Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  

Zdjęcie

Domowa produkcja papierosów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1

Napisano 06 wrzesień 2012 - 18:08

coder
coder
  • Members
  • 6151 postów, 353 pkt.
Fajny artykuł:

http://www.polityka....stwo-traci.read

sporo analogii do naszego hobby :)

#2

Napisano 06 wrzesień 2012 - 18:46

Jacenty
Jacenty
  • Members
  • 1985 postów, 185 pkt.
  • Nazwa browaru
    JACENTY
  • Rok założenia:MMXI
  • Liczba warek:augošā
  • Lokalizacja:Kujawy
Nawet nie przypuszczałem, że tak ludzie sobie radzą. Wie ktoś coś więcej na ten temat? Jakieś konkrety?
Nie chcę, to nie odpowiadam na głupie pytania, ignoruję je. Jeśli odpowiadam to grzecznie.
Jan Długosz - ,, Majednakkraj polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody, po polsku piwem zwany. Nic nadeń lepszego dla pokrzepienia duszy. Jest ono nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców więcej niż w innych krajach zachwyca swym smakiem wybornym"
Jędrzej Kitowicz- "..grodziskie zaś słynęło coraz bardziej po Wielkiej Polszcze, tak szlachcic tam, który nie miał w swoim domu piwa grodziskiego, poczytany był za mizeraka albo za kutwę."

#3

Napisano 06 wrzesień 2012 - 19:20

Afghan
Afghan
  • Members
  • 754 postów, 27 pkt.
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:48
  • Lokalizacja:Sokołów Podlaski
Browar
Mam znajomego w pracy z którym już pracuję z 5 lat i nie pamiętam żeby miał papierosy ze sklepu. Zawsze miał własnoręcznie robione. Kupuje tytoń i gilzy i do tego jest taka mała maszynka do nabijania gilz i tyle :) W tym artykule to widzę że ten ktoś to chyba nawet sam suszy tytoń.

#4

Napisano 06 wrzesień 2012 - 20:56

jake
jake
  • Members
  • 1543 postów, 97 pkt.
  • Nazwa browaru
    Whittail
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:138
  • Lokalizacja:Piwnica
Browar
Brawo! Polak potrafi.

#5

Napisano 07 wrzesień 2012 - 10:10

Jacki
Jacki
  • Members
  • 718 postów, 10 pkt.
  • Nazwa browaru
    Żywot Jackiego
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:83
  • Lokalizacja:Sokółka
Afghan: no właśnie o to chodzi, że ludzie kupuję nieprzetworzone liście aby uniknąć akcyzy (gotowy tytoń jest oakcyzowany), sami go fermentują (nie wiem na czym to polega) i tną. Tyle zachodu żeby oszczędzić parę złotych a można przecież rzucić ;)

#6

Napisano 07 wrzesień 2012 - 10:44

slotish
slotish
  • Members
  • 1081 postów, 49 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wiklina
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:52
Browar
Szukałem na YouTube tutorial ( bo kiedyś istniał ) jak zrobić w domu papierosy i nie znalazłem. Jednak pamiętam, że fermentacje można przeprowadzić półprofesjonalnie w komorze fermentacyjnej co jednak podraża cały proces albo w słoikach. Liście układa się jeden na drugim, roluje i umieszcza w słoiku, który należy położyć w ciepłym miejscu ( kaloryfer, rura od wody ) i czekać kilka miesięcy. Z tego co pamiętam ta druga metoda jest niedoskonała, gdyż nawet do 50% słoików może zajść pleśnią.

Sam nie palę więc jakoś mnie to nie dotyczy, ale jak patrzę na ceny papierosów to nie dziwię się osobom palącym, że zmniejszają areał pomidorów na działkach na rzecz tytoniu :D

#7

Napisano 07 wrzesień 2012 - 12:17

voltkj
voltkj
  • Members
  • 52 postów, 2 pkt.
  • Nazwa browaru
    juxxwy
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:75
  • Lokalizacja:Tarnów
Pamietam, ze zaczasow komuny, też robilem sobie papierosy, bo ich nie bylo. Teraz sa, tylko kasy brak. I tak sie historia kołem toczy. Wlasne wedliny, papierosy, piwo, wino itp. Slońce sie wzburzy i przetrwaja ci co nie korzystaja z dobrodzejstw cywilizacji.

#8

Napisano 24 wrzesień 2012 - 10:27

WiHuRa
WiHuRa
  • Members
  • 4379 postów, 351 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:71
  • Lokalizacja:Krasne
Browar
Długo nie trzeba było czekać:
http://www.tvn24.pl/...e,278585,s.html

#9

Napisano 24 wrzesień 2012 - 11:32

pieddro
pieddro
  • Members
  • 214 postów, 13 pkt.
  • Nazwa browaru
    Mistrevich
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:21
  • Lokalizacja:Kraków leżakownia/Miechów warzelnia/Stępina pijalnia

Długo nie trzeba było czekać:
http://www.tvn24.pl/...e,278585,s.html


Mówiłem, mówię i będę mówił: Jeśli uważacie, że urzędnicy nie posiadają do Internetu, to jesteście (delikatnie rzecz ujmując) w grubym błędzie. Niestety, każda rzecz tego typu zbytnio spopularyzowana znajdzie tak swój finał.
Popularyzacja: Takie przedstawienie swojego hobby na forach, gdzie ilość surowca, typ urządzeń, formy przerobu zaczynają być konkurencją dla akcyzy/pit5/vatu/kontroli procesu produkcji i dystrybucji.
To nie jest kwestia zaniechania istnienia hobby w sieci, tylko opisywanie go z głową, a nie z tłumaczeniem " robię wszystko zgodnie z obowiązującymi przepisami" - bo przepisy łatwo (za łatwo) ulegają zmianie, co widać w powyższym przypadku.

ps. Osoby z Krakowa, istniejące na forum jakiś czas, robiące piwo domowe więcej niż 20l na rok, zapraszam na PW - mam kilka informacji w powyższym świetle, które nie zaszkodzi wiedzieć.
przybyłem, uwarzyłem, zwyciężyłem.

#10

Napisano 24 wrzesień 2012 - 11:37

WiHuRa
WiHuRa
  • Members
  • 4379 postów, 351 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:71
  • Lokalizacja:Krasne
Browar
Uważam jednak, że tytoń i spirytus (handel i obrót) to są inne sprawy niż hobbystyczne piwowarstwo/winiarstwo/miodosytnictwo. Nie popadałbym w teorie spiskowe.

Użytkownik WiHuRa edytował ten post 24 wrzesień 2012 - 11:38


#11

Napisano 24 wrzesień 2012 - 11:40

wyvern
wyvern
  • Members
  • 848 postów, 30 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Domowy Zemplin
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:41
  • Lokalizacja:Wrocław
Browar

Uważam jednak, że tytoń i spirytus (handel i obrót) to są inne sprawy niż hobbystyczne piwowarstwo/winiarstwo/miodosytnictwo. Nie popadałbym w teorie spiskowe.


A czym się różni etanol w spirycie od etanolu w piwie? Nie licząc stężenia. Tak BTW odnośnie zakazu destylowania - przecież wtedy będę miał nawet mniej tego alkoholu (straty).

Burzliwa - #41 Whiskey Oat PA
Cicha - #22 Wit - lambik;
Butelka - Nic :(

http://piwoidopiwa.blogspot.com

http://piwowarzy.wroclaw.pl/


#12

Napisano 24 wrzesień 2012 - 11:46

Wiktor
Wiktor
  • Members
  • 4866 postów, 238 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

A czym się różni etanol w spirycie od etanolu w piwie? Nie licząc stężenia. Tak BTW odnośnie zakazu destylowania - przecież wtedy będę miał nawet mniej tego alkoholu (straty).


stawką - za piwo 12 blg ~5% jest 93 gr na litr, a za wyrób spirytusowy byłoby ponad 2,30...

#13

Napisano 24 wrzesień 2012 - 11:51

pieddro
pieddro
  • Members
  • 214 postów, 13 pkt.
  • Nazwa browaru
    Mistrevich
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:21
  • Lokalizacja:Kraków leżakownia/Miechów warzelnia/Stępina pijalnia

Nie popadałbym w teorie spiskowe.

Ależ ja jestem daleki od teorii spiskowych. Samolot mnie nie interesuje, z archiwum x nie oglądałem, kto wysadził 2 wieże mnie nie obchodzi...

Ale wiem z własnego doświadczenia co leży u podstaw działań urzędników w Polsce, oraz jak wygląda tworzenie przepisów wykonawczych na podstawie "analiz" dolnego szczebla... cest a la vie
przybyłem, uwarzyłem, zwyciężyłem.

#14

Napisano 24 wrzesień 2012 - 11:52

WiHuRa
WiHuRa
  • Members
  • 4379 postów, 351 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:71
  • Lokalizacja:Krasne
Browar
Już widzę, jak Państwo wydaje miliony na nowe ustawy i zaciąg szereg urzędasów co będę ścigać tą garstkę piwowarów i zbierać od nich 93g za litr 12°Blg, 5% trunku.

Użytkownik WiHuRa edytował ten post 24 wrzesień 2012 - 11:54


#15

Napisano 24 wrzesień 2012 - 11:55

wyvern
wyvern
  • Members
  • 848 postów, 30 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Domowy Zemplin
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:41
  • Lokalizacja:Wrocław
Browar


A czym się różni etanol w spirycie od etanolu w piwie? Nie licząc stężenia. Tak BTW odnośnie zakazu destylowania - przecież wtedy będę miał nawet mniej tego alkoholu (straty).


stawką - za piwo 12 blg ~5% jest 93 gr na litr, a za wyrób spirytusowy byłoby ponad 2,30...


Czyli etanol w piwie jest wręcz droższy! (licząc nie stawkę za litr roztworu, tylko za cenę akcyzy czystego alkoholu w nim). Zatem zakaz destylacji robi się jeszcze bardziej bez sensu!

Burzliwa - #41 Whiskey Oat PA
Cicha - #22 Wit - lambik;
Butelka - Nic :(

http://piwoidopiwa.blogspot.com

http://piwowarzy.wroclaw.pl/


#16

Napisano 24 wrzesień 2012 - 12:09

Wiktor
Wiktor
  • Members
  • 4866 postów, 238 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar


stawką - za piwo 12 blg ~5% jest 93 gr na litr, a za wyrób spirytusowy byłoby ponad 2,30...

Czyli etanol w piwie jest wręcz droższy! (licząc nie stawkę za litr roztworu, tylko za cenę akcyzy czystego alkoholu w nim). Zatem zakaz destylacji robi się jeszcze bardziej bez sensu!

nie no etanol jest tańszy - uproszczając fakt ze akcyza za piwo jest od ekstraktu nie alkoholu, porównałem akcyzy dla napoju o takim samym stężeniu. Na piwo jest 7,79 zł /hl/plato a na spirytus 4960 zł/hl 100% etanolu.

#17

Napisano 24 wrzesień 2012 - 13:11

jake
jake
  • Members
  • 1543 postów, 97 pkt.
  • Nazwa browaru
    Whittail
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:138
  • Lokalizacja:Piwnica
Browar

Długo nie trzeba było czekać:
http://www.tvn24.pl/...e,278585,s.html


Ale o co im w ogóle chodzi?

Według szacunków na sprzedaży nielegalnego tytoniu budżet traci już ok. 1 mld zł rocznie.

To ktoś coś nielegalnie sprzedaje? Od kiedy to nie wolno sprzedawać tytoniu?

#18

Napisano 25 wrzesień 2012 - 01:35

anteks
anteks
  • Members
  • 6897 postów, 330 pkt.
  • Nazwa browaru
    piwowar teoretyk
  • Liczba warek:8 z ekstraktów
Browar

Mówiłem, mówię i będę mówił: Jeśli uważacie, że urzędnicy nie posiadają do Internetu, to jesteście (delikatnie rzecz ujmując) w grubym błędzie. Niestety, każda rzecz tego typu zbytnio spopularyzowana znajdzie tak swój finał.
Popularyzacja: Takie przedstawienie swojego hobby na forach, gdzie ilość surowca, typ urządzeń, formy przerobu zaczynają być konkurencją dla akcyzy/pit5/vatu/kontroli procesu produkcji i dystrybucji.
To nie jest kwestia zaniechania istnienia hobby w sieci, tylko opisywanie go z głową, a nie z tłumaczeniem " robię wszystko zgodnie z obowiązującymi przepisami" - bo przepisy łatwo (za łatwo) ulegają zmianie, co widać w powyższym przypadku.

ps. Osoby z Krakowa, istniejące na forum jakiś czas, robiące piwo domowe więcej niż 20l na rok, zapraszam na PW - mam kilka informacji w powyższym świetle, które nie zaszkodzi wiedzieć.

A osoby z poza Krakowa nie muszą wiedzieć?

mniej książków, więcej piwa

Młode wilcy rządzą


#19

Napisano 25 wrzesień 2012 - 05:27

prusak
prusak
  • Members
  • 469 postów, 13 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar prusaka
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:170
  • Lokalizacja:Krupski Młyn
Browar

stawką - za piwo 12 blg ~5% jest 93 gr na litr, a za wyrób spirytusowy byłoby ponad 2,30...

Czyli zgodnie z zeznaniami z TEGO tematu nasze bidne państwo straciło już jakieś 29863zł akcyzy (a nie każdy się chwali tym ile uwarzył). :cool:

#20

Napisano 25 wrzesień 2012 - 07:28

Wiktor
Wiktor
  • Members
  • 4866 postów, 238 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

stawką - za piwo 12 blg ~5% jest 93 gr na litr, a za wyrób spirytusowy byłoby ponad 2,30...

Czyli zgodnie z zeznaniami z TEGO tematu nasze bidne państwo straciło już jakieś 29863zł akcyzy (a nie każdy się chwali tym ile uwarzył). :cool:


może nawet więcej bo średni ekstrakt może być większy niż 12.

Część osób była przeciwna temu wątkowi - miejmy nadzieję że urzędnicy pomyślą że koszty ściągnięcia tej akcyzy wielokrotnie przekroczą zyski.

PS - przy tak małej produkcji (do 20 000 hl) jest ulga na hl - 30 zł wiec będzie trochę mniej :)

Użytkownik Wiktor edytował ten post 25 wrzesień 2012 - 07:30





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych