Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Zawartość alkoholu - od czego zależy i jak się wylicza


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 14 kwiecień 2011 - 09:13

Pawex

    Pawex

  • 33 postów

Witam!

Mam pytanie o zawartość alkoholu w piwie, ale w różnych aspektach. Byłbym niezmiernie wdzięczny za przejrzyste wyjaśnienie tych kwestii, ewentualnie wykazanie sposobu obliczania. Ponumerowałem poszczególne akapity, aby ułatwić odnoszenie sie do nich.

1. Załóżmy, że mam brewkita jakiegośtam, bez etykietki, bez instrukcji, w gołej puszce. Nie wiem o nim nic. Czy jest jakaś możliwość określenia, ile glukozy trzeba tam dorzucić, i jaką zawartość alkoholu będzie miało takie piwo po wyprodukowaniu 10 litrów albo 20 litrów? Na jakiej podstawie producenci brewkitów określają późniejszą zawartość alkoholu?

2. Inne założenie: mam brewkita na którym producent napisał, że otrzymam piwo 5,5%. Ale w jakiej ilości, nie podaje... Skąd zatem mam wiedzieć, ile lać wody, ile glukozy dodać...?

3. Albo jeszcze inaczej: mam informację, że z puszki otrzymam 12 litrów piwa o zawartości 8%. A ja np. chcę mieć trochę słabsze, i trochę więcej piwa, np. chcę 20 litrów. W jaki sposób wyliczyć, jaką zawartość alkoholu będzie miało takie piwo? Albo w jaki sposób wyliczyć, ile muszę zrobic litrów, aby otrzymać 5,5%.

4. Albo - jak wyliczyć, ile dodatkowej glukozy musze dosypać do nastawu, o którym wiem, że otrzymam 20 litrów piwa o mocy 4%, a ja chcę 20 litrów piwa o mocy 5,5%?

5. Wiem że jest coś takiego jak granica możliwości drożdży, ale np. jeżeli w 20 litrach piwa będę mieć 5,5% alkoholu, to czy niechcąc tracić zawartości alkoholu a zyskac na ilości piwa, można zwiększać ilość wody, i dosypywać glukozy? Czy piwo traci wtedy na jakości? Bo w zasadzie rozcieńcza się ekstrakt piwa... Albo ja coś za bardzo kombinuję... :beer:

Użytkownik Pawex edytował ten post 14 kwiecień 2011 - 09:25


#2 Napisano 14 kwiecień 2011 - 09:27

mimazy

    mimazy

  • 1788 postów 87 pkt.
  • Nazwa browaru
    Klubogospoda miody piwa kwas chlebowy
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:LXXII
  • Lokalizacja:Grochów- Radomianin w Warszawie

a czy szukałeś tu??
http://www.piwo.org/...iaskownica.html
Bez eksperymentu nie dowiemy się niczego! (slogan z sali od fizyki w mojej podstawówce)
http://na-plasterki....owiecznego.html

#3 Napisano 14 kwiecień 2011 - 09:27

jacer

    jacer

  • 5066 postów 150 pkt.
  • Nazwa browaru
    Milicki Browar Rynkowy, GRUPA STYRIAN
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:128
  • Lokalizacja:Milicz
Browar

Pytanie pomocnicze.

Od czego zależy poziom alkoholu?
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
"No hops, no Glory!" :)

#4 Napisano 14 kwiecień 2011 - 09:30

olo333

    olo333

  • 2981 postów 115 pkt.
  • Nazwa browaru
    Parnik
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:72
  • Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle
Browar

Przybliżoną zawartość alkoholu w piwie określamy na podstawie tego wzoru:

http://www.wiki.piwo...w_gotowym_piwie

Jak widzisz nie jest istotny producent brewkita a blg początkowe i końcowe.

3) W uproszczeniu można założyć że 300 g płynnego ekstraktu (brewkita lub ekstraktu niechmielonego) w 20 litrach wody podnosi blg o 1. Oczywiście nie wiesz do jakiego poziomu piwo odfermtuje, więc trudno planować zawartość alkoholu z dokładnością do miejsc dziesiętnych po przecinku.

Generalnie zamiast glukozy lepiej dodawać ekstrakt słodowy.
Pozdrawiam
Browar Parnik

Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite.


Havamal, Pieśń Najwyższego.

#5 Napisano 14 kwiecień 2011 - 09:31

olo333

    olo333

  • 2981 postów 115 pkt.
  • Nazwa browaru
    Parnik
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:72
  • Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle
Browar

Cytat

Pytanie pomocnicze.

Od czego zależy poziom alkoholu?
We krwi? :beer:
Pozdrawiam
Browar Parnik

Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite.


Havamal, Pieśń Najwyższego.

#6 Napisano 14 kwiecień 2011 - 09:33

coder

    coder

  • 6120 postów 321 pkt.

Z brewkitami nie możesz za dużo kombinować, bo one są fabrycznie chmielone. Gdy je rozcieńczysz, albo zatężysz piwo będzie za mało albo za bardzo goryczkowe.

Podobnie dodatek glukozy podniesie zawartość alkoholu, ale zmieni profil smakowy, aż do wystapienia tzw. posmaków bimbrowych.

Na początek rób wszystko w.g. instrukcji producenta.

Użytkownik coder edytował ten post 14 kwiecień 2011 - 09:33


#7 Napisano 14 kwiecień 2011 - 09:50

anteks

    anteks

  • 6399 postów 209 pkt.
Browar

Cytat

Witam!

Mam pytanie o zawartość alkoholu w piwie, ale w różnych aspektach. Byłbym niezmiernie wdzięczny za przejrzyste wyjaśnienie tych kwestii, ewentualnie wykazanie sposobu obliczania. Ponumerowałem poszczególne akapity, aby ułatwić odnoszenie sie do nich.

1. Załóżmy, że mam brewkita jakiegośtam, bez etykietki, bez instrukcji, w gołej puszce. Nie wiem o nim nic. Czy jest jakaś możliwość określenia, ile glukozy trzeba tam dorzucić, i jaką zawartość alkoholu będzie miało takie piwo po wyprodukowaniu 10 litrów albo 20 litrów? Na jakiej podstawie producenci brewkitów określają późniejszą zawartość alkoholu?

2. Inne założenie: mam brewkita na którym producent napisał, że otrzymam piwo 5,5%. Ale w jakiej ilości, nie podaje... Skąd zatem mam wiedzieć, ile lać wody, ile glukozy dodać...?

3. Albo jeszcze inaczej: mam informację, że z puszki otrzymam 12 litrów piwa o zawartości 8%. A ja np. chcę mieć trochę słabsze, i trochę więcej piwa, np. chcę 20 litrów. W jaki sposób wyliczyć, jaką zawartość alkoholu będzie miało takie piwo? Albo w jaki sposób wyliczyć, ile muszę zrobic litrów, aby otrzymać 5,5%.

4. Albo - jak wyliczyć, ile dodatkowej glukozy musze dosypać do nastawu, o którym wiem, że otrzymam 20 litrów piwa o mocy 4%, a ja chcę 20 litrów piwa o mocy 5,5%?

5. Wiem że jest coś takiego jak granica możliwości drożdży, ale np. jeżeli w 20 litrach piwa będę mieć 5,5% alkoholu, to czy niechcąc tracić zawartości alkoholu a zyskac na ilości piwa, można zwiększać ilość wody, i dosypywać glukozy? Czy piwo traci wtedy na jakości? Bo w zasadzie rozcieńcza się ekstrakt piwa... Albo ja coś za bardzo kombinuję... :beer:
zobacz tu http://wes.pl/index....m=pk&&m=3&&md=3
mniej książków, więcej piwa

#8 Napisano 14 kwiecień 2011 - 10:38

Pawex

    Pawex

  • 33 postów

Dzięki za podpowiedzi. Poczytam sobie troche pod wskazanymi linkami. Staram się robić wszystko według instrukcji, ale przy okazji chcę rozumieć, co robię, a nie tylko wymieszać i odstawić. Jednak im więcej czytam, tym więcej nasuwa się pytań. Więc staram się zgłębiac temat.

#9 Napisano 14 kwiecień 2011 - 14:14

Afro

    Afro

  • 29 postów

Troszkę się podepnę do tematu, jakiś czas temu zrobiłem pierwszą warkę swojego piwa. Konkretnie do 1,7 kg kita Lager Coopers dodałem 1 kg cukru i 17,5 l wody. Wyszło mi piwo o mocy 5-6% ale było za goryczkowate jak dla mnie. Jak chciałbym osiągnąć podobną moc a mniejszą goryczkę to wystarczy, że dodam np. 20 l wody i więcej cukru? :tort:

#10 Napisano 14 kwiecień 2011 - 14:45

Merv

    Merv

  • 419 postów 2 pkt.

Dodanie dużej ilości cukru spowoduje wzrost zawartości alkoholu, ale też da nieprzyjemne aromaty - jakiś bimber, jabłka czy inne paskudztwa.
Jeśli chcesz mieć piwo tak goryczkowe jak lubisz, najlepiej kup niechmielony ekstrakt i chmiel samemu - nie jest to skomplikowane.

Mam wrażenie, że tej dyskusji umyka jedna sprawa - piwo to NIE tylko alkohol i goryczka, nie zapominajmy o tym.

#11 Napisano 14 kwiecień 2011 - 15:07

skybert

    skybert

  • 1120 postów 63 pkt.
  • Nazwa browaru
    6-go Sierpnia
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:117
  • Lokalizacja:Rzeszów

Cytat

Troszkę się podepnę do tematu, jakiś czas temu zrobiłem pierwszą warkę swojego piwa. Konkretnie do 1,7 kg kita Lager Coopers dodałem 1 kg cukru i 17,5 l wody. Wyszło mi piwo o mocy 5-6% ale było za goryczkowate jak dla mnie. Jak chciałbym osiągnąć podobną moc a mniejszą goryczkę to wystarczy, że dodam np. 20 l wody i więcej cukru? :tort:
Najlepszym wyjściem w Twoim przypadku będzie dodanie suchego ekstraktu rozpuszczonego w wodzie (100g w ok 1L da 10 BLG) lub płynnego ekstraktu odpowiednio rozcieńczonego. Piwo zachowa ekstrakt zwiększając objętość.
Ekstrakty znajdziesz w sklepach piwowarskich.
Powodzenia
"Mądry był ten, kto wymyślił piwo."                                                                  http://www.alepiwo.pl  
Platon

#12 Napisano 14 kwiecień 2011 - 15:46

Afro

    Afro

  • 29 postów

[quote name=skybert][quote name='Afro]Troszkę się podepnę do tematu' date=' jakiś czas temu zrobiłem pierwszą warkę swojego piwa. Konkretnie do 1,7 kg kita Lager Coopers dodałem 1 kg cukru i 17,5 l wody. Wyszło mi piwo o mocy 5-6% ale było za goryczkowate jak dla mnie. Jak chciałbym osiągnąć podobną moc a mniejszą goryczkę to wystarczy, że dodam np. 20 l wody i więcej cukru? :tort:[/quote']
Najlepszym wyjściem w Twoim przypadku będzie dodanie suchego ekstraktu rozpuszczonego w wodzie (100g w ok 1L da 10 BLG) lub płynnego ekstraktu odpowiednio rozcieńczonego. Piwo zachowa ekstrakt zwiększając objętość.
Ekstrakty znajdziesz w sklepach piwowarskich.
Powodzenia[/quote]
Czyli kupuję np. takie coś:
[url]http://twojbrowar.pl/prestashop/438-suchy-ekstrakt-slodowy-black-05kg.html[/url]
I jak chcę osiagnąć 5-6% alk. i nie za mocną goryczkę to zwiększam ilość wody dodanej do brew kita i dodaję takiego ekstraktu 100-120 g zamiast 1 kg cukru, dobrze zrozumiałem? :beer:

Użytkownik Afro edytował ten post 14 kwiecień 2011 - 15:48


#13 Napisano 14 kwiecień 2011 - 16:36

skybert

    skybert

  • 1120 postów 63 pkt.
  • Nazwa browaru
    6-go Sierpnia
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:117
  • Lokalizacja:Rzeszów

Spokojnie 100-200 g ekstraktu to nie to samo co 1 kg cukru.

Moja rada była odnośnie piwa, które już zrobiłeś tzn. użyłeś 1,7 kg nachmielonego ekstraktu i dałeś 1 kg cukru. I wyszło Ci 17,5 L piwa. To jest baza.
I teraz, aby już tego piwa nie pogarszać (pod względem ekstraktu) można dodać właśnie niechmielony ekstrakt rozpuszczony w wodzie o BLG takim, jakie piwo miało na początku (lub inne blg w zależności od potrzeb korekcji) zwiększając objętość ? zmniejszymy goryczkę.

W kolejnym piwie aby zastąpić cukier to oprócz brew-kita należało by użyć ok. 1L płynnego ekstraktu na 20 L.
Co do ilości suchego ekstraktu to nie wiem dokładnie ile BLG ma brewkit ale należało by go rozcieńczać do takiej wartość BLG jakie chcemy aby miało piwo i później ?wyprodukować? sobie brzeczkę o odpowiedniej objętości z suchego ekstraktu z proporcji podanej wyżej o takim samym BLG jak brzeczka z brew-kita. Na koniec połączyć i tyle. Zwiększać objętości nie możesz w nieskończoność, bo brew-kit jest nachmielony dla określonego litrażu.
Na opakowaniu chyba jest napisane na ile litrów jest dana pucha. Np. 20L
Czyli z brewkita dostaniesz np. 15L o 12 BLG więc aby zachować fabryczne chmielenie musisz dodać 5L 12 BLG z suchego lub płynnego ekstraktu.
"Mądry był ten, kto wymyślił piwo."                                                                  http://www.alepiwo.pl  
Platon

#14 Napisano 14 kwiecień 2011 - 16:37

olo333

    olo333

  • 2981 postów 115 pkt.
  • Nazwa browaru
    Parnik
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:72
  • Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle
Browar

Jeżeli już koniecznie brewkity to kup ekstrakt WES 1,7 kg:
http://www.homebrewi...-17kg-p-16.html
i dodaj go do brewkita rezygnując całkowicie z cukru, a wszystkiego zrób łącznie około 22 l - wtedy będzie mniej gorzkie.

Użytkownik olo333 edytował ten post 14 kwiecień 2011 - 16:39

Pozdrawiam
Browar Parnik

Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite.


Havamal, Pieśń Najwyższego.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych