Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Mikrobrowary - konieczne zmiany prawa


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
219 odpowiedzi w tym temacie

#141 Napisano 29 marzec 2012 - 09:30

darko

    darko

  • 1886 postów 47 pkt.
  • Nazwa browaru
    Darkowy
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki

Wszystko zależy od tego, co jest napisane w MSDS. Jak się zadeklarujesz, że będziesz myła Ludwikiem to pomieszczenie nie będzie potrzebne.

#142 Napisano 29 marzec 2012 - 09:31

jake

    jake

  • 1298 postów 66 pkt.
  • Nazwa browaru
    CK
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:100
Browar

Wyświetl postUżytkownik coder dnia 29 marzec 2012 - 09:29 napisał

jake, naprawdę to jest dużo bardziej skomplikowane niz browar domowy. Słód przyjeżdża samochodem, jest bezpośrednio z samochodu ładowany do magazynu, nawet nie ogląda nieba. Nie ma żadnej piwnicy, nie ma niehigienicznych warunków w żadnym pomieszczeniu browaru, wszędzie kafelki, zmywalne ściany i sufity, wentylacja i umywalki z papierowymi ręcznikami.

Ale ja nie piszę o piwnicy w browarze.
Brakuje ci o 18:00 100 g słodu, a masz go w domu w brudnej piwnicy. Co robisz?

EDIT: Tutaj baba z sanepidu to pewnie zawału dostanie:
http://hej.rzeszow.p...tykul11575.html

Użytkownik jake edytował ten post 29 marzec 2012 - 10:11


#143 Napisano 29 marzec 2012 - 09:33

jake

    jake

  • 1298 postów 66 pkt.
  • Nazwa browaru
    CK
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:100
Browar

Wyświetl postUżytkownik AgaL dnia 29 marzec 2012 - 09:04 napisał

Myśmy musieli przeprojektować budynek, bo pracownicy produkcyjni nie mogą chodzić tymi samymi korytarzami co osoby "inne", np. kurier. :D
A skąd założenie, że pojawi się tam jakiś kurier?
Trzeba było przed wejściem powiesić tabliczkę "niezatrudnionym wstęp wzbroniony". ;)
W niektórych przypadkach taka tabliczka dużo daje, nie wiem czy akurat w przypadku Sanepidu, bo na szczęście nie miałem z nimi do czynienia.
Kolega kiedyś na swojej pierwszej budowie miał problem z BHP, bo przez budowę chodzili ludzie skracający sobie drogę na pobliskie osiedle. Kazali teren ogrodzić, ale jakiś robotnik poradził mu, żeby postawił taką właśnie tabliczkę. I pomogło. Nie muszę dodawać, że ludzie chodzili dalej.

Użytkownik jake edytował ten post 29 marzec 2012 - 09:45


#144 Napisano 29 marzec 2012 - 09:36

jake

    jake

  • 1298 postów 66 pkt.
  • Nazwa browaru
    CK
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:100
Browar

Wyświetl postUżytkownik darko dnia 29 marzec 2012 - 09:30 napisał

Wszystko zależy od tego, co jest napisane w MSDS. Jak się zadeklarujesz, że będziesz myła Ludwikiem to pomieszczenie nie będzie potrzebne.
Do tego zmierzam.
Zrobić oficjalnie tylko to co jest niezbędne, a potem robić swoje tak jak należy, żeby było dobrze.

#145 Napisano 29 marzec 2012 - 10:11

olo333

    olo333

  • 2921 postów 110 pkt.
  • Nazwa browaru
    Parnik
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:67
  • Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle
Browar

Wyświetl postUżytkownik jake dnia 29 marzec 2012 - 09:36 napisał

Do tego zmierzam.
Zrobić oficjalnie tylko to co jest niezbędne, a potem robić swoje tak jak należy, żeby było dobrze.
Pewnie, a za poł roku w Fakcie zobaczysz taki tytuł "W browarze Artezan pracownicy do piwa dodają kreta!"
Pozdrawiam
Browar Parnik

Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite.


Havamal, Pieśń Najwyższego.

#146 Napisano 29 marzec 2012 - 10:21

pieddro

    pieddro

  • 214 postów 13 pkt.
  • Nazwa browaru
    Mistrevich
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:21
  • Lokalizacja:Kraków leżakownia/Miechów warzelnia/Stępina pijalnia

Wyświetl postUżytkownik coder dnia 29 marzec 2012 - 08:28 napisał

Prawo skonstruowane jest tak, że na przedsiębiorcę zawsze bat się znajdzie. Posłowie nasi naprodukowali mnóstwo ustaw, w których troszczą się o pracowników, środowisko, sąsiadów, Skarb Państwa, o nas samych wreszcie, żeby nam w pracy nie było za zimno albo za gorąco. Poza tym są jeszcze liczne rozporządzenia ministrów, i wreszcie wewnętrzne zalecenia kazdej placówki kontrolnej. Wystarczy pogrzebać i pretekst się znajdzie

No to dam wam przykład sprzed 15 minut. Własnie odebrałem list z MPWiK (woda i kanalizacja). Wydane po terminie, a jakże, ale kto by sie tym przejmował.  Urząd zamiast wydać decyzję potrafił jedynie odpisać że na pytającego (ja) nakłada obowiązek sprawdzenia (poprzez specjalistę z uprawnieniami) czy ICH instalacje sanitarne w głównej drodze przelotowej w Krakowie są wystarczające do odbioru moich ścieków. Pomijam kwestię techniczną, JAK to zrobić, pozostaje kwestia prawna - zgoda z GDDKiA, projekt organizacji ruchu w komendzie wojewódzkiej policji, oraz odkrywka w asfaltowej drodze dolotowej (oczywiście niedawno wyremontowanej a jakże :-)
Zadzwoniłem do inwestora, przekazałem mu już informację, że nie widzę szans na start przed 2014r. Odpowiedź: Cóż, życie, zmieniam założenia główne projektu - od lipca  idzie na bruk 30 osób.
Witamy w Polsce...
przybyłem, uwarzyłem, zwyciężyłem.

#147 Napisano 29 marzec 2012 - 10:22

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4113 postów 204 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Wyświetl postUżytkownik olo333 dnia 29 marzec 2012 - 10:11 napisał


Pewnie, a za poł roku w Fakcie zobaczysz taki tytuł "W browarze Artezan pracownicy do piwa dodają kreta!"

A co niby nie dodaja krecika? Nawet w logo jest krecik...
Browar "BOCTOK"

#148 Napisano 29 marzec 2012 - 10:30

olo333

    olo333

  • 2921 postów 110 pkt.
  • Nazwa browaru
    Parnik
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:67
  • Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle
Browar

A to nie jeż? Jeżeli to kret to wszystko zaczyna się układać w logiczną całość ;)
Pozdrawiam
Browar Parnik

Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite.


Havamal, Pieśń Najwyższego.

#149 Napisano 29 marzec 2012 - 10:31

coder

    coder

  • 6107 postów 316 pkt.

My jesteśmy pierwszym takim browarem w Polsce, więc obowiązuja nas wyższe standardy, gdyż przez pryzmat naszego postępowania urzędnicy będa patrzeć na kolejne nowo powstające browary rzemieślnicze.

Jeżeli nas przyłapią na oszustwie i kombinacjach, to na kolejnego piwowara który przyjdzie zatwierdzać projekt też będa patrzec jak na oszusta i kombinatora.

Myślę zresztą, że nas dosięgły rykoszetem problemy jakie Sanepid miał z browarem Jabłonowo.

#150 Napisano 29 marzec 2012 - 10:34

AgaL

    AgaL

  • 636 postów 38 pkt.
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:148
  • Lokalizacja:Michniowiec
Browar

Wyświetl postUżytkownik jake dnia 29 marzec 2012 - 09:33 napisał

A skąd założenie, że pojawi się tam jakiś kurier?
Trzeba było przed wejściem powiesić tabliczkę "niezatrudnionym wstęp wzbroniony". ;)
Oprócz części produkcyjnej budynek ma część biurową więc nie bardzo mogę dać taką tabliczkę.

#151 Napisano 29 marzec 2012 - 10:38

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4113 postów 204 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Wyświetl postUżytkownik olo333 dnia 29 marzec 2012 - 10:30 napisał

A to nie jeż? Jeżeli to kret to wszystko zaczyna się układać w logiczną całość ;)

To jest krecik w przebraniu jeza. ;)
Browar "BOCTOK"

#152 Napisano 29 marzec 2012 - 10:45

jacer

    jacer

  • 4891 postów 138 pkt.
  • Nazwa browaru
    Milicki Browar Rynkowy, GRUPA STYRIAN
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:128
  • Lokalizacja:Milicz
Browar

Uwagi ogólne: ;)
1. nie wierzyć urzędnikom i trzymać się z daleka od polecanych przez nich projektantów. Zawsze będą promować tych potulnych a nie tych co się stawiają, bo wiedzą, że mają rację, a tym samym się znają. Urzędnicy nie mają pojęcia o projektowaniu. :)
2. właśnie wyszedł odemnie młody projektant, budowlaniec. Oni projekty konsultują z naszą pańcią z Sanepidu zanim pojadą do rzeczoznawcy. Unikają później problemów z odbiorem.
3. Należy uzyskiwać zatwierdzenie przez wszystkich rzeczoznawców aby mieć podkładkę do ewentualnych sporów.

jake, drogi "czyste" i "brudne" nie mogą się krzyżować, jest to podstawa i oczywista oczywistość z każdym zakładzie gdzie się produkuje żywność. Nie jest to wymysł ostatnich lat. Jak przyniesiesz 100g słodu z domu to i tak warto załatwić fakturę. Już jeden browar miał problemy, bo ilośc słodu nie zgadzała się z tym co zużyli, tym co mają na fakturach i tym co w magazynie.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
"No hops, no Glory!" :)

#153 Napisano 29 marzec 2012 - 10:52

jake

    jake

  • 1298 postów 66 pkt.
  • Nazwa browaru
    CK
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:100
Browar

Wyświetl postUżytkownik jacer dnia 29 marzec 2012 - 10:45 napisał

jake, drogi "czyste" i "brudne" nie mogą się krzyżować, jest to podstawa i oczywista oczywistość z każdym zakładzie gdzie się produkuje żywność. Nie jest to wymysł ostatnich lat. Jak przyniesiesz 100g słodu z domu to i tak warto załatwić fakturę. Już jeden browar miał problemy, bo ilośc słodu nie zgadzała się z tym co zużyli, tym co mają na fakturach i tym co w magazynie.
Ja rozumiem teorię, ale praktycznie to rzecz w tym, że nikt nie sprawdzi, czy te 100 g czy nawet 1 kg zostało dodanych. Nie ma takich fizycznych możliwości.
Najbardziej w tym wszystko musi być frustrujące, że to ONI wiedzą najlepiej, a nie Sanepid, jak wyprodukować piwo i zachować przy tym czystość.
Sądzę, że nawet w naszych browarach domowych zachowujemy większą czystość i higienę niż większość małych masarni czy lodziarni.

Użytkownik jake edytował ten post 29 marzec 2012 - 10:52


#154 Napisano 29 marzec 2012 - 10:58

jacer

    jacer

  • 4891 postów 138 pkt.
  • Nazwa browaru
    Milicki Browar Rynkowy, GRUPA STYRIAN
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:128
  • Lokalizacja:Milicz
Browar

A co za problem zabrać ze sobą wagę i zważyć to co jest na magazynie? :D
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
"No hops, no Glory!" :)

#155 Napisano 29 marzec 2012 - 11:03

jake

    jake

  • 1298 postów 66 pkt.
  • Nazwa browaru
    CK
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:100
Browar

Zawsze można się pomylić. Słód w ostatnim worku mógł zapleśnieć, myszy mogły go zjeść. A warzenie musi się zakończyć dzisiaj i co tu zrobić.
Zresztą to był tylko przykład.
Ciekawe czy  Sanepid np. reguluje dodawanie do piwa gęstwy z innego browaru i jakie wtedy warunki muszą tam być spełnione. Strach się bać.

Użytkownik jake edytował ten post 29 marzec 2012 - 11:07


#156 Napisano 29 marzec 2012 - 11:09

olo333

    olo333

  • 2921 postów 110 pkt.
  • Nazwa browaru
    Parnik
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:67
  • Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle
Browar

Wyświetl postUżytkownik jake dnia 29 marzec 2012 - 11:03 napisał

Słód w ostatnim worku mógł zapleśnieć, myszy mogły go zjeść.
Takiej argumentacji chcesz użyć podczas rozmowy z panią z sanepidu? :smilies:
Pozdrawiam
Browar Parnik

Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite.


Havamal, Pieśń Najwyższego.

#157 Napisano 29 marzec 2012 - 11:12

jake

    jake

  • 1298 postów 66 pkt.
  • Nazwa browaru
    CK
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:100
Browar

Wyświetl postUżytkownik olo333 dnia 29 marzec 2012 - 11:09 napisał

Takiej argumentacji chcesz użyć podczas rozmowy z panią z sanepidu? :smilies:
Ale ja nie zamierzam rozmawiać o tym z panią z sanepidu. Zabrakło mi 100 g słodu, to przywożę z domu i dodaję. Nawet jak jest to wbrew przepisom.

Tak przy okazji - czy każdy transport słodu też będzie podlegał kontroli Sanepidu?

Użytkownik jake edytował ten post 29 marzec 2012 - 11:14


#158 Napisano 29 marzec 2012 - 11:24

jacer

    jacer

  • 4891 postów 138 pkt.
  • Nazwa browaru
    Milicki Browar Rynkowy, GRUPA STYRIAN
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:128
  • Lokalizacja:Milicz
Browar

jake, czy ty wiesz wogóle czym zajmuje się Sanepid? Co ma Sanepid do dostawy towaru?
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
"No hops, no Glory!" :)

#159 Napisano 29 marzec 2012 - 11:29

jake

    jake

  • 1298 postów 66 pkt.
  • Nazwa browaru
    CK
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:100
Browar

Nie chodzi mi o sam towar, ale o to, np. w jakich warunkach jest przewożony, czy paka samochodu np. nie jest pobrudzona błotem itd.
To jest przecież straszne zagrożenie dla higieny.

EDIT: Niedawno czytałem o przypadku, jak jakaś bezrobotna chciała rozwozić kanapki swojej roboty po zakładach pracy. Sanepid kazał jej kupić samochód z oddzieloną częścią towarową, wyłożoną specjalnym łatwo zmywalnym materiałem, zapewniającą warunki chłodnicze itd.
I dalej jest bezrobotną.

Użytkownik jake edytował ten post 29 marzec 2012 - 11:40


#160 Napisano 29 marzec 2012 - 11:32

darko

    darko

  • 1886 postów 47 pkt.
  • Nazwa browaru
    Darkowy
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki

Ludzie, skończcie tę dyskusję. Nie ma ona nic wspólnego z rzeczywistością.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych