Jump to content
wyvern

Piwny depozyt - Wrocław

Recommended Posts

Browar Talip - Vermont IPA

 

Piwo odgazowywałem przez 2 dni, żeby nie było gashingu, kilka operacji podważenia kapsla wystarczyło.

 

Piwo ładnie się prezentuje, jest dość mętne, barwa powiedzmy złota (zdjęcie trochę przekłamuje). Opadająca piana zostawia lekki lasing. Dość intensywny aromat chmielowy, cytrusowy i owocowy - bardziej owocowy, jakieś mango, w tle może białe winogrona. Piwo bardzo pijalne. Goryczka średnio-intensywna, przyjemna, średnio-długa. Jak na mój gust przyjemna, dziewczyna zauważa lekką trawiastość (ale jest wybredna ;)). Ogólnie udane piwo. 

 

52997056_1272182429613321_7541962219588681728_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_ht=scontent.fwaw5-1.fna&oh=3e7a60f8b55274d9694eb86741c57e9a&oe=5D138C56

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Tauruss - APA

 

Barwa złota, piwo zamglone. Piana średniopęcherzykowa, szybko opada, ale trochę jej pozostaje do końca. Średnio intensywny aromat chmielowy, raczej żywiczny, w tle jakieś cytrusy. Przyjemna, krótka goryczka. Mój próg wyczuwalności sensorycznej nie odnotowuje żadnych wad :), ale aromat mógłby być intensywniejszy. Ogólnie przyjemne, lekkie, sesyjne piwko. Porównując z session ipą, w apie lepsza goryczka, w session ipie lepszy aromat. Dzięki. 

 

taurusApa.jpg.89745b6e0e08b6ed4c9b53d720dd61b2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

W sobotę byłem w depozycie.

 

Zostawiłem:

Skajo - Dyniowe z przyprawami, listopad 2018

Skajo - Gose morelowe, luty 2019

 

Niestety nie miałem czasu na etykiety więc wrzucam tu linki do brewnessa:

 

https://brewness.com/pl/recipe/pumpkin-ale-16/view

https://brewness.com/pl/recipe/gose-z-morelami/view

 

Zabrałem:

Browar Talip - Belgian IPA

Alison - Imperial Whisky Stout

 

Degustacje wkrótce :)

 

Aktualny stan depozytu:

Browar Tauruss - APA  listopad 2018

Browar Prokrastynacja - NZ-wheat, grudzień 2018

Browar Prokrastynacja - Sweet Stout, styczeń 2019

Browar Prokrastynacja - Pieprzony stout, styczeń 2019

Browar Talip - Belgian IPA 4.02.2019

Browar Wielka Sowa - Summer Ale x2 5.01.2019

Browar Wielka Sowa - Białe Szaleństwo (Witbier) 13.01.2019

Browar Skajo - Dyniowe z przyprawami, butelkowane listopad 2018, zostawione 9.03.2019

Browar Skajo - Gose morelowe, butelkowane luty 2019, zostawione 9.03.2019

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siema,

Zatem dzisiaj zostawiłem:
Browar Rojber - Foreign Smoked Stout ze śliwką wędzoną, butelkowany 23.02.19 w depozycie od 14.03.19
Browar Rojber - Foreign Smoked Stout z Tonką, butelkowana 23.02.19, w depozycie od 14.03.19 (eksperyment z piwem wędzonym i mocnym słodkim dodatkiem); co do Tonki, proponuję filmik od jabeerwooki o dodatkach do piwa


Browar Rojber - Porter Gryczany, butelkowany 12.01.19, w depozycie od 14.03.19

Zabrałem:
Gose od Skajo, Summer Ale i Witbeer z Jugowa Wielka Sowa

Aktualny stan:
Browar Tauruss - APA listopad 2018
Browar Prokrastynacja - NZ-wheat, grudzień 2018
Browar Prokrastynacja - Sweet Stout, styczeń 2019
Browar Prokrastynacja - Pieprzony stout, styczeń 2019
Browar Talip - Belgian IPA 4.02.2019
Browar Wielka Sowa - Summer Ale 5.01.2019
Browar Skajo - Dyniowe z przyprawami, butelkowane listopad 2018, zostawione 9.03.2019
Browar Rojber - FSS śliwka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19
Browar Rojber - FSS tonka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19
Browar Rojber - Porter gryczany, but. 12.01.19, depozyt 14.03.19
Pozdr


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie,
Białe szaleństwo od browaru Wielka Sowa.
Witbir, 12 ekstraktu, 24 IBU, 4,4 volta

Ogromny podziw i zajebisty plus za profesjonalną etykietę. Piwowarstwo domowe wchodzi na wyższy poziom :)

e7847fd96e5c98176d976a969e5b59d8.jpg

Natomiast samo piwo niestety:
Aromat zaraz po otwarciu butelki - nieprzyjemny - siarkowodór, chyba tez delikatne zakażenie wyczuwam, brak kolendry.

Wygląd - zero piany, piwo wygazowane, klarowne

Smak - niestety również brak nagazowania wpływa bardzo niekorzsystnie,. Niestety nie dałem rady dopić. Nie wyczuwam kolendry, Amerykanów.

Być może nie było dobrze zakapslowane. Coś ewidentne poszło nie tak. Jak inne butelki z tej Warki? Może ta moja jakaś trefna?


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Degustacja witbira nie poszła jak powinna, zatem drugi strzał na Summer Ale.
Ponownie piękna etykieta, z opowieścią, składem i parametrami piwa oraz datami warzenia i butelkowania.

Piwo:
Aromat - coś niepokojąco kwaśno-cytrusowego, zapach ten przykrywa wszystko inne.

Wygląd - barwa żółta - opalizująca, piana biała grubopęcherzykowa, szybko redukuje się i zanika.

Smak - cytrynowe, leciutkie, średnio nagazowane piwo, lekki aromat łodygi od chmielu - jest obok cytrynki, nie przeszkadza.

Generalnie piwo jest pijalne, zdecydowanie na letnie grilowanie / spotkanie w terenie itp. Osobiście wolałbym więc goryczki i aromatów chmielowy ze starego kontynentu, ale to moje osobiste odczucie.
Podsumowując piwo lekkie, proste i przyjemne (a zakładam, że takie miało być) i fajnie pijalne, jako nic zobowiązującego, a wręcz przeciwnie - łatwego i prostolinijnego.

Dziękuję za możliwość degustacji, dalej jestem pod wrażeniem etykiet i czekam na recenzję drugiej butelki tego piwa, która została w depozycie.

a63a1fdb742c25f7fd4024317d970e7a.jpg

Lookasoo


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,
Ostatnia degustacja z depozytowego zestawu.
Gose od Skajo.

Gose morelowe.
Na początek dla jasności - zdecydowanie jestem hop headem nie sour headem i to właśnie piwa ostro chmielowe wybieram.
Ale to gose jakoś mnie zainteresowało już w depozycie i od początku miałem wobec niego duże oczekiwania oraz przeczucie, ze będzie dobre.

Dodatkowo przed degustacją musiałem przypomnieć sobie ten styl z BJCP.

A samo piwo:
Aromat - mocno drożdżowy, później wychodzi morela. W sumie nic więcej. Nie wyczuwam kolendry, morskiej bryzy ;)

Wygląd - jak na fotce - pomarańczowe, nieprzejrzyste, zaraz po nalaniu piękna piana, drobno i średnio pęcherzykowa, zanika do zera. Widać spore wysycenie.

Smak - no tu jest rewelacja, kwaśno-słono i morelowo a wszystko pięknie zbalansowane. Bardzo orzeźwiający i świeży smak.

Na dnie butelki sporo „glutów”.

Gratuluję świetnego piwa.

087fa53949489c98139a8d0374e62d00.jpg


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za oceny :)

 

Z tym profesjonalizmem etykiet to bym nie przesadzał, parędziesiąt minut w Canvie.

 

Co do Witbiera, dziwi mnie ta ocena. Może rzeczywiście jakaś trefna butelka, bo jest to piwo, które (jak uważam) w miarę mi wyszło - inaczej nie dawałbym do depozytu.

 

Zdecydowanie czuć tam kolendrę i zdecydowanie czuć amerykańską Citrę. Dawałem do spróbowania paru osobom i nie było żadnych negatywnych ocen.

 

Co do Summer Ale, dokładnie taką samą mam opinię o tym piwie jak Ty, więc tu się wszystko zgadza :)

 

Oby następne warki były tylko bardziej udane ;)

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alison - Imperial Whisky Stout

 

20 Blg, 8% alk.

 

Piwo wychodzi z butelki 3 sekundy po otwarciu, przy nalewaniu pieni się bardzo, lecz piana szybko redukuje się do takiej jak na zdjęciu. W aromacie na pierwszym planie wyraźna wędzoność, czuć dym. Mojej dziewczynie kojarzy się z kiełbasą, mnie nie, dla mnie to taki przyjemny dym z ogniska. Jest słodycz, ale nie za wysoka, dość intensywna goryczka i średnio intensywna paloność, bez popiołu w posmaku - me gusta w tym stylu. W tle jakaś kawa, czekolada, trudno dokładnie określić, bo dym trochę przykrywa. W posmaku pojawia się w delikatnym stopniu whisky. Bardzo dobre piwo.

 

1659816885_whiskystout.jpg.dcb602b3889b8a814ec1bbf3da3d5541.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Browar Talip - Belgian IPA

Wg etykiety 15.5 blg 60 ibu 8.3% abv

 

Barwa:

Barwa jak na zdjęciu, piana głównie średniopęcherzykowa. Trochę nawet osadza się na ściankach, więc nie ma źle.

image.thumb.png.00775aa0a496ab4cd582f7c3620eea02.png

 

Aromat:

Z początku nie poczułem zupełnie nic. Później wychodzi delikatna słodowość, trochę karmeli wg mnie i sporo alkoholu niestety. Wydaje mi się też, że fenole połączone z odrobiną chmielu dają lekką pomarańczę, ale bardzo lekką.

 

Smak:

Goryczka umiarkowana, ziołowa, trochę zalegająca. Nadal bardzo niewiele chmielu, poza tą goryczką. Czuć, że piwo jest mocno wytrawne, bo pozostawia cierpkość na podniebieniu. Na szczęście alkohol w smaku nie jest mocno wyczuwalny, ale wciąż.

 

Podsumowując niestety, do końca nie przypadło w me gusta, choć narzeczona mówiła, że całkiem spoko dla niej. Może po prostu nie trafiło do mnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejna degustacja.

 

Alison - Imperial Whisky Stout

 

image.thumb.png.9642c821645e79152c1e5d3b25dc146f.png

 

Ja na szczęście nie trafiłem na przegazowaną butelkę. Piwko wcale nie wychodziło z butelki. Nagazowanie jest w porządku. Mogło by być nawet odrobinę niższe. Piana niewielka drobnopęcherzykowa, z czasem redukuje się do pierścienia.

 

Barwa:

Barwa jak na zdjęciu, czarna, nieprzejrzysta. Niewiele można powiedzieć więcej, tu wyszystko ok.

 

Aromat:

Na froncie wędzonka torfowa, ale mocno przebija się czekolada mleczna. Już w aromacie czuć, że team słodyczka. Jak dla mnie nie ma dymu, a bardziej coś typu spalona guma wg mnie. Płatków dębowych nie czuję.

 

Smak:

Tutaj wędzonka już dużo mniej wyraźna. Wg mnie na front wychodzi czekoladowość tego piwa. Palonka prawie niewczyuwalna. Definitywnie słodkie i mega gładkie, ze średnią goryczką, czuć również przyjemnie rozgrzewający alkohol.

 

Generalnie bardzo udane piwo, dzięki za możliwość degustacji.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich, w tamtym roku zacząłem warzyć piwo i chciałbym podrzucić 2 butelki mojej 6-tej warki. Jest to co prawda proste "Pale Ale", ale jestem ciekawy opinii innych osób warzących piwo, a sam chętnie zdegustuję piwa innych piwowarów domowych. Także jeśli nie macie nic przeciwko, w przyszłym tygodniu podszedłbym do Piwnicy i wymienił piwa.

Edited by Rocky8ao

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również witam, i również postaram się dołączyć do wymian. Piszę, bo zbieram się i zbieram, a nigdy nie pamiętam żeby się wybrać, więc możne teraz się będę czuł bardziej zobowiązany :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, odwiedziłem dzisiaj Piwnicę i tak wygląda sytuacja:


Zostawiłem: Rocky8ao - Pale Ale x2, but. 7.03.2019, depozyt 27.03.2019
 

Zabrałem:
Browar Tauruss - APA listopad 2018
Browar Prokrastynacja - NZ-wheat, grudzień 2018


Aktualny stan:

Browar Prokrastynacja - Sweet Stout, styczeń 2019
Browar Prokrastynacja - Pieprzony stout, styczeń 2019
Browar Talip - Belgian IPA 4.02.2019
Browar Wielka Sowa - Summer Ale 5.01.2019
Browar Skajo - Dyniowe z przyprawami, butelkowane listopad 2018, zostawione 9.03.2019
Browar Rojber - FSS śliwka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19
Browar Rojber - FSS tonka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19
Browar Rojber - Porter gryczany, but. 12.01.19, depozyt 14.03.19

Rocky8ao - Pale Ale x2, but. 7.03.2019, depozyt 27.03.2019
 

Pozdrawiam

Edited by Rocky8ao

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, aktualizuję w tył bo byłem przed kolegą Rocky8ao:)

 

A więc zabrałem:

Browar Rojber - FSS śliwka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19

Browar Rojber - Porter gryczany, but. 12.01.19, depozyt 14.03.19

 

Dodałem:

Browar Glamdring - NZ IPA, but. 07.02.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - Smoked Russian Imperial Stout, but. ok. 01.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - Traditional Bock, but. 17.02.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - White Spicy Ale, but. 17.12.2018, depozyt 25.03.2019

 

RECENZJA:

Browar Rojber - FSS śliwka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19

1512436499_FSSliwka.thumb.jpg.2e5111174126bfd9f38b17b79ae8fbfc.jpg

 

Barwa:

Ciemna, lekko prześwitujące światło.

 

Piana:

Gęsta, utrzymywała się ok. 1 minuty. Nie przegazowane.

 

Aromat:

Nuty karmelu, jeżyn, wędzonej śliwki, dymu i węgla. Niewyczuwalny chmiel co raczej jest zaletą.

 

Smak:

Jeszcze bardziej intensywne odczucie wędzonej śliwki, delikatna słodycz i odczuwalny, aczkolwiek nierzucający się na pierwszy plan, alkohol. Potem tak jak przy aromacie, wychodzą nuty karmelowe i jeżyny. Bardzo smaczne

 

Ogólne odczucia:

Bardzo udane piwo, które chętnie bym jeszcze spróbował :) Tak akurat na butelkę 0,33l bądź 0,5l. 

 

Browar Rojber - Porter gryczany, but. 12.01.19, depozyt 14.03.19

28440664_PorterGryczany.thumb.jpg.7fea5975a442b2e89804224e1e81af95.jpg

 

Barwa:

Ciemnobrązowa, lekko mętna.

 

Piana:

Krótko się utrzymywała, zdjęcie zrobione ok. 10s po przelaniu do kufla.

 

Aromat:

Bardzo przypominało mi wino z winogron Zinfandel, jeżyny, jagody, wanilia, miód. Niezmiernie mi przypadło do gustu.

 

Smak:

Spotęgowany aromat, słodycz, karmelowe nutki, owoce leśne i delikatne odczucie gryki. 

 

Ogólne odczucia:

Generalnie to było chyba moje pierwsze piwo gryczane i powiem, że jeśli tak smakują inne to mam nowego faworyta jeśli chodzi o gatunek :)

Dobra robota Rojber!

 

Aktualny stan: 

Browar Prokrastynacja - Sweet Stout, styczeń 2019
Browar Prokrastynacja - Pieprzony stout, styczeń 2019
Browar Talip - Belgian IPA 4.02.2019
Browar Wielka Sowa - Summer Ale 5.01.2019
Browar Skajo - Dyniowe z przyprawami, butelkowane listopad 2018, zostawione 9.03.2019
Browar Rojber - FSS tonka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19

Rocky8ao - Pale Ale x2, but. 7.03.2019, depozyt 27.03.2019

Browar Glamdring - NZ IPA, but. 07.02.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - Smoked Russian Imperial Stout, but. ok. 10.01.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - Traditional Bock, but. 17.02.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - White Spicy Ale, but. 17.12.2018, depozyt 25.03.2019

Edited by Kasander

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdegustowałem piwa, które zabrałem z depozytu i poniżej wrażenia jak mi smakowały.

 

Browar Tauruss - APA listopad 2018

 

Wygląd: barwa złota, opalizujące. Piana ładna, średniopęcherzykowa, ale trwała, ładnie koronkuje.

Zapach: bardzo ładny, owoce tropikalne, dla mnie szczególnie grejpfrut.

Smak: goryczka średnia, w smaku owoce tropikalne, tak jak w zapachu, najmocniej kojarzę z grejpfrutem.

Podsumowanie: Bardzo zbalansowane i ułożone piwo. Świetnie pijalne.

 

PS Na zdjęciu ciemniejsze niż w rzeczywistości, przy kolejnych degustacjach popracuję nad światłem.

2126071451_Tauruss-APA4.thumb.jpg.7e96697476f07c79d4b623d39ed44f20.jpg

 

Browar Prokrastynacja - NZ-wheat, grudzień 2018

 

Wygląd: barwa złota z mlekiem, mętne. Piana ładna, drobnopęcherzykowa i trwała, ładnie koronkuje.

Zapach: bardzo delikatny zapach, lekka pszenica i lekkie owoce tropikalne

Smak: tak jak w zapachu bardzo delikatne, lekka pszenica plus owoce tropikalne. Lekko gryzące.

Podsumowanie: Rześkie i bardzo dobrze pijana pszenica, szczególnie w porównaniu do klasycznych, które mnie odrobinę męczą.

 

897991082_Prokrastynacja-NZ-Wheat4.thumb.jpg.e780a2a3b0037ebe0414c9e0b47e58a6.jpg

 

Cieszę się, że mogłem zdegustować piwa innych piwowarów domowych, mam już pełniejszy punkt odniesienia, ile jeszcze pracy przede mną. Także, mam nadzieję, do usłyszenia przy kolejnych wymianach.

 

Edited by Rocky8ao

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety ostatnio otwarte butelki "Pale Ale" były mocno przegazowane, także na wszelki wypadek podskoczyłem do Piwnicy i zabrałem je. Kolejne warki są na różnych etapach, także jak nie będzie z nimi problemu i będą smaczne, to podrzucę 2 butelki do wyrównania depozytu.

 

Aktualny stan: 

Browar Prokrastynacja - Sweet Stout, styczeń 2019
Browar Prokrastynacja - Pieprzony stout, styczeń 2019
Browar Talip - Belgian IPA 4.02.2019
Browar Wielka Sowa - Summer Ale 5.01.2019
Browar Skajo - Dyniowe z przyprawami, butelkowane listopad 2018, zostawione 9.03.2019
Browar Rojber - FSS tonka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19

Browar Glamdring - NZ IPA, but. 07.02.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - Smoked Russian Imperial Stout, but. ok. 10.01.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - Traditional Bock, but. 17.02.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - White Spicy Ale, but. 17.12.2018, depozyt 25.03.2019 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyniosłem 3 piwka

 

Browar Prokrastynacja - Strong Bitter, 16.03.2019

Browar Prokrastynacja - Belgian Pale Ale 16.03.2019

Oba te piwa są na tym samym zasypie i różnych drożdżach, są dość karmelowe. 

 

Oraz

Browar Prokrastynacja - Marynkarz Belgijski, 30.04.2019

To taki mocniejszy witbier z płatkami żytnimi nachmielony na zimno marynką

 

Wziąłem:

Browar Talip - Belgian IPA 4.02.2019

Browar Glamdring - NZ IPA, but. 07.02.2019, depozyt 25.03.2019 (chyba, na etykiecie jest napisane new england IPA Hej Sokoły, z aktualnego stanu depozytu najbardziej mi pasuje)

 

Aktualny stan depozytu:

Browar Skajo - Dyniowe z przyprawami, butelkowane listopad 2018, zostawione 9.03.2019

Browar Glamdring - White Spicy Ale, but. 17.12.2018, depozyt 25.03.2019 
Browar Prokrastynacja - Sweet Stout, styczeń 2019
Browar Prokrastynacja - Pieprzony stout, styczeń 2019
Browar Wielka Sowa - Summer Ale 5.01.2019
Browar Glamdring - Smoked Russian Imperial Stout, but. ok. 10.01.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - Traditional Bock, but. 17.02.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Rojber - FSS tonka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19
Browar Prokrastynacja - Strong Bitter, 16.03.2019

Browar Prokrastynacja - Belgian Pale Ale 16.03.2019

Browar Prokrastynacja - Marynkarz Belgijski, 30.04.2019

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Talip, Belgian IPA

 

58381005_647926505635184_8992425129883467776_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_ht=scontent.fwaw5-1.fna&oh=6d6d06547452248837ea37ba6f156efb&oe=5D731750

 

Barwa, powiedzmy, ciemny bursztyn. Nagazowanie bardzo wysokie, piana obfita. W aromacie i smaku przede wszystkim potężne fenole, przyprawy korzenne, pieprz i chyba ziele angielskie. Aromat chmielowy w ciemno powiedziałbym, że ziemisty, ale to chyba drożdże. Jest lekka alkoholowość, wg mojej dziewczyny trochę przeszkadza, wg mnie nie. W smaku lekka karmelowość. Goryczka przyjemna, średnio intensywna, nie za wysoka, nie za niska. Jak dla mnie ok :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Glamdring - NZ IPA

 

Barwa, powiedzmy, złota, opalizująca, piana dość ładna, średniotrwała. Aromat średniointensywny, trudno powiedzieć co dokładnie czuć w aromacie, ale skojarzenia z Nową Zelandią się pojawiają. W smaku piwo jest korzenne i ziołowe, być może fenolowe (ale mogę to mylić z korzennymi aromatami z chmielu). Goryczka dość wysoka, przyjemna, ziołowa. Równocześnie piwo jest dość słodkie. Całkiem OK :)



hejsokoly.jpg.26671b625af19c43833094f74b33ff16.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Mała podmianka w depozycie.

 

Zostawiłem 2 x Cherry Sour ALE Browar Talip. Rozlew 27.04.2019

Zabrałem:

Browar Prokrastynacja - Marynkarz Belgijski

Browar Glamdring - White Spicy Ale

 

Aktualny stan depozytu:

Browar Skajo - Dyniowe z przyprawami, butelkowane listopad 2018, zostawione 9.03.2019
Browar Prokrastynacja - Sweet Stout, styczeń 2019
Browar Prokrastynacja - Pieprzony stout, styczeń 2019
Browar Wielka Sowa - Summer Ale 5.01.2019
Browar Glamdring - Smoked Russian Imperial Stout, but. ok. 10.01.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - Traditional Bock, but. 17.02.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Rojber - FSS tonka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19
Browar Prokrastynacja - Strong Bitter, 16.03.2019

Browar Prokrastynacja - Belgian Pale Ale 16.03.2019

Browar Talip - Cherry Sour ALE x2 27.04.2019

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMG_2350.jpg.b9cc52089091791384f1f03149681f2c.jpg

 

Browar Glamdring - White Spicy Ale

Kolor bursztynowy, piana drobna i bardzo długo się trzymała. W zapachu miód, brzeczka, lekkie cytrusy, trochę pieprzu.

Smak : ciasteczko, taki troszkę jakby Bitter, przyjemne, można powiedzieć soczkowe, pijalne :) i zdradliwe, delikatnie wyczuwalny alkohol(dla mnie super) moją drugą połówkę zamgliło :D . Ogólnie bardzo dobre piwo. 

 

 

IMG_2351.jpg.49232dc0dcde0f774e2758b55124c47f.jpg

 

Browar Prokrastynacja - Marynkarz Belgijski

 

Kolor złoto-bursztynowy, coś tam pływają jakieś drobinki chmielu, piana drobno pęcherzykowa, niska. W zapachu pierwsze co to jakiś lekki antybiotyk, jabłko, skórka cytryny, białe owoce. Smak najpierw słodki potem lekko kwaśny, goryczka bardzo niska, lekko gryzie w przełyku coś po kilku łykach ale mimo to przyjemnie się piło. Bardzo dobre na letni wieczór.

 

 

Dziękuję bardzo za możliwość spróbowania tych zacnych wyrobów. 

 

Pozdrawiam 

Talip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć , zabrałem cherry sour ale, przyniosłem berliner weisse. 

 

Aktualny stan depozytu:

Browar Skajo - Dyniowe z przyprawami, butelkowane listopad 2018, zostawione 9.03.2019
Browar Prokrastynacja - Sweet Stout, styczeń 2019
Browar Prokrastynacja - Pieprzony stout, styczeń 2019
Browar Wielka Sowa - Summer Ale 5.01.2019
Browar Glamdring - Smoked Russian Imperial Stout, but. ok. 10.01.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Glamdring - Traditional Bock, but. 17.02.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Rojber - FSS tonka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19
Browar Prokrastynacja - Strong Bitter, 16.03.2019

Browar Prokrastynacja - Belgian Pale Ale 16.03.2019

Browar Prokrastynacja - Berliner weisse 25.05.2019

Browar Talip - Cherry Sour ALE 27.04.2019

 

Od razu ocena piwka 

Browar Talip - Cherry Sour Ale 

 

sourtalip.jpg.f39a6c4b02b80248aea871d5eedbadc0.jpgsourcherry.jpg.93dda05ddd6270a15ebfaf206fc2a97b.jpgtalipph.jpg.0c5189a8ac3269824e406276344f1dda.jpg

13 Blg, skład: woda, słód pilzneński, pszeniczny, karmelowy, koncentrat wiśniowy, bakterie kwasu mlekowego, chmiel Lubelski, drożdże us-05

 

Barwa jak widać, czerwona, piany brak, nagazowanie dość niskie moim zdaniem jak na kwaśne piwko. Aromat przyjemny, wiśniowy, kojarzący się ze słodyczą, ale czuć też "kwaśne" aromaty, w sensie czuć pracę lactobacillusów, co bardzo doceniam, bo nie lubię kwaśnych piw owocowych które smakują po prostu jak kwaśny, gazowany sok owocowy - tu są zarówno te kwaśne aromaty jak i owocowość. W smaku kwaśność średnio-niska, smak takiej wiśniowej oranżady, albo jakiegoś sztucznego aromatu wiśniowego. Z ciekawości zmierzyłem Ph, wyszło 3.6. Moje kwasy mają podobne Ph i w smaku wydają się wyraźnie kwaśniejsze, być może koncentrat wiśniowy wniósł jakąś słodycz (może słodziki w składzie?). Na plus pijalność, bardzo dobrze to piwko wchodzi. 

Edited by Glowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ojoj, ale sezon ogórkowy się zrobił. Byłem wczoraj.

 

Zabrałem:

Browar Prokrastynacja - Belgian Pale Ale 16.03.2019

Browar Glamdring - Smoked Russian Imperial Stout, but. ok. 10.01.2019, depozyt 25.03.2019

 

Przyniosłem:

Browar Wielka Sowa - APA Smerf (American Pale Ale), but. 3.02.2019, depozyt 22.07.2019

Browar Wielka Sowa - Wytchnienie Krecika (Pils Bohemski), but. 25.05.2019, depozyt 22.07.2019

 

Aktualny stan depozytu:

Browar Skajo - Dyniowe z przyprawami, butelkowane listopad 2018, zostawione 9.03.2019
Browar Prokrastynacja - Sweet Stout, styczeń 2019
Browar Prokrastynacja - Pieprzony stout, styczeń 2019
Browar Wielka Sowa - Summer Ale 5.01.2019

Browar Wielka Sowa - APA Smerf (American Pale Ale), but. 3.02.2019, depozyt 22.07.2019

Browar Glamdring - Traditional Bock, but. 17.02.2019, depozyt 25.03.2019

Browar Rojber - FSS tonka, but. 23.02.19, depozyt 14.03.19
Browar Prokrastynacja - Strong Bitter, 16.03.2019

Browar Talip - Cherry Sour ALE 27.04.2019

Browar Prokrastynacja - Berliner weisse 25.05.2019

Browar Wielka Sowa - Wytchnienie Krecika (Pils Bohemski), but. 25.05.2019, depozyt 22.07.2019

 

Browar Prokrastynacja - Belgian Pale Ale

 

IMG_20190722_204744.jpg

 

Aromat: likier, czekoladki z alkoholem (Baryłki), arak, aromat do ciasta. Dość poważna jest też niestety stara szmata/mokry karton.

Smak: według mnie bardzo fajny. Głównie ziołowe i przyprawowe fenole, przyjemne i niesamowicie pijalne. Dość lekkie i rześkie. Wyczuwalne nuty alkoholowe i nie jest to niestety czysty zapach etanolu.

 

To, co osobiście próbowałbym poprawić i z czym sam się zderzam w swoich piwach, to utlenienie - bo wydaje mi się, że w Twoim piwie również ono odpowiada za aromat mokrego kartonu. Próbowałeś może kwasu askorbinowego (witaminy C) jako przeciwutleniacza? Ja w ostatniej warce go zastosowałem do rozlewu, ale efekty są mi póki co nieznane.

 

Ponadto moim zdaniem uciekła trochę temperatura fermentacji, czuć fuzle. Aromat chusteczek odkażających do ran, czyli izopropanol ;) Jeszcze wyższe alkohole również pachną podobnie.

Piwo moim zdaniem na plus, mimo obecnych wad. Jego pijalność przeważa szalę na korzyść :)

 

Browar Glamdring - Smoked Russian Imperial Stout

 

IMG_20190722_214758.jpg


Piana średniopęcherzykowa, chwilę się utrzymuje. Nagazowanie jak na RISa średnio wysokie.
Suszona śliwka, paloność, chlebowość skontrowana goryczką. Lekka wędzoność, niski poziom jak na piwo zrobione z użyciem słodu wędzonego torfem. Aromat ciastek i czekolady, bardzo ładny.

Jak nie lubię piw wędzonych (wziąłem je dla dziewczyny), tak to jest naprawdę w porządku i mi podeszło. Ma to związek z tym, nie czuć za bardzo torfowej wędzonki :P
Planowałeś taki delikatny efekt czy tak wyszło? Moim zdaniem bardzo fajne piwo.

 

Z wad niestety również czuć wyższe alkohole i ich estry :( Temperatura fermentacji musiała być leciutko zbyt wysoka przez jakiś czas.

 

Dzięki za możliwość degustacji :) Mimo lekkich wad czuję się usatysfakcjonowany swoim wyborem :) Pozdrawiam i polecam swoje piwa!

Edited by Czeslaw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...