Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  2

cukier, glukoza, ekstrakt slodowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#21 Napisano 04 luty 2009 - 21:28

dziadek

    dziadek

  • 674 postów 23 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Dziadka
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:100+
  • Lokalizacja:Katowice
Browar

Po cichej fermentacji prawie niema drożdży.
Warzę aby pić,piję aby warzyć.
Jakie uwarzysz,takie wypijesz.

#22 Napisano 04 luty 2009 - 22:40

gsb

    gsb

  • 133 postów

Jejski - spoko. Troche jeszcze nie rozumiem idei cichej fermentacji, bo moje 2 warki byly robione tak ze z fermentora gdzie przechodzila glowna femrntacja wlewalem do butelek do ktorych wczesniej wsypalem ok 4g ekstraktu... Co daje cicha fermentacja w sumie?

#23 Napisano 04 luty 2009 - 22:46

kopyr

    kopyr

  • 4374 postów 104 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Kopyra
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:86
  • Lokalizacja:Oborniki Śląskie

Cytat

Jejski - spoko. Troche jeszcze nie rozumiem idei cichej fermentacji, bo moje 2 warki byly robione tak ze z fermentora gdzie przechodzila glowna femrntacja wlewalem do butelek do ktorych wczesniej wsypalem ok 4g ekstraktu... Co daje cicha fermentacja w sumie?
Panowie, zaraz będzie, że jestem upierdliwiec, ale kuźwa na takie pytanie nie można odpowiadać. To są takie podstawy, że mnie skręca jak to czytam. W wątku obok inny kolega się pyta czy w 19°C będzie fermentować. :rolleyes: Miejcie litość. Czytanie nie boli, to są tak podstawowe sprawy, ze po prostu wstyd się obnosić ze swoja niewiedzą.
Chciałem po prostu zignorować te posty, jak ktoś chce niech odpowiada, no ale się k... nie da.

Dobra, nie bierzcie tego personalnie do siebie, właśnie wylałem 22l weizena w kanał, ale błagam Was - czytajcie.
Motto: Browar to nie apteka. :D
Filtracja to kastracja! :lol:
blog kopyra - blog o piwie i piwowarstwie

Burzliwa:  
Cicha:
Ostatnio rozlane:  
Z kranu:

#24 Napisano 04 luty 2009 - 22:46

Stasiek

    Stasiek

  • 2331 postów 99 pkt.
  • Nazwa browaru
    μBrowar Staśka
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:136
  • Lokalizacja:Warszawa
Browar

Cytat

Po cichej fermentacji prawie niema drożdży.
No... "prawie" robi wielką różnicę. :D Drożdży jest jeszcze dość dużo, inaczej by nie nagazowały piwa.
Ale może faktycznie w dobę niewiele zjedzą tego nowo dodanego ekstraktu.

#25 Napisano 04 luty 2009 - 23:03

Jejski

    Jejski

  • 2943 postów 215 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Bo przy moich pierwszych dwóch gotowcach też tak robiłem. Tragedia była wielka kiedy kranik przeciekał a nie miałem innego pojemnika na zapas, dlatego gorąco polecam na początku piwowarzenia dwa fermentatory, jeden z kranikiem, a drugi bez.

Cytat

Troche jeszcze nie rozumiem idei cichej fermentacji
Przede wszystkim o maksymalne  klarowanie piwa przed rozlewem i dofermentowanie brzeczki.

#26 Napisano 04 luty 2009 - 23:14

gsb

    gsb

  • 133 postów

Kopyr - Nie znalazlem tak na prawde definicji "cichej" w internecie. Wszedzie piszecie tylko o tych "trudnych sprawach" z tym zwiazanych a nikt nie napisze co to :) Poz tym ten temat nazywa sie "wsparcie piwowarskie" i odsylanie przez "tych co sie znaja" do "czytania" albo "poszukania sobie" jest troche smieszne (pisalem juz o tym wczesniej). Umiem czytac, umiem szukac, ale tu  jest taki balagan, ze jak nie znajduje czystej odpowiedzi na to pytanie, to tutaj zakladam temat i pytam.

Jasne?

Jejski - w tym poradniku pkt 10 -
-  to kiedy ta glukoze dodawac? wlac ja do drugiego fermentora a do niego przelac zawartosc pierwszego (np. przez kranik, tak?).
- Co mi da "cicha"? Klarownosc i dofermentowanie? - jak warzylem pierwsza z brew kitu t mialem 1 BLG po burzliwej - to chyba wystarczajaco? Klarowne tez jest...
- Zmienia cos w smaku ta cicha?
- jak juz dodam ta glukoze to mieszac ja z brzeczka? czy nie mieszac?

Kurde tu jest tyle pytan, ze masakra, co chwile mi cos do glowy wpada (np. jak na cichej drozdze wpierdziela mi glukoze to jak mi sie potem piwo nagazuje w butelkach?:D

Użytkownik gsb edytował ten post 04 luty 2009 - 23:15


#27 Napisano 04 luty 2009 - 23:32

Maryush

    Maryush

  • 1124 postów 30 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Maniutek
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Lublin

gsb, nie mogę się z Tobą zgodzić. Jakieś 2 miesiące temu NIC nie wiedziałem o piwowarstwie. Czytałem, czytałem i czytałem. I to głównie to forum, bo wydało mi się najbardziej przyjazne dla początkującego. Jak przeczytałem, to zacząłem zadawać pytania. Dziś uwarzyłem swoją drugą warkę.. Dziwię się że Ty tych informacji nie widzisz :rolleyes: Niestety ale Kopyr ma rację..

#28 Napisano 04 luty 2009 - 23:36

dori

    dori

  • Moderator

  • 3533 postów 234 pkt.
  • Nazwa browaru
    uCieszny Browarek
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:181
  • Lokalizacja:Pogwizdów

Niestety również Kolegę odeślę do czytania: http://www.wiki.piwo.org , cichą fermentację masz opisaną przy warzeniu z zacieranie gdyż zwykle w tym przypadku się ją stosuje.
- Jeśli chodzi o surowiec do refermentacji to rozpuszczasz odważoną ilość glukozy/cukru/ekstraktu w niewielkiej ilości wody (200-300ml) zagotowujesz studzisz, dodajesz do pustego odkażonego fermentora z kranikiem gdzie następnie za pomocą wężyka dekantujesz (przelewasz) piwo z fermentora w którym przebiegała fermentacja. Możesz lekko poruszać (zakręcić) fermentorem, aby roztwór glukozy/cukru/ekstraktu się wymieszał. Następnie piwo należy rozlać do butelek.
- Cicha fermentacja przede wszystkim ma na celu sklarowanie piwa, nie zmienia właściwie smaku

Oczywiście surowiec do refermentacji dodajesz tuż przed rozlewem, a nie podczas cichej fermentacji!!!

#29 Napisano 04 luty 2009 - 23:52

Jejski

    Jejski

  • 2943 postów 215 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

[quote name=kopyr][quote name='gsb]Jejski - spoko. Troche jeszcze nie rozumiem idei cichej fermentacji' date=' bo moje 2 warki byly robione tak ze z fermentora gdzie przechodzila glowna femrntacja wlewalem do butelek do ktorych wczesniej wsypalem ok 4g ekstraktu... Co daje cicha fermentacja w sumie?[/quote']
Panowie, zaraz będzie, że jestem upierdliwiec, ale kuźwa na takie pytanie nie można odpowiadać. To są takie podstawy, że mnie skręca jak to czytam. W wątku [url=http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=11039#p11039]obok[/url] inny kolega się pyta czy w 19°C będzie fermentować. :rolleyes: Miejcie litość. Czytanie nie boli, to są tak podstawowe sprawy, ze po prostu wstyd się obnosić ze swoja niewiedzą.
Chciałem po prostu zignorować te posty, jak ktoś chce niech odpowiada, no ale się k... nie da.

Dobra, nie bierzcie tego personalnie do siebie, właśnie wylałem 22l weizena w kanał, ale błagam Was - czytajcie.[/quote]
No to mnie wk....ś pozytywnie :D . Od dzisiaj i to za chwilę piszę moje "wypociny dla początkujących" Masz rację że pisanie w kółko tych samych tekstów jest co najmniej irytujące. Raz jestem bardziej rozeźlony i nie chce mi się pisać, a innym razem mam więcej poweru i odpisuję. Życie ma być proste i na takie pytania należy podawać linka do gotowego rozwiązania ewentualnie potem w razie specyficznych problemów odpowiadać. Ostatnio próbuje odpowiadać linkami np. parę postów wyżej [quote]Poczytaj najpierw tu [url]http://www.piwo.org/forum/p7430-01-11-2[/url] ? html#p7430

Zwłaszcza punkt 10. Co do 500g glukozy na normalną  warkę to prawie na pewno wyprodukowałbyś "granaty piwne". Ja dodając do lagera 25l. 230g glukozy znacznie przeginam, ale lubię big_smile . Wyszukiwarka i hasło refermentacja . Postów jest w tym temacie mnóstwo .[/quote]
ale bez systemowego rozwiązania to wszystko niema sensu.

Po wylaniu warki w kanał bluzgał bym trzy razy więcej. Jeszcze mi się nie zdarzyło i nie życzę nikomu takiego doświadczenia. Moje kondolencje :)

#30 Napisano 04 luty 2009 - 23:59

kopyr

    kopyr

  • 4374 postów 104 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Kopyra
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:86
  • Lokalizacja:Oborniki Śląskie

Cytat

Po wylaniu warki w kanał bluzgał bym trzy razy więcej. Jeszcze mi się nie zdarzyło i nie życzę nikomu takiego doświadczenia. Moje kondolencje :D
Spoko, ostatnio mam takie doświadczenie w moim otoczeniu, że wylana warka to jest naprawdę bzdet, nie wart wkurzania się. :) Wylanych warek są 2, a 3. prawdopodobna. Także jakieś 60-70L, na płynnych drożdżach itd. Uwierz mi jednak, są gorsze rzeczy na świecie.
Motto: Browar to nie apteka. :D
Filtracja to kastracja! :lol:
blog kopyra - blog o piwie i piwowarstwie

Burzliwa:  
Cicha:
Ostatnio rozlane:  
Z kranu:

#31 Napisano 05 luty 2009 - 00:06

Infam

    Infam

  • 761 postów 44 pkt.
  • Nazwa browaru
    Infam
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:92
  • Lokalizacja:Warszawa

Cytat

Kopyr - [...] Jasne?
Dla tych, co swego czasu czytali to jasne, dla innych jasne pełne :D

Cytat

Kurde tu jest tyle pytan, ze masakra, co chwile mi cos do glowy wpada (np. jak na cichej drozdze wpierdziela mi glukoze to jak mi sie potem piwo nagazuje w butelkach?:)
Dori już odpowiedziała ale żeby nie było wątpliwości: Zlewając na cichą NIE DODAJESZ GLUKOZY ANI INNYCH TAKICH!!! Trzymasz sobie tą cichą w nieco niższej T poczym butelkujesz. "Cukru" (pod różną postacią - glukoza, suchy/płynny ekstrakt, brzeczka, cukier) dodajesz do refermentacji, czyli do butelkowania! I wtedy piwo w butelkach się nagazowuje, jasne? :) A robisz to w ten sposób, że dekantujesz piwo do fermentora (najlepiej z kranem) i w międzyczasie (albo lepiej przed) wlewasz do tegoż fermentora roztwór ww. cukru (co da Ci sugestię wymieszania - zwykle to wystarcza ale jak chcesz być sprytniejszy, to możesz delikatnie pomiąchać)
w planach: ...
************************************
"... moja dusza ma swoje własne światło i swoje własne, od Słońca niezależne, ciemności..."
************************************

#32 Napisano 05 luty 2009 - 09:29

gsb

    gsb

  • 133 postów

1) OK - czyli cicha to nic innego jak odfiltrowanie glownego femrnetora. A zamiast sypac slodycz :) do butelek i kapslowac, tuz przed ta czynnoscia mozna wymieszac ów slodycz z brzeczką :)

2) Jejski - sluze opracowaniem pytan :D :)


- a jak to w koncu bedzie z tym natlenieniem? piszecie, ze zlewajac na cicha nie mozna napowietrzyc warki... nie mozna zrobic tego w ten sposob, ze z jednego fermentrora zlac kranikiem do drugiego i zaraz potem juz go zakryc, czy to bedzie przeginka z tlenem?

Użytkownik gsb edytował ten post 05 luty 2009 - 09:32


#33 Napisano 05 luty 2009 - 10:01

Infam

    Infam

  • 761 postów 44 pkt.
  • Nazwa browaru
    Infam
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:92
  • Lokalizacja:Warszawa

Cytat

- a jak to w koncu bedzie z tym natlenieniem? piszecie, ze zlewajac na cicha nie mozna napowietrzyc warki... nie mozna zrobic tego w ten sposob, ze z jednego fermentrora zlac kranikiem do drugiego i zaraz potem juz go zakryc, czy to bedzie przeginka z tlenem?
Nałożenie rurki na kranik prawie nic nie kosztuje.
w planach: ...
************************************
"... moja dusza ma swoje własne światło i swoje własne, od Słońca niezależne, ciemności..."
************************************

#34 Napisano 05 luty 2009 - 10:48

yemu

    yemu

  • 415 postów 20 pkt.

Cytat

Jejski - spoko. Troche jeszcze nie rozumiem idei cichej fermentacji, bo moje 2 warki byly robione tak ze z fermentora gdzie przechodzila glowna femrntacja wlewalem do butelek do ktorych wczesniej wsypalem ok 4g ekstraktu... Co daje cicha fermentacja w sumie?
niektórzy twierdzą, że nie daje nic, a może nawet przeszkadzać. według wielu osób można piwo spokojnie zostawić w fermentorze na 2-3 tygodnie w przypadku górniaków, i spokojnie 4-6 tygodni w przypadku lagerów. w tym czasie piwo dokładnie przefermentuje, sklaruje się i drożdże przetworzą uboczne produkty fermentacji. na naszym forum były opisywane przypadki znaaacznie dłuższego przetrzymywania piwa na burzliwej.

#35 Napisano 05 luty 2009 - 10:50

yemu

    yemu

  • 415 postów 20 pkt.

Cytat

- a jak to w koncu bedzie z tym natlenieniem? piszecie, ze zlewajac na cicha nie mozna napowietrzyc warki... nie mozna zrobic tego w ten sposob, ze z jednego fermentrora zlac kranikiem do drugiego i zaraz potem juz go zakryc, czy to bedzie przeginka z tlenem?
mozna wszystko, ale jeśli zależy Ci na smaku piwa, to trzeba przelewać tak, żeby rurka była pod powierzchnią piwa - wtedy się nie napowietrzy. Infam słusznie napisał, że rurka (a zwłaszcza jej nałożenie ;-) prawie nic nie kosztuje.

#36 Napisano 05 luty 2009 - 14:09

dori

    dori

  • Moderator

  • 3533 postów 234 pkt.
  • Nazwa browaru
    uCieszny Browarek
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:181
  • Lokalizacja:Pogwizdów

Cytat

- a jak to w koncu bedzie z tym natlenieniem? piszecie, ze zlewajac na cicha nie mozna napowietrzyc warki... nie mozna zrobic tego w ten sposob, ze z jednego fermentrora zlac kranikiem do drugiego i zaraz potem juz go zakryc, czy to bedzie przeginka z tlenem?
Nie radzę zlewać piwa kranikiem - za dużo osadów dostanie się do drugiego fermentora, a tego właśnie chcemy uniknąć. Piwo lepiej zdekantować znad osadów, czyli ściągnąć z góry za pomocą wężyka.

#37 Napisano 05 luty 2009 - 14:24

Stasiek

    Stasiek

  • 2331 postów 99 pkt.
  • Nazwa browaru
    μBrowar Staśka
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:136
  • Lokalizacja:Warszawa
Browar

Cytat

Nie radzę zlewać piwa kranikiem - za dużo osadów dostanie się do drugiego fermentora, a tego właśnie chcemy uniknąć.
Hmm... przecież kranik jest na pewnej wysokości nad dnem. Nie powinno zaciągnąć dużo osadów. A dużo łatwiej i szybciej można kranikiem (z założoną rurką oczywiście) przelać na cichą.
Wystarczy tylko odlać pierwsze 100-200ml żeby zlać osady które są w kraniku i w jego okolicy. Potem już leci klarowne.
A zresztą nawet jeśli wpadnie jakaś drobina to najwyżej poleży w fermentorze przez cichą, a do butelkowania i tak będzie jeszcze raz dekantowane.

#38 Napisano 05 luty 2009 - 22:39

yemu

    yemu

  • 415 postów 20 pkt.

faktycznie, osady i tak opadną, ale zgadzam się z dori, że dekantowanie węzykiem wprowadza znacznie mniej osadów, przez kranik mają tendencję do bycia zasysanymi

#39 Napisano 06 luty 2009 - 00:30

pako1

    pako1

  • 781 postów 2 pkt.
  • Nazwa browaru
    Easy Rider
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:73
  • Lokalizacja:Knurów

Cytat

przez kranik mają tendencję do bycia zasysanymi
Zassane są tylko te co zalegają w kraniku, a jeżeli mamy założony reduktor osadów to praktycznie może zassać
nam jakiś ułamek %. Te co leżą na dnie i tak są około 2-3cm poniżej kranika.

pozdr
Jeżeli kiedykolwiek będziesz smutny, to pomyśl sobie,
że kiedyś byłeś najszybszym
i najbardziej farciarskim
plemnikiem w swojej grupie

#40 Napisano 07 luty 2009 - 11:15

rad998

    rad998

  • 178 postów 1 pkt.

troche nie w temat i zaplon tez lekko opozniony ale mam do was pytanie :
dodajac powiedzmy 150g glukozy czy powiedzmy 200g suchego ekstraktu do refermentacji - jakiego wzrostu zawartosci alkoholu po lezakowaniu mozna sie spodziewac ? gdzies czytalem ( chyba na forum BA ) ze są to wartości około 0,4% co w sumie nie jest małą wartością.
pytanie dotyczy oczywiscie warek 20 litrowych.
fermentacja burzliwa -  nic
fermentacja cicha - nic
ostatnio zabutelkowane - po kilka butelek z ostatnich warek
w planach - planowanie




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych