Jump to content

Fabbrica diBirra


Recommended Posts

Pierwsze 8 warek to były piwa NO NAME.

 

 

Zaś przy 9 już trochę wiedziałem i tak wczoraj:

Warka #9 chyba ALE.

 

5kg Pilzneński Strzegom

 

Zacieranie:

 

68°C - 60minut

Chmielenie:

 

20g marynki 60'

20g lubelski 20'

10g lubelski 5'

 

Chłodzone w piwnicy przez noc.

 

Wyszło 20l i 10BLG.

 

fermentacja będzie na drożdżach Brewferm Top(górniaki).

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Warka #10

chce uważyć coś ciemnego

przygotowałem ziarno:

4kg pilzneński strzegom

1,5kg monachijski strzegom

600g karmelowy 150 strzegom

 

Zacieranie:

62°C 15'

68°C 45'

76°C 10' i filtracja

 

Chmielenie:

25g marynki 60'

15g lubelski 30'

15g lubelski 5'

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

używam toolkita piwowara i EBC wychodzi mi 5 ale podczas warzenia piwo jest dużo ciemniejsze nie wiem dlaczego wyglądało jakby miało conajmniej 20EBC

a chmielenie to trochę ściągnąłem już nie pamiętam od kogo ale dopiero zaczynam i musze nabrac wprawy jak na smak przekłada się goryczka chmielenia

Link to comment
Share on other sites

chce uważyć coś ciemnego

 

Owszem, ważenie [np. słodów] jest dość istotne, ale piwo generalnie się warzy :)

 

Czy wrzucisz 15g lubelskiego na 30min, czy na 10min - dużej różnicy w smaku nie będzie. Ale skoro już wrzucasz, to te "aromatyczne" gotować nie dłużej niż 15min, a te goryczkowe - godzina im starczy.

Następnym razem robiąc zakupy - zainwestuj w droższe chmiele, niemieckie, południowe, angielskie czy amerykańskie. Podniesie Ci to jakość piw.

Link to comment
Share on other sites

Marynka + Lubelski w tych szerokościach geograficznych to standard i piwowarzy używają tego połączenia bardzo często. Te chmiele zaliczyłbym do kategorii "mocno przeciętne" - nie są złe, ale czasem potrafią popsuć piwo. Wtedy goryczka jest płytka i słaba w smaku, ale ściągająca i nieprzyjemna w finiszu [tzn. do minuty po przełknięciu], czasem też wnosi nieprzyjemne, trawiaste posmaki.

Teraz u mnie standardem jest mieszanka Perle + Hallertauer i wydaje mi się, że jakość goryczki w moich piwach polepszyła się.

 

Choć ostatnio popełniłem parę piw na takim połączeniu i wyszły nieźle - to jednak biorę poprawkę na to, że dostałem szyszki od plantatora. Sporo sędziów piwnych też doradza rezygnację z granulatu marynka+lubelski.

 

Poza tym: 25g goryczkowego 9%ak i 30g aromatycznego 4%ak przy piwie 16blg - trochę mało. Może wyjść mdłe i niewiele goryczki z tego poczujesz...

Edited by bzium1986
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka NO.9 ściek bo chybanie domknąłem pokrywy i złapało pleśń, kwaśne jak cholera.

A 10 przelana do butelek w smaku wychodzi ze pyszne, zobaczymy jak sie nagazuje co bedzie...

moze ktoś mi podpowie co moge zrobic jako kolejna warke?

mam pilzneński, monachijski i karmelowy 150, lubelski i marynka i drożdże górnej.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #12

PORTER

5kg pilznenski

1,5kg monachijski II

250g karmelowy 150

200g karmelowy 300

200g czekoladowy jasny

100g słodu barwiącego

100g jęczmień prażony

Wszystkie ze strzegomia.

 

Zacieranie:

56°C 15min (niechcacy wyszło 60)

66°C 45min

72°C 20min Czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min

75°C filtracja

 

Chmielenie 60min:

Marynka 30g 45min

Lubelski 25g 15min

Mech 5g 15min

Lubelski 20g 5min

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

Warka #12

PORTER

5kg pilznenski

1,5kg monachijski II

250g karmelowy 150

200g karmelowy 300

200g czekoladowy jasny

100g słodu barwiącego

100g jęczmień prażony

Wszystkie ze strzegomia.

Zaklepuję buteleczkę :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #13

 

Milk Stout

 

pilneński 3kg

monachijski 0,4kg

karmelowy 150 0,2kg

karmelowy 600 0,2kg

barwiący 0,1kg

palony 0,1kg

 

Zacieranie:

55°C przez 15 min

63oC przez 30 min

72°C przez 35 min Czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min

76o przez 10 min i filtracja

 

chmielenie 60min:

25g marynki 50'

30g lubelski 30' i 500g laktozy

15g lubelski 10'

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #14(warzone 17 września)

 

Amber Ale

 

pilzneński 3kg

monachijski II 1kg

bursztynowy 0,5kg

karmelowy 150 0,2kg

karmelowy 300 0,1kg

 

Zacieranie:

62°C przez 20 min

72oC przez 40 min

 

Chmielenie 60min:

20g marynki 50'

15g lubelski 30'

10g lubelski 10'

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #15(24 września)

 

pilzneński 3,5kg

monachijski II 800g

bursztynowy 500g

karmelowy 30 600g.

 

Zacieranie:

62°C przez 15 min

72oC przez 45 min

 

Chmielenie 60min:

15g marynka 50'

15g lubelski 30'

10g lubelski 10'

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

oj..... po dłygiej przerwie czas zacząć

Warka #16(5 grudnia)

 

nie wiem co dokładnie Alt czy bardziej jakieś Ale

 

Pale 6kg

Karmelowy 30 500g

Karmelowy 150 500g

czekoladowy jasny(400EBC) 100g

 

Zacieranie:

czekoladowy w 45' zacierania

62°C 15'

68°C 45'

76°C 10' i mashout

 

Chmielenie:

40g marynki 60'

25g lubelski 30'

25g lubelski 5'

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka #17

 

Pale 5,4kg

karmelowy 30 600g

 

Zacieranie

62°C przez 30 minut

72°C przez 30 minut

podgrzanie do 76°C i filtracja

 

Chmielenie

30g Marynka 60'

30g Lubelski 20'

60g Lubelski 5'

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

a oto mój wymażony gniotownik!!

brakuje jeszcze zasypui korbki, ale już działa, a zasyp i korbka są już w drodze.

koszta:

120 nierdzewka(blachy nie kupowałem)

200 wziął ślusarz

a zasyp, korbka, śruby nierdzewne za piwo po znajomości.

post-5474-0-80296500-1391096532_thumb.jpg

post-5474-0-64252000-1391096553_thumb.jpg

post-5474-0-84939200-1391096575_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.