Jump to content
wyvern

Piwny depozyt - Wrocław

Recommended Posts

Funkcjonuje, ale jak tak dalej pójdzie, to pewnie już niedługo. Myślę, że większość aktualnie obecnych piw może być już niepijalna ze względu na upływ czasu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy czyściłem depozyt do zera, pojawił się kolega @Glowa i zabrał chyba dwa piwa z depozytu i dwa moje. Ja zabrałem osiem, wstawiłem pięć. W bilansie brakowało jednej butelki, chyba był granat. Na miejscu sprawdziliśmy stan pozostałych. Trzy się przegazowywały, w tym jedna poważnie.

 

Stan depozytu (wybór niewielki, ostatnio mam pustki w piwnicy):

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Farmhouse Ale x2 - data rozlewu sierpień 2019

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Flamandzkie czerwone ale - data rozlewu 13-04-2019

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Lambik - data rozlewu sierpień 2019

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Doppelbock - data rozlewu 06-04-2019

Edited by MistrzSuspensu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Talip - Cherry Sour ALE 27.04.2019

Kwaśność niska, ja wolę mocniej, ale uważam, że jest ok. Czuć, że to Berliner. Nagazowanie średnie, też może być. Chyba też trochę aldehydu. Największy problem to ten koncentrat wiśniowy. Następnym razem spróbuj dodać np. wiśnie mrożone. Ja próbowałem i efekt był o wiele lepszy. Jednak piwo nadal do wypicia. Nie wiem jak z aromatem, bo dosyć szybko wypiłem i zapomniałem sprawdzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, z przegazowanych wziąłem Koźlaka z browaru Glamdring i Pilsa od Wielkiej Sowy,

do tego Farmhouse Ale i Lambic od MistrzaSuspensu, zostawiłem Belgian Dark Strong Ale i Flandersa. Niebawem przyniosę więcej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Prokrastynacja - Pieprzony stout, styczeń 2019

Aromat orzechowo-kawowy. Nagazowanie średnie. W smaku orzechowy, w posmaku gorzka czekolada. Lekko owocowy, chyba już utleniony, bo te owoce to coś w rodzaju wiśni. W sumie bardzo przyjemne. W nazwie jest "pieprzony", no i jest jakby lekko pikantne na języku, ale w smaku tak mocno tego nie czuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku to piwo (pieprzony stout) było paskudnie fenolowe, nieprzyjemnie pieprzowe, mdłe i za słodkie. Dobrze, że się fajnie zestarzało. 

 

Browar Wielka Sowa - Wytchnienie Krecika (Pils Bohemski)

 

73313130_411509449525206_5638655811782705152_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_oc=AQn8Yrrzoct7U3cd8Iuge40eWVw4A7fLRjYsByG_M7fVDabZ1WdARGXenlgj6nCWxCE&_nc_ht=scontent.fwaw5-1.fna&oh=c214825cb35f73718a12e9a0bcf14055&oe=5E563716

 

Etykieta bardzo ładna, nawet z morską opowieścią, kapsel firmowy, elegancko. Piwo bardzo mocno nagazowane. Barwa jasno złota, raczej ciemniejsza niż większość znanych mi pilsów. Klarowność: powiedzmy opalizujące. Klarowniejsze niż większość pale ale, mętniejsze niż np. pilsner urquel. Piana obfita, drobnopęcherzykowa, część z niej przez jakiś czas utrzymuje się w formie ładnego, kremowego kożuszka, niczym pianka z mleka. W aromacie słodowo-chmielowo. W smaku przyjemnie słodowe, mimo jedynie 4.4 % alk piwo jest dość treściwe.  Goryczka średnio-niska, ale mogę być nieobiektywny, bo piłem już dzisiaj IPĘ. Mam wrażenie, że gdzieś tam w tle jakieś jabłko się przewija. Po przełknięciu długo czuć dużo chmielu w posmaku, kojarzy mi się z szyszką lubelskiego (wiem, że to Saaz, ale nie miałem z nim styczności bezpośrednio). Bardzo dobre. 

Edited by Glowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Glamdring - Traditional Bock

 

74880643_2477718022345252_8172333586075090944_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_oc=AQk7yEkP9o7rjhQESCRLS4BDVcAAL2t4oux1PbitlrNzJP6VOxD8xUVgzBhiKAM20AM&_nc_ht=scontent.fwaw5-1.fna&oh=fc0a4f687f440c1c7f7ab53f69737381&oe=5E488B0C

 

Piwo barwy ciemnobrązowej. Nagazowanie bardzo wysokie, na początku nalewa się sama piana, jasnobeżowa. Czuć karmel, który przypomina mi trochę jakby rozgryźć słód caraaroma, może wszystkie słody z "cara" w nazwie mają taki specyficzny posmak? Poza tym słodowość i przyjemne melanoidyny, jakaś skórka ciemnego chleba. Czuć też suszone owoce, ja czuję suszoną śliwkę, moja dziewczyna rodzynki. Gdzieś w tle wydaje mi się, że jest nutka gorzkiej czekolady. Odczucie w ustach: piwo pełne, treściwe. Wyczuwalny alkohol, powiedziałbym po smaku, że ma z 7% ( choć nie uderza do głowy). Piwo 9-miesięczne, brak jakichś negatywnych oznak starzenia/utlenienia, przynajmniej ja nie wyczuwam. Bardzo dobre.

 

 

Kurde, po tych waszych lagerach mam ochotę kupić sobie lodówkę do fermentacji i postawić ją na środku salonu :D

Edited by Glowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Lambik

 

75603876_416999028966004_6706392305135255552_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_oc=AQkNYu48ZXDB4smmxQ3AQTiKgvXYcbP1bQj-udOmtL3jfzdmFivYtudBb5kDIfsO83A&_nc_ht=scontent.fwaw5-1.fna&oh=580f8907cacf8aa4cadbdf2f23e75c58&oe=5E184D5F

 

 

Barwa jasnosłomkowa, piwo bardzo klarowne, nagazownie średnie, na początku nawet jakaś piana jest. W aromacie głównie siano, w tle trochę końskiej derki. Nie piłem w życiu wiele lambików, więc trudno mi opisać, ale przypomina mi trochę oude gueuze z timmermansa.  W smaku to co w aromacie, kwaśność dość niska, piwo bardzo wytrawne. Po przełknięciu pojawia się octowość, która trochę przeszkadza, ale mimo to piwo jest pyszne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za wczoraj i dzisiaj:

 

Browar Wielka Sowa - Summer Ale
Aromat cytrusowy, po otwarciu i nalaniu do szkła czuć go, później zanika prawie zupełnie. W smaku cytrusy, coś w rodzaju Vibovitu. Dość mocno utlenione, w smaku wyraźnie czuć miodek, no ale piwo ma prawie rok i jest to lekki summer ale. Lekka groyczka. Nagazowanie średnie. W sumie dało się wypić, mimo, że wiekowe :)

 

Browar Prokrastynacja - Berliner Weisse
W aromacie typowa kiszonka. W smaku cytrusowe, białe owoce, kwaśność lekka. Pełnia wyższa niż mogłem się spodziewać. Nagazowanie średnie. Dobre, orzeźwiające piwo.

 

Browar Wielka Sowa - APA Smerf
Aromat nikły, ale piwo ma prawie rok, cytrusowy. Goryczka żywiczno-grejpfrutowa goryczka. Owocowe, cośw rodzaju mango albo jabłka z kompotu. Rok temu to pewnie było trochę przechmielone. Chyba lekki goździk wyczuwalny przy przełykaniu. Piwko jeszcze nadawało siędo konsumpcji :)

 

Browar Skajo - Dynia
W aromacie fuzle i karmel. W smaku alkoholowe, dynia dobrze wyczuwalna, coś w rodzaju połączenia melona z ogórkiem. Karmelowe, lekka goryczka. Trochę zapychające od karmelu. Piwko w miarę ok, niestety bardzo przeszkadzają fuzlowo/alkoholowe posmaki.

 

Browar Prokrastynacja - BDSA
W aromacie czerwone jabłko, lekko karmelowe, niestety też farba emulsyjna. W smaku karmelowo-chlebowe, alkohol i aldehyd. Fermentacja poszła trochę nie tak, szkoda, bo pod aromatami z błędów fermentacji, wyszło coś fajnego, pomiędzy Barley Wine a Bockiem. Może to jeszcze jakoś się przerobi, w sumie nie wiem jak długo piwo leżakowało. Nie sklarowało się za dobrze, więc chyba niedługo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BDSA ma prawie rok, ale fakt, z fermentacją był problem, drożdże ruszyły dopiero trzeciego dnia. Mogłem też schrzanić zacieranie, bo uciekła mi temperatura i mogłem ubić enzymy, trochę skrobii mogło się do piwa dostać. 

 

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Farmhouse ale 

 

75336362_430469941207808_6789080639015485440_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_eui2=AeGn87_DkkC-sIVxDTrb7iGWsj48UPRTWeXTNbpMncYPFLJZE6B4L4S45kgsuXy1A3zw23OWfciDz0uyfKrUMsFn4PymIEw7RUO68-arPFYCtQ&_nc_oc=AQmVtWfr0Nym0O1E5Q2jgaWPwEZegneq0kZjMZg6Mhoky9_T8I3vWVq3qgfroQu-WFc&_nc_ht=scontent.fwaw5-1.fna&oh=b0430035faa2ac7edc251276e7b9fd96&oe=5E48562D

 

Barwa ciemnozłota, piwo dość klarowne. Mało "konia", nie wiedząc co to powiedziałbym że jest to 100% brett. Dość wytrawne ale nie puste, alkohol ukryty. Aromat i smak jest wg mnie głównie wiejski, podwórkowy, może trochę przejrzałe owoce. Bardzo dobre.

Edited by Glowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłem dzisiaj w depozycie.

 

Zabrałem:

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Farmhouse Ale - data rozlewu sierpień 2019

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Flamandzkie czerwone ale - data rozlewu 13-04-2019

 

Zostawiłem:

Browar Korzenny - Robust porter z dodatkiem syropu klonowego - data rozlewu 23- 10- 2019

Browar Korzenny - Sour Imperial IPA - data rozlewu 30-09-2019 - I miejsce Warszawski KPD w kategorii Sour Imperial IPA

 

Stan depozytu:

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Farmhouse Ale  - data rozlewu sierpień 2019

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Lambik - data rozlewu sierpień 2019

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Doppelbock - data rozlewu 06-04-2019

Browar Korzenny - Robust porter z dodatkiem syropu klonowego - data rozlewu 23- 10- 2019

Browar Korzenny - Sour Imperial IPA - data rozlewu 30-09-2019 - 1. miejsce Warszawski KPD w kategorii Sour Imperial IPA

Edited by Korzen_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Prokrastynacja  - Sweet Stout
W aromacie orzechowo-czekoladowe z lekkimi owocami. Bardzo owocowy w smaku, wiśnia, orzechy i karmel. Goryczka niska. Lekko słodkie, czekolada w posmaku. Goryczka lekka. Trochę przypomina napój w typie COca-Coli, m.in. dzięki temu, że jest bardzo nagazowane.  Estry i posmaki od ciemnych słodów na podobnym poziomie. Sweet Stout chyba powinien być bardziej czekoladowy/kawowy/orzechowy. Niemniej dobre piwo.
P.S. Po odgazowaniu w szkle zrobiło się bardziej czekoladowe.

 

Browar Rojber  - FSS Tonka
W aromacie wędzona kiełbasa
W smaku wędzonka, palone drewno, karmel, trochę jakby wiśnia w czekoladzie, lukrecja. Alkoholowe przy przełykaniu. W posmaku wędzonka i czekolada. Nagazowanie wysokie. Wysoka pełnia. Całkiem ok, alkohol przeszkadza, ale tylko na początku. Dosyć inne w smaku od wszystkiego co ostatnio piłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Flamandzkie czerwone ale - data rozlewu 13-04-2019

Ekstrakt  11,8Blg, alkohol 5,4% objętościowo.

75371547_2538819196183603_27757730720393

 

Przy pierwszym nalaniu smak i aromat owocowy ( czerwone owoce), winny, lekko brettowy w kierunku końskiej derki, kwaskowate w sam raz. Zmętnione, bursztynowo- czerwone, piana drobno pęcherzykowa, szybko znikająca. Wysoko nagazowane, szampańsko bym powiedział, pełnia średnia, delikatnie ściągające.

 

Na dnie sporo osadu, przy kolejnym nalaniu piwa do kieliszka, duża ilość tego osadu poleciała i wniosła nie pasującą tu drożdżowość.

 

Ogólnie bardzo przyjemne piwo, owocowe, lekkie, kwaskowate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Farmhouse Ale - data rozlewu sierpień 2019

Ekstrakt  13,8Blg, alkohol 7,5% objętościowo.

 

75478517_2538993892832800_39083460352100

 

Aromat  brettowy, siano trochę konia, jakieś słodkie owoce. W smaku podobnie, wytrawne ale nie jest puste, delikatnie ściągające.  Goryczka niska czysta. Barwa ciemno złota, zamglone, piana szybko znika, wysycenie średnie.

 

Całkiem fajne piwo.

 

Dzięki.

 

P.S.  Co do flamandzkie czerwone ale wysycenie było wysokie, ale nie uciekało z butelki.

Edited by Korzen_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wziąłem

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Doppelbock - data rozlewu 06-04-2019

 

Zostawiłem 5 piwek (daję więcej, bo ze 2 miałem zaległe, a poza tym chcę mieć bufor żeby na spokojnie coś wycofać w razie jakichś ewentualnych przegazowań, niektóre piwka chwila po zabutelkowaniu są) 

 

Browar Prokrastynacja - Flanders Red Ale - data rozlewu czerwiec 2019

Browar Prokrastynacja - Hornindal Kveik Ale - data rozlewu 16 listopada (mało chmielu, słód tylko pilzneński - aromat zdominowany przez "kveikowość", fermentacja w temp. pokojowej)

Browar Prokrastynacja - Hornindal Kveik Apa - data rozlewu 16 listopada (to co wyżej ale chmielone na zimno)

Browar Prokrastynacja - Brett Apa - data rozlewu 21 listopada (brett amalgamation, chmielone na zimno) - tu z degustacją proponuję poczekać do grudnia, bo jeszcze nie nagazowane piwko

Browar Prokrastynacja - Weizen - data rozlewu 11 listopada 

 

Stan depozytu:

Browar Prokrastynacja - Flanders Red Ale - data rozlewu czerwiec 2019

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Farmhouse Ale  - data rozlewu sierpień 2019

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Lambik - data rozlewu sierpień 2019
Browar Korzenny - Sour Imperial IPA - data rozlewu 30-09-2019 - 1. miejsce Warszawski KPD w kategorii Sour Imperial IPA

Browar Korzenny - Robust porter z dodatkiem syropu klonowego - data rozlewu 23- 10- 2019

Browar Prokrastynacja - Hornindal Kveik Ale - data rozlewu 16 listopada

Browar Prokrastynacja - Hornindal Kveik Apa - data rozlewu 16 listopada

Browar Prokrastynacja - Weizen - data rozlewu 11 listopada

Browar Prokrastynacja - Brett Apa - data rozlewu 21 listopada

Edited by Glowa

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Glowa napisał:

Wziąłem

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Doppelbock - data rozlewu 06-04-2019

Muszę cie przeprosić, bo nie będzie recenzji z Flanders Red Ale. W zeszłym tygodniu, kiedy nie było mnie we Wrocławiu, szwagier poczęstował się twoim piwkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, jestem nowy w temacie, byłem w depozycie i zabrałem:

 

Browar Prokrastynacja - Flander Red Ale - data rozlewu czerwiec 2019

Browar Prokrastynacja - Hornindal Kveik Apa - data rozlewu 16 listopada

 

Zostawiłem:

Browar Sesquialtera - Belgian Dubbel - rozlany gdzieś pod koniec sierpnia (https://www.piwo.org/forums/topic/28131-browar-sesquialtera/page/3/?tab=comments#comment-502701)

Browar Sesquialtera - APA (galaxy 2019 i centennial) - rozlana 8.11 (https://www.piwo.org/forums/topic/28131-browar-sesquialtera/page/3/?tab=comments#comment-507097)

 

Nie pomyślałem żeby piwa opisać trochę lepiej, ale są oznakowane karteczkami na szyjce (#56 dubbel i #64 APA)

 

Stan depozytu:

 

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Farmhouse Ale  - data rozlewu sierpień 2019

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Lambik - data rozlewu sierpień 2019
Browar Korzenny - Sour Imperial IPA - data rozlewu 30-09-2019 - 1. miejsce Warszawski KPD w kategorii Sour Imperial IPA

Browar Korzenny - Robust porter z dodatkiem syropu klonowego - data rozlewu 23- 10- 2019

Browar Prokrastynacja - Hornindal Kveik Ale - data rozlewu 16 listopada

Browar Prokrastynacja - Weizen - data rozlewu 11 listopada

Browar Prokrastynacja - Brett Apa - data rozlewu 21 listopada

Browar Sesquialtera - Dubbel - rozlany pod koniec sierpnia

Browar Sesquialtera - APA  - rozlana 8.11

 

Edited by sasuke5055

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bywa :D Jak nie wylał to pewnie było ok :) 

 

Doppelbock:

Barwa bardzo ciemno brązowa, nagazowanie średnio-wysokie, piana beżowa, z czasem znika. Aromat raczej palony/prażony. Skojarzenia: przypalony popcorn, prażony słonecznik. W smaku dochodzi pumpernikiel. Dziewczyna wyczuwa też nutkę octu (zastanawiam się teraz, czy dokładnie umyłem szkło). Alkohol ukryty. W posmaku wyraźna goryczka, trudno powiedzieć czy z chmielu czy z paloności, chyba jedno i drugie. Dobre piwko. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ocet tam mógł być, choć ja w żadnej butelce nie wyczułem. Kapslownica nie dokładnie kapslowała bączki i na przykład w jednej butelce coś mi wyrosło.

Co do piwa, to na etapie gotowania lekko mi się przypaliło :) Goryczka raczej ze słodu, może też to przypalenie, bo chmielu nie dawałem tylko ekstrakt goryczkowy na 20 parę IBU.

36 minut temu, Glowa napisał:

Bywa :D Jak nie wylał to pewnie było ok :) 

Piwo musiało być wyjątkowe, bo z całej skrzynki, wybrał właśnie to :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako że wieczór wolny, więc jak tylko sie schlodziło,

Flanders Red Ale

 

Nagazowanie niskie, prawie brak, stąd i piany brak.

Barwa dosyć ciemna, brąz, raczej nie czerwona, ale mi pasuje.

W aromacie na start dominuje kwasnosc, czerwona porzeczka, troche wiśni, potem trochę śliwki, na drugim planie wyraźna słodowosc.

W smaku kwasne, nie wykręca (chyba ze to ja sie przyzwyczaiłem, bo lubuje sie w srogich kwasach), trochę cytrusow w smaku, ale to zasluga kwasu, minimalny karmelek majaczy w tle, octu specjalnie nie czuje, raczej dopelnia bukiet.

Z czasem wyszla jakby lekka palonosc, czekolada?

 

Z ogrzewaniem sliwka w aromacie dość wyraźnie wyszła na wierzch. 

Mnie smakuje i życzę sobie, żeby i moje wam smakowały jak te mi 😂😀

Edited by sasuke5055

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich.

Jutro planuje podejść do depozytu z moimi piwami a przy okazji mam do oddania za free dwie paczki laktozy po 625g. Jak ktoś ma ochotę przygarnąć to chętnie zostawię w depozycie. Dajcie znać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stan depozytu na 26.11.2019

 

Wziąłem:

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Farmhouse Ale  - data rozlewu sierpień 2019

Browar Korzenny - Sour Imperial IPA - data rozlewu 30-09-2019 - 1. miejsce Warszawski KPD w kategorii Sour Imperial IPA

 

 

Browar Przepona & Browar Pixie+Dixie - Lambik - data rozlewu sierpień 2019

Browar Korzenny - Robust porter z dodatkiem syropu klonowego - data rozlewu 23- 10- 2019

Browar Prokrastynacja - Hornindal Kveik Ale - data rozlewu 16 listopada

Browar Prokrastynacja - Weizen - data rozlewu 11 listopada

Browar Prokrastynacja - Brett Apa - data rozlewu 21 listopada

Browar Sesquialtera - Dubbel - rozlany pod koniec sierpnia

Browar Sesquialtera - APA  - rozlana 8.11

Browar Talip - Lekki Stout z marakują, rozlew 14.11.2019 x2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...