Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Prosty przepis na piwo ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 28 sierpień 2007 - 22:46

rosomak

    rosomak

  • 161 postów 2 pkt.

Chcę się zająć tym tematem - niestety nigdy nie miałem okazji pić piwa domowego to też nie wiem czego mogę się spodziewać i czy smak będzie mi odpowiadał. Bardzo lubię piwo z CKBrowaru w krakowie wiec jeśli ktoś ma jakieś porównana do tego piwa to będę wdzięczny. Szukam też jakiegoś prostego przepisu do którego nie trzeba mieć zbyt wiele sprzętu i by przepis był w miarę prosty. Wiem że może oczekuje za wiele :) ale nie chce wydawać kilku stów na zabawki które może mi nie będą potrzebne bo zrezygnuje z tego hobby. Będę wdzięczny za pomoc - bo jak sobie tak was czytam to czasem aż mi ślinka cieknie ;P

#2 Napisano 28 sierpień 2007 - 22:49

elroy

    elroy

  • Administrator

  • 6109 postów 365 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Cytat

Chcę się zająć tym tematem - niestety nigdy nie miałem okazji pić piwa domowego to też nie wiem czego mogę się spodziewać i czy smak będzie mi odpowiadał. Bardzo lubię piwo z CKBrowaru w krakowie wiec jeśli ktoś ma jakieś porównana do tego piwa to będę wdzięczny. Szukam też jakiegoś prostego przepisu do którego nie trzeba mieć zbyt wiele sprzętu i by przepis był w miarę prosty. Wiem że może oczekuje za wiele :) ale nie chce wydawać kilku stów na zabawki które może mi nie będą potrzebne bo zrezygnuje z tego hobby. Będę wdzięczny za pomoc - bo jak sobie tak was czytam to czasem aż mi ślinka cieknie ;P
Witaj serdecznie na forum!
Czy oprócz CK piłeś jeszcze jakieś piwo z browarów restauracyjnych? (uzupełnij profil na forum, będziemy dzięki temu wiedzieć, gdzie możesz najbliżej skosztować piwa domowego)

W burzliwej: Polskie Ale
W cichej fermentacji: AIPA Cascade
www.puchar.piwo.org www.wiki.piwo.org www.piwo.org/sklep


#3 Napisano 28 sierpień 2007 - 22:56

rosomak

    rosomak

  • 161 postów 2 pkt.

Cytat

Czy oprócz CK piłeś jeszcze jakieś piwo z browarów restauracyjnych?
No właśnie nie za bardzo :) Jestem takim typem człowieka który się przyzywczaja do jednej marki;) Po studiach wyniosłem się z Krakowa i popijałem sklepowe piwko ale jednak brakuje tych wyjątkowych smaków. Poza tym robienie piwa to jest coś :) Ogólnie jak ktoś zrobi coś sam to jest wyczyn, u nas popularne jest wino i śliwowica :) Ale ja chciałbym być ciutkę inny :)

#4 Napisano 28 sierpień 2007 - 23:06

elroy

    elroy

  • Administrator

  • 6109 postów 365 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Masz bardzo fajne podejście do sprawy a grunt, że jesteś ciekawy i otwarty inne pomysły. Wydaje mi się, że może Cię to hobby bardzo wciągnąć :)

No a od czego zacząć ? No cóż - jak powiem, że od brewkita (gotowa nachmielona brzeczka piwna) to wyjdzie, że nie nakłaniam do ambitnych pierwszych warek :)

Ciężka sprawa :)

W burzliwej: Polskie Ale
W cichej fermentacji: AIPA Cascade
www.puchar.piwo.org www.wiki.piwo.org www.piwo.org/sklep


#5 Napisano 28 sierpień 2007 - 23:15

elroy

    elroy

  • Administrator

  • 6109 postów 365 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Tak poważniej już jednak:

na pierwszą warkę musisz mieć (a podejrzewam, że dopiero stawiasz pierwsze kroki)

1) Puszkę z nachmielonym ekstraktem słodowym
2) Pojemnik gdzie będzie odbywała się fermentacja
3) Butelki
3.5) Trochę drobnego sprzętu, w zasadzie dostępnego w domu.

Jeżeli ta metoda jest akceptowalna, napisz - będziemy podrzucać linki. No i daj znać, jaki piwa lubisz. Ew co smakowało Ci w CK.

W burzliwej: Polskie Ale
W cichej fermentacji: AIPA Cascade
www.puchar.piwo.org www.wiki.piwo.org www.piwo.org/sklep


#6 Napisano 29 sierpień 2007 - 08:03

rosomak

    rosomak

  • 161 postów 2 pkt.

Z ck najbardziej lubię jasne piwo. Z tym ekstraktem jest jakaś myśl ale ... trochę to dla mnie za proste :) Znalazłem w sieci taki przepis http://boleslawiec.n...ykul/12255.html ma on swoje plusy (przypuszczam że większość składników kupiłbym od sąsiadów) i minusy (brak chmielu - nie wiem jakiego smaku można się spodziewać) :)

#7 Napisano 29 sierpień 2007 - 08:15

dori

    dori

  • Moderator

  • 3489 postów 219 pkt.
  • Nazwa browaru
    uCieszny Browarek
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:181
  • Lokalizacja:Pogwizdów

Cytat

Z ck najbardziej lubię jasne piwo. Z tym ekstraktem jest jakaś myśl ale ... trochę to dla mnie za proste :) Znalazłem w sieci taki przepis http://boleslawiec.n...ykul/12255.html ma on swoje plusy (przypuszczam że większość składników kupiłbym od sąsiadów) i minusy (brak chmielu - nie wiem jakiego smaku można się spodziewać) :)
No ja też niestety nie wiem :) Ale raczej z tego przepisu to piwo jak z CK Browaru nie wyjdzie :). Moim zdaniem będzie raczej przypominać podpiwek niż piwo. Ja osobiście nie polecałabym Ci tego przepisu, możesz sie tylko zrazić.
Radziłabym Ci zacząć od ekstraktów lub od razu od słodu. Wiadomo wyjdzie trochę drożej niż używając zboża, ale na pewno się opłaci, bo smak takiego piwa uwarzonego w domu jest rewelacyjny.

#8 Napisano 29 sierpień 2007 - 10:24

rosomak

    rosomak

  • 161 postów 2 pkt.

Cytat

Wiadomo wyjdzie trochę drożej niż używając zboża, ale na pewno się opłaci, bo smak takiego piwa uwarzonego w domu jest rewelacyjny.
W sumie nawet nie chodzi aż tak bardzo o pieniądze, ale o chęć zrobienia czegoś samemu :) Od włamania do stodoły sąsiada po zboże ;D do otwarcia pierwszej butelki. Ale jak nie polecasz to może masz racje. A co myślicie o tych przepisach
http://www.alkoholow.../43/#.:PIWO I:. Albo może poleć mi jakiś dobry ekstrakt lub słód, bo faktycznie jak zasmakuje to bardziej się wciągnę i kupie jakąś książkę i sprzęty. Ja gustuje raczej w jasnych piwach, z braku ck popijam lech,  heineken, carlsberg - ogólnie zielone butelki - nie wiem dlaczego ale bardziej mi smakują :)

#9 Napisano 29 sierpień 2007 - 10:45

dori

    dori

  • Moderator

  • 3489 postów 219 pkt.
  • Nazwa browaru
    uCieszny Browarek
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:181
  • Lokalizacja:Pogwizdów

oj tych przepisów też raczej Ci nie polecam :).
Nie wiem czy już przeczytałeś artykuł o warzeniu piwa http://www.piwo.org/...-warzenia-piwa/
sam musisz zdecydować czy rzucić sie na głęboką wodę i zacząć od produkcji z zacieraniem (co też nie jest takie trudne, a daje dużo satysfakcji) czy też prościej od ekstraktów. Poczytaj i jeśli zdecydujesz którą opcję wybrać to pomyślimy jaki zestaw/jakie surowce Ci polecić :)

PS
Na początek najlepiej wybrać jakiś zestw surowców z któregoś ze sklepów internetowych, w takim zestawie masz wszystkie surowce których będziesz potrzebował i instrukcję wykonania.

#10 Napisano 29 sierpień 2007 - 14:54

rosomak

    rosomak

  • 161 postów 2 pkt.

Dzięki fajny artykuł. Chyba zdecyduje się na ekstrakt słodowy,  zależy mi też by piwo do użytku nadawało się dosyć szybko :) po prostu się niecierpliwie i chciałbym jak najszybciej sprawdzić jaki to będzie smak :) Jakieś propozycje co warto kupić by uzyskać dobre jasne piwo ??

#11 Napisano 29 sierpień 2007 - 16:04

elroy

    elroy

  • Administrator

  • 6109 postów 365 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Cytat

Dzięki fajny artykuł. Chyba zdecyduje się na ekstrakt słodowy,  zależy mi też by piwo do użytku nadawało się dosyć szybko :) po prostu się niecierpliwie i chciałbym jak najszybciej sprawdzić jaki to będzie smak :) Jakieś propozycje co warto kupić by uzyskać dobre jasne piwo ??
Niezależnie od sposobu warzenia, czas oczekiwania jest porównywalny. Aby warząc z ekstraktu uzyskać piwo jasne, wystarczy zakupić wspomniany ekstrakt oraz chmiel. No tylko w trakcie tych czynności można, będąc jeszcze początkującym piwowarem, zrobić kilka pomyłek i zrazić się do tego hobby. Dlatego dla obeznania się z tematem polecamy na początek brewkit.

Przeczytaj wątek
http://www.piwo.org/...3-Brew-kit.html
oraz
http://www.piwo.org/...-Pale-Brew.html

W burzliwej: Polskie Ale
W cichej fermentacji: AIPA Cascade
www.puchar.piwo.org www.wiki.piwo.org www.piwo.org/sklep


#12 Napisano 29 sierpień 2007 - 16:50

rosomak

    rosomak

  • 161 postów 2 pkt.

Cytat

Ahhh czyta się to jak dobry kryminał :) Akcja wciąga ;P
Czyli rozumiem że po około 5-6 dniach piwo do butelek i można wtedy spróbować co wyszło choć nie będzie jeszcze gazowane. A ile trzeba czekać na gotowe piwo ??

#13 Napisano 29 sierpień 2007 - 18:02

elroy

    elroy

  • Administrator

  • 6109 postów 365 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Cytat

Cytat

Ahhh czyta się to jak dobry kryminał :) Akcja wciąga ;P
Czyli rozumiem że po około 5-6 dniach piwo do butelek i można wtedy spróbować co wyszło choć nie będzie jeszcze gazowane. A ile trzeba czekać na gotowe piwo ??
Po 5-6 dniach nie będzie gazowane, a i smak będzie daleko odbiegał od takiego leżakowanego 4 tygodnie.

W burzliwej: Polskie Ale
W cichej fermentacji: AIPA Cascade
www.puchar.piwo.org www.wiki.piwo.org www.piwo.org/sklep


#14 Napisano 29 sierpień 2007 - 18:51

dori

    dori

  • Moderator

  • 3489 postów 219 pkt.
  • Nazwa browaru
    uCieszny Browarek
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:181
  • Lokalizacja:Pogwizdów

Cytat

Ahhh czyta się to jak dobry kryminał ;) Akcja wciąga ;P
to dopiero jest kryminał http://www.piwo.org/...erwszy-raz.html, nie zapomnę dyżuru do drugiej w nocy wirtualnie asystując Kubie przy pierwszym warzeniu :D

#15 Napisano 30 sierpień 2007 - 08:13

rosomak

    rosomak

  • 161 postów 2 pkt.

Cytat

to dopiero jest kryminał http://www.piwo.org/...erwszy-raz.html, nie zapomnę dyżuru do drugiej w nocy wirtualnie asystując Kubie przy pierwszym warzeniu :D
Dobra jesteś :( U mnie to nawet nikt z rodziny nie czekał tyle by się dowiedzieć kiedy mój syn się urodził ;DD Syn to kolejny powód by warzyć piwo, chciałbym by za jakieś 16-17 lat jego koledzy mówili że ma zajebis...ego starego który sam warzy super piwo ;)
Ale do rzeczy, trochę niecierpliwy jestem więc szukam szybkich rozwiązań :( W jakiejś książeczce o alkoholach znalazłem przepis na piwo miodowe - to bardziej dla żony by ona lubi słodkie. Fermentacja tylko 7 dni. Co o tym myślicie ??
Poza tym jeszcze dwa ekstrakty:
http://www.sklep.wes...d=produkt&id=71 - ten jest na chmielony. I trochę mniej mi się podoba bo walałbym kupić chmiel osobno i dodać samemu.
http://www.sklep.wes...?d=produkt&id=3 - ten jest nie na chmielony, poza tym jest mniejszy. Co też mi bardziej odpowiada. Chcę na początek zrobić kilka 2-3 rodzaje piwa bo i baniaki mam małe 5l,10l,15l
Więc zrobiłbym to z ekstraktu, to z miodu i w książce Kuronia znalazłem jeszcze piwo z pszenicy i chmielu które też mnie kusi;) Jak zrobię 3 to większe prawdopodobieństwo że któreś mi zasmakuje :(  Co o tym myślicie ??

#16 Napisano 30 sierpień 2007 - 08:23

rosomak

    rosomak

  • 161 postów 2 pkt.

Cytat

w książce Kuronia znalazłem jeszcze piwo z pszenicy i chmielu które też mnie kusi;)
Nie pszenicy tylko jęczmienia ;D

Nie wiem te brew kit'y jakoś mi się nie podobają, może dlatego że to angielskie piwo, a ja jakoś do naszego przyzwyczajony :D

#17 Napisano 30 sierpień 2007 - 09:05

dori

    dori

  • Moderator

  • 3489 postów 219 pkt.
  • Nazwa browaru
    uCieszny Browarek
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:181
  • Lokalizacja:Pogwizdów

Szczerze to jakieś wynalazki typu piwo z jęczmienia czy miodowe według przepisów z książek kucharskich jakoś do mnie nie przemawiają ;), ale może ktoś ma inne zdanie.
Kup lepiej kilka puszek ekstraktu, chmiel, drożdże suche i pokombinuj :D. Masz możliwość robienia małych warek więc możesz poeksperymentować z dodatkiem miodu, imbiru itp.

#18 Napisano 30 sierpień 2007 - 09:18

rosomak

    rosomak

  • 161 postów 2 pkt.

Cytat

Szczerze to jakieś wynalazki typu piwo z jęczmienia czy miodowe według przepisów z książek kucharskich jakoś do mnie nie przemawiają ;), ale może ktoś ma inne zdanie.
Zarówno to piwo miodowe jak i jęczmienne jest z chmielem tak że przypuszczam że smak będzie podobny do tych z ekstraktów tylko czegoś będzie mu brakowało :D To piwo od Kuronia to przepis staropolski, takie piwo robili sobie chłopi przed weselami - czyli pewnie moi pradziadkowie ;P
No nic trzeba zamówić i czekać na paczuszkę.

#19 Napisano 30 sierpień 2007 - 10:27

elroy

    elroy

  • Administrator

  • 6109 postów 365 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Ja osobiście uważam, że wszelakie "przepisy" z sieci nie mają wiele wspólnego z piwem. Nie wątpliwie coś z tego wyjdzie, ale nie będzie to smakowało rewelacyjnie.
Jeżeli chcesz kolego rosomak warzyć dobre piwo musisz nas słuchać :D:lol: ;)

W burzliwej: Polskie Ale
W cichej fermentacji: AIPA Cascade
www.puchar.piwo.org www.wiki.piwo.org www.piwo.org/sklep


#20 Napisano 30 sierpień 2007 - 10:56

rosomak

    rosomak

  • 161 postów 2 pkt.

Cytat

Jeżeli chcesz kolego rosomak warzyć dobre piwo musisz nas słuchać :D:lol: :(
Może i trochę racji masz ;) Tyle że *dobry* to pojęcie względne - powinniście sprzedawać próbki ;P Albo wy albo w tych sklepach :( Na ten przepis z miodem się trochę ucieszyłem bo miodu mam dużo a nie specjalnie przepadam, poza tym z tej księgi z której go wziąłem moja mama robi całkiem przednie wina gdzie ja za winem przepadam tak sobie :(
Dobra wymyśliłem tak, kupuje:
Ekstrakty słodowe nie chmielone: jasny, pszenny i bursztyn(tu właśnie nie wiem czy będzie dobry)
Chmiel tylko jaki aromatyczny czy goryczkowy ?? Bardziej byłbym za aromatycznym
Drożdże - tylko które polecacie ?? http://www.sklep.wes...=katalog&k_id=5

O czymś zapomniałem ?? Cukier/glukozę mogę kupić na miejscu.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych