Skocz do zawartości

Brewers Gold


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Czy ktoś dawał ten chmiel na zimno? Jeżeli tak to jakiego aromatu można się spodziewać?

Planuję użyć po 20g Brewers Gold i Styriana, na 5 dni, na cichą, do 25lBelgian Pale Ale receptury Doroty Chrapek i jestem ciekaw co z tego będzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W/g mnie ani Golden Brewer ani Styrian Golding nie nadają się na cichą. Golden Brewer to angielski chmiel goryczkowy (kuzyn Bulliona), w smaku podobno czarny pieprz I anyż. Tp tak jakbyś chmielił na zimno Marynką. Do tego Styrian Golding da ci smak suchej trawy I siana. Lepiej Golden Brewer na goryczkę a Styrian na późne chmielenia razem z Saazem. Jeżeli upierasz się z chmieleniem na zimno. to mała dodatkowa ilość Saaza. To taki 'typowy' zestaw chmieli do belgijskich ales.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.