Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Kugiel


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 30 styczeń 2013 - 17:18

lopusy

    lopusy

  • 177 postów 20 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Bednary
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:100
  • Lokalizacja:Bednary

Pora sprzyja cięższym potrawom dlatego postanowiłem zamieścić poniższy przepis który jest rzadko spotykany w książkach kucharskich, znany głównie w Górach Świętokrzyskich i tam przekazywany z pokolenia na pokolenie. W 2009 został wpisany na listę produktów tradycyjnych jako Kugiel z Przedborza.
Idealne piwo do kugla to Porter i Stout :beer:
Skład:
4 kg. ziemniaków
15-20 dag. mąki
1,5-2 kg. mięsa, (żeberka, karkówka, golonka), można stosować zamiennie, wskazany mix.
2 cebule
2 jajka
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
pieprz i mielona papryka według uznania
smalec lub oliwa do natłuszczenia brytfany.
Przyrządzenie:
Mieso kroimy w kostkę, żeberka w paski. Ziemniaki utrzeć jak na placki ziemniaczane, podobnie cebulę iczosnek.
Wszysko wymieszać, dodać mięso, sól, pieprz, mąkę jajka, paprykę.
Całość wkładamy do brytwanny i pieczemy w piekarniku 3,5 godziny w temp. 175-180. Pierwsze 2 godziny pod przykryciem.
Gotowa potrawa powinna mieć konsystencję zbliżoną do placków ziemniaczanych.
Podawanie:
Gotową potrawę najlepiej przechowywać w lodówce,
porcję przed podaniem podgrzać pod przykryciem na patelni i
gorącą podawać z tartymi buraczkami i chrzanem.
Kugiel najlepiej smakuje odgrzewany, ale jeśli ktoś jest bardzo niecierpliwy może skosztować prosto po wyjęciu z pieca.

Użytkownik lopusy edytował ten post 30 styczeń 2013 - 17:19


#2 Napisano 30 styczeń 2013 - 17:34

Jacenty

    Jacenty

  • 1495 postów 126 pkt.
  • Nazwa browaru
    JACENTY
  • Rok założenia:MMXI
  • Liczba warek:augošā
  • Lokalizacja:Kujawy

Smakowicie brzmi. A wysokość jakieś 4-5 cm? I jak to się podaje, kroi się?
Jan Długosz -   ,, Ma  jednak  kraj polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody, po polsku piwem zwany. Nic nadeń lepszego dla pokrzepienia duszy. Jest ono nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców więcej niż w innych krajach zachwyca swym smakiem wybornym"
Jędrzej Kitowicz-  "..grodziskie zaś słynęło coraz bardziej po Wielkiej Polszcze, tak szlachcic tam, który nie miał w swoim domu piwa grodziskiego, poczytany był za mizeraka albo za kutwę."

#3 Napisano 30 styczeń 2013 - 17:44

lopusy

    lopusy

  • 177 postów 20 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Bednary
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:100
  • Lokalizacja:Bednary

dokładnie jakieś 4-5 cm, po wyjęciu z piekarnika kroi się jak ciasto, a jak podgrzewamy to warto na patelni rozdrobnić, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem
aż będzie gorące, można nawet lekko podsmażyć wszystko zależy od upodobań kulinarnych.
Co roku robię na Wielkanoc i wtedy jak sobie przypomnę jakie to dobre :)

#4 Napisano 30 styczeń 2013 - 17:56

Usiu

    Usiu

  • 987 postów 85 pkt.
  • Nazwa browaru
    Absztyfikant
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:35
  • Lokalizacja:Gdańsk
Browar

U nas na coś podobnego mówiło się tarciuch, jako mięso dawało się podsmażoną kiełbasę i boczekTarciuch najlepiej smakował podsmażony z dodatkiem śmietany :)

edit: tarciuch to chyba jednak co innego, bo tam się mąki nie dawało ;)

Użytkownik Usiu edytował ten post 30 styczeń 2013 - 17:56


#5 Napisano 30 styczeń 2013 - 17:59

chemikmarcin

    chemikmarcin

  • 29 postów 1 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Grudzie
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:21
  • Lokalizacja:Białystok

Pochodzę spod Ostrowi Mazowieckiej, u nas też znany jest kugiel :) Teraz mieszkam w Białymstoku - to tylko 100 km odległości - a kugiel tu nieznany. Wszyscy mówią babka.

#6 Napisano 30 styczeń 2013 - 18:18

lopusy

    lopusy

  • 177 postów 20 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Bednary
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:100
  • Lokalizacja:Bednary

Wyświetl postUżytkownik Usiu dnia 30 styczeń 2013 - 17:56 napisał

jako mięso dawało się podsmażoną kiełbasę i boczekTarciuch najlepiej smakował podsmażony
ja nieraz na wierzch kładę plasterki boczku, smaczna i tłusta wariacja :)

Wyświetl postUżytkownik chemikmarcin dnia 30 styczeń 2013 - 17:59 napisał

to tylko 100 km odległości - a kugiel tu nieznany. Wszyscy mówią babka.
spotkałem się jeszcze z nazwą rejbak i chyba bugaj.

W Przedborzu ponoć kiedyś jak ludziska wypiekali chleb i ciasta na święta w piecach chlebowych to na noc już do wygaszonych wstawiali kugiel. Rano jak szli do kościoła to  wszędzie nim pachniało, babcia mi opowiadała :)

Użytkownik lopusy edytował ten post 30 styczeń 2013 - 18:25


#7 Napisano 30 styczeń 2013 - 18:30

zgoda

    zgoda

  • 5969 postów 288 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:134
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar

Koło Sokołowa Podlaskiego mówią "babka", koło Ostrowi "kugel".

Matka jest z Kielc, ojciec był z Ostrowi. Jak się rodziny spotkały na wielkanoc, to o kugel był spór jak zrobić, po kielecku czy po mazowiecku.

Ja lubię na oba sposoby, u matki mam świętokrzyski, żona robi w wersji mazowieckiej. A win-win situation. :D
Browar: kalendarz - receptuar - narzędzia - fejsbók - blog
Wyszynk: Dubeltowe, Lou, Boom Tom, Bursztynowe, Garfield, P, Pale Ale
Leżakownia: Porter, NZ Blonde
Fermentownia: Hubertus [b], Down Under IPA [b]

#8 Napisano 30 styczeń 2013 - 19:55

marbelka

    marbelka

  • 601 postów 7 pkt.
  • Lokalizacja:sosnowiec

rejbak nazywają "to" na Kurpiach

#9 Napisano 01 luty 2013 - 20:48

H.M.

    H.M.

  • 241 postów 4 pkt.
  • Nazwa browaru
    Partyzancki
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:55+
  • Lokalizacja:Rabka
Browar

Na jak zetrzeć ziemniaki? raczej grubo (wióry) czy cienko (miazga)?

#10 Napisano 01 luty 2013 - 21:15

Usiu

    Usiu

  • 987 postów 85 pkt.
  • Nazwa browaru
    Absztyfikant
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:35
  • Lokalizacja:Gdańsk
Browar

Cienko, miazga.

#11 Napisano 02 luty 2013 - 09:06

H.M.

    H.M.

  • 241 postów 4 pkt.
  • Nazwa browaru
    Partyzancki
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:55+
  • Lokalizacja:Rabka
Browar

I odcedzić? czy nie trzeba?

#12 Napisano 02 luty 2013 - 11:34

Usiu

    Usiu

  • 987 postów 85 pkt.
  • Nazwa browaru
    Absztyfikant
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:35
  • Lokalizacja:Gdańsk
Browar

No ja bym tę wodę wylał.

#13 Napisano 02 luty 2013 - 12:26

lopusy

    lopusy

  • 177 postów 20 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Bednary
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:100
  • Lokalizacja:Bednary

Wyświetl postUżytkownik H.M. dnia 01 luty 2013 - 20:48 napisał

Na jak zetrzeć ziemniaki? raczej grubo (wióry) czy cienko (miazga)
cienko jak na placki ziemniaczane

#14 Napisano 02 luty 2013 - 12:28

lopusy

    lopusy

  • 177 postów 20 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Bednary
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:100
  • Lokalizacja:Bednary

Wyświetl postUżytkownik H.M. dnia 02 luty 2013 - 09:06 napisał

I odcedzić? czy nie trzeba?
jak ziemniaki puszczą dużo wody to tak, ale zazwyczaj nie odcedzam, mąka wszystko zagęści,
a reszta odparuje w piekarniku.

#15 Napisano 02 luty 2013 - 13:58

H.M.

    H.M.

  • 241 postów 4 pkt.
  • Nazwa browaru
    Partyzancki
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:55+
  • Lokalizacja:Rabka
Browar

Dobra, dzięki.
Zaraz się zabieram za robienie tego kugla.

#16 Napisano 20 marzec 2013 - 12:20

Primo

    Primo

  • 3 postów
  • Liczba warek:5 stale rosnie
  • Lokalizacja:Zambrów/Radoszyce

Co do kugla to kolega gdzieś słyszał ale chyba nie wie jak to się dokładnie robi :)Jedynie co mogę dodać to sam kugiel przykrywamy papierem do pieczenia i przykrywamy pokrywka zapobiegnie to dużemu wypieczeniu a kugiel będzie wilgotny. Zależy to tez od rodzaju ziemniaków z niektórych kugiel jest taki twardy ze można go kroić nożem inny ma konsystencje trochę mniej zwięzłą . Przepis sam w sobie ok ale jeśli chodzi o samo pieczenie to już inna bajka nigdy nie uzyskasz smaku jak z pieca chlebowego wiem coś o tym pochodzę z Radoszyc miejscowości 30 km od Przedborza a potrawa kugiel jest typowo żydowska potrawa trochę zmodyfikowana pod względem składu mięsa. Wiem ze w dzisiejszych czasach trochę ciężko ale najlepiej kugiel piec w piecu chlebowym wstawiając go na cała noc. Kugiel kiedy był pieczony na święta wielkanocne w piekarni w Radoszycach ludziska przynosili po kilka brytfanek lub garnczków (obecne ta tradycja niestety wymiera komercja ). Obecnie picze się go w piekarniku niestety ale smak kugla wydobywa się po kilku godzinach jak by to powiedzieć jak już dojdzie wiec najlepiej piec tak jak kolega opisał a później w piekarniku jakieś jakieś 4 godzinki temp około 50-70 stopni nie będzie on wtedy gorący ale zapewniam po wieloletnich próbach organoleptycznych smak o niebo lepszy.

#17 Napisano 20 marzec 2013 - 16:58

lopusy

    lopusy

  • 177 postów 20 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Bednary
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:100
  • Lokalizacja:Bednary

Wyświetl postUżytkownik Primo dnia 20 marzec 2013 - 12:20 napisał

Co do kugla to kolega gdzieś słyszał ale chyba nie wie jak to się dokładnie robi :)
I może jeszcze nie wie jak smakuje :okey:
Każde święta i wakacje spędzałem w Przedborzu, nie kojarzę niestety Radoszyc.
Z tym piecem chlebowym to historia jak z piwem, lepsze z Browaru niż domowe, tylko kto w to uwierzy :D

#18 Napisano 22 marzec 2013 - 09:20

kaz

    kaz

  • 429 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    Miodosytnia Kielecka
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:51
  • Lokalizacja:Kielce
Browar

Teściu mój pochodzi z Rajgrodu ( między Grajewem a augustowem) i od niego przejąłęm nazwę rejbak a robimy go z mielonym mięsem i boczuniem :) niestety aktualnie odchudzam się intensywnie i nie dla mnie takie specjały :(  Teściowa za to z Białegostoku i tam na to mówią babka ziemniaczana. U mnie w domu potrawa nie znana i nie robiona.

Użytkownik kaz edytował ten post 22 marzec 2013 - 09:21

Pozdrawiam
Michał

#19 Napisano 22 marzec 2013 - 09:39

arusb

    arusb

  • 90 postów
  • Nazwa browaru
    Artek
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:19
  • Lokalizacja:Częstochowa
Browar

A w moich okolicach ta potrawa funkcjonuje pod nazwą kućmok :)
Dołączona grafika
Burzliwa #19 APA
Cicha:
Butelki::#17 American Wheat Amarillo,#18 IRA
Browar Artek

#20 Napisano 29 marzec 2013 - 12:31

lopusy

    lopusy

  • 177 postów 20 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Bednary
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:100
  • Lokalizacja:Bednary

No to właśnie ten dzień kiedy przynajmniej raz w roku trzeba zrobić kugiel :)
(jeść dopiero pierwszego i drugiego dnia świąt.)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych