Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

cukier, glukoza, ekstrakt slodowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 14 styczeń 2009 - 13:48

gsb

    gsb

  • 133 postów

Probowalem znalezc cos na ten temat tutaj, ale nie znalazlem (forum nie ma opcji wyszukiwania?)

A wiec pytam: czy duza roznica bedzie jak zamiast cukru do brew-kitu zasypie glukoze? wiem, ze najlepszy ekstrakt slodowy, no ale pomine ta kwestie na razie (wychodzi drogo)

#2 Napisano 14 styczeń 2009 - 14:04

kopyr

    kopyr

  • 4374 postów 103 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Kopyra
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:86
  • Lokalizacja:Oborniki Śląskie

Cytat

(forum nie ma opcji wyszukiwania?)
:/:lol::):/:lol::):lol::/




Szukajcie, a znajdziecie - mówi Pismo.
Motto: Browar to nie apteka. :D
Filtracja to kastracja! :lol:
blog kopyra - blog o piwie i piwowarstwie

Burzliwa:  
Cicha:
Ostatnio rozlane:  
Z kranu:

#3 Napisano 14 styczeń 2009 - 15:23

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4158 postów 211 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Cytat

Probowalem znalezc cos na ten temat tutaj, ale nie znalazlem (forum nie ma opcji wyszukiwania?)

A wiec pytam: czy duza roznica bedzie jak zamiast cukru do brew-kitu zasypie glukoze? wiem, ze najlepszy ekstrakt slodowy, no ale pomine ta kwestie na razie (wychodzi drogo)
No to jedyny rozsadny pomysl by obnizyc koszty to zaczac warzyc zacierajac slod. Inaczej efekty beda najwyzej srednie.

Tak dla porownania z portalowego sklepu homebrewing.pl
4kg slodu pilzenskiego - 19zl
25g Marynki 2,75zl (paczka 50g -5,5zl)
drozdze safale s-04 7,2zl

Daje to niecale 29zl za 20 litrow okolo 12°Blg piwa, ktore na pewno bedzie lepsze od piwa z ektraktow z dodatkiem cukru czy glukozy.
Pozniej mozna jeszcze zmniejszyc koszty, zamawiajac wiecej slodu na raz, do tego uzywajac gestwy drozdzowej dwa trzy razy, przygotowujac startery z paczki drozdzy itd. Oczywiscie surowce sa na najprostrze piwo mozliwe, zawsze dobrzebyloby dodac kilka % slodu karmelowego, chmielu aromatycznego itd.
Browar "BOCTOK"

#4 Napisano 14 styczeń 2009 - 16:29

GaGacek

    GaGacek

  • 224 postów 1 pkt.

sacharoza, glukoza dadzą zapach i smak bimbrowy - poprawcie mnie jeżeli się myle

#5 Napisano 14 styczeń 2009 - 17:23

Jejski

    Jejski

  • 2914 postów 204 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Dokładnie tak jak piszesz i jeszcze na dodatek "płaski" smak :/ , schabowy to to nie będzie :/

#6 Napisano 14 styczeń 2009 - 19:47

gsb

    gsb

  • 133 postów

to nie ma zadnej roznicy miedzy glukoza za 19 a cukrem za 3,50? :/

#7 Napisano 14 styczeń 2009 - 19:49

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4158 postów 211 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Ja oczuwam, mam wrazenie, ze glukoza (jak kupuje za 2,5 gbp za 1kg) nadaje czystrzych smakow (w ilosci 10% niewyczulem zadnych bimbrowych smakow)
Browar "BOCTOK"

#8 Napisano 14 styczeń 2009 - 21:29

Jejski

    Jejski

  • 2914 postów 204 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Brzeczka to nie tylko glukoza, sacharoza itp. Dodając 50% nie brzeczki tracisz 50% piwa i tu nie ma kompromisów.

#9 Napisano 14 styczeń 2009 - 21:41

BaronVonZuk

    BaronVonZuk

  • 888 postów 20 pkt.

Z mojego doświadczenia tak bym stopniował jakość i wpływ tych 3 surowców
-sacharoza-najgorsza z tych 3 jakość i czystość aromatu i smaku
-glukoza-nienajgorsze efekty przy słabych i jasnych piwach
-ekstrakty-dobrze dobrane pod warzony gatunek,daje zaskakujaco dobre efekty i ma duzy wplyw na smak i aromat
Pszeniczne na 3068- rozlane
Marcowe - rozlane
Pils 1 - rozlane
Pils 2 - rozlane

#10 Napisano 15 styczeń 2009 - 10:10

radam

    radam

  • 18 postów

Cytat

sacharoza, glukoza dadzą zapach i smak bimbrowy - poprawcie mnie jeżeli się myle
Ja stosuję głównie ekstrakt jednak zdażyło mi sie refermentować dodając glukozę i nie mogę powiedzieć złego słowa na temat glukozy. Szczerze mówiąc nie odczułem różnicy (piwo jasne, 11Blg).

Wielokrotnie zetknąłem się z opinią, iż glukoza jest bardzo dobrym zastępnikiem cukru, gdyż w przeciwieństwie do tego ostatniego nie daje posmaków bimbrowych.

#11 Napisano 15 styczeń 2009 - 10:19

kopyr

    kopyr

  • 4374 postów 103 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Kopyra
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:86
  • Lokalizacja:Oborniki Śląskie

Cytat

Ja stosuję głównie ekstrakt jednak zdażyło mi sie refermentować dodając glukozę i nie mogę powiedzieć złego słowa na temat glukozy. Szczerze mówiąc nie odczułem różnicy (piwo jasne, 11Blg).

Wielokrotnie zetknąłem się z opinią, iż glukoza jest bardzo dobrym zastępnikiem cukru, gdyż w przeciwieństwie do tego ostatniego nie daje posmaków bimbrowych.
Koledzy pisali o dodawaniu cukru/glukozy do kotła, a nie o refermentacji.
Motto: Browar to nie apteka. :D
Filtracja to kastracja! :lol:
blog kopyra - blog o piwie i piwowarstwie

Burzliwa:  
Cicha:
Ostatnio rozlane:  
Z kranu:

#12 Napisano 15 styczeń 2009 - 13:26

BaronVonZuk

    BaronVonZuk

  • 888 postów 20 pkt.

ups... znowu nie doczytałem... :)
Pszeniczne na 3068- rozlane
Marcowe - rozlane
Pils 1 - rozlane
Pils 2 - rozlane

#13 Napisano 15 styczeń 2009 - 15:23

yemu

    yemu

  • 415 postów 20 pkt.

Cytat

sacharoza, glukoza dadzą zapach i smak bimbrowy - poprawcie mnie jeżeli się myle
wszystko zalezy w jakiej ilości, pisalem już o tym wiele razy, ale napisze jeszcze raz - w belgijskich piwach klasztornych potrafi byc spokojnie 20%, albo nawet i wiecej cukru i jakoś bimbrem nie śmierdzą - są uznawane za jedne z najlepszych na świecie.

na pewno dodatek cukru spowoduje, że piwo będzie bardziej wytrawne i mocniejsze - bo głębiej odfermentuje.

#14 Napisano 04 luty 2009 - 20:31

gsb

    gsb

  • 133 postów

EDIT

Czytajac dalej forum natknalem sie na informacje, ze podczas refermentacji wcale nie trzeba wpuszczac do butelek cukru/glukozy/ektr.slodowego - tylko mozna np. rozpuscic glukoze - 500g w 1l wody i wlac do femrnetora przed rozlaniem do butelek.


- czy to prawda?
- czy trzeba to wymieszac? (przeciez jak wymieszamy to wzbudzi sie osad) - a jak nie wymieszamy to co sie stanie?

#15 Napisano 04 luty 2009 - 20:43

dziadek

    dziadek

  • 674 postów 23 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Dziadka
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:100+
  • Lokalizacja:Katowice
Browar

Po cichej fermentacji przelewam piwo do zbiornika w którym jest rozpuszczony ekstrakt słodowy,mieszam i na drugi dzień butelkuje.
Warzę aby pić,piję aby warzyć.
Jakie uwarzysz,takie wypijesz.

#16 Napisano 04 luty 2009 - 20:50

q2ty

    q2ty

  • 21 postów

Prawda to, tylko że trzeba najpierw sciagnąć piwo znad osadu z drożdży. Ta metoda gwarantuje równomierny rozdział środka do refermentacji w każdej butelce. Jak przy 20l pomylisz sie o 10g będzie to mniejszy błąd niz 1g przy butelce co łatwo spowodować... :D
Nie wiem czy brać piwowarów również preferuje takie metody ale przy winie lepiej cukier/glukozę rozpuścić w wodzie i dopiero dodać do piwa. Dodanie tych składników prosto do piwa moze spowodować mocne spienienie co nie jest zbytnio porządane :rolleyes:

#17 Napisano 04 luty 2009 - 20:51

Maryush

    Maryush

  • 1123 postów 30 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Maniutek
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Lublin

Cytat

Po cichej fermentacji przelewam piwo do zbiornika w którym jest rozpuszczony ekstrakt słodowy,mieszam i na drugi dzień butelkuje.
Dlaczego dopiero na drugi dzień?

Użytkownik Maryush edytował ten post 04 luty 2009 - 20:52


#18 Napisano 04 luty 2009 - 21:01

Jejski

    Jejski

  • 2914 postów 204 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Cytat

Czytajac dalej forum natknalem sie na informacje, ze podczas refermentacji wcale nie trzeba wpuszczac do butelek cukru/glukozy/ektr.slodowego - tylko mozna np. rozpuscic glukoze - 500g w 1l wody i wlac do femrnetora przed rozlaniem do butelek.


- czy to prawda?
- czy trzeba to wymieszac? (przeciez jak wymieszamy to wzbudzi sie osad) - a jak nie wymieszamy to co sie stanie?
Poczytaj najpierw tu http://www.piwo.org/...7-27.html#p7430

Zwłaszcza punkt 10. Co do 500g glukozy na normalną  warkę to prawie na pewno wyprodukowałbyś "granaty piwne". Ja dodając do lagera 25l. 230g glukozy znacznie przeginam, ale lubię :D . Wyszukiwarka i hasło refermentacja . Postów jest w tym temacie mnóstwo .

#19 Napisano 04 luty 2009 - 21:04

dziadek

    dziadek

  • 674 postów 23 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Dziadka
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:100+
  • Lokalizacja:Katowice
Browar

W ciągu doby piwo częściowe sklaruje się.
Warzę aby pić,piję aby warzyć.
Jakie uwarzysz,takie wypijesz.

#20 Napisano 04 luty 2009 - 21:23

Stasiek

    Stasiek

  • 2326 postów 99 pkt.
  • Nazwa browaru
    μBrowar Staśka
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:134
  • Lokalizacja:Warszawa
Browar

Cytat

W ciągu doby piwo częściowe sklaruje się.
A czy po dodaniu świeżej porcji ekstraktu (czy też glukozy) nie ruszy na nowo fermentacja?
Przy górnej fermentacji to w dobę drożdże mogą zjeść połowę tego co było przeznaczone na nagazowanie...




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych