Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Wybór sprzętu - prośba o weryfikację


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 11 wrzesień 2012 - 11:51

Winger

    Winger

  • 184 postów 12 pkt.
  • Nazwa browaru
    Leśny μBrowar "Bronaczowa"
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:22
  • Lokalizacja:Głogoczów / Kraków
Browar

Witam!

Po latach picia ogólnodostępnych piw (które to nie potrafią mi obecnie przejść przez gardło bez jęku zawodu) i lekkiego zachwytu nad niszowymi krajowymi produktami (Ciechany, Lwówki, Krakowiaki itp), postanowiłem spróbować z warzeniem pod swoim dachem. Przez ostatnie kilka tygodni zapoznawałem się z dyskusjami i artykułami na kilku portalach tematycznych, przyszedł czas na dobór sprzętu i surowców na pierwsze warki.
Skompletowałem poniższą listę sprzętu do warzenia z zacieraniem, jeśli któryś z doświadczonych kolegów dojrzy jakieś nieścisłości / braki lub będzie miał inne sugestie, będę dźwięcznie wdzięczny za wszelakie uwagi.

Do kupienia:
- gar emaliowany min. 36l - na początek wystarczy, a może i dłużej mi posłuży;
- taboret gazowy z CP (termopara!);
- fermentatory z podziałką i kranikiem - minimum 4 sztuki - z racji tego że chcę warzyć min. 2-3 warki w miesiącu;
- termometry naklejane na fermentatory (grosze to kosztuje a nie trzeba ryzykować zakażenia otwierając fermentator do pomiaru temperatury);
- filtrator z oplotu - jeden z gotowych oferowanych w sklepach;
- chłodnica rurkowa, również jedna z gotowych;
- cukromierz;
- łyżka piwowarska (akurat nie mam niczego w kuchni co żona by na stałe oddała ;) ;
- jodowy wskaźnik skrobi do prób;
- kapslownica i kapsle (Emily);
- menzurki i szczelnie zamykane słoiczki do wykonywania pomiarów blg / testów fermantalności / starterów;
- rurka igielitowa 1m;
- rurka do rozlewu piwa z zaworkiem;
- myjka do butelek + sterylizator (ten ciśnieniowy) + suszarka;
- termometr cyfrowy do mięsa (Ikea);
- termometr zwykły/uniwersalny (jako zabezpieczenie przed błędnymi wskazaniami powyższego);
- waga kuchenna elektroniczna z dokładnością do 1g;
- menzurka kuchenna z podziałką;
- środki dezynfekujące.

Większość z powyższych uda się zapewne dorwać w postaci startowego zestawu sprzętowego, muszę tylko znaleźć najbardziej optymalną ofertę.
Śrutownik dojdzie później, na pierwsze kilka warek zamówię słody ześrutowane.

Kilka pytań:

1) Porywać się z garem na droższe wersje dostępne na BA lub CP, czy wystarczy coś takiego -> http://koliber.sklep...php/produkt,231 ? Jest 80 zł różnicy. Będę chciał w niedalekiej przyszłości zamontować w garze kranik, jeśli ma to znaczenie.

2) Cukromierz - czy można brać dowolny, czy jednak niektóre są na tyle lepsze jakościowo żeby kilka groszy dołożyć?

3) Opłaca się kupować napowietrzacz do brzeczki, czy naprawdę identyczny/lepszy efekt da kołysanie fermentatorem?

Z góry dziękuję za wszelaką pomoc, pięknie by było jeśli ten wątek przysłużyłby się przyszłym ochotnikom.
Pozdrawiam - Winger

#2 Napisano 11 wrzesień 2012 - 11:58

anteks

    anteks

  • 6453 postów 218 pkt.
Browar

http://www.piwo.org/...e-przemyslenia/
mniej książków, więcej piwa

#3 Napisano 11 wrzesień 2012 - 12:03

Qxa

    Qxa

  • 497 postów 55 pkt.
  • Nazwa browaru
    Żywiecki Browar Domowy
  • Rok założenia:2010
  • Lokalizacja:Żywiec
Browar

Kup sobie garnek nierdzewny - najlepiej 100L z cienkim dnem. Każdy CI go poleci.
Reszta jest ok. Dobrze jest też mieć refraktometr.
Ja nigdy nie używałem napowietrzacza z dobrym efektem, ale każdy Ci go doradzi.

Tak naprawdę ile jest osób tyle wersji sprzętu, każdy ma inne techniki. Sam sobie z czasem wyrobisz zdanie co i jak.
Jestem okropny i zły! Czy to nie wspaniałe?

#4 Napisano 11 wrzesień 2012 - 12:05

leszcz007

    leszcz007

  • 2458 postów 198 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Ostatni po lewej"
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:69
  • Lokalizacja:Wrocław
Browar

http://www.piwo.org/...pletuje-sprzet/
http://www.piwo.org/...m-juz-wszystko/
http://www.piwo.org/...owanie-sprzetu/

http://www.wiki.piwo...acierania_słodu
http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo

i pierdyliard innych tematów................
Browar "Ostatni po lewej",  Spis treści
Wrocławska inicjatywa Piwowarska

Browar to nie apteka, tylko laboratorium eksperymentalne!!!

#5 Napisano 11 wrzesień 2012 - 12:07

Winger

    Winger

  • 184 postów 12 pkt.
  • Nazwa browaru
    Leśny μBrowar "Bronaczowa"
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:22
  • Lokalizacja:Głogoczów / Kraków
Browar

Zapiski Jejskiego przeczytałem, tak jak i wiele innych tematów - stąd wzięła się powyższa lista - natomiast tyle różnych wersji i opracować że łatwo się początkującemu trochę pogubić i coś namieszać, stąd wolę zweryfikować zamiast wydać ładnych kilka złotych na sprzęt żeby się zorientować że coś nie tak. Jest po prostu zbyt wiele różnych metod żeby się zamknąć w jednym poradniku do którego można zawsze wszystkich odesłać.
Ze swojej strony mogę obiecać że, kiedy przyjdzie taki moment kiedy i ja po kilkunastu i więcej warkach nabiorę wiedzy i doświadczenia, z chęcią pomogę osobom zaczynającym w temacie, tak jak ja dzisiaj.

EDIT:

Qxa, dzięki odpowiedź, o coś takiego mi właśnie chodziło.
Z garnkiem dużym na razie się wstrzymam, to dobrych kilkaset zł więcej, ale podejrzewam że się przesiądę.
Dzięki za cynk z refraktometrem, doczytam trochę o tym.

Użytkownik Winger edytował ten post 11 wrzesień 2012 - 12:10

Pozdrawiam - Winger

#6 Napisano 11 wrzesień 2012 - 12:19

WiHuRa

    WiHuRa

  • 3622 postów 257 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:55
  • Lokalizacja:Krasne
Browar

A mi się bardzo podoba bo kolega sporo poczytał zanim napisał. :okey:

Wyświetl postUżytkownik Winger dnia 11 wrzesień 2012 - 11:51 napisał

- kapslownica i kapsle (Emily);

Skoro dużo inwestujesz, warto kupić kapslownice stołową Grifo.

Wyświetl postUżytkownik Winger dnia 11 wrzesień 2012 - 11:51 napisał

- łyżka piwowarska (akurat nie mam niczego w kuchni co żona by na stałe oddała

Lepsza drewniana, nie wygina się tak jak plastikowa (zwłaszcza przy większych zasypach).

Wyświetl postUżytkownik Winger dnia 11 wrzesień 2012 - 11:51 napisał

1) Porywać się z garem na droższe wersje dostępne na BA lub CP, czy wystarczy coś takiego -> http://koliber.sklep...php/produkt,231 ? Jest 80 zł różnicy. Będę chciał w niedalekiej przyszłości zamontować w garze kranik, jeśli ma to znaczenie.

Lepiej kupić w necie (choćby w Koliber), min 40l a może i 50l, nie wielka różnica cenowa a pojemność się przyda.

Wyświetl postUżytkownik Winger dnia 11 wrzesień 2012 - 11:51 napisał

) Opłaca się kupować napowietrzacz do brzeczki, czy naprawdę identyczny/lepszy efekt da kołysanie fermentatorem?

Kwestia gustu i .. sterylności procesu napowietrzania pompką, ma początek spokojnie możesz kołysać.

Widzę, że masz spory budżet na starcie :)

#7 Napisano 11 wrzesień 2012 - 12:21

leszcz007

    leszcz007

  • 2458 postów 198 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Ostatni po lewej"
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:69
  • Lokalizacja:Wrocław
Browar

Garnek jakikolwiek, ale jak nie planujesz powiększania, to najlepiej nierdzewny, albo kociołek lidlowski (w tedy odpada taboret).
Taboret najlepiej najtańszy - ja kupiłem kilka lat temu za 50-60pln na allegro.
Ja z chłodnicy nie korzystam.
Łyżka drewniana, a nie plastikowa.
Jodyna zamiast wskaźnika
Rurkę z zaworkiem olej, szkoda kasy
Z myją zrób jak chcesz, każdy ma swój sposób mycia, ja używam chemii i zmywarki.
Cukromierz kup gdzie bądź i tak trzeba będzie sprawdzić czy jest wykalibrowany, chyba że kupisz certyfikowany.

Reszta jest OK,
Browar "Ostatni po lewej",  Spis treści
Wrocławska inicjatywa Piwowarska

Browar to nie apteka, tylko laboratorium eksperymentalne!!!

#8 Napisano 11 wrzesień 2012 - 13:28

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4204 postów 224 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Wyświetl postUżytkownik leszcz007 dnia 11 wrzesień 2012 - 12:21 napisał

Garnek jakikolwiek, ale jak nie planujesz powiększania, to najlepiej nierdzewny, albo kociołek lidlowski (w tedy odpada taboret).
Taboret najlepiej najtańszy - ja kupiłem kilka lat temu za 50-60pln na allegro.
Ja z chłodnicy nie korzystam.
Łyżka drewniana, a nie plastikowa.
Jodyna zamiast wskaźnika
Rurkę z zaworkiem olej, szkoda kasy
Z myją zrób jak chcesz, każdy ma swój sposób mycia, ja używam chemii i zmywarki.
Cukromierz kup gdzie bądź i tak trzeba będzie sprawdzić czy jest wykalibrowany, chyba że kupisz certyfikowany.

Reszta jest OK,

Wow.
Odpowiedz w koncentracie :-)
Browar "BOCTOK"

#9 Napisano 11 wrzesień 2012 - 14:18

kamil80

    kamil80

  • 61 postów 2 pkt.
  • Nazwa browaru
    kagowar
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Wyświetl postUżytkownik leszcz007 dnia 11 wrzesień 2012 - 12:21 napisał

albo kociołek lidlowski (w tedy odpada taboret)
To taki kociołek daje też radę podczas gotowania/chmielenia?

#10 Napisano 11 wrzesień 2012 - 14:24

misiuzeb

    misiuzeb

  • 675 postów 16 pkt.
  • Nazwa browaru
    Ruptawski Browar Domowy
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:50
  • Lokalizacja:Jastrzębie Zdrój
Browar

Garnek od razu minimum 50l mniejsze po czasie wydaja się bez sensu.
jak se synku uwarzyłeś to sam nie pij :)

#11 Napisano 11 wrzesień 2012 - 14:53

Winger

    Winger

  • 184 postów 12 pkt.
  • Nazwa browaru
    Leśny μBrowar "Bronaczowa"
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:22
  • Lokalizacja:Głogoczów / Kraków
Browar

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wnioski poniżej + jedno pytanie:

1. Gar: na razie obstanę przy emaliowym 36l, podejrzewam że trochę czasu minie zanim dojdę do lepszych smakowo wyników i do tego czasu będę raczej warzył po ~20l. W przyszłości przejdę na nierdzewkę, to wtedy kupię odpowiednio większą tak jak większość radzi. Na chwilę obecną różnica cenowa między emalią a (większą) nierdzewką jest zbyt spora jak na mój budżet.

Co do lidlowych garnków, obawiam się ich małej mocy, przy taborecie jednak pewniej.

2. Taboret wezmę jakis dostosowany do gazu ziemnego, jako że mam rurę z przyłączem w pomieszczeniu gospodarczym gdzie będę zacierał / chmielił. Kupno taboretu jest wymuszone tym, że w kuchni mam tylko płytę indukcyjną (której nie chcę używać ze względu na niekoniecznie wystarczającą moc i nierównomierne grzanie od spodu).

3. Kapslownica faktycznie stołowa, nie wiem dlaczego nie brałem tego wcześniej pod uwagę.

4. Łyżka będzie drewniana.

5. Jodyna zamiast wskaźnika.

Pytanie: czemu olać rurkę z zaworkiem, myślałem że jest to najwygodniejsze rozwiązanie? Czego zamiast takiej rurki użyć?
Pozdrawiam - Winger

#12 Napisano 11 wrzesień 2012 - 15:00

Qxa

    Qxa

  • 497 postów 55 pkt.
  • Nazwa browaru
    Żywiecki Browar Domowy
  • Rok założenia:2010
  • Lokalizacja:Żywiec
Browar

Kup sobie garnek z cienkim dnem - niewiele są droższe od emaliowanych a emalie ciężko umyć i ci się nie obije. Wydasz 100 więcej ale nie pożałujesz.

Łyżkę drewnianą zrób sobie z kija od miotły za 2 zł i kawałka deski i zaoszczędzisz 40 zł które wydasz na garnek z nierdzewki.

Nie olewaj rurki z zaworkiem. Mi osobiście uratowała życie - ja mam co warkę do zabutelkowania 13 skrzynek i powiem że z rurka idzie 2 razy szybciej i tak się nie pieni przy rozlewie. Wcześniej musiałem nalewać do butelek na 2-3 razy co zresztą widać na moich filmikach. Teraz z rurką jest epicko lepiej.

Użytkownik Qxa edytował ten post 11 wrzesień 2012 - 15:01

Jestem okropny i zły! Czy to nie wspaniałe?

#13 Napisano 11 wrzesień 2012 - 15:05

leech

    leech

  • 955 postów 47 pkt.
  • Lokalizacja:Poznań
Browar

Rurka z zaworkiem świetnie sprawdza się kiedy masz ją podpiętą do wężyka. Wtedy przekładasz tylko rurkę z butelki do butelki.

#14 Napisano 11 wrzesień 2012 - 16:58

Usiu

    Usiu

  • 1028 postów 93 pkt.
  • Nazwa browaru
    Absztyfikant
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:38
  • Lokalizacja:Gdańsk
Browar

Wyświetl postUżytkownik Qxa dnia 11 wrzesień 2012 - 15:00 napisał

Kup sobie garnek z cienkim dnem - niewiele są droższe od emaliowanych a emalie ciężko umyć i ci się nie obije.

To że może się obić to ok, ale nigdy nie miałem problemu z umyciem emalii.

#15 Napisano 11 wrzesień 2012 - 17:16

Fidel

    Fidel

  • 1516 postów 115 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czerwone OKO
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:78
  • Lokalizacja:Złotniki Kujawskie
Browar

Poza wszystkim co napisali koledzy, to nie wiem czemu nikt nie zauważył, że nie obskoczysz 2-3 warek w miesiącu 4 fermentorami. Taka możliwość jest niemożliwa ;)
Rurka z zaworkiem to dobra rzecz, napowietrzam mikserem, kapslownica TYLKO stołowa, ja mam grifo (nie hd) i sobie chwalę.
Gar w zależności od możliwości finansowych, zaczynałem od 29 l emalii, teraz mam 50 l nierdzewki.
Nic mi się w emalii nie obiło i nie miałem problemów z myciem, gar jest jak nowy (kupiony w kolibrze).
50 litrów to chyba dobry rozmiar, wcale nie jest duży, a da się zrobić podwójną warkę.
Czerwone OKO
Fermentacja : #79 APA 11,5°Blg, #80 Farmhouse Ale 14,7°Blg
Butelki: #64 Krówka 25,2°Blg, #66 RIS 23°Blg, #73 American Barelywine 25,6°Blg, #77 RyeRis 24°Blg
Kegi: #69 Imperial American Stout 19,6°Blg, #72 American Amber Ale 12,8°Blg, #75 American Pale Ale 12,5°Blg,

#16 Napisano 20 wrzesień 2012 - 11:38

niesfiec

    niesfiec

  • 12 postów
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:5
  • Lokalizacja:Grodzisk Wlkp.

No to bezczelnie podpinam się pod temat. Wciąż jestem na etapie kompletowania sprzętu i przyszła pora na kapslownicę.
Naczytałem się trochę na temat GRETY i piszecie że egzemplarz egzemplarzowi nierówny natomiast kapslownicy stołowej nie mam za bardzo gdzie umieścić. Dlatego moje pytanie brzmi. Czym różni się to
http://sklep.wes.pl/...produkt&id=162#
od standardowej GRETY oraz czy jest to cena godna uwagi?
Thanks from the mountain.

Użytkownik niesfiec edytował ten post 20 wrzesień 2012 - 13:10


#17 Napisano 20 wrzesień 2012 - 11:40

WiHuRa

    WiHuRa

  • 3622 postów 257 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:55
  • Lokalizacja:Krasne
Browar

Wyświetl postUżytkownik niesfiec dnia 20 wrzesień 2012 - 11:38 napisał

natomiast kapslownicy stołowej nie mam za bardzo gdzie umieścić

14 warek zakapslowałem stołową bez stołu, blatu itp. :)

#18 Napisano 20 wrzesień 2012 - 11:46

leech

    leech

  • 955 postów 47 pkt.
  • Lokalizacja:Poznań
Browar

Wyświetl postUżytkownik niesfiec dnia 20 wrzesień 2012 - 11:38 napisał

Czym różni się to
http://sklep.wes.pl/...produkt&id=162#
od standardowej GRETY oraz czy jest to cena godna uwagi?

Emily ma wymienne główki kapslujące.
Za 40zł więcej masz już stołową.

#19 Napisano 20 wrzesień 2012 - 11:46

niesfiec

    niesfiec

  • 12 postów
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:5
  • Lokalizacja:Grodzisk Wlkp.

Dziękuję za szybką aczkolwiek nie do końca satysfakcjonującą mnie odpowiedź ;)

#20 Napisano 20 wrzesień 2012 - 11:51

roofman

    roofman

  • 212 postów 3 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Stołem
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:20
  • Lokalizacja:Łódź

Kupuj stołową.
Ja dostałem Emily w zestawie i po kapslowaniu pierwszej warki miałem jej dość.
Butelki miałem różne, z wąskim i szerokim kołnierzem, kapslownica raz kapslowała dobrze, raz przeskakiwała po szyjce.
Pozatym mam dziwne wrażenie że kapsle mam nie zaciśnięte do końca.
Druga warka już kapslowana stołową Grifo i nie ma porównania do Emily.
Wbrew pozorom po opuszczeniu głowicy i podniesieniu rączki Grifo tak wiele miejsca nie zajmuje. Ja swoją trzymam w szafie :D




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych