Skocz do zawartości

BroMess


Rekomendowane odpowiedzi

30.04.2013

Warka 1 - Irish Red Ale (IRA z CP) 13°Blg

 

Skład:

  • monachijski - 2,2 kg (52%)
  • pilzneński - 1,7 kg (40%)
  • karmelowy jasny - 0,15 kg (4%)
  • karmelowy ciemny - 0,15 kg (4%)
  • Marynka 20 g 7% (granulat)
  • Lubelski 15 g 3,8% (granulat)
  • Safale-04 11,5 g (suche)

Zacieranie:

woda do zasypu - 13,5l

55C - słody wrzucone - 10'

40' - 63-61C

40' - 73-71C

10' - 76C

20,5 Blg

 

Wysładzanie:

5l+5l+3l+2l+2l=17l - 78-74C

23l - 11 Blg

 

Chmielenie:

60' Marynka 20g

15' Lubelski 15g

 

Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 20l, 13Blg.

WYDAJNOŚĆ - ~65%

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 23C, fermentor stoi w pomieszczeniu o temp 19-22C.

 

Burzliwa (planowana):

19-22C - 18 dni

 

Uwagi:

 

- Czas pracy 6h - głównie przez błędy przy flitracji (niepotrzebnie tak długo czekałem na ułożenie się złoża, zamiast zwaracać pierwszy mętny L z powrotem do filtracji). Na przyszłość - podgrzać wodę do wysładzania wcześniej :) Po zoptymalizowaniu poszczególnych procesów przewiduję skrócenie czasu pracy conajmniej o 1h.

- Przy zadawaniu drożdży - kolor brzeczki bursztynowy zamiast czerwonego, ale na tym etapie chyba za wcześnie cokolwiek przesądzać.

 

Rozlew

Końcowa gęstość 2,5 Blg; ABV = 5,4%.

Rozlano 25.05.2013 r.

Kolor bursztynowy do karmelowego, mętne (zrypana filtracja - mea culpa), po pierwszej próbie - wyborne (a jakżeby mogło być inaczej?); wyszło 38,5 butelki :)

 

Na zdjęciach efekt po dwóch i siedmiu tygodniach leżakowania - największą różnicę widać w pianie, a poza tym wydaje mi się, że chmiel się bardziej wybija niż poprzednio. Wyszedł mi chyba taki Alt troszkę :P

post-6264-0-38965800-1372028110_thumb.jpg

post-6264-0-77712800-1373742414_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

25.05.2013

Warka 2 - Grodziskie (CP) 8°Blg

 

Skład:

  • pszeniczny - 1,3 kg (52%)
  • jęczmienny wędzony - 0,7 kg (28%)
  • pilzneński - 0,5 kg (20%)
  • Lubelski 50 g (granulat)
  • Safbrew S-33 10 g (suche)

Zacieranie:

woda do zasypu - 8l

55C - słody wrzucone - 15'

40' - 63-61C

20' - 73-71C

5' - 76C

19 Blg

 

Wysładzanie:

5l+5l+5l=15l - 78-74C (+ 3l+2,5l zimnej wody bezpośrednio do brzeczki) => w sumie 20,5l

25l - 6,5 Blg

 

Chmielenie:

60' Lubelski 25g

20' Lubelski 25g

 

Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 20l, 8 Blg.

WYDAJNOŚĆ - ~66%

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 21C, fermentor stoi w pomieszczeniu o temp 19-22C.

 

Burzliwa:

19-22C - 7 dni

16-18C - 14 dni

 

Uwagi:

 

- Czas pracy 5h - filtracja poszła jak marzenie :)

- Dosyć sporo mętów od chmielenia, ale może opadną na dno w trakcie fermentacji.

 

Rozlew

Końcowa gęstość 2 Blg; ABV = 3,1%.

Rozlano 15.06.2013 r.

Zapach - boski. Drożdże zebrane i prawdopodobnie zostaną użyte następnym razem do Witbiera.

post-6264-0-95343200-1372028161_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

15.06.2013

Warka 3 - Wee Heavy - Szkockie Mocne Ale (CP) 19 Blg

 

Skład:

  • pilzneński - 3,5 kg (55%)
  • monachijski - 2,0 kg (31%)
  • karmelowy jasny - 0,3 kg (5%)
  • owsiany - 0,2 kg (3%)
  • whisky - 0,2 kg (3%)
  • palony jęczmień - 0,15 kg (2%)
  • Marynka 30 g (granulat)
  • Safbrew S-04 gęstwa po IRA

Zacieranie:

woda do zasypu - 22l

67C - słody wrzucone

20' - 63-61C

50' - 73-71C (jęczmień palony wrzucony na ostatnie 10 minut)

2' - 78C

19 Blg

 

Wysładzanie:

4l+4l=8l - 85C

25l - 16,5 Blg

 

Chmielenie:

60' Marynka 30g

 

Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 20l, 19 Blg.

WYDAJNOŚĆ - ~64,5%

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 20C, fermentor stoi w pomieszczeniu o temp 16-18C.

 

Burzliwa:

17-19C - 18 dni

Gęstość 5,5 Blg.

 

Cicha:

16-18C - 18 dni

 

 

Rozlew

Końcowa gęstość 5 Blg; ABV = 7,2%.

Rozlano 19.07.2013 r. do 38 butelek.

post-6264-0-78101700-1377114217_thumb.jpg

post-6264-0-44818700-1377327614_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Opracowałem logo i wzór etykiety - będzie trzeba się z tej okazji napić czegoś dobrego wieczorkiem :) Chyba skuszę się na IPĘ z depozytu piwnego (w tej chwili nie pamiętam czyją :P ). W załączeniu etykieta do Grodziskiego, które przyniosę na spotkanie piwowarów wrocławskich już za półtora tygodnia.

 

PS. Rozdzielczość etykiety spadła po zapisaniu w jpg. W pdf-ie wygląda lepiej.

 

PS 2. Już wiem od kogo ta IPA - z browaru Angry Goose.

post-6264-0-63795500-1377328837_thumb.jpg

post-6264-0-80434700-1377328850_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.07.2013

Warka 4 - Sessja - Witbier (receptura własna) 11,5 Blg

 

Skład:

  • pilzneński Strzegom - 2,0 kg (40%)
  • pszenica - 2,0 kg (40%)
  • pszeniczny Strzegom - 0,6 kg (12%)
  • płatki owsiane - 0,4 kg (8%)
  • Perle 20 g 9,4% AA (granulat)
  • Safbrew S-33 gęstwa po Grodziskim (150 ml gęstwy - starter z 0,5l brzeczki przez 18 h)
  • skórka z cytryny - 14 g
  • skórka ze słodkiej pomarańczy - 130 g
  • kolendra - 10 g

Zacieranie:

woda do zasypu - 17l

57C - słody wrzucone

40' - 53-50C

60' - 63-61C

180' - 73-71C

10' - 78C

17 Blg

 

Wysładzanie:

5l+5l+3l+1l=14l - 78C

10,5 Blg

 

Chmielenie:

60' Perle 20g

10' świeżo zmielona kolendra i skórki z cytrusów

 

Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 15l, 15,5 Blg. Brzeczkę odzyskaną z chmielin i wodę (w sumie 5l) zagotowano i dodano do brzeczki w fermentorze - 20l, 11,5 Blg, IBU 22.

WYDAJNOŚĆ - ~48%

 

Fermentacja:

Drożdże zadane w 22C.

 

Burzliwa:

18-20C - 18 dni

 

Rozlew

Końcowa gęstość 3,5 Blg; ABV = 4,1%.

Rozlano 19.07.2013 r. do 41 butelek x 0,5l i jednej 0,33l.

 

Uwagi:

- Czas pracy - 10 h - prawdopodobnie przez nieskleikowaną pszenicę. Co za męka...

- Zacieranie skończyłem z nie do końca negatywną próbą jodową, bo już i tak za długo nad tym stałem i brakło mi cierpliwości.

- Miała wyjść większa warka, ale przez słabą wydajność zmniejszyła się o 5 litrów i zapomniałem zmniejszyć też ilość dodanego chmielu, więc chyba wyjdzie silniej goryczkowy witbier :/

 

Degustacja:

Lekko zwiększona, od zamierzanej, goryczka sprawiła, że piwa nie pije się jak soczek - i bardzo dobrze. Kolendra mogłaby być silniej wyczuwalna, poeksperymentuje z przyprawami następnym razem. Cytrusy w ilości wystarczającej, treściwość wynikająca z dodania pszenicy - powyżej oczekiwań. Piana wspaniała :)

post-6264-0-19321500-1375623531_thumb.jpg

post-6264-0-59609300-1377327695_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.07.2013

Warka 5 - Inwerssja - Dessert Whisky Stout (receptura własna) 14,5 Blg

 

Skład:

  • pale ale Strzegom - 2,7 kg (44%)
  • jęczmienny whisky - 2,0 kg (33%)
  • pszeniczny Strzegom - 0,4 kg (7%)
  • płatki owsiane - 0,4 kg (7%)
  • czekoladowy 1200 Strzegom - 0,2 kg (3%)
  • karmelowy 600 Strzegom - 0,2 kg (3%)
  • jęczmień prażony - 0,2 kg (3%)
  • Perle 45 g 9,4% AA (granulat)
  • Safale S-04 suche 11,5 g

Zacieranie:

woda do zasypu - 21l

77C - słody wrzucone

120' - 66-68C

5' - 78C

17 Blg

 

Wysładzanie:

5,5l+5l+2l=12,5l - 78C

12,5 Blg

 

Chmielenie:

60' Perle 30g

30' Perle 15g

 

Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 21,5l, 16 Blg. 2,5 l wody zagotowano i dodano do brzeczki w fermentorze - 24l, 14,5 Blg, IBU 34,5.

WYDAJNOŚĆ - ~61%

 

Fermentacja:

Drożdże rehydratyzowano i zadano dnia następnego w temp 22 C.

 

Burzliwa:

18-20C - 7 dni

Cicha:

16-18 - 11 dni

 

Rozlew

Rozlano 6.08.2013 r. do 47 butelek 0,5 l. Zeszło do 6,5 Blg; ABV = 4,1%.

 

Uwagi:

- Po tygodniu burzliwej zeszło tylko do 7 Blg. Wydłużę planowaną cichą z tygodnia na dwa. Mam nadzieję, że zejdą tak do 5 Blg, bo co prawda wolę piwa pełniejsze w smaku, ale bez przesady :P

- Po tygodniu cichej zeszło do 6,5 Blg... dalej chyba już nie zejdzie.

- Po 11 dniach cichej dalej jest 6,5 Blg, więc mój brat wspaniały zabutelkował z 120 g cukru na 47 butelek piwa.

- Ciekaw jestem bardzo degustacji, czy to w ogóle będzie do wypicia przy tak wysokim końcowym ekstrakcie i jak to się poukłada z palonością i wędzonką z whisky.

 

Degustacja:

Piwo baaaardzo treściwe. Chyba wymyśliłem nowy styl piwny - stout deserowy :P Jest paloność, ale delikatna. Nie wiem czy zasyp słodów palonych był za mały, czy ta treściwość przykrywa wszystko. Goryczki prawie nie czuć, a przecież IBU jest bliżej górnej granicy niż środkowych wartości dla tego stylu. Lekko mętne - chyba znowu popełniłem błąd przy filtracji. To, co bardzo mi się podoba, i z pewnością wyszłoby na wierzch mocniej przy głębszym odfermentowaniu, to charakterystyczne aromaty słodu whisky. Ten asfalt... mmm... Z pewnością piwko powtórzę :)

 

EDIT: 08.01.2013 r. - prawie pół roku po rozlewie. Piwo bardzo przyjemnie się ułożyło. Paloność czuć nieco wyraźniej, słód whisky stracił asfaltową agresywność pozostawiając aromaty szlachetnego destylatu. Po raz pierwszy delektowałem się jedną butelką domowego piwa przez parę godzin ze strachu, że przyjemność przeminie zbyt szybko. Ostatni egzemplarz zdegustuję za miesiąc lub dwa. A potem cóż - będzie trzeba piwko powtórzyć :)

post-6264-0-85904000-1377712377_thumb.jpg

post-6264-0-90271200-1377890754_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

16.08.2013

Warka 6 - Supressor - Extra Special Bitter 14 Blg (receptura prawie-własna)

 

Skład:

  • monachijski I - 2,3 kg (40%)
  • pilzneński - 2,0 kg (34%)
  • pale ale Strzegom - 1,0 kg (17%)
  • karmelowy 30 Strzegom - 0,3 kg (5%)
  • karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg (3%)
  • Perle 30 g 9,4% AA (granulat)
  • Marynka 45 g 7,0% AA (granulat)
  • Lubelski 40 g 3,8% AA (granulat)
  • Safale S-04 gęstwa po Stoucie 230 ml

Zacieranie:

woda do zasypu - 20l

66C - słody wrzucone

60' - 63-68C

10' - 76C

 

Wysładzanie:

10l - 78C

28 l -> 12,5 Blg

 

Chmielenie:

60' Marynka 45g + Perle 5g

30' Lubelski 40g

10' Perle 25 g

 

Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 25l, 14 Blg, IBU 48,4.

WYDAJNOŚĆ - ~64%

 

Fermentacja:

Drożdże zadano dnia następnego w temp 23 C.

 

Burzliwa:

21-23C - 8 dni

Cicha:

20-22 - 16 dni

 

Rozlew:

Zeszło do 4 Blg. 7.09.2013 rozlano do butelek, ABV = 5,2%: 47x0,5l i 1x0,33l; z 168g cukru do refermentacji (3,5g/but.)

 

Degustacja:

Piwo jest odrobinę mętne - pewnie z powodu braku przerwy białkowej. Maksymalnie dokładne oddzielenie osadu drożdżowego od piwa (prawie podwójna cicha) spowodowało wydłużenie czasu nagazowania, a to z kolei doprowadziło do odczucia większej słodkości piwa (nieprzerobiony cukier do refermentacji). Piwo ma aromat miętowo-korzenny spowodowany użyciem chmielu Perle, co nie do końca mi pasuje. Jest odpowiednio treściwe jak na ESB, ale ta słodycz ukryła sporo goryczki. Ponadto ma jakiś niezidentyfikowany posmak, który pewna osoba na spotkaniu w ZUPie określiła mianem winnego.

- A jednak... to infekcja. Prawdopodobnie zaszczepiło się coś z piwnicznego powietrza zawierającego winne mikroby. Piwo idzie do jak najszybszego wypicia i otrzymuje nazwę "Supressora" ze względu na niechęć niektórych osób do sięgnięcia po kolejną butelkę...

post-6264-0-18845200-1380261887_thumb.jpg

post-6264-0-87995400-1380377531_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

7.09.2013

Warka 7 - Jasskółka - Coffee English Porter 13,8 Blg (receptura własna)

 

Skład:

  • pale ale Strzegom - 4,0 kg (74%)
  • karmelowy 600 Strzegom - 0,5 kg (9%)
  • karmelowy 35 Strzegom - 0,3 kg (6%)
  • karmelowy 50 Strzegom - 0,3 kg (6%)
  • pszenica palona 1000 EBC (chociaż Strzegom nazwał ją "prażoną") - 0,2 kg (4%)
  • Special B - 0,1 kg (2%)
  • Perle 8 g 9,4% AA (granulat)
  • Challenger 20g 8,4% AA (granulat)
  • Fuggles 25g 5% AA (granulat)
  • Safale S-04 suche 11,5g

Zacieranie:

woda do zasypu - 18l

57C - słody wrzucone

5' - 52C

30' - 63-61C

60' - 73-70C (w połowie przerwy wrzucono paloną pszenicę)

10' - 76C

 

Wysładzanie:

18l - 78C

30l -> 11 Blg

 

Chmielenie:

60' Challenger 20g + Perle 8g

20' Fuggles 25g

 

Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 24,5l, 13,8 Blg, IBU 27,8.

WYDAJNOŚĆ - ~66%

Whirpool.

 

Fermentacja:

Drożdże zadano dnia następnego w temp 22 C.

 

Burzliwa:

18-21C - 16 dni

 

Rozlew:

Zeszło do 4,5 Blg. 23.09.2013 rozlano do 47x0,5l butelek z 160g cukru do refermentacji (3,4g/but.). ABV = 4,8%.

 

Uwagi:

Piwo ma piękną pianę, drobnoziarnistą, o kolorze cappucino. Początkowo miał to być brown porter, ale nie doceniłem palonej pszenicy i wyszło na to, że jest to typowo angielski przedstawiciel stylu. W smaku głównie kawa zbożowa z gorzką czekoladą. Nie udało się osiągnąć pożądanej resztkowej słodyczy, ale przynajmniej jest przyjemnie treściwe (tak jak lubię). Odnośnie wad, to oczywiście lekka mętność, mam nadzieję, że tym razem nie jest spowodowana infekcją. Degustowałem miesiąc po rozlewie, więc zrzucam winę na brak cichej.

EDIT: 27.01.14 r. - piwo się wyklarowało, w smaku teraz głównie gorzka czekolada, kawa już tylko lekko. Wspaniale się ułożyło. Kto by uwierzył, że minęły już cztery miesiące od zabutelkowania... Gdzie ten czas się podział?

post-6264-0-87466500-1383634115_thumb.jpg

post-6264-0-79508000-1383806495_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

31.10.2013

Warka 8 - Inssomnia - AIPA Single Hop Mosaic 16,2 Blg (receptura własna)

 

Skład:

  • pale ale Strzegom - 5,0 kg (77%)
  • monachijski I Strzegom - 1,0 kg (15%)
  • karmelowy 50 Strzegom - 0,5 kg (8%)
  • Mosaic 135 g 11,1% AA (granulat)
  • Safale US-05 suche 11,5g

Zacieranie:

woda do zasypu - 23L

57C - słody wrzucone

10' - 52C

40' - 63-61C

40' - 73-71C

10' - 76C

 

Wysładzanie:

15L - 78C

31L -> 14 Blg

 

Chmielenie:

65' Mosaic 25 g

35' Mosaic 30 g

20' Mosaic 30 g

5' Mosaic 25 g

0' Mosaic 25 g

 

Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 24,5L, 16,2 Blg, IBU 64,6.

WYDAJNOŚĆ - ~65%

Filtrowane przy użyciu sitka.

 

Fermentacja:

Drożdże zadano dnia następnego w temp 22 C.

 

Burzliwa:

18-19C - 17 dni

Cicha:

brak

 

Rozlew:

EDIT: 16.11.2013 przelałem piwko na cichą do wiadra z kranem. Zeszło do 4 Blg. Niestety po dwóch godzinach okazało się, że uszczelka przy kranie nie trzyma i piwo kropla po kropli wędruje na podłogę. Czym prędzej zagotowałem syrop cukrowy (140 g cukru; 2,9 g/but.) i rozpocząłem butelkowanie. Wyszło prawie 48 butelek 0,5 l. Nagazowanie planuję na ok 2.3 vol CO2 - może trochę mało jak na AIPA, ale obawiam się, że z powodu braku cichej i niskiej temperatury fermentacji mogło zostać trochę resztkowego cukru w piwie. ABV = 6,3%.

 

Uwagi:

EDIT 2: 25.11.2013 - degustacja po 9 dniach od zabutelkowania: piwko już się nagazowało, może to przez to, że parę butelek trzymam w pokoju w temp min. 18 C. Atak Chmielu to to nie jest, ale bardzo mi smakuje i jestem z niego zadowolony. Goryczka przyjemna, mocna ale nie ściągąjąca. Nie zalegająca. Aromat głównie sosnowy, ale też i odrobinę cytrusowy. Jest świetnie :)

EDIT 3: 09.12.2013 - kolejna degustacja (23 dni po rozlewie) - aromat teraz głównie multiwitaminowy, gdzieś bardzo daleko sosna. Goryczka w dalszym ciągu przyjemna. Rada dla samego siebie - kupić wreszcie chłodnicę lub dodać więcej chmielu na aromat.

EDIT: 03.03.2014 - 8,6 Brix = 3,6 Blg (po korekcie).

post-6264-0-75379400-1385405591_thumb.jpg

post-6264-0-20794900-1385405596_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

16.11.2013

Warka 9 - Akssjomat - Dark Lager 13 Blg (receptura własna)

 

Skład:

  • pilzneński Strzegom - 3,2 kg (67%)
  • monachijski I Strzegom - 1,0 kg (21%)
  • karmelowy 600 Strzegom - 0,4 kg (8%)
  • pszenica palona Strzegom - 0,2 kg (4%)
  • Challenger 30 g 8,4% AA (granulat)
  • Fuggles 15 g 5,0% AA (granulat)
  • Saflager W34/70 suche 11,5g

Zacieranie:

woda do zasypu - 16L

59C - słody wrzucone

10' - 58-53C

40' - 63-61C

40' - 73-71C

10' - 76C

 

Wysładzanie:

14L - 78C

+ 5L zimnej wody do gotowania => 19L w sumie

28L -> ?? Blg

 

Chmielenie:

60' Challenger 30 g

30' Fuggles 15 g

30' Ekstrakt z pszenicy palonej (200 g ziarna zalane 0,6 L wody i podgrzane do 75 C, filtrowane sitkiem)

 

Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 24 L, 13 Blg, IBU 27,7.

WYDAJNOŚĆ - ~71,4%

Chmielona brzeczka pozostawiona na 15 minut, a następnie filtrowana whirpoolem.

 

Fermentacja:

Drożdże zadano dnia następnego w temp 14 C.

 

Burzliwa:

15-19C - 14 dni

Cicha:

13-15 C - 11 dni

 

Rozlew:

EDIT: 30.11.2013 r. przelano na cichą. Zeszło do 3 Blg.

EDIT 2: 10.12.2013 r. pomiar gęstości wykazał w dalszym ciągu 3 Blg, więc zabutelkowano z 130 g cukru (~2,8 g/but.). Wyszło 46 x 0,5 l butelek. ABV = 5,2%.

 

Uwagi:

Zapomniałem dodać pszenicy palonej do zasypu, dlatego dopiero jej ekstrakt powędrował do gara podczas chmielenia. Cóż... Zobaczymy co to da.

post-6264-0-45303700-1389210875_thumb.jpg

post-6264-0-40832100-1390849904_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Właśnie degustuję AIPA Single Hop Mosaic i oto moje odczucia i obserwacje na bieżąco :)

 

Barwa: miedziana, delikatnie zmętniona

Piana: obfita, kremowa, drobno i średniopęcherzykowa, utrzymuje się do końca, jednym słowem wzorcowa

Aromat: z butelki wyczuwam aromat chmielowy, głownie cytrusy na drugim planie trochę żywicy, sosny, po przelaniu do sniftera ten aromat już się lekko zredukował

Smak: goryczka na wysokim poziomie jak przystało na IPA, lekko ściągająca, zdecydowanie zaakcentowana na finiszu, piwo jest wytrawne, ale nie wodniste, wysycenie OK, dość wysoce pijalne (szybko mi poszło :) )

Podsumowanie: Ogólnie piwko bardzo dobre, wypiłem je z przyjemnością, co prawda aromat chmielowy mógłby być intensywniejszy i goryczka mniej ściągająca, ale w moim Ocean IPA ta goryczka też jest przewalona :). Aromatycznie nawiązuje do mojego saisona IPA Single Hop Mosaic, ja tutaj multiwitaminy nie wyczuwam :) Jeszcze co do aromatu to przesunąłbym chmielenie na koniec gotowania i zdecydowanie zastosował chmielenie na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za degustację i rozbudowany komentarz oraz cenne rady. Myślałem o chmieleniu na zimno, ale jak przelałem na cichą to okazało się, że wiadro cieknie i czym prędzej musiałem zlać do butelek :/ Przy kolejnej warce mam nadzieję, że się uda :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.12.2013

Warka 10 - You will like this sshit! - Belgian Double Porter 19,5 Blg (receptura własna)

 

Skład:

  • monachijski I Strzegom - 4,0 kg (55%)
  • pilzneński Strzegom - 1,5 kg (21%)
  • pale ale Strzegom - 0,8 kg (11%)
  • karmelowy 600 Strzegom - 0,3 kg (4%)
  • czekoladowy 1200 EBC Strzegom - 0,3 kg (4%)
  • Special B - 0,3 kg (4%)
  • pszenica palona Strzegom - 0,1 kg (1%)
  • Challenger 50 g 8,4% AA (granulat)
  • Fuggles 10 g 5,0% AA (granulat)
  • Wyeast 3522 Belgian Ardennes ze skosu od Leszcza
  • Safale S-04 (gęstwa po Angielskim Porterze)

Zacieranie:

woda do zasypu - 22L

56C - słody wrzucone

10' - 54-52C

60' - 63-61C

30' - 73-71C

5' - 76C

 

Wysładzanie:

13L - 78C

?L -> 16,5 Blg

 

oraz 6 L cienkusza 8 Blg (Lekki Porter), który pójdzie trochę na startery, a trochę na sprawdzenie czy trzymiesięczna gęstwa do czegoś się jeszcze nadaje.

 

Chmielenie:

Double Porter:

60' Challenger 40 g

15' Fuggles 10 g + Challenger 10 g

 

Lekki Porter:

60' Iunga (10% AA) 8 g

15' Lubelski selekt (4,5%) 6 g

 

Chmielona brzeczka pozostawiona na 10 minut, a następnie filtrowana whirpoolem.

 

Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 21 L, 19,5 Blg, IBU 34 (Double Porter) i 5 L, 10,5 Blg, IBU 34 (Lekki Porter)

WYDAJNOŚĆ - ~60,6%

 

Fermentacja:

Drożdże zadano dnia następnego w temp 20 C po namnożeniu w starterze.

 

Burzliwa:

22-24C - 16 dni

Cicha:

19-21 C - 10 dni

 

Rozlew:

EDIT: 7.01.14 - Przelano na cichą - zeszło do 5,5 Blg.

EDIT: 17.01.14 - Pomiar gęstości wykazał 5,0 Blg. Zabutelkowano z 100 g glukozy (2,5 g/but.). Wyszło 39,5 but. x 0,5l i 1 x 0,4 l. ABV = 7,5%.

 

Uwagi:

7.01.2014 - Tak jak się obawiałem prawdopodobnie gęstwa S-04 nie była w najlepszym stanie. Lekki porter okazał się zakażony i poszedł w kanał. Dobrze, że to tylko kilka litrów.

[EDIT]

8.02.2014 - Wrażenia z degustacji: delikatnie kawowe, umiarkowanie czekoladowe, średnio treściwe, liczyłem na silniejszą pełnię; alkohol niewyczuwalny, podobnie jak nuty belgijskich drożdży (jedynie gdzieś w tle lekka brzoskwinia w czekoladzie). Zobaczymy co będzie jak się ułoży.

[EDIT]

28.02.2014 - Kolejna degustacja - czekolada, belgijskie fenole, lekka końska derka (albo to moja wyobraźnia), w smaku bardzo ciemny biszkopt, słodkość, ale nie zalepiająca. Użycie tych drożdży to był strzał w dziesiątkę!

Do zmiany: więcej słodu czekoladowego.

[EDIT]

03.03.2014 - 10,6 Brix = 4,6 Blg (po korekcie).

post-6264-0-96714100-1391626870_thumb.jpg

post-6264-0-41849200-1393864297_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

08.02.2014

Warka 11 Impulsse - Belgian Blond Ale 17 Blg (TB)

 

Skład:

- pilzneński – 4,3 kg (77%)

- CaraBlond CastleMalting - 0,4 kg (7%)

- Biscuit CastleMalting - 0,3 kg (5%)

- Aroma CastleMalting - 0,1 kg (2%)

- Cukier kandyzowany biały – 0,5 kg (9%)

- Marynka 20 g 10% AA (granulat)

- Lubelski 20 g 3,8% AA (granulat)

- Wyeast 3522 Belgian Ardennes 300 ml (gęstwa po warce nr 10 - I zbiór)

 

Zacieranie:

woda do zasypu - 18L

67C - słody wrzucone

40' - 63-61C

40' - 73-71C

5' - 76C

 

Wysładzanie:

10,5L - 78C

 

Chmielenie:

60' Marynka 20 g

20' Lubelski 20 g

10' cukier kandyzowany biały 0,5 kg

 

Chmielona brzeczka pozostawiona na 10 minut, a następnie filtrowana Whirlpoolem + sitko.

 

Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc otrzymałem 18 l brzeczki, więc dolałem 2,5 l gotowanej wody. Finalnie parametry brzeczki przedstawiają się następująco – 20,5 L, 17 Blg, IBU 25.

WYDAJNOŚĆ - ~67%

 

Fermentacja:

Przemytą gęstwę drożdżową zadano dnia następnego w temp 24 C.

 

Burzliwa:

23-25C - 14 dni

Cicha:

18-20 C - 7 dni

 

Rozlew:

22.02.14 r - Nie mogłem dłużej czekać, gdyż przenoszę cały browar do Wro. Mam nadzieję, że piwo dofermentowało. Kilka dni wcześniej pomiar wskazywał 3 Blg, teraz jest coś koło 2,5 Blg. Zabutelkowano z 86 g cukru (2,1 g/but.), celując w niskie nasycenie, aby nie powstały granaty. Wyszło 36 x 0,5 l i 5 x 0,33 l. ABV = 7,5%.

 

Uwagi:

[EDIT]

06.03.2014 r. - Pomiar refraktometrem 8,2 Brix = 2,0 Blg. Kolor trochę za ciemny - lekko miedziany. Wysycenie za niskie - bałem się granatów i przesadziłem w drugą stronę. Aromat i smak: brzoskwinie w długo pieczonym cieście biszkoptowym, w tle lekkie fenole. (Zdjęcie może trochę za ciemne, ale nie chciało mi się już robić drugiego).

post-6264-0-64660900-1394138812_thumb.jpg

post-6264-0-96102100-1394223044_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, zabrałem się za degustację pierwszego piwa, które na kapslu było oznaczone numerem 1, przyznam że miałem mały problem ze zidentyfikowaniem co to za piwo, bo pod jedynką kryje się IRA, ale po otwarciu butelki moje nozdrza zaatakowały nuty wyraźnie porterowe, więc zakładam że jest to Double Belgian Porter :)

 

Piana: obfita, drobno i średniopęcherzykowa, beżowa, bardzo ładnie się prezentuje, jest trwała, dopiero po dłuższej chwili się redukuje delikatnie krążkując na szkle, prawie do końca pozostaje cienka warstwa na powierzchni piwa

Barwa: ciemna w zasadzie nieprzejrzysta, pod światło widać rubinowe refleksy, piwo jest delikatnie zmętnione

Aromat: porterowo/RISowy, jest delikatna kawa, czekolada, śliwka w czekoladzie, po ogrzaniu pojawia nuta alkoholowa, ale nie jest ona bardzo nachalna i ordynarna, bardziej przypomina czekoladki nadziewane alkoholem, na drugim planie pojawia się nuta belgijska, całość tworzy bardzo ciekawe połączenie, brawo

Smak: tutaj pierwsze skrzypce grają już smaki belgijskie, co jest dość ciekawym odczuciem w porterze, goryczka (nie jestem w tym temacie obiektywny) jest na niskim poziomie jak dla mnie mogłaby być mocniejsza, co kontrowałoby dość wysoką pełnię tego piwa, słodycz oblepia usta, owszem piwo jest słodkie, ale nie ulepkowate, a co ciekawe z dość wytrawnym finiszem, na finiszu pojawia się również delikatna kwaskowatość i alkohol przyjemnie rozgrzewa przełyk.

Podsumowanie: Bardzo ciekawe i smaczne piwo, dla mnie jedynie troszkę za bardzo nuta belgijska zdominowała smak, myślę że piwo ma duży potencjał do leżakowania, mimo wysokiego ekstraktu piwo jest też wysoce pijalne, co może być zdradliwe i niebezpieczne :) zaczynam czuć je w głowie, brawo wypiłem je z wielką przyjemnością.

 

P.S. Zapomniałem wspomnieć o wysyceniu, idealne jak na portera :)

Edytowane przez Bzdzionek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rozbudowaną recenzję. Mój brat jest leniem i nie chciało mu się na 50-ciu butelkach pisać dwóch cyferek, stąd "1" zamiast "10" :P Co do nut belgijskich, które zdominowały smak, to zaskoczyłeś mnie. Ja ich tak wyraźnie nie czuję, a bardzo bym chciał. W każdym razie cieszę się, bo może z czasem wyjdą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do nut belgijskich, które zdominowały smak, to zaskoczyłeś mnie. Ja ich tak wyraźnie nie czuję, a bardzo bym chciał.

Są, są, troszkę nawiązują do Saisona, a przynajmniej w moim odczuciu tak jest :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowy styl etykiet - zmianami wchodzę w drugą dziesiątkę warek. Póki co w Power Poincie, ale powoli przerzucam się na Corela.

 

[EDIT]

Na zdjęciu nr 2 ta sama eta zrobiona również w Corelu.

post-6264-0-92394900-1393350256_thumb.jpg

post-6264-0-09595200-1393441608_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akssjomat - Dark Lager

 

Piana: gęsta, obfita drobno i średniopęcherzykowa, dość długo utrzymuje się na szkle

Barwa: ciemno bursztynowa

Aromat: z butelki aromat porterowy, czekolada, owoce w czekoladzie (śliwka) w tle trochę słodowości i karmelu, ze szkła wyczuwam głównie słody, po ogrzaniu wychodzi sporo estrów, które dały aromat kwiatowy, perfumowany i lekko mydlany jest też czekolada

Smak: piwo jest wytrawne, lekko wodniste z posmakiem kawy zbożowej

Podsumowanie: Ciekawa wariacja ciemnego lagera, choć ze względu na obecność sporej ilości estrów lagerem raczej go nazwać nie można :) , dla mnie to piwo jest w klimacie porterowego cieńkusza. Troszkę te estry jednak za bardzo zdominowały piwo. Poza tym piwo pozbawione jest wad, wypiłem je z przyjemnością. Po raz kolejny piwo ze świetną pianą, aha wysycenie mogłoby być troszkę wyższe, przez co odczucie wodnistości byłoby mniejsze. Dzięki wielkie za piwka i z niecierpliwością czekam na kolejne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za recenzję. Sam jestem bardzo mało obiektywny co do swoich piw, więc opinie innych, jeśli tylko są rzetelne, bardzo wiele mi dają.

Wspaniale wyczułeś, że fermentacja, choć prowadzona na drożdżach lagerowych, to jednak przebiegała w wyższych temperaturach. Na początku fermentacji było 15 C i bałem się, że S-04 nie uciągną w tej temp., więc dodałem jednak W 34/70. Po kilku dniach temp. wzrosła do 19 C i już nie mogłem jej obniżyć.

Co do wodnistości, to chciałem, żeby było lekkie w odczuciu. Z nagazowaniem dalej eksperymentuję i różnie to wychodzi ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

09.03.2014

 

Warka 12 Ahimssa - Witbier 12,4 Blg (receptura własna)

 

Surowce:

  • pilzneński, Strzegom - 3 kg (60%)
  • pszenica - 2 kg (40%)
  • Hallertau Tradition, granulat 5,5% - 25 g
  • Mosaic, granulat 11% - 15 g
  • Drożdże Mangrove Jack's M27 Belgian Ale (suche)
  • skórka z jednej cytryny - 24 g
  • sok z jednej średniej cytryny
  • owoce jałowca - 20 g
  • kmin rzymski - 5 g
  • ananas z puszki z zalewą - 900 g

Zacieranie:

  • Ilość wody: 17l - 1:3,4
  • kleikowanie pszenicy (w 6l wody) 12->100°C
  • pszenica zaadsorbowała prawie całą wodę, więc zamiast planowanych 9 litrów do zacierania dodano 11 l
  • 54°C - wrzucenie słodów (do skleikowanej pszenicy i 11 l wody)
  • 53°C (białkowa) - 40' (miało być 20' ale dość długo stabilizowałem temp. w nowym garnku)
  • 63°C (maltozowa) - 60'
  • 72°C (dekstrynująca) - 30'
  • 76°C - mash-out

Wysładzanie:

  • wysładzanie 13,5 l wody - uzyskano 22,5 l brzeczki o 12,3 Blg. Dolano 1 l wody - uzyskano 23,5 l, 11,5 Blg.

Gotowanie:

  • 60' - Tradition - 25g
  • 10' - Mosaic - 15 g; skórka i sok z cytryny; przyprawy i ananas
  • po wyłączeniu palnika pozostawiono na 20', po czym filtrowano z użyciem sitka

Temperatura zadania drożdży: 25°C

Burzliwa: plan: 14 dni, temperatura: 5 pierwszych dni 24-25°C, kolejne 20-21°C

Cicha: brak

OG: 12,4°Blg

FG: 2,2°Blg

IBU: 19

Alk.: 5,3%

Wydajność: 55%

Objętość: 21l

Rozlew: 2014-03-23

Refermentacja: 4 g/but.

 

Uwagi:

  • Czas pracy 7h - przez kleikowanie pszenicy i rozgardiasz spowodowany adaptacją warzelni do nowych warunków
  • Usuwanie ananasa z brzeczki po gotowaniu nie było łatwe, następnym razem może wrzucę do skarpety

EDIT 2014-03-10:

  • Dzień 1: Ekstrakt - 10,8°Blg

EDIT 2014-03-12:

  • Dzień 3: Ekstrakt - 8,8°Blg

EDIT 2014-03-16:

  • Dzień 7: Ekstrakt - 2,3°Blg

EDIT 2014-03-19:

  • Dzień 10: Ekstrakt - 2,2°Blg

EDIT 2014-03-23:

  • Dzień 13: Ekstrakt - 2,2°Blg. Butelkowanie - wyszło 39 but. x 0,5 l i 3 but. x 0,33 l.

EDIT 2014-04-12:

  • Degustacja - kwaśne. Po prostu kwaśne - przesadziłem z cytryną i to sporo. Za długa białkowa spowodowała, że piana jest nietrwała. Jałowiec ledwo wyczuwalny, kmin prawie wcale, ananas słabo. Na jakiś czas wracam do zestawów i nie eksperymentuje.

post-6264-0-13793000-1397465245_thumb.jpg

post-6264-0-19540700-1397499554_thumb.jpg

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.