Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

termometry analogowe z kapilarą

termometr analogowy kapilara kapilarą zacieranie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 30 sierpień 2012 - 14:17

VeryBerry

    VeryBerry

  • 233 postów 7 pkt.
  • Liczba warek:14
  • Lokalizacja:Lusowo k/Poznania
Browar

Jak w temacie. Nie widzę podobnego wątku na forum (choć termometry to niekończąca się opowieść), dlatego zakładam nowy temat.

Co sądzicie o tego typu rozwiązaniach? Ja jak zobaczyłem ten termometr to pomyślałem że to jest właśnie to czego szukam! Połączenie termometru analogowego z "sondą" w postaci kapilary którą przewodem można umieścić w garze. Łatwy odczyt, łatwość dbania o czystość sprzętu i sterylność. I cena też myślę rewelacyjna 27zł brutto:)

Używałem termometru z IKEI i jakoś ciężko mi się nim warzy, po zakupie termometru analogowego mam różnice temperatur między jednym a drugim jakieś 3°C. Ponadto ciągła obawa o zamoczenie sondy (mimo że zabezpieczyłem ją przed zalaniem).
Termometr analogowy wydaje mi się dużo lepszym rozwiązaniem , chociaż kupiłem w drewnianej obudowie (termometr do parzenia wędlin) i po pierwszej warce, na obudowie pojawiły się małe ogniska pleśni (będzie to trzeba teraz wyparzać).

LINK:
http://www.apar.pl/a...z-kapilara.html


ps. Ogólnie firma posiada wiele akcesoriów i przyrządów pomiarowych - można znaleźć coś ciekawego.

Użytkownik VeryBerry edytował ten post 30 sierpień 2012 - 14:21

Planowane: American wheat, Black IPA, Foreign Extra Stout^2, Bière de Garde, IRA, Kolońskie^3,Fulla Aroma Hops, Flanders Red Ale, English IPA, Altbier
Burzliwa:
Cicha:
W butelkach: Wheat (marakuja)#03, Belgian Blond #06a, Belgian Blond #06b, Kolońskie#07, AIPA#08, Foreing Extra stout#09, White APA#10, SweetStout#11
Wypite;) : IPA, IRA, Kolońskie, Saison#05

#2 Napisano 30 sierpień 2012 - 14:21

Wiktor

    Wiktor

  • 4861 postów 224 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

nie wiem czy ta kapilara jest odporna na wielokrotne zginanie.

#3 Napisano 30 sierpień 2012 - 14:36

VeryBerry

    VeryBerry

  • 233 postów 7 pkt.
  • Liczba warek:14
  • Lokalizacja:Lusowo k/Poznania
Browar

myślę że nie trzeba aż tak bardzo wyginać całej tej kapilary. Poniżej wersja w miedzianej obudowie skręconej w "sprężynę" - przy tym rozwiązaniu wystarczyło by rozciągać tą sprężynę a termometr mógłby leżeć na pokrywie gara - wyginanie kapilary były by stosunkowo nieduże:

http://thermoplus.pl...we/tpm03-2.html
Planowane: American wheat, Black IPA, Foreign Extra Stout^2, Bière de Garde, IRA, Kolońskie^3,Fulla Aroma Hops, Flanders Red Ale, English IPA, Altbier
Burzliwa:
Cicha:
W butelkach: Wheat (marakuja)#03, Belgian Blond #06a, Belgian Blond #06b, Kolońskie#07, AIPA#08, Foreing Extra stout#09, White APA#10, SweetStout#11
Wypite;) : IPA, IRA, Kolońskie, Saison#05

#4 Napisano 30 sierpień 2012 - 14:51

josefik

    josefik

  • 3900 postów 252 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:207
  • Lokalizacja:Ostrów Wlkp.
Browar

Zapytaj o dokładność pomiaru bo nie ma w zaprezentowanym linku ani słowa o tym.

#5 Napisano 30 sierpień 2012 - 15:09

Wiktor

    Wiktor

  • 4861 postów 224 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

Wyświetl postUżytkownik josefik dnia 30 sierpień 2012 - 14:51 napisał

Zapytaj o dokładność pomiaru bo nie ma w zaprezentowanym linku ani słowa o tym.

+/- 2%. Podziałka co 2 stopnie. I zapewne bardzo duża bezwładność. Nie jest to wymarzony termometr :)

#6 Napisano 30 sierpień 2012 - 19:16

sp5

    sp5

  • 179 postów 4 pkt.
  • Nazwa browaru
    Piwnica
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:34
  • Lokalizacja:Warszawa

Witam

Apar firma solidna, ale dokładność tego termometru to nie jest +/-2% tylko +/- 2 Kelwiny  i to tylko z samej podziałki, dodając pozostałe błędy można przyjąć że będzie to +/- 3 a to raczej dużo .

Po kampanii wrześniowej będę porównywał błędy termometrów, dysponuję wzorcowym miernikiem temperatury , będę porównywała termometr z Ikei oraz zwykły cieczowy, dodatkowo może uda mi się wygrzebać jakiś PT1000 itp i zobaczę  co wyjdzie.

Pozdrawiam Piotr
Słonie idą na północ a wołki zbożowe podążają ich śladem

W degustacji Belgian Pale Ale, Scottish Export , Mild

W planach Brown i AIPA

#7 Napisano 30 sierpień 2012 - 21:23

jarkom73

    jarkom73

  • 75 postów 3 pkt.
  • Nazwa browaru
    BiTN Brewed in The Night
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:66 (13,80 hl)
  • Lokalizacja:Kamienica Polska

Z tymi termometrami jest zawsze taki sam problem, ze nie pokazuje ciaglej temperatury wzrastajacej tylko lubi sie przycinac.

#8 Napisano 31 sierpień 2012 - 13:30

VeryBerry

    VeryBerry

  • 233 postów 7 pkt.
  • Liczba warek:14
  • Lokalizacja:Lusowo k/Poznania
Browar

no i niestety ten typ odpada. Otrzymałem odpowiedź z działu obsługi:

"Po zagięciu/zgnieceniu temperatura może być nieprawidłowa.
Nie mamy certyfikatur PZH dopuszczajacego ten produkt do kontaktu z żywnością."


To moim zdaniem dyskwalifikuje ten typ termometra
Planowane: American wheat, Black IPA, Foreign Extra Stout^2, Bière de Garde, IRA, Kolońskie^3,Fulla Aroma Hops, Flanders Red Ale, English IPA, Altbier
Burzliwa:
Cicha:
W butelkach: Wheat (marakuja)#03, Belgian Blond #06a, Belgian Blond #06b, Kolońskie#07, AIPA#08, Foreing Extra stout#09, White APA#10, SweetStout#11
Wypite;) : IPA, IRA, Kolońskie, Saison#05





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: termometr, analogowy, kapilara, kapilarą, zacieranie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych