Skocz do zawartości

  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  

Zdjęcie

03B. Oktoberfest


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1

Napisano 22 listopad 2008 - 14:53

JacekKocurek
JacekKocurek
  • Members
  • 2457 postów, 175 pkt.
  • Nazwa browaru
    JAK nieLipiński Browar Domowy
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:129
  • Miasto:Świętochłowice
Browar
3B. Oktoberfest


Aroma: Rich German malt aroma (of Vienna and/or Munich malt). A light to moderate toasted malt aroma is often present. Clean lager aroma with no fruity esters or diacetyl. No hop aroma. Caramel aroma is inappropriate.

Appearance: Dark gold to deep orange-red color. Bright clarity, with solid, off-white, foam stand.

Flavor: Initial malty sweetness, but finish is moderately dry. Distinctive and complex maltiness often includes a toasted aspect. Hop bitterness is moderate, and noble hop flavor is low to none. Balance is toward malt, though the finish is not sweet. Noticeable caramel or roasted flavors are inappropriate. Clean lager character with no diacetyl or fruity esters.

Mouthfeel: Medium body, with a creamy texture and medium carbonation. Smooth. Fully fermented, without a cloying finish.

Overall Impression: Smooth, clean, and rather rich, with a depth of malt character. This is one of the classic malty styles, with a maltiness that is often described as soft, complex, and elegant but never cloying.

Comments: Domestic German versions tend to be golden, like a strong Pils-dominated Helles. Export German versions are typically orange-amber in color, and have a distinctive toasty malt character. German beer tax law limits the OG of the style at 14?P since it is a vollbier, although American versions can be stronger. ?Fest? type beers are special occasion beers that are usually stronger than their everyday counterparts.

History: Origin is credited to Gabriel Sedlmayr, based on an adaptation of the Vienna style developed by Anton Dreher around 1840, shortly after lager yeast was first isolated. Typically brewed in the spring, signaling the end of the traditional brewing season and stored in cold caves or cellars during the warm summer months. Served in autumn amidst traditional celebrations.

Ingredients: Grist varies, although German Vienna malt is often the backbone of the grain bill, with some Munich malt, Pils malt, and possibly some crystal malt. All malt should derive from the finest quality two-row barley. Continental hops, especially noble varieties, are most authentic. Somewhat alkaline water (up to 300 PPM), with significant carbonate content is welcome. A decoction mash can help develop the rich malt profile.

Vital Statistics:
OG: 1.050 ? 1.057
FG: 1.012 ? 1.016
IBUs: 20 ? 28
SRM: 7 ? 14
ABV: 4.8 ? 5.7%


Commercial Examples: Paulaner Oktoberfest, Ayinger Oktoberfest-Märzen, Hacker-Pschorr Original Oktoberfest, Hofbräu Oktoberfest, Victory Festbier, Great Lakes Oktoberfest, Spaten Oktoberfest, Capital Oktoberfest, Gordon Biersch Märzen, Goose Island Oktoberfest, Samuel Adams Oktoberfest (a bit unusual in its late hopping)

-------------

Aromat: Bogaty aromat słodów niemieckich (wiedeńskiego i/lub monachijskiego). Zwykle obecny aromat słabo lub średnio ciemnych (opiekanych) słodów. Czysty charakter lagerowy, bez owocowych estrów czy diacetylu. Aromat chmielu nieobecny. Aromat karmelowy jest w tym stylu niewłaściwy.

Wygląd: Kolor ciemnozłoty do głębokiego pomarańczowo-czerwonego. Idealnie przejrzyste z wysoką i trwałą piana w kolorze złamanej (brudnej) bieli.

Smak: Na pierwszym planie słodowa słodycz na końcu jednak umiarkowani wytrawne. Szlachetna i złożona słodowość zawsze zawierająca opiekane (nie palone) aspekty (od ciemniejszych słodów). Goryczka chmielowa umiarkowana a smak szlachetnych odmian chmielu jest na poziomie niskim lub nie występuje. Równowaga przesunięta jest ku słodowości jednak finisz nie jest słodki. Wyraźny smak karmelowy lub palony jest niewłaściwy. Czysty charakter lagerowy, bez owocowych estrów czy diacetylu.

Tekstura: Treściwość średnia z delikatną kremowością i średnim nasyceniem. Delikatne. W pełni odfermentowane, bez mdłego posmaku.

Ogólne wrażenia: Charakter stylu jest delikatny, czysty i dość bogaty oraz głęboko słodowy. Jest to jeden z klasycznych słodowych stylów, w którym słodowość opisuje się zwykle jako delikatną, złożoną i elegancką ale nigdy mdłą.


Komentarze: Niemieckie wersje na rynek wewnętrzny są zazwyczaj koloru złotego, jak mocne jasne Pilsy. Niemieckie wersje eksportowe są zwykle koloru pomarańczowo-bursztynowego i wyróżniają się opiekanym (pochodzącym od ciemniejszych nie palonych słodów) charakterem słodowym. Niemieckie prawo podatkowe ogranicza wartość OG stylu do 14°P jak dla piwa pełnego (vollbier); wersje amerykańskie mogą być mocniejsze. Piwa typu ?Fest? warzone na specjalne okazje są zwykle mocniejsze niż te przeznaczone do codziennej konsumpcji.

Historia: Powstanie stylu zawdzięcza się Gabrielowi Sedlmayrowi, który stowrzył go w oparciu o stworzony przez Antona Drehera styl Vienna Lager, około roku 1840, wkrótce po wyizolowaniu drożdży dolnej fermentacji. Zwykle warzone na wiosnę, oznaczając zakończenie końca tradycyjnego sezonu warzelniczego i przechowywane przez ciepłe letnie miesiące w chłodnych grotach lub piwnicach

Surowce: Dopuszcza się różnorodne słody ale podstawę zasypu zawsze stanowi niemiecki słód wiedeński z niewielkim udziałem słodu monachijskiego, pilzneńskiego i typu ?crystal?. Wszystkie słody muszą być otrzymane z najwyższej jakości dwurzędowego jęczmienia. Najbardziej zgodne z oryginałem są kontynentalne chmiele, szczególnie szlachetne odmiany. Zalecana jest woda lekko alkaliczna (do 300 ppm) ze znaczną zawartością węglanów. Zastosowanie dekokcji pozwala uzyskać bogaty profil słodowy.

Podstawowe informacje:
OG: 1.050 ? 1.057
FG: 1.012 ? 1.016
IBUs: 20 ? 28
SRM: 7 ? 14
ABV: 4.8 ? 5.7%


Przykłady komercyjne: Paulaner Oktoberfest, Ayinger Oktoberfest-Märzen, Hacker-Pschorr Original Oktoberfest, Hofbräu Oktoberfest, Victory Festbier, Great Lakes Oktoberfest, Spaten Oktoberfest, Capital Oktoberfest, Gordon Biersch Märzen, Goose Island Oktoberfest, Samuel Adams Oktoberfest (a bit unusual in its late hopping)

Użytkownik jkocurek edytował ten post 22 listopad 2008 - 18:43

Pozdrawiam
Jacek
Świętochłowice
------------
Na burzliwej desitka





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych