Skocz do zawartości

Browar Domowy u Świdra


Rekomendowane odpowiedzi

Jutro wrzucę zdjęcia opon.

Komfort jazdy zimą 'bez', a 'z' oponami kolcowymi, to nie ma co porównywać, tylko trzeba uważać bo 'czepliwe' są. :) Pod warunkiem, oczywiście, że jest mróz i śnieg/lód. A, że zima jest.. jak każdy widzi, to mam dylemat, czy się opłaca przekładać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro wrzucę zdjęcia opon.

 

20120115080.jpg

 

Ta opona bliżej zakładana jest na przód. Tylna ma jeden sezon więcej (nie chciałem psuć od razu przedniej 'prawie nowej':P ). Jak widać czarne blachowkręty całkowicie zardzewiały. Srebrne (wkręcone w ilości kilku sztuk, bo zabrakło czarnych) mają się świetnie - zużycie niewielkie.

 

20120115081.jpg

20120115082.jpg

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# Warka 13 Piątek 13-tego wczoraj (26.01.2012) przelana na cichą, odfermentowało do 3°Blg (temp. 15-17°C)

Na upartego można by butelkować ale potrzymam jeszcze do środy-czwartku

 

Zebrałem gęstwę S-04. Dzisiaj przepłukałem. Piwo lekkie i lekko chmielone to drożdże powinny być w dobrej kondycji :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka 13 Piątek 13-tego 03.02.2012 zabutelkowana do 45 butelek (+ kufelek obrócony podczas procesu) z dodatkiem 125 g cukru

 

Dopiero teraz zorientowałem się, że nie zmierzyłem °Blg :D

 

Suszy się własny słód pszeniczny karmelowy ciemny - następna warka ze sporym udziałem słodu pszenicznego (także jasnego) własnego :)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś trzeba to uzupełnić :/

 

# Warka 14 Fifty-fifty 08.02.2012

 

słód a'la pilzneński 2,6 kg

słód pszeniczny jasny 2,1 kg

słód pszeniczny karmelowy ciemny 0,5 kg

 

Zacieranie:

55°C - 25 min, tylko słody jasne

63°C - 20 min, dodany karmelowy

72°C - 50 min, próba jodowa po 7 min - brak skrobi

-> 78°C - filtracja

 

27l 11,5°Blg

Wydajność ~62% (słód jęczmienny z jęczmienia paszowego, stąd mały udział węglowodanów - a przynajmniej tak podejrzewam, bo wysłodziny ani odrobinę nie były słodkie)

 

Chmielenie:

Marynka ~30g - 90'

Cascade 15g - 30'

Cascade 10g - 0'

 

Zadana gęstwa drożdżowa (S-04)

 

A miało być tak pięknie :( Po zadaniu gęstwy otworzyłem butelkę #13, no i lekka apteka (chyba) :ble: Początkowo myślałem, że zmętnienie jest spowodowane niską temperaturą piwa zielonego (piwo smakowało bardzo dobrze), ale okazało się, że jakieś kure... paskudztwo się przyplątało. Pozostaje mieć nadzieję że #13 złapała zakażenie JUŻ na cichej, a nie tuż przed przelewaniem, i gęstwa była czysta - smak i zapach w porządku był.

 

Boję się zajrzeć do fermentora (zapach fermentacji prawidłowy) :P Poczekam tydzień od momentu warzenia

 

Edit: Chwilowo jeszcze nie będę wysyłał #13 do Gdańska, może się ułoży (a mi się coś tylko wydaje :) )

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytam te Twoje zapiski i widzę, że używasz "własnych" słodów. Masz czas i warunki by słodować? Czy efekty takie same jak ze słodów "kupnych"? Jeśli możesz opisz proces :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(...) Moje słodowanie wygląda następująco (...)

 

Nie wiem, co na to moja małżonka (a w zasadzie wiem, będzie konflikt kuchenny...), ale właśnie zachęciłeś mnie do samodzielnego słodowania :)

Jutro kupuję ziarno!

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[media]

[/media]

 

Polecam film instruktażowy - z tym, że dwukrotne moczenie (pod wodą) u mnie jest wystarczające. Pojawiają się zalążki kiełków - takie 'białe' z jednej strony ziarenka :P niekoniecznie równo we wszystkich, ale w przeważającej części. Moczyłem na początku 3 razy (łącznie 18h pod wodą) ale efekty były takie, że ziarno mi pleśniało - chyba efekt przemoczenia. Lepiej jest zwilżać ziarno już w trakcie kiełkowania (też z wyczuciem oczywiście - nie może być wody na dnie). Ja kiełkuję z powodzeniem w plastikowej misce 18l, pod przykryciem z kartek gazetowych - łatwiej chłodzić niż pod folią aluminiową, ale parowanie jest prawdopodobnie większe, stąd to nawilżanie w trakcie.

Pewnie też sporo zależy od kondycji samego ziarna, ale procedura przy każdym rodzaju zboża wygląda podobnie (słodowałem już chyba wszystko z lepszym lub gorszym skutkiem - świetny przykład warka 10 :) ).

 

Nie ma większego strachu jak przerwa przeciągnie się do 6,5 - 7h :) - stąd ten brak powtarzalności w 'wadach' ;), ale efekty są bardzo podobne

 

Nie należy stawiać miski na dywanie / wykładzinie / innym ciepłym podłożu całą powierzchnią. Najlepiej jak położymy miskę 'nierówno', tj. z jednej strony oparta o podłoże z drugiej strony coś pod nią podłożone (powietrze między michą a podłożem). Daje to chłodzenie od dołu, a bez tego szybko nam się przegrzeje ziarno.

 

Ogólnie mam bardzo luźne podejście do słodowania :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To się nazywa piwowarstwo domowe od A do Z....

Eeee tam.. Od A do Z to będzie jak posieję, skoszę, wymłócę :P

A poważnie, to w planach mały przydomowy chmielnik. Tylko ciekawy jestem czy coś wyrośnie na ziemi pszenno-buraczanej klasy 6 ;) (gotowej raczej na zaprawę do tynku, niż na plantację :D )

 

Żebym nie przegapił to sztobry w marcu / kwietniu się przesadza?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

świetny opis!-gratuluje-jak znajdziesz czas,to pochwal się tym śrutownikiem i mieszadłem z silniczkiem z wycieraczek-może jakaś DTR-ka :) fotorelacja

Będę pamiętał przy najbliższym warzeniu o zdjęciach mieszadła, ale na forum widziałem arcydzieła na których powinniśmy się wzorować.

Co do śrutownika to dawno w domu nie byłem - miał być przebudowany przez ojca ślusarza, bo jeden z wałków nie był wytoczony prawidłowo i przy pierwszym moim projekcie ocierał się o obudowę. Projekt 2.0 powinien eliminować ten zgrzyt. Śrutownik będzie gotowy do pokazania światu - to się pochwalę :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

6 kwietnia 2012 Wola Drzewiecka

# Warka 15 Lager Wielkanocny

 

Zasyp:

pilzneński 2,2 kg

monachijski 1,5 kg

podstawowy własny 1,1kg

melanoidynowy 0,2 kg

karmelowy ciemny (własny) 0,5 kg

jęczmień palony (własny) 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 'na lenia' - temp. 67-69°C, 60 min -> 78°C -> filtracja

 

Chmielenie:

Cascade - 6 g - 120'

Amarillo - 13 g - 120'

Cascade - 6 g - 0'

Amarillo - 10 g - 0'

 

28l brzeczki ~13°Blg (IBU ~24j.)

gęstwa drożdżowa W34/70 (brzeczka wlana do balona po warce 12)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka 12 Lager Końcoworoczny po trzech miesiącach, bez fermentacji cichej, trafił do butelek

69 butelek (bo kufelek wypiłem przy butelkowaniu :P) z 234 g cukru

Dobrze się zapowiada :)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj został wypróbowany gniotownik w wersji 2.0

 

Widok z przodu:

gniotownik%25201.jpg

 

Widok z tyłu:

gniotownik%25202.jpg

 

Widok boczny:

gniotownik%25207.jpg

gniotownik%25208.jpg

 

Widok od góry:

gniotownik%25203.jpg

 

a) bez korytka zasypowego:

gniotownik%25204.jpg

 

b) bez osłony przekładni:

gniotownik%25205.jpg

gniotownik%25206.jpg

 

Gniotownik prawie całkowicie zrobiony z części z odzysku :)

Pomysł po części mój, wykonanie w całości ojca - ślusarza.

 

Po pierwszych testach wyszły małe niedociągnięcia, które zostaną wyeliminowane

- wstawienie kątownika zamiast płaskownika, który się wygina (na zdjęciu widoczny pałąk) szczególnie dało się odczuć przy śrutowaniu na miał pszenicy

gniotownik%252010.jpg

- przydałoby się lepsze 'ryflowanie' wałków, co nie jest łatwe w wykonaniu przy narzędziach dostępnych w warsztacie (uparłem się na kwasówkę - rurki cienkościenne i oporne w obróbce :()

 

Początkowy projekt zakładał zamontowanie dwóch wałków fi 115, ale nie mogliśmy znaleźć odpowiednich trybów.

 

Jestem zadowolony z pierwszych efektów, ale projekt dalej uważam za rozwojowy :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

14 maja 2012 Wola Drzewiecka

# Warka 16 Czeski film

próba stylu: Bohemian Pilsener (wyjaśnienia niżej :P)

 

Zasyp:

pilzneński 5,0 kg (Niemcy)

karmelowy jasny 0,45 kg (produkcja własna)

melanoidynowy 0,2 kg

 

 

Zacieranie:

55°C - 15'

55* -> 63°C - 5'

63°C - 20'

~~~~~

odebranie dekoktu (1/3 zacieru)

63* -> 72°C - 7'

72°C - 10'

72* - 100°C

100°C - 20'

~~~~~

powrót dekoktu - temp. zacieru 68°C

68* -> 72°C

72°C - 40'

72* ->79°C -> filtracja

 

 

Chmielenie:

Marynka 6,1% aa - 20 g - 70'

Marynka 6,1% aa - 20 g - 30'

Lubelski 2,5% aa - 20 g - 0'

 

30l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~34j.)

gęstwa drożdżowa W34/70 (brzeczka wlana do balona po warce 15; II zbiór)

 

wydajność: ~70%

______________________________________________

 

Pierwszy raz zastosowałem dekokcję. Jeżeli dobrze to zrobiłem ;) to bardzo prosty etap w zacieraniu :D Ciekawy jestem efektów smakowych, bo wzrostu wydajności specjalnie nie zauważyłem.

 

Co do podjęcia stylu: podkusiło mnie coś żeby wsypać 'odrobinkę' słodu melanoidynowego. No i wsypałem. Wydaje mi się, że brzeczka nie zmieściła się w widełkach barwy, ale co się będę przejmował :P

Piwo będzie w tym stylu - bo kto bogatemu zabroni? :P

 

Nazwa warki adekwatna do całego procesu warzenia:

1. Jak dziecko we mgle podczas dekokcji

2. Zdziwienie ostateczną barwą :P

 

Czeski film - 'nikdo nic nevi'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka 15 Lager Wielkanocny zlana na cichą, bo pomiar gęstości wskazywał na 4-4,5°Blg (z 13°Blg początkowych)

Duże prawdopodobieństwo, że tak zostanie, bo zacierane na słodko i sporo słodów karmelowych, ale granaty mi nie potrzebne ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.