Skocz do zawartości

18A. Belgian Blond Ale


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

18A. Belgian Blond Ale

 

Aroma: Light earthy or spicy hop nose, along with a lightly sweet Pils malt character. Shows a subtle yeast character that may include spicy phenolics, perfumy or honey-like alcohol, or yeasty, fruity esters (commonly orange-like or lemony). Light sweetness that may have a slightly sugar-like character. Subtle yet complex.

Appearance: Light to deep gold color. Generally very clear. Large, dense, and creamy white to off-white head. Good head retention with Belgian lace.

 

Flavor: Smooth, light to moderate Pils malt sweetness initially, but finishes medium-dry to dry with some smooth alcohol becoming evident in the aftertaste. Medium hop and alcohol bitterness to balance. Light hop flavor, can be spicy or earthy. Very soft yeast character (esters and alcohols, which are sometimes perfumy or orange/lemon-like). Light spicy phenolics optional. Some lightly caramelized sugar or honey-like sweetness on palate.

 

Mouthfeel: Medium-high to high carbonation, can give mouth-filling bubbly sensation. Medium body. Light to moderate alcohol warmth, but smooth. Can be somewhat creamy.

 

Overall Impression: A moderate-strength golden ale that has a subtle Belgian complexity, slightly sweet flavor, and dry finish.

 

Comments: Similar strength as a dubbel, similar character as a Belgian Strong Golden Ale or Tripel, although a bit sweeter and not as bitter. Often has an almost lager-like character, which gives it a cleaner profile in comparison to the other styles. Belgians use the term ?Blond,? while the French spell it ?Blonde.? Most commercial examples are in the 6.5 ? 7% ABV range. Many Trappist table beers (singles or Enkels) are called ?Blond? but these are not representative of this style.

History: Relatively recent development to further appeal to European Pils drinkers, becoming more popular as it is widely marketed and distributed.

 

Ingredients: Belgian Pils malt, aromatic malts, sugar, Belgian yeast strains that produce complex alcohol, phenolics and perfumy esters, noble, Styrian Goldings or East Kent Goldings hops. No spices are traditionally used, although the ingredients and fermentation by-products may give an impression of spicing (often reminiscent of oranges or lemons).

 

Vital Statistics:

OG: 1.062 ? 1.075

IBUs: 15 ? 30

FG: 1.008 ? 1.018

SRM: 4 ? 7

ABV: 6 ? 7.5%

 

Commercial Examples: Leffe Blond, Affligem Blond, La Trappe (Koningshoeven) Blond, Grimbergen Blond, Val-Dieu Blond, Straffe Hendrik Blonde, Brugse Zot, Pater Lieven Blond Abbey Ale, Troubadour Blond Ale

 

 

18A. Belgian Blond Ale

 

Aromat: Lekko ziemisty albo przyprawowy aromat chmielowy, wraz z delikatnym słodkim aromatem słodu pilzneńskiego. Przedstawia subtelny charakter drożdżowy który może zawierać przyprawowe fenole, perfumowy albo miodowy aromat alkoholu, albo drożdży, estrów owocowych (przeważnie pomarańczy albo cytryny). Delikatna słodkość która może być delikatnie cukrowa. Sutelny i złożony.

 

Wygląd: Jasny do głęboki kolor złoty. Generalnie bardzo klarowne. Wysoka, gęsta i kremowa koloru białego do koloru złamanej bieli. Dobrze utrzymująca się piana wraz z ?belgijską koroną?.

 

Smak: Gładki, lekka do umiarkowana słodkość słodu pilzneńskiego na samym początku, ale finisz jest średnio wytrawny do wytrawny wraz z małą ilością smaków alkoholowych, które stają się ewidentne w posmaku. Średnia goryczka chmielowa i alkoholowa dla balansu. Lekki smak chmielowy, może być przyprawowy albo ziemiasty. Bardzo miękki charakter drożdżowy (estry i alkohol, które czasami są perfumowe albo pomarańczowe/cytrynowe). Lekki przyprawowy smak fenoli jest opcjonalny. Troszkę lekkich posmaków karmelizowanego cukru albo miodowej słodkości na podniebieniu.

 

Tekstura: Średnio wysokie do wysokie nagazowanie, może nadawać odczuć wypełnienia ust bąbelkami. Średnia treściwość. Lekkie do umiarkowane odczucia rozgrzania alkoholem, ale musi być gładkie. Może być troszeczkę kremowe.

Ogólne wrażenia: Umiarkowanej mocy złote ale, które posiada subtelną złożoność belgijską, delikatnie słodkie wraz z wytrawnym finiszem.

 

Komentarz: Podobnej mocy jak dubbel, podobne w charakterze jak Belgian Strong Golden Ale albo Tripel, aczkolwiek troszeczkę słodszy i nie tak goryczkowy. Często posiada prawie lagerowy charakter, czemu zawdzięcza czystemu profilowi w porównani z innymi stylami. Belgowie używają terminu ?Blond?, natomiast Francuzi wymawiają ?Blonde?. Większość przykładów komercyjnych jest w przedziale 6.5-7% ABV. Wiele stołowych piw Trappist (single albo Enkels) są nazywane ?Blond?, ale nie reprezentuje tego stylu.

Historia: Relatywnie niedawne rozwinięcie jako odpowiedz do europejskiego pilsa, staje się coraz bardziej popularne wraz z szerokim rozreklamowaniem i rozprowadzanym.

 

Surowce: Belgijski słód pilzneński, słód aromatyczny, cukier, Belgijskie odmiany drożdży, które produkują złożone smaki alkoholowe, fenole i perfumowe estry, szlachetne, Styrian Goldings albo East Kent Goldings chmiele. Przyprawy nie są tradycyjnie używane, ale surowce i boczne produkty fermentacji mogą nadać wrażenia przypraw (często przypominające pomarańcze albo cytryny).

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.062 ? 1.075

IBUs: 15 ? 30

FG: 1.008 ? 1.018

SRM: 4 ? 7

ABV: 6 ? 7.5%

 

Komercyjne przykłady: Leffe Blond, Affligem Blond, La Trappe (Koningshoeven) Blond, Grimbergen Blond, Val-Dieu Blond, Straffe Hendrik Blonde, Brugse Zot, Pater Lieven Blond Abbey Ale, Troubadour Blond Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.