Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  3

Słód Bavaria


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 28 kwiecień 2011 - 21:01

henry

    henry

  • 230 postów 3 pkt.
  • Nazwa browaru
    ciagle brak
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:ponad 9hl
  • Lokalizacja:dzikie pola koło Rzeszowa

Kto wie co to za słod Bavaria? Mnie wychodzi na to, że to monachijski... Monachium to stolica Bawarii więc może i pasuje.. Pytam bo przyglądam sie pewnej recepturze, a piwko mi bardzo smakowało: http://www.cerny-ore...tla cerny orel/

#2 Napisano 28 kwiecień 2011 - 21:17

Marmur

    Marmur

  • 504 postów 1 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Marmurową Warzelną
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:21
  • Lokalizacja:Rybnik

Pewnie masz racje i chodzi o monachijski choć z taką nazwą się jeszcze nie spotkałem po czesku to mnichovský slad po angielsku chyba Munich Malt ale już za to głowy nie dam :(

#3 Napisano 28 kwiecień 2011 - 21:20

henry

    henry

  • 230 postów 3 pkt.
  • Nazwa browaru
    ciagle brak
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:ponad 9hl
  • Lokalizacja:dzikie pola koło Rzeszowa

Munich Malt po angielsku to prawidłowa nazwa.. mam na worku nadruk.. :(. W najgorszym wypadku zapytam "Sladka" z tego browaru, ale nie chce go zarzucać pytaniami.. lepiej zapytać o najważniejsze szczegóły..

#4 Napisano 28 kwiecień 2011 - 21:58

zgoda

    zgoda

  • 5969 postów 288 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:134
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar

Zaraz, a monachijski to po czesku nie jest "bavorsky"?
Browar: kalendarz - receptuar - narzędzia - fejsbók - blog
Wyszynk: Dubeltowe, Lou, Boom Tom, Bursztynowe, Garfield, P, Pale Ale
Leżakownia: Porter, NZ Blonde
Fermentownia: Hubertus [b], Down Under IPA [b]

#5 Napisano 28 kwiecień 2011 - 22:08

henry

    henry

  • 230 postów 3 pkt.
  • Nazwa browaru
    ciagle brak
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:ponad 9hl
  • Lokalizacja:dzikie pola koło Rzeszowa

Może i jest, ale w recepturze jest Bavaria.. wiec i kombinuję co to może byc.. :(

#6 Napisano 28 kwiecień 2011 - 22:15

zgoda

    zgoda

  • 5969 postów 288 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:134
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar

Patrząc na recepturę - stawiam na monachijski.

Użytkownik zgoda edytował ten post 28 kwiecień 2011 - 22:15

Browar: kalendarz - receptuar - narzędzia - fejsbók - blog
Wyszynk: Dubeltowe, Lou, Boom Tom, Bursztynowe, Garfield, P, Pale Ale
Leżakownia: Porter, NZ Blonde
Fermentownia: Hubertus [b], Down Under IPA [b]

#7 Napisano 29 kwiecień 2011 - 06:29

Marmur

    Marmur

  • 504 postów 1 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Marmurową Warzelną
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:21
  • Lokalizacja:Rybnik

Cytat

Zaraz, a monachijski to po czesku nie jest "bavorsky"?
W sumie z formą Bavorský slad też się spotkałem, ale w mają Havířovie mają na bank pod nazwą Mnichovský :(

#8 Napisano 12 maj 2011 - 12:09

wogosz

    wogosz

  • 324 postów 165 pkt.
  • Nazwa browaru
    Szałpiw
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:160

Cytat

Kto wie co to za słod Bavaria? Mnie wychodzi na to, że to monachijski... Monachium to stolica Bawarii więc może i pasuje.. Pytam bo przyglądam sie pewnej recepturze, a piwko mi bardzo smakowało: http://www.cerny-ore.../products/en-a1 ? ny%20orel/
Jeżeli chodzi o ten przepis:

Light 15 °
One of our specials light type, the effort to stand out the richness offull malt flavor with a very delicate bitterness of Saaz hops. Trycombination with creamy cheese sauce.
(Czech malt 63%, 37% of Bavaria, Zatec hops Premiant of 83%,17% hop extract, controlled fermentation in fermentation room takes 9 days, the lager cellar for at least 32 days)


to nigdzie tu nie występuje słód "Bavaria". Podane jest tylko że 63% słodu pochodzi z Czech, a 37% z Bawarii. O typach słodu nie ma ani słowa.
Słód monachijski po czesku, jako nazwa typu, nazywa się tylko i wyłącznie mnichovsky.

#9 Napisano 01 czerwiec 2011 - 21:07

henry

    henry

  • 230 postów 3 pkt.
  • Nazwa browaru
    ciagle brak
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:ponad 9hl
  • Lokalizacja:dzikie pola koło Rzeszowa

Ups.. zadałem pytanie, a odpowiedź ostatnia mi umknęła jakoś.. dzięli za informację. Spróbuję to jakoś rozgryźć.. ale pewnie bez zapytania u źródła się nie obejdzie. Jest możliwe, że w sierpniu będę w Czechach to spróbuję zachaczyć o restauracyjkę to wtedy zagadnę "Sladka" co tam sypie.. mailami raczej go nie będę zasypywał..




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych