowało.

 

Możesz coś polecić? Z uwagi na to, że pszeniczne robię rzadko to raczej płynne odpadają (szkoda mi 40zł na jedną warkę jeśli gęstwy i tak nie użyję) chyba, że polecisz coś ultra super ;)

 

Fermentacja po 48h niby ruszyła (bulgać nie bulkało, ale była piana). Pojechałem na poligon i poprosiłem żonę żeby owinęła kocem fermentor i postawiła obok butelkę z ciepłą wodą (taka ciepła z kranu). Dziś rano (60h) zaczęło dlikatnie  bulkać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak szybkie są WB06? Nastawiłem przeniczniaka z brewkitów Coopersa (chmielony i niechmielony). To moje drugie piwo. Wyszło 21 litrów z BLG 11.  Bulkanie (wiem, wiem) zaczęło się po dwóch godzinach, po pierwszej dobie było całkiem intensywne i teraz po drugiej dobie znacznie się spowolniło. Fermentuje w temperaturze 17 st. Nie chcę na razie otwierać fermentora aby zbadać BLG - miałem plan żeby potrzymać je tydzień, ale zaskoczyła mnie, że już się zatrzymuje. 

Edited by pt123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie na szybko 

W jakiej temperaturze najlepiej trzymac od początku te drożdże ? 

Mam tak 10'c w spiżarni, ok 14'c w korytarzu, ok 16'c w kotłowni i ok 20'c w pokojach.

Myślicie że 14'c na początek jest dobrze dla tych drożdży ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...