Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Beczki dębowe do piwa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 12 marzec 2009 - 21:20

scooby_brew

    scooby_brew

  • 1776 postów 387 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wedgewood Brewing Co.
  • Rok założenia:2000
  • Liczba warek:cała kupa ;)
  • Lokalizacja:Canton, MI USA
Browar

Ja mysle zeby moze uwarzyc piwo w drzewie, np. dab, najlepiej z beczki debowej po winie albo whiskey. Co wy na to?

#2 Napisano 12 marzec 2009 - 22:50

thobeta

    thobeta

  • 445 postów

Kontakt piwa z drzewem to chyba nie jest dobre zestawienie. Beczki były smołowane by zminimalizować kontakt drewna z piwem.


Pozwolę sobie przytoczyć specjalist

Wesoly
25-11-2003, 12:38
Z beczkami sparwa nie jest taka prosta. Użytkuje kilak beczek od jakiegoś zcasu do dojrzewania wina i musz powiedzieć, że jest z nimi sporo problemów.
Po pierwsze beczki na wino musza byc wypalane w wewnątrz. Renomowaniu producenci wypalają 40minut na specjalnych palnikach.
Dębina na beczki musi być odpowiednia, wyługowana przed procesem produkcji beczek.
Beczki będą mniej lub więcej ciekły.
Temp, gdzie przechowuje się beczki musi wachać się od kilku do max 16*C przy wilgotności 75-85%.
Przechowywanie wina w beczce (nie wiam jak piwa) ma na celu dojrzewanie - czyli bardzo powolny proces utleniania wina przez beczkę oraz wiązanie się barwników zawartych w wnie z garbnikami wypłukiwanymi z beczki.
Co do przechowywania piwa w beczce to mam pewne obawy. Piwo ma za małe stężenie alkoholu, przez co bardzo łatwo może się zakazić. Dodatkowo odkażanie beczki jest dośc skomplikowane. Co do starych beczek na ppiwo to były one pokryte w środku czyms w rodzaju smoły.

Użytkownik thobeta edytował ten post 12 marzec 2009 - 23:00

Burzliwa :     English IPA
Cicha :          nic
W planach :  Kölsch

Nie musisz odnosić sukcesów ciągle, lecz tylko wystarczająco często...
Oszczędzaj wodę - pij piwo

#3 Napisano 12 marzec 2009 - 23:00

thobeta

    thobeta

  • 445 postów

A może dodać aromat drewniany do piwa  :   http://www.winohobby...=show&news_id=9
Burzliwa :     English IPA
Cicha :          nic
W planach :  Kölsch

Nie musisz odnosić sukcesów ciągle, lecz tylko wystarczająco często...
Oszczędzaj wodę - pij piwo

#4 Napisano 12 marzec 2009 - 23:41

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4226 postów 235 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Czy ja wiem, miałem okazje pić Imperial Stouta z beczki po burbonie i był niezły. Pozatym prponuje przeczytaj to http://www.piwo.org/...ewnianych-.html
Browar "BOCTOK"

#5 Napisano 13 marzec 2009 - 00:26

scooby_brew

    scooby_brew

  • 1776 postów 387 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wedgewood Brewing Co.
  • Rok założenia:2000
  • Liczba warek:cała kupa ;)
  • Lokalizacja:Canton, MI USA
Browar

Tak, ja pilem Pale Ale z beczki po Bourbon Whiskey i bylo dosyc ciekawe; chociasz ja sobie myslalem ze ten smak by bardziej pasowal np. w Belgijskim Blond albo Belgijskim Strong, jako jeden z elementow bardziej zlozonego smaku?

PS: Makaron przetlumaczyl dla nas wszystkich: http://www.piwo.org/...ewnianych-.html
Brawo dla Makarona:
Dołączona grafika

PS2: The Jamil Show na The Brewing Network mial program na temat klonowania Double Barrel Ale: http://thebrewingnetwork.com/shows/484

Użytkownik scooby_brew edytował ten post 13 marzec 2009 - 00:39


#6 Napisano 13 marzec 2009 - 01:27

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4226 postów 235 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Mając takie możliwości jak dojrzewanie piwa w beczce drewnianej, wybrałbym piwa bardzo gęste takie jak Barley wine, Imperial Stout, Baltic Porter albo inne w okolicach 10%ABV  protego powodu, drewno ciężko utrzymać sterylne.
Browar "BOCTOK"

#7 Napisano 13 marzec 2009 - 01:51

scooby_brew

    scooby_brew

  • 1776 postów 387 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wedgewood Brewing Co.
  • Rok założenia:2000
  • Liczba warek:cała kupa ;)
  • Lokalizacja:Canton, MI USA
Browar

Double Barrel Ale (5% ABV) uzywa beczek debowych podczas fermentacji burzliwej, tylko na kilka dni. I to im wystarcza aby zmienic smak.

Cytat

Mając takie możliwości jak dojrzewanie piwa w beczce drewnianej, wybrałbym piwa bardzo gęste takie jak Barley wine, Imperial Stout, Baltic Porter albo inne w okolicach 10%ABV  protego powodu, drewno ciężko utrzymać sterylne.
Moze masz racje, chociaz z drugiej strony piwa, ktore sa bardzo "busy" w smaku, jak Imperial Stout moga "zgubic" lub raczej "zakryc" smak beczki debowej innymi smakami.

Użytkownik scooby_brew edytował ten post 13 marzec 2009 - 02:01


#8 Napisano 13 marzec 2009 - 10:46

kopyr

    kopyr

  • 4379 postów 105 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Kopyra
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:86
  • Lokalizacja:Oborniki Śląskie

Cytat

Ja mysle zeby moze uwarzyc piwo w drzewie, np. dab, najlepiej z beczki debowej po winie albo whiskey. Co wy na to?
Tu jest trochę o praktycznym wykorzystaniu beczki. Beczka musi być smołowana, więc raczej żadne aromaty do piwa nie przechodzą. Ja słyszałem, że beczkę (niesmołowaną) można by użyć chyba do cichej fermentacji, ale nie do leżakowania. Problem jest chyba tylko taki, że taką beczkę można użyć tylko raz, bo za drugim razem już nic z niej nie przejdzie do piwa.

Mój stout świąteczny na cichej stoi sobie właśnie z 50g chipsów dębowych.

Użytkownik kopyr edytował ten post 13 marzec 2009 - 10:53

Motto: Browar to nie apteka. :D
Filtracja to kastracja! :lol:
blog kopyra - blog o piwie i piwowarstwie

Burzliwa:  
Cicha:
Ostatnio rozlane:  
Z kranu:

#9 Napisano 13 marzec 2009 - 11:55

coder

    coder

  • 6121 postów 326 pkt.

Jak najbardziej można piwo dębować (oaking) w beczce, tyle, że jest to trudne i uciążliwe. Dużo prościej dorzucić chipsów dębowych jak Kopyr.
I nie sądzę, żeby w Polsce udało się kupić jakąkolwiek beczkę; nie robimy burbona, whisky ani wina :lol:

#10 Napisano 13 marzec 2009 - 12:18

Terry

    Terry

  • 118 postów

Cytat

I nie sądzę, żeby w Polsce udało się kupić jakąkolwiek beczkę; nie robimy burbona, whisky ani wina :lol:
http://www.beczkapolska.pl/

Użytkownik Terry edytował ten post 13 marzec 2009 - 12:18


#11 Napisano 13 marzec 2009 - 12:22

coder

    coder

  • 6121 postów 326 pkt.

[quote name=Terry][quote name='coder]I nie sądzę' date=' żeby w Polsce udało się kupić jakąkolwiek beczkę; nie robimy burbona, whisky ani wina :lol:[/quote']
[url]http://www.beczkapolska.pl[/url]/[/quote]
... miałem na myśli beczki używane, których pozbywaja się duże fabryki; podejrzewam że cena nowej jest powalająca.

#12 Napisano 13 marzec 2009 - 12:47

kopyr

    kopyr

  • 4379 postów 105 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Kopyra
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:86
  • Lokalizacja:Oborniki Śląskie

Cytat

Terry][quote name= napisał:

I nie sądzę' date=' żeby w Polsce udało się kupić jakąkolwiek beczkę; nie robimy burbona' date=' whisky ani wina :lol:[/quote'']
http://www.beczkapolska.pl/
... miałem na myśli beczki używane, których pozbywaja się duże fabryki; podejrzewam że cena nowej jest powalająca.
Należy dodać, że beczkę po bourbonie, whisky czy porto pozyskuje się nie tylko ze względu na koszty, ale właśnie ze względu na trunek, który był w niej wcześniej.
Motto: Browar to nie apteka. :D
Filtracja to kastracja! :lol:
blog kopyra - blog o piwie i piwowarstwie

Burzliwa:  
Cicha:
Ostatnio rozlane:  
Z kranu:

#13 Napisano 13 marzec 2009 - 12:59

Stasiek

    Stasiek

  • 2344 postów 99 pkt.
  • Nazwa browaru
    μBrowar Staśka
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:139
  • Lokalizacja:Warszawa
Browar

Cytat

Ale fajne beczułki! No... ciekawe w jakiej są cenie?

Chciałem zwrócić uwagę na coś co znalazłem na w/w stronie:

Cytat

Jako jedne z niewielu wytwarzanych w Polsce, beczki te są specjalnie modyfikowane, jeśli mają być przeznaczone wyłącznie
do przechowywania piwa. Stosowana jest wtedy tzw. peka, czyli wosk browarniczy, tworzący wewnątrz beczki szczelną pokrywę,
uniemożliwiającą bezpośredni, niekorzystny kontakt piwa z drewnem dębowym.
Tu piszą o niekorzystnym wpływie drewna, a tu proszę "BJCP 22C. Wood-Aged Beer"... :lol: Więc o co chodzi?

#14 Napisano 13 marzec 2009 - 13:24

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4226 postów 235 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Ogólnie jak trzymasz piwo w beczce niesmołowanej to po prostu piwo przejdzie beczką :lol:. A to nie zawsze musi być pozytywny efekt.
Browar "BOCTOK"

#15 Napisano 13 marzec 2009 - 14:01

bogdan62

    bogdan62

  • 755 postów 27 pkt.
  • Nazwa browaru
    Sonia
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:awersja do buchalterii
  • Lokalizacja:Rzeszów

Co do ceny beczek, to można popatrzeć tu - www.euro-win.pl

#16 Napisano 13 marzec 2009 - 19:33

scooby_brew

    scooby_brew

  • 1776 postów 387 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wedgewood Brewing Co.
  • Rok założenia:2000
  • Liczba warek:cała kupa ;)
  • Lokalizacja:Canton, MI USA
Browar

Kupilem beczke dzisiaj. Maja przyslac w poniedzialek-wtorek. Jest to beczka po bourbon whiskey, dokladnie po Jim Beam White Label. Beczka przychodzi z "certyfikatem orginalnosci" :lol: tj. gwarantuja ze to po tym whiskey a nie po innej (mnie w sumie az tak bardzo nie zalezy). Gwarantuja, ze whiskey lezakowala w tej beczce przez minimum 7 lat.

Gadalem tez z ludzmi ze sklepu piwowarskiego i oni mowia, ze taka beczka, a szczegolnie po whiskey, wystarczy na wiele piw, nawet radza zeby na poczaku nie uzywac jej przez dluzej niz kilka godzin. A jak mi sie znudzi to zrobie z niej szafke na szklanki i kufle do baru :lol:


Te beczki nie sa smolowane, ale sa palone, po czym wlewaja tam mloda whiskey, ktora na poczatku jest bez koloru i ma podobno posmak podobny do rumu, po tym lezakuje w beczkach zwykle przez 4-8 lat (minimum 2 lata, wedlug prawa), i nabiera brazowego koloru, zapachu i smaku. Beczki sa robione z amerykanskiego debu, podobno inny w smaku od europejskiego.

#17 Napisano 13 marzec 2009 - 21:45

wena

    wena

  • 3767 postów 98 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar WENA
  • Rok założenia:2006

Szkoci kupują beczki do leżakowania whisky z Francji, Portugali. Są to beczki po leżakowaniu wina. Aromat wina, który został w beczce jest przekazywany whisky. Szkoci ze sknerstwa kupowali tańsze używane beczki, a wyszło im super whisky. Z beczki ulatnia się jeżeli dobrze pamietam 2-3% zawartości - tak zwany  podatek dla aniołów. Beczka dębowa przepuszcza powietrze, żeby wino mogło oddychać, ale czy dla piwa to dobre? JK
Do życia potrzeba piwa, kiełbasy i chleba

#18 Napisano 30 marzec 2009 - 22:36

thobeta

    thobeta

  • 445 postów

Cytat

Kupilem beczke dzisiaj. Maja przyslac w poniedzialek-wtorek. Jest to beczka po bourbon whiskey, dokladnie po Jim Beam White Label. Beczka przychodzi z "certyfikatem orginalnosci" ;) tj. gwarantuja ze to po tym whiskey a nie po innej (mnie w sumie az tak bardzo nie zalezy). Gwarantuja, ze whiskey lezakowala w tej beczce przez minimum 7 lat.

Gadalem tez z ludzmi ze sklepu piwowarskiego i oni mowia, ze taka beczka, a szczegolnie po whiskey, wystarczy na wiele piw, nawet radza zeby na poczaku nie uzywac jej przez dluzej niz kilka godzin. A jak mi sie znudzi to zrobie z niej szafke na szklanki i kufle do baru :)


Te beczki nie sa smolowane, ale sa palone, po czym wlewaja tam mloda whiskey, ktora na poczatku jest bez koloru i ma podobno posmak podobny do rumu, po tym lezakuje w beczkach zwykle przez 4-8 lat (minimum 2 lata, wedlug prawa), i nabiera brazowego koloru, zapachu i smaku. Beczki sa robione z amerykanskiego debu, podobno inny w smaku od europejskiego.
Scooby_brew masz jakieś spostrzeżenia z nowego nabytku. Jakieś zdjęcia ?
Burzliwa :     English IPA
Cicha :          nic
W planach :  Kölsch

Nie musisz odnosić sukcesów ciągle, lecz tylko wystarczająco często...
Oszczędzaj wodę - pij piwo

#19 Napisano 31 marzec 2009 - 02:49

scooby_brew

    scooby_brew

  • 1776 postów 387 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wedgewood Brewing Co.
  • Rok założenia:2000
  • Liczba warek:cała kupa ;)
  • Lokalizacja:Canton, MI USA
Browar

Jeszcze nie uzywalem beczki, nawet nie jestem pewien, z jakim piwem to uzyc. Moze irish ale, moze cream ale moze belgian blond. Chce najpierw kupic jakies piwa dojrzewane w debie zeby porownac roznice w smaku.

#20 Napisano 31 marzec 2009 - 11:52

thobeta

    thobeta

  • 445 postów

Cytat

Jeszcze nie uzywalem beczki, nawet nie jestem pewien, z jakim piwem to uzyc. Moze irish ale, moze cream ale moze belgian blond. Chce najpierw kupic jakies piwa dojrzewane w debie zeby porownac roznice w smaku.
Top takowe idzie kupić ?  ale chyba nie w Polsce ?
Burzliwa :     English IPA
Cicha :          nic
W planach :  Kölsch

Nie musisz odnosić sukcesów ciągle, lecz tylko wystarczająco często...
Oszczędzaj wodę - pij piwo




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych