Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Styl: "Grodziskie", 12 blg.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 04 maj 2011 - 02:07

scooby_brew

    scooby_brew

  • 1718 postów 345 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wedgewood Brewing Co.
  • Rok założenia:2000
  • Liczba warek:cała kupa ;)
  • Lokalizacja:Canton, MI USA
Browar

Nigdy nie warzyłem Grodziskiego i chcę spróbować coś w tym stylu tylko że z ok. 12 blg, i ok. pół-na-pół pszenicy i jęczmienia. Smak wędzony pochodzi ze słodu wędzonego Weyermann. Nie jestem pewny, ile słodu wędzonego i ile chmieli. Na razie myślę o czymś takim:

Warka: 5.5 gal (21 L)
Wydajność: 72%
OG: 1.049 (12.0 Plato)
IBU: 35

5 lbs (2.26 kg), 50%, słód pszeniczny.
4 lbs (1.81 kg), 40%, słód pils
1 lb (0.45 kg), 10%,  słód wędzony

0.5 oz (14 g) Perle 8% AA, 60 min
1 oz. (28 g) Saaz 3% AA, 40 min
1 oz. (28 g) Saaz 3% AA, 20 min
1 oz. (28 g) Saaz 3% AA,  5 min

Drożdże: WY 2565 Kolsch


Jestem wdzięczny za sugestje / porady
:D

Użytkownik scooby_brew edytował ten post 04 maj 2011 - 18:09


#2 Napisano 04 maj 2011 - 05:38

Wiktor

    Wiktor

  • 4860 postów 223 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

ja bym dał więcej pszeniczny - 60%, a reszta wędzonego, albo wędzony/pils w stosunku 3/1. Ja bym chmielił tylko Saazem i wyrzucił ten z 40 minut. Co do Ibu to zależy jak będziesz zacierać - trzeba zrobić tak żeby bilans był na chmiel, ale żeby goryczka nie wywinęła człowieka na lewą stronę.

#3 Napisano 04 maj 2011 - 09:48

natrix

    natrix

  • 160 postów
  • Nazwa browaru
    Browar Bruch
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:29
  • Lokalizacja:Wrocław

Hej!
Warzyłem coś jak Grodziskie, tzn. recepturę jak na normalnego Grodzisza (z ksiżąki sprawdzone receptury-najlepsze piwa Z. Fałata chyba) tylko celowałem w wyższe Blg: zamiast 8 na 10 i dałem po prostu proporcjonalnie więcej słodów. Tu bym też tak zrobił: połowę pszenicznego i połowę wędzonego.
Pozdrawiam,
BB
burzliwa: niedzielny pils, superpucharowa pszenica
cicha: powietrze
w planach: pszeniczne, grodziskie, witbier, koźlak - ale na 100% wyskoczy coś innego, jak zwykle :)
w butelkach: łowsiany stołt, pils ćwierćsetny, chorobowy dubbel
http://bborczyk.wordpress.com/

#4 Napisano 04 maj 2011 - 11:33

slotish

    slotish

  • 1063 postów 49 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wiklina
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:49
Browar

Hej
Scooby obawiam się, że nie wyjdzie Ci z tego Grodziskie a American wheat z dodatkiem nut wędzonych. Pierwszy raz jak warzyłem grodzisza dodałem 60% słodu wędzonego ( przy 8 BLG ) i efekt był taki, że piwo było dla mnie nie do wypicia... Drugie podejście to przepis:

Zasyp:

Pszeniczny jasny     - 1,6 kg
Wędzony Steinbach - 0,9kg

Zacieranie:

Dodanie ześrutowanego słodu do 6 litrów wody

69C - 10 minut
73C - 60 minut
78C - 5 minut

Chmielenie:

60 minut - Lubelski 35g
15 minut - Lubelski 15g

I mi osobiście efekt tego przepisu odpowiada. Na Twoim miejscu dodałbym jeszcze tyle  pszenicznego jasnego i wędzonego, żeby dobić do 12 BLG.  Otrzymasz lekką wędzoność ( Chyba, że lubisz piwa mocno wędzone - ale po twoim przepisie z 10% wędzonego wnoszę, że chyba jednak nie ;) ). Jeśli jednak bardzo chcesz, żeby słód wędzony stanowił tylko 10% to wyrzuć ze swojego przepisu słód pils i zastąp go pszenicznym jasnym i dorzuć rice hulls. Klasyczne piwo grodziskie było w 100% pszeniczne i gdybym miał dostęp do łusek ryżowych to bym też takie warzył.  Co do chmielenia to użyłbym tylko Żateckiego i uprościł dodawanie jego porcji do gotującej się brzeczki. Wystarczą dwie dawki na 60 minut i na ostatnie 15 minut. Przyzwoitego grodzisza uzyskałem na S-33 i spokojnie możesz nimi zastąpić płynne - choćby dla wygody. Piwo mocno nagazuj i sklaruj.

PS. Scooby czemu chcesz, żeby piwo miało 12 BLG? W grodziszu fajne jest to, że pomimo swej niskiej ekstraktywności nie jest piwem wodnitym.

Użytkownik slotish edytował ten post 04 maj 2011 - 11:37


#5 Napisano 04 maj 2011 - 11:40

josefik

    josefik

  • 3867 postów 248 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:207
  • Lokalizacja:Ostrów Wlkp.
Browar

Podam może oryginalną recepturę na Grodziskie specjalne 12° może komuś sie przyda lub zaciekawi.
proporcje proszę ustalić sobie indywidualnie do potrzeb ;)
słód dymiony pszenny - 1000kg
słód jęczmienny - 800kg

Proces zacierania metodą dekokcyjną jednowarową
38°C przerwa 30 min. /gęsty zacier intensywnie mieszany/ ph zacieru powinno być zawarte między 5,6-5,8 - korekte robimy kwasem mlekowym
podgrzanie do temp. 52°C  poprzez dodanie gorącej wody. Długość przerwy białkowej zależna od rozluźnienia słodu 3,5-4,0 - 35-40 min.
podgrzanie do 63°C poprzez dodanie gorącej wody przy intensywnym mieszaniu.  Po osiągnięciu 63°C odbieramy 1/3 zacieru i podgrzewamy do 72°C do negatywnej próby jodowej następnie zacier zagotować i gotować przez 10 min.
Połączyć dekokt z pozostałą częścią zacieru,jeżeli całość nie  osiągnęła temp 70-72°C podgrzać przez dodanie gorącej wody. Przerwa ma trwać do całkowitego scukrzenia, Następnie podgrzewamy do 76°C.

Przy podgrzewaniu należy przestrzegać zasady wzrostu temp. o 1°C nie krótszym niż 1 minuta.

Życzę powodzenia ;)

Użytkownik josefik edytował ten post 04 maj 2011 - 11:42


#6 Napisano 04 maj 2011 - 11:46

slotish

    slotish

  • 1063 postów 49 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wiklina
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:49
Browar

To muszę odszczekać to co napisałem wcześniej: jednak grodziskie nie musi być z samego słodu pszenicznego...

Josefik ----> z jakiego okresu jest ta receptura?

#7 Napisano 04 maj 2011 - 11:49

josefik

    josefik

  • 3867 postów 248 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:207
  • Lokalizacja:Ostrów Wlkp.
Browar

1988
7,7°Blg jest na zasypie tylko pszenicznym, potem to juz kombinowali tak jak z tą 12

Użytkownik josefik edytował ten post 04 maj 2011 - 11:50


#8 Napisano 04 maj 2011 - 11:50

Franekkkk

    Franekkkk

  • 570 postów 12 pkt.
  • Nazwa browaru
    Franerberg
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:50
  • Lokalizacja:Poznań

pewnie sprzed zamknięcia browaru,
na ostatnim konkursie był prezentowane Grodziskie Ciemne, ale nie wędzone, bardzo dobre było ;)
brak

#9 Napisano 04 maj 2011 - 11:52

Franekkkk

    Franekkkk

  • 570 postów 12 pkt.
  • Nazwa browaru
    Franerberg
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:50
  • Lokalizacja:Poznań

Cytat

1988
7,7°Blg jest na zasypie tylko pszenicznym, potem to juz kombinowali tak jak z tą 12
czyli kilka lat przed zamknięciem, chyba został zamknięty w 1994 lub 1996 roku
brak

#10 Napisano 04 maj 2011 - 12:00

zgoda

    zgoda

  • 5894 postów 270 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:131
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar

Jest wiedzą potoczną, że słód wędzony Steinbach jest bardziej "wędzony" niż Weyermann. ;)
Browar: kalendarz - receptuar - narzędzia - fejsbók - blog
Wyszynk: Dubeltowe, Lou, Boom Tom, Bursztynowe, Morgan, Wayne, Garfield, Piute [k]
Leżakownia: L2 [k], Zupa z gwoździa [k], Blondynka G [k]
Fermentownia: P [c], Porter [b], Pale Ale [b]

#11 Napisano 04 maj 2011 - 12:07

josefik

    josefik

  • 3867 postów 248 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:207
  • Lokalizacja:Ostrów Wlkp.
Browar

Cytat

Cytat

1988
7,7°Blg jest na zasypie tylko pszenicznym, potem to juz kombinowali tak jak z tą 12
czyli kilka lat przed zamknięciem, chyba został zamknięty w 1994 lub 1996 roku
Nie wiem faktycznie kiedy zawiesili tam kłódkę i browar zamknęli, koniec produkcji to rok 1993

#12 Napisano 04 maj 2011 - 12:47

skybert

    skybert

  • 1120 postów 63 pkt.
  • Nazwa browaru
    6-go Sierpnia
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:117
  • Lokalizacja:Rzeszów

Cytat

To muszę odszczekać to co napisałem wcześniej: jednak grodziskie nie musi być z samego słodu pszenicznego...

Josefik ----> z jakiego okresu jest ta receptura?
Klasyczne piwo grodziskie vel Grätzer Bier było warzone tylko ze słodu pszennego podwędzonego w dymie dębowym lub bukowym.
Dopiero w ostatnich latach czy dziesięcioleciach produkcji w XX wieku zmodyfikowano recepturę i zaczęto dodawać słód pilzneński prawdopodobnie ze względów oszczędnościowych.
"Mądry był ten, kto wymyślił piwo."                                                                  http://www.alepiwo.pl  
Platon

#13 Napisano 04 maj 2011 - 13:41

Wiktor

    Wiktor

  • 4860 postów 223 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

Cytat

Podam może oryginalną recepturę na Grodziskie specjalne 12°
a masz może recepturę na 8°?

#14 Napisano 04 maj 2011 - 14:11

josefik

    josefik

  • 3867 postów 248 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:207
  • Lokalizacja:Ostrów Wlkp.
Browar

w swoim wątku ;) już przeskalowana

#15 Napisano 04 maj 2011 - 14:15

josefik

    josefik

  • 3867 postów 248 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:207
  • Lokalizacja:Ostrów Wlkp.
Browar

Cytat

Cytat

To muszę odszczekać to co napisałem wcześniej: jednak grodziskie nie musi być z samego słodu pszenicznego...

Josefik ----> z jakiego okresu jest ta receptura?
Klasyczne piwo grodziskie vel Grätzer Bier było warzone tylko ze słodu pszennego podwędzonego w dymie dębowym lub bukowym.
Dopiero w ostatnich latach czy dziesięcioleciach produkcji w XX wieku zmodyfikowano recepturę i zaczęto dodawać słód pilzneński prawdopodobnie ze względów oszczędnościowych.
Powtarzam klasyczna 7,7° była robiona tylko z pszenicznego. Z częściowym zasypem słodu jęczmiennego kombinowano w innych dużo późniejszych recepturach.

#16 Napisano 04 maj 2011 - 14:32

scooby_brew

    scooby_brew

  • 1718 postów 345 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wedgewood Brewing Co.
  • Rok założenia:2000
  • Liczba warek:cała kupa ;)
  • Lokalizacja:Canton, MI USA
Browar

W XIX wieku gdy piwo grodziskie było na szczycie powodzenia było to piwo znacznie mocniejsze i bardzo wysoko chmielone. W książce "Radical Brewing" Randy Mosher podaje recepture z 1884r, z 13.5*Plato (~13.5 blg?), 5-5.7% alkoholu i aż 44 IBU. W recepturze jest aż  170 g chmieli, z czego 140g to chmielenie smakowe, na 20 min i na 5 min.

Pisze on że na przełomie XX wieku zmieniono prawo podatkowe na piwa i zmniejszono gęstość początkową grodzisza do ok. 7.5*P.

Cytat

Hej
Scooby obawiam się, że nie wyjdzie Ci z tego Grodziskie a American wheat z dodatkiem nut wędzonych.
Właściwie to jest dokładnie moim celem, nawet robocze imię tego piwa jest narazie "Gratzer in CA" ;)

Użytkownik scooby_brew edytował ten post 04 maj 2011 - 14:49


#17 Napisano 04 maj 2011 - 14:44

josefik

    josefik

  • 3867 postów 248 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:207
  • Lokalizacja:Ostrów Wlkp.
Browar

Cytat

Cytat

Podam może oryginalną recepturę na Grodziskie specjalne 12°
a masz może recepturę na 8°?

Cytat

w swoim wątku ;) już przeskalowana
a dokładniej  tu
http://www.piwo.org/...-23.html#p54941

w oryginale podana jest również przerwa zakwaszająca /podobnie jak w 12/
niestety z chmieleniem to już żonglerka bo  instrukcja technologiczna obejmuje tylko proces zacierania.

Użytkownik josefik edytował ten post 04 maj 2011 - 14:48


#18 Napisano 04 maj 2011 - 15:08

slotish

    slotish

  • 1063 postów 49 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wiklina
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:49
Browar

Cytat

W XIX wieku gdy piwo grodziskie było na szczycie powodzenia było to piwo znacznie mocniejsze i bardzo wysoko chmielone. W książce "Radical Brewing" Randy Mosher podaje recepture z 1884r, z 13.5*Plato (~13.5 blg?), 5-5.7% alkoholu i aż 44 IBU. W recepturze jest aż  170 g chmieli, z czego 140g to chmielenie smakowe, na 20 min i na 5 min.

Pisze on że na przełomie XX wieku zmieniono prawo podatkowe na piwa i zmniejszono gęstość początkową grodzisza do ok. 7.5*P.
Bodajże Makaron pisał kiedyś na forum, że bittery też były kiedyś piwami mocniejszymi... Pytanie jakiego grodzisza chcesz uwarzyć, tego z czasów pruskich czy późniejszą wersję. Ja ze swojej strony polecam 8BLG - przy lekkim natężeniu wędzoności dla mnie to piwo jest fenomenalne, zwłaszcza na upalne dni.

#19 Napisano 04 maj 2011 - 15:35

Wiktor

    Wiktor

  • 4860 postów 223 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

Cytat

a dokładniej  tu
w oryginale podana jest również przerwa zakwaszająca /podobnie jak w 12/
niestety z chmieleniem to już żonglerka bo  instrukcja technologiczna obejmuje tylko proces zacierania.
to nawet u siebie trafiłem, zrobiłem przerwę zakwaszającą, ale ostatnio skróciłem białkową z 15 do 10, bo jakaś słaba piana wyszła.

Ja mam problemy żeby zrobić tak rzadkie piwo, ostatnio dolewałem wody i tak wyszło 8,5 Blg... Skoryguje przy rozlewie.

#20 Napisano 04 maj 2011 - 15:47

coder

    coder

  • 6117 postów 321 pkt.

Moim zdaniem warto robić grodzisza jako piwo słabe. Niewiele jest stylów, które dobrze wychodzą w słabej wersji i należy je chołubić.
Muszą mieć "to coś" co powoduje, że pomimo cienkości piwo jest interesujące. W Grodziszu to jest posmak dymiony, w Berliner Weisse kwaśny w Bitter karmelowy itd.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych