Skocz do zawartości

Fabbrica diBirra


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 3 tygodnie później...

Warka #18 (18 luty)

PILSNER

 

Pale 5kg

Monachijski II 1kg

 

Zacieranie

53°C przez 5 minut

62°C przez 30 minut

72°C przez 30minut

76°C podgrzanie i filtracja

(wyszło 32,5L, 12Blg)

Chmielenie

25g Marynka 60'

32g Saaz 20'

32g Saaz 5'

 

fermentuje okolo 30L 13Blg

 

IBU~25-30

drożdże brewferm lager

 

zabutelkowane a połowa w kegu 09-03-2014r.

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 (22 luty)

BELGIAN PALE ALE

poprzednio bardzo mi smakował(warka 10)

 

2,6kg pale ale strzegom

1kg monachijski strzegom

400g karmelowy 150 strzegom

 

Zacieranie:

62°C 15'

68°C 45'

76°C 10' i filtracja

 

21L 12blg

 

Chmielenie:

20g marynki 60'

12g lubelski 30'

12g lubelski 5'

 

30IBU

gestwa po #16

 

15L w keg reszta w butelki 16marca

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

PODPIWEK Z JAŁOWCA.

na 20L

400g zgniecionych owoców jałowca

gotuje 10min z 40g chmielu lubelskiego.

przecedzam i dodaje 800g cukru.

nie fermentuje, wlewam do kega i gazuje.

bardzo dobre i idealnie gasi pragnienie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #20(7kwiecień)

WITbier

2,3kg pilzneński optima

2kg przenica

200g owies

 

zacieranie:

kleikowanie w 65-68°C 30min

45°C 15min na koniec dodanie pszenicy i owsa

65°C 70min(negatywna próba jodowa po40min)

72°C 30min

76°C 10min i filtracja

 

Chmielenie:

10g Marynka 60 min

15g Lubelski 20 min

10g Saaz,7g Kolendry, 20g skórki 10min

7g Kolendry, 20g Skórki 3min

 

Skórka mniej-więcej po połowie pomarańczy i grapefruita

 

20L 10,5Blg drozdze po 17

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #21 15kwietnia)

 

Sweet Stout

 

pilneński 3kg

Pale ale 0,8kg

karmelowy 150 0,2kg

karmelowy 600 0,2kg

barwiący 0,1kg

palony 0,1kg

 

Zacieranie:

63oC przez 30 min

72°C przez 30 min palony i barwiacy dodajemy na ostatnie 5min

76o przez 10 min i filtracja

 

chmielenie 60min:

30g lubelski 30' i 500g laktozy

15g lubelski 10'

 

15Blg, 22L, drożdże brewfermTOP

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka #22 11maja

 

Porter

 

pilneński optima 5kg

monachijski strzegom 1kg

500g karmelowy 30

250g karmelowy 150

200g karmelowy 300

200g czekoladowy jasny

200g karmelowy 600

100g słodu barwiącego

100g jęczmień prażony

 

Zacieranie:

62°C 30min

72°C 20min czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min

 

Chmielenie 60min:

Marynka 20g 60min

sybilla 20g 30min

Lubelski 25g 5min

 

21Blg, 21L brewferm lager

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #23 16 czerwca

 

Hefe-Weizen

 

pilneński optima 2kg

pszeniczny optima 3kg

 

Zacieranie:

45°C 15 min, było 48°C

55°C 15 min

62°C 40 min

72°C 40 min

 

Chmielenie 60min:

Sybilla 20g

 

WB-06, 12blg 23L

10-15IBU

23.06 zeszło do 2blg

28.06 zabutelkowane 23L 2blg

130g cukru

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #24 22 czerwca

 

Pilzner

 

pilzneński optima 4,5kg(tak sie zwazylo)

 

Zacieranie:

64°C 15min

72°C 45min

76°C filtracja

 

 

Chmielenie 60min:

10g Marynka 60'

15g Sybilla 60'

25g Saaz 20'

25g Saaz 5'

 

Gozdawa Pilzner

10blg, 22L

25-30IBU

3.07 3blg

16.07 2BLG, przelane do kega i kilka butelek

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #25 29 czerwca

 

Hefe-Weizen

 

pilneński optima 1,5kg

monachijski II strzegom 0,5kg

pszeniczny optima 3kg

 

Zacieranie:

45°C 10 min, było 48°C

55°C 10 min

62°C 30 min

72°C 30 min

 

Chmielenie 60min:

Sybilla 20g

 

10-15IBU

20L 13BLG gestwa po #23

 

zeszlo do 1BLG, przelane do kega 16.07, i kilka butelek

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #26(18październik)

AIPALIGHT

 

Pilznenski 4kg

Monachijski 1.3kg

Karmelowy 30 700g

 

Zacieranie:

62°C 15'

68°C 45'

76°C 10' i filtracja

 

27,5L 11blg

 

 

Chmielenie:

10g magnum 60'

15g citra 30'

20g saaz 10'

 

~26IBU

24,5L 12Blg

Drozdze brewferm top

 

16.11 zabutelkowane

24L 5Blg

15l keg

reszta butelki

55g cukru

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #27 23 listopada

 

WeizenBock

 

pilneński optima 2kg

pszeniczny optima 3kg

barwiący 0,1kg

palony 0,1kg

 

Zacieranie:

62°C 30 min

72°C 30 min

ciemne na ost. 10min.

 

Chmielenie 60min:

Sybilla 20g

~15IBU

fermentuje 20L 13Blg

drożdże WB-06

13.12 zakapslowane

zeszło do 1Blg

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #28 14 grudnia

 

Hefe-Weizen

 

pilneński optima 3kg

pszeniczny optima 3kg

 

Zacieranie:

62°C 30 min

72°C 30 min

 

Chmielenie 60min:

Citra 20g

 

25L 13BLG gestwa po #27

 

 

06.01 zlane zeszlo do 1blg

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #29 25 grudnia

 

Cortez Gold Mexican Carveza

brew-kit bulldog, który dostała znajoma i nie wiedziała co z nim zrobić.

 

3kg ekstrakt

 

23L 10 BLG

 

dodane drożdże

 

30.12 dodanie chmielu.

12.01 zlane do kega i butelek

zeszlo do 2blg

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #30 9 Maj

ALE

pilneński optima 7kg

Zacieranie:
70°C 45min 20L

Wysładzanie:

20L

Chmielenie 60min:
20g Magnum 12,5% 60'
20g Saaz 3% 30'
14g Citra 13,4% 5'

Wyszło 30l 13Blg

drożdże brew ferm

prawie ściek

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #31 30 czerwiec

 

pilneński optima 5kg

Zacieranie:
68°C 30min 20L

Wysładzanie:

10L

Chmielenie 60min:
15g Magnum 12,5% 60'
12g Saaz 3% 30'
12g Saaz 3% 5'

Wyszło 22L 12blg

drożdże T-57

6.07 14g Saaz na zimno

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #32 30 września

 

pilneński optima 6kg

Zacieranie:
68°C 30min 20L

Wysładzanie:

wyszło około 25L  13BLG

Chmielenie 60min:
15g Magnum 12,5% 60'
25g Lubelski 4,5% 30'
25g Lubelski 4,5% 5'

~35IBU

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #33 8 luty

 

pilneński optima 8kg

Zacieranie:
 68°C 30min 20L

 

Wysładzanie:

wyszło około 30L  15BLG

 

Chmielenie 60min:
20g Magnum 12,5% 60'
20g Sybilla 5,5% 30'
30g Lubelski 4,5% 5'

~33IBU

 

Drożdże US-05

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Warka #34 18 maj

 

pilneński optima  3,5kg

Karmelowy 30 1kg

Bursztynowy 30-70 1kg

 

Zacieranie:
 68°C 30min 16L

 

Wysładzanie:

wyszło około 24L 11Blg

 

Chmielenie 60min:

15g magnum 60'

20g sybilla 20'

20g sybilla 10'

10g sybilla 5'

~32IBU

 

Fermentatacja:

19L 12Blg w około 20°C

Edytowane przez jaworek346
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.