Skocz do zawartości

  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  

Zdjęcie

Katalog browarów - zapraszam, otwarte!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1

Napisano 30 listopad 2012 - 22:08

elroy
elroy
  • Administrator
  • 6393 postów, 440 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Miasto:Kraków
Browar
Witajcie!

Nowy drobny dodatek ułatwiające piwowarskie życie już oddany do użytku. Nazwałem go katalogiem browarów i myślę, że oddaje jego istotę.
Wiem, że po szybkim rozeznaniu wrócicie tutaj z kilkoma pytaniami, zatem postanowiłem zrobić krótkie FAQ. :)

Q: Czy da się dodać recepturę, surowce, połączyć z moim sterownikiem pid oraz aplikacją na iOS/Android. Dlaczego nie widać moich warek automatycznie i gdzie jest import z BeerSmitha.
A: Nie da się i nie będzie. Z założenia ten prosty programik ma być prosty i nie jest odpowiedzią na Wielkie Pytanie o Życie, Wszechświat i całą resztę ;) Zmiany funkcjonalne będą, ale bez rewolucji.

Q: W takim razie po co mi to
A: Bo łatwo możesz podać komuś parę istotnych szczegółów o swoim browarze, nie przebijając się przez forum, galerię itp. Możemy zbudować prostą i przejrzystą bazę browarów, której myślę dotychczas nie ma w Internecie od czasów dawno nie aktualizowanej Brewzilli.

Q: Ile mogę dodać browarów. Warzę w domu i rzemieślniczo
A: Możesz dodać maksymalnie dwa browary

Q: Czy ilość zdjęć jest ograniczona i jakie rozmiary są akceptowalne
A: Możesz dodać tyle zdjęć ile chcesz, maksymalny rozmiar 1280x1024 / 2MB

Q: Skąd inni piwowarzy dowiedzą się, że mam taki wpis w katalogu
A: Tak w wątkach na forum, jak i w twoim profilu pojawią się odpowiednie znaczniki i linki. Również na bocznym panelu forum znajdziesz odpowiednie informacje.

Q: Ma jednak uwagi.
A: Pisz w tym wątku

Zapraszam zatem do używania aplikacji. Znajdziecie ją pod adresem http://www.piwo.org/katalog/ lub górnym menu (ze względu na nie mieszczące linki zostanie ona przebudowana, dlatego nie podaję konkretnego miejsca)

Podziękowania dla kolegi Pablo za dzielne beta-testowanie :)

Załączone miniatury

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg


#2

Napisano 30 listopad 2012 - 22:19

Wiktor
Wiktor
  • Members
  • 4871 postów, 249 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Miasto:Otwock/Zawiercie
Browar
a czy będzie jakaś opcja dodawania komentarzy w opisie browarów ?

#3

Napisano 30 listopad 2012 - 22:29

elroy
elroy
  • Administrator
  • 6393 postów, 440 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Miasto:Kraków
Browar
No jak trzeba - pewnie:) Dodam ale raczej jutro. Mam problem z ręką poważny i muszę odejść od komputera, bo będzie po mnie. Już i tak mi słabo ;)

#4

Napisano 30 listopad 2012 - 23:35

elroy
elroy
  • Administrator
  • 6393 postów, 440 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Miasto:Kraków
Browar
Widzę, że chyba nie ma większych problemów :)

Ze statystyk: najszybszy z dodaniem był anteks :)

#5

Napisano 30 listopad 2012 - 23:38

anteks
anteks
  • Members
  • 7379 postów, 419 pkt.
Browar

Ze statystyk: najszybszy z dodaniem był anteks :)

Cały czas czuwam :smilies:

czasami largusuje

 

mniej książków więcej piwa

 

przepraszam za opóźnienia w publikacji postów ale ... mam wolne łącze

 


#6

Napisano 30 listopad 2012 - 23:50

cyoorka
cyoorka
  • Members
  • 107 postów, 0 pkt.
  • Nazwa browaru
    Vadim
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:31
  • Miasto:Częstochowa
Browar
Fajny pomysł i realizacja. Mógłbyś dodać balon szklany do pojemników fermentacyjnych. Ja osobiście nie używam, ale może komuś tej opcji zabraknąć.

#7

Napisano 01 grudzień 2012 - 00:04

elroy
elroy
  • Administrator
  • 6393 postów, 440 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Miasto:Kraków
Browar
Oki, dzięki za sugestię. Będą jeszcze oczywiście szlify, bo dopiero na prawdziwych wpisach wychodzą pewne niuanse. Podziałam w weekend.

#8

Napisano 01 grudzień 2012 - 09:28

Wiktor
Wiktor
  • Members
  • 4871 postów, 249 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Miasto:Otwock/Zawiercie
Browar
przydałoby się dodać opcję posiadanego śrutownika.
a co do fermentacji, to jak to: http://www.piwo.org/...380#entry152386 zakwalifikować?

#9

Napisano 01 grudzień 2012 - 09:47

klisz
klisz
  • Members
  • 657 postów, 38 pkt.
  • Nazwa browaru
    A my to co zwykle
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:48
  • Miasto:Środa Wlkp.
Browar
Prośba kosmetyczna dotycząca miniatur grafiki. Wszystko domyślnie rozciąga do prostokąta przez co dziwnie wygląda.
Umieszczenie browaru w katalogu skłoniło mnie do porządku w browarze i zakończenia prac adaptacyjnych :) Potem będą zdjęcia i wątek w zapiskach.

#10

Napisano 01 grudzień 2012 - 09:59

elroy
elroy
  • Administrator
  • 6393 postów, 440 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Miasto:Kraków
Browar
Tak, miniatury zostaną dzisiaj przebudowane.

#11

Napisano 01 grudzień 2012 - 10:06

amap
amap
  • Members
  • 2380 postów, 131 pkt.
  • Nazwa browaru
    browar radwanicki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:100+
  • Miasto:Radwanice
Browar
co to za pozycja w menu "Zaciernie"?

sprawdzone receptury:

Birdegarda Bruna ( bière de garde) - I miejsce Biela Vrana 2016

- Aliena laudatis, vestra ignoratis (grodziskie) - III miejsce w grodzisku wlkp 2014

polecam:
Arbiter elegantiarum II (tripel), Quia nominor capra (koźlak), Ergo bibamus! (bsda), Stare ale (old ale)
••• Mors Ianua Vitae ••• Browar Radwanicki •••
____________________________________________


#12

Napisano 01 grudzień 2012 - 10:16

elroy
elroy
  • Administrator
  • 6393 postów, 440 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Miasto:Kraków
Browar
Ok :)

#13

Napisano 01 grudzień 2012 - 10:35

Fidel
Fidel
  • Members
  • 1777 postów, 149 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czerwone OKO
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:100+
Browar
W zacieraniu brakuje opcji dla lodówkowiczów, ja zacieram w lodówce, a to różnica, może można to jakoś dodać?

Czerwone OKO
Wyszynk: #106

 


#14

Napisano 01 grudzień 2012 - 11:51

elroy
elroy
  • Administrator
  • 6393 postów, 440 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Miasto:Kraków
Browar
Oki, tą opcję jak i sugestię Kuby dodam. Ale to za 2-3 dni jak się zbierze więcej rzeczy, żeby jednym rzutem wprowadzić

#15

Napisano 01 grudzień 2012 - 11:52

Magneto
Magneto
  • Members
  • 218 postów, 13 pkt.
  • Nazwa browaru
    Kartel Piwny
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:Sporo
  • Miasto:Jełowa
Browar
Przydałoby się doprecyzowanie opisów kategorii (wydawały mi się dość precyzyjne) np: czy posiadanie mechanicznego mieszadła kwalifikuje browar jako półautomatyczny? Zauważyłem, że w kategorii browarów tradycyjnych pojawiły się takie posiadające to udogodnienie. Sam posiadam system trójstopniowy grawitacyjny z palnikami gazowymi, więc w zasadzie odbywa się wszystko manualnie tylko to nieszczęsne mechaniczne mieszadło skłoniło mnie do być może pochopnego umieszczenia swojego ustrojstwa w kategorii browarów półautomatycznych. Być może przydałaby się możliwość wyboru więcej niż jednej z cech browaru np: mogę zacierać za pomocą grzałek a gotować w innym naczyniu za pomocą gazu, używać do fermentacji lodówki i piwnicy itp.

ur2.jpg


#16

Napisano 01 grudzień 2012 - 13:48

Winger
Winger
  • Members
  • 184 postów, 12 pkt.
  • Nazwa browaru
    Leśny μBrowar "Bronaczowa"
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:~50
  • Miasto:Międzybrodzie Żywieckie
Browar
Zastanawiam się, jak sklasyfikować swój browar pod kątem zasilania przy zacieraniu i warzeniu - warzę po dwie warki naraz używając płyty indukcyjnej do jednej i palnika gazowego do drugiej.

Pomysł bądź co bądź genialny - są praktycznie nieskończone możliwości rozbudowy tego działu - kalendarze przy browarach z planami warzenia, historia browaru (kiedy i co zostało rozbudowane), lista warek itp... Wszelakie informacje które mogły by być interesujące dla innych.
Pozdrawiam - Winger

#17

Napisano 01 grudzień 2012 - 22:23

bogdan62
bogdan62
  • Members
  • 755 postów, 28 pkt.
  • Nazwa browaru
    Sonia
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:awersja do buchalterii
  • Miasto:Rzeszów
Istniejąca forma nie odda stanu faktycznego, powszechnie stosowane są w tym samym browarze różne formy prowadzenia tych samych czynności np. zasilanie gazowe i/lub elektryczne, filtracja fałszywe dno i/lub rurka miedziana lub ........, fermentacja w fermentorze z tworzywa sztucznego i/lub gąsiorze szklanym lub........., itd itp. Bez uwzględnienia różnorodności w jednym browarze uzyska się zafałszowany obraz.

#18

Napisano 01 grudzień 2012 - 22:26

josefik
josefik
  • Members
  • 3935 postów, 267 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:207
  • Miasto:Ostrów Wlkp.
Browar

Istniejąca forma nie odda stanu faktycznego, powszechnie stosowane są w tym samym browarze różne formy prowadzenia tych samych czynności np. zasilanie gazowe i/lub elektryczne, filtracja fałszywe dno i/lub rurka miedziana lub ........, fermentacja w fermentorze z tworzywa sztucznego i/lub gąsiorze szklanym lub........., itd itp. Bez uwzględnienia różnorodności w jednym browarze uzyska się zafałszowany obraz.

Czyli ogólnie przydałyby się w przyszłości pola wielokrotnego wyboru.

#19

Napisano 01 grudzień 2012 - 22:27

elroy
elroy
  • Administrator
  • 6393 postów, 440 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Miasto:Kraków
Browar
Oki, przyjęte do wiadomości.

#20

Napisano 02 grudzień 2012 - 16:13

elroy
elroy
  • Administrator
  • 6393 postów, 440 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Miasto:Kraków
Browar

a czy będzie jakaś opcja dodawania komentarzy w opisie browarów ?


Gotowe.
Jednocześnie, jeżeli chcemy być powiadomieni o komentarzach do swojego browaru, należy ustawić sobie odpowiednie powiadomienie (nie robię tego masowo, bo każdy ma inne preferencje).
Ustawienia -> Opcje powiadomień, lub na skróty http://www.piwo.org/...a=notifications
Na samym dole, sekcja Browar i można sobie wybrać, czy wewnętrznym powiadamiaczem, mailem, czy też na telefon komórkowy.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych