Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

receptura: Pale Ale & Bitter


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 07 wrzesień 2012 - 21:02

przemski

    przemski

  • 382 postów 20 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Ustanów
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:XIX
  • Lokalizacja:Ustanów

Witam,
będę wdzięczny za Wasze uwagi do poniższych receptur, zarówno do słodów jak i chmielenia
oba piwa zamierzam robić na Nottinghamach i zacierać jednotemperaturowo w 67*, warki po 40L

PALE ALE
zależało mi na piwie dość jasnym i różniącym się od bittera ale nie chciałem robić z samego słodu Pale Ale stąd dodatek niezbyt ciemnego słodu karmelowego
co do chmielenia to wzorzec zaczerpnięty z jakiejś receptury w sieci tylko przeliczony na podwójną warkę - nie umiem ocenić czy jest OK choć skusiło mnie użycie jednego rodzaju chmielu - upraszcza zakupy :)

Dołączona grafika


BITTER:
pierwotnie wyszedłem od receptury na klona Fuler's London Pride  ale dodałem trochę czekoladowego i lekko pomieszałem w chmieleniu - nie wiem czy na korzyść :)

Dołączona grafika


będę wdzięczny za Wasze uwagi

(bazowałem na tym co dostępne w piwodzieju, bo nie chcę sprowadzać każdego słodu z innego sklepu...)

PS. czy angielskie słody pale ale które można kupić np w twojbrowar.pl robią jakąś zasadniczą różnicę w stosunku do pale ale z Wayermana czy Castle Malting? warto płacić więcej?

#2 Napisano 07 wrzesień 2012 - 21:48

olo333

    olo333

  • 2964 postów 114 pkt.
  • Nazwa browaru
    Parnik
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:71
  • Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle
Browar

Dodałbym do jednej i drugiej receptury gipsu piwowarskiego - niewiele kosztuje.
Pozdrawiam
Browar Parnik

Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite.


Havamal, Pieśń Najwyższego.

#3 Napisano 07 wrzesień 2012 - 21:57

Afghan

    Afghan

  • 745 postów 26 pkt.
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:39
  • Lokalizacja:Sokołów Podlaski
Browar

Ale w recepturach jest gips

#4 Napisano 07 wrzesień 2012 - 22:02

olo333

    olo333

  • 2964 postów 114 pkt.
  • Nazwa browaru
    Parnik
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:71
  • Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle
Browar

Wyświetl postUżytkownik Afghan dnia 07 wrzesień 2012 - 21:57 napisał

Ale w recepturach jest gips
Masz rację - nie znam programu i patrzyłem na IBU, a tam zero. Przepraszam za zamieszanie.
Pozdrawiam
Browar Parnik

Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite.


Havamal, Pieśń Najwyższego.

#5 Napisano 08 wrzesień 2012 - 08:22

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4164 postów 211 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Pale ale
Nie znam słodu caraamber,używałeś go w takich ilościach już wcześłniej? Ja bym chyba dodał go mniej, pozatym reszta wygląda dobrze.

Bitter

troszkę dużo czekoladowego. Dodałbym go troszkę mniej tak z 60-70g
Browar "BOCTOK"

#6 Napisano 08 wrzesień 2012 - 12:23

przemski

    przemski

  • 382 postów 20 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Ustanów
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:XIX
  • Lokalizacja:Ustanów

caraamber - chciałem dać do 5% słodu karmelowego ale jaśniejszego niż użyty w bitterze i tak padło na caraamber
mogę wymienić na jakiś inny słód karmelowy jeśłi coś żle wykombinowałem z tym caraamber albo dać go mniej

rozumiem że chmielenie z grubsza OK :)

#7 Napisano 08 wrzesień 2012 - 14:09

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4164 postów 211 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Chmielenie ok jak lubisz Challangera na aromat.
Jak masz możliwość to weź EKG na bittera. Bardziej "klasyczny" wyjdzie.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Browar "BOCTOK"

#8 Napisano 03 październik 2012 - 10:49

Keleris

    Keleris

  • 167 postów 2 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Keleris
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:35
  • Lokalizacja:Siedlce/ Warszawa
Browar

WItam

Podłącze się pod temat. W poniedziałek przelałem na cichą swojego bittera i zastanawiam się nad chmieleniem na zimno. Czy warto w ogóle przy tym piwku się w to bawić, a jeśli tak to jaki chmiel polecacie i w jakiej ilości. Przy warzeniu użyłem northern brewer i fuggles. Z angielskich chmieli mam jeszcze EKG.
Sącząc piwko - blog przy piwku.

Moje zapiski

#9 Napisano 03 październik 2012 - 11:36

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4164 postów 211 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Możesz chmielić na zimno ale osobiście w bitterach za tym nie przepadam. Wole dorzucić 20g EKG na ostatnie kilka minut gotowania.
Browar "BOCTOK"

#10 Napisano 03 październik 2012 - 11:41

pepo

    pepo

  • 577 postów 21 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarciołapek
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:>100
  • Lokalizacja:Lublin
Browar

Można to piwko chmielić na zimno.... np tu jest receptura z dodawaniem chmielu na cichej -- http://www.wiki.piwo...ząszcz_(vettis)
- Dwie?
- Jedna... wozem jestem




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych