Skocz do zawartości

Browar Siepraw


Rekomendowane odpowiedzi

Narazie tylko 3 warki , więc jeszcze będe je testował. Póki co powiem tak. Mają trochę bardziej zbity osad w porównaniu do US05 , jesli chodzi o tempo klarowania się ,nie zauwazyłem różnicy. Dają mam wrażenie jeszcze czystszy profil niż US05 . I mam podejrzenia , ale trudno to powiedzieć po 3 warkach , że aromat drożdżowy z piwa znika dużo szybciej niż w przypadku US05. Z tego może wynikać to co pisałem wczesniej , czyli fajne eksponowanie chmieli. Ale to trzeba sprawdzić na jakimś IPA z prawdziwego zdarzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#44 Pils

 

pilzneński 4 kg

monachijski 1 kg

carapils 0,3 kg

 

Zacieranie

 

50C zasyp w 16 litrach 15 min

62 C odebranie dekoktu

dekokt 72C 15 min 100 C 15 min - zawrócenie dekoktu

72C 10 min

odebranie dekoktu

dekokt 15 min 100 C - zawrócenie dekoktu

72 C 10 min

mashout

 

Chmielenie

 

Sybilla 50 g 60 min

Sybilla 50 g 15 min

Saaz 20 g 0 min

 

Zadane saszetką Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager

Wybicie : 24 litry , 15 Blg

 

Nowy filtrator rurkowy i dekokcja spowodowała ze mam o prawie 2 blg wyższy ekstrakt niż planowałem. Ale nie będę rozcieńczał . Oby tylko drożdże sobie poradziły

 

1.03.2014 Zabtutelkowane ze 115g cukru 5 Blg

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#45 98% Peated Ale

 

whisky Castlemalting 5 kg

karmelowy Strzegom 150 EBC 0,1 kg

 

Zacieranie

66C - 64C - 90 min

mashout

 

Chmielenie :

Sybilla 20 g , East Kent Goldings 30 g 60 min

 

Zadane uwodnionymi Mangrove Jack's M03 Newcastle Dark Ale

 

Wybicie 23 l Blg 15,5

 

Zachęcony recepturą kolegi Wihura postanowiłem uwarzyć to almost undrinkable piwo :) No zapach rzeczywiście jest konkretny podczas zacierania , chociaż spodziewałem się że będzie gorzej :) 98% w nazwie bo 2 % zasypu stanowi karmelowy 150 EBC ze Strzegomia. Dodałem go żeby lekko przyciemnić to piwo. Jakoś bardziej mi pasuje troszkę ciemniejszy kolor. Nie mam jeszcze pomysłu na to jak nagazować to piwo. Drożdże również eksperyment , mam nadzieje że się sprawdzą. Troszkę mam obawy co to zbytniej wytrawności.

 

22.03.2014 Zabutelkowane ze 140 gramów cukru , 42 x 0,5 litra przy 5 Blg. O dziwo w smaku ani aromacie nie ma jakiejś szpitalnej czy kolejowej masakry. Dziwne trochę :/ Zobaczymy co dalej.

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też na dniach będę warzył 100% peated :)

M03 nie są wytrawne, piwo na nich jest dość pełne, trochę estrowe.

W jakie IBU celujesz bo trochę tego chmielu dałeś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to będziemy robić porównanie :) A ty na jakich drożdżach planujesz ?

 

IBU wyliczyło mi na 34 , teraz dopiero dorzuciłem chmiele , więc jeszcze nie wiem jaki ekstrakt , ale spodziewałem się powyżej 14 i raczej tyle będzie ,więc powinno być dobrze. A sybilla poszła dlatego że EKG tylko tyle miałem :)

 

Zapach brzeczki jest no ..mocny . Ale w smaku po prostu miazga jest :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym momencie planuję na Wyeast 1728 Scottish Ale ale to było by już siódme piwo na nich, więc raczej w kondycji to już słabej są, jak nie one to zrobię pewnie na US-05.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie taki diabeł straszny :) Do fermentora trafiło 23 litry o 15,5 Blg. Brzeczka o dziwo nie pachnie jakoś strasznie intensywnie , w smaku no jest moc. Chyba jednak zrobiłem troszkę zbyt ciemne to piwo.. ale nie szkodzi :) Co mnie zaskoczyło , brzeczka jest wyjątkowo mało gorzka. Ale to pewnie właśnie wędzoność przykrywa wszystko. Mam nadzieje że nie będzie zbyt mało goryczkowe.

 

Zauważyłem to samo co ty Wihura , przełom na prawdę spory i miałem dosłownie idealnie klarowną brzeczkę po chmieleniu. Za to osady na dnie gara bardzo luźne. Jak planujesz nagazować to piwo ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 Stout Żytni

 

pilzneński 3,5 kg

żytni CM 2 kg

czekoladowy 0,42 kg

black CM 0,35 kg

karmelowy Strzegom 300 EBC 0,3 kg

palony jęczmień 0,08 kg

 

Zacieranie

67-64 C 90 min

mashout

 

Chmielenie

30 g Simcoe 60 min

10 g Simcoe 20 min

10 g Simcoe 0 min

 

Wybicie 23 Blg 16,5

 

Zadane uwodnioną saszetką Mangrove Jack's M44 West Coast

 

Dziś walka ze stoutem żytnim. Mam nadzieje że filtrator da radę :) Ale już czuję że zacier jest cholernie oleisty.

 

1.03.2014 Przelane na cichą

22.03.2014 Zabutelkowane ze 100 gramów cukru przy 4 Blg . 40 x 0,5

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba najdłuższe warzenie . 9 godzin w tym 4,5 samej walki z filtracją. Dwa razy podgrzewanie całego zacieru , mieszanie cały czas. Masakra. Ale spoko , spodziewałem się że będzie ciężko. No może nie aż tak :D Mam wrażenie że wlałem przepracowany olej silnikowy z diesla do fermentora. Zapach i smak brzeczki po prostu zajebisty. Kwestię klarowności lepiej pominę :D Chyba daje sobie spokój na dłużej ze słodem zytnim :D

 

W pomieszczeniu 17 stopni , w fermentorze gdzie stoi #45 Peated Ale po prostu apokalipsa :D O dziwo z rury ani deka wędzonki :D Narazie same drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

American Stout - Piwo wspólnie uwarzone z kolega PrzemO

 

pale ale 5,5 kg

pszeniczny 0,5 kg

płatki owsiane 0,4 kg

palony jęczmień 0,2 kg

black CM 0,2 kg

czekoladowy 0,2 kg

karmelowy 300 EBC 0,1 kg

karmelowy 150 EBC 0,1 kg

 

Zacieranie

67 -90 min

 

Chmielenie

 

Columbus 20 g , Citra 20 g 60 min

Amarillo 10 g , Cascade 10 g 15 min

Citra 10 g , Amarillo 10 g , 10 min

Cascade 10 g , Citra 10 g 5 min

Cascade 30 g 0 min

 

na zimno : ?

 

PrzemO , podeślij co tam poszło na zimno , jake wybicie i Blg było tego piwa. Kiedy zabutelkowane itp. Z góry dzięki .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 American Amber Ale

 

pilzneński 4 kg

monachijski 0,5 kg

pszeniczny 0,5 kg

biscuit 0,5 kg

caraamber 0,3 kg

karmelowy 300 0,3 kg

 

Zacieranie 66C-63C - 90 min

mashout

 

Chmielenie

citra 10g , amarillo 10 g 60 min

citra 10g , amarillo 10 g 30 min

citra 10g , amarillo 10 g 0 min

 

Wybicie 26,5 Blg 14 Zadane gęstwą po #46

 

22.03.2014 Przelane na cichą przy 3 Blg , dodane 20 g Amarillo i 10 g Citry.

30.03.2014. Zabutelkowane ze 140 gramów cukru , 48x 0,5. 3 Blg.

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 Amarillo Weizen

 

pszeniczny 2,5 kg

pale ale 2 kg

 

Zacieranie

zasyp w 16l 46C - 10 min

odebranie dekoktu : 62C - 30 min , 72- 15 min , 100C - 10 min , zawrócenie dekoktu

62C - 30 min

72C - 30 min

mashout - dodane dwie garści łuski jęczmiennej

 

Chmielenie :

20g Amarillo 60 min

20 g Amarillo 10 min

mrożona skórka z pomarańczy 80g 1 min

10 g Amarillo 0 min

 

Wybicie 22 litry Blg 13

Zadane uwodnionymi Mauribrew Weiss

 

Taka wariacja na temat pszenicy. Troszkę mnie znudziły typowe aromaty , więc ją trochę podrasuję. Skórki miały iść do witka , ale . lepsze będą świeże :)

 

20.04.2014 Zabutelkowane ze 170g cukru 42 x 0,5. 3 Blg

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#45 98% Peated Ale trafiło do butelek ze 140g cukru przy 5 Blg , 46 x 0.5

#46 Stout Żytni także już w butelkach , 100 g cukru , 3 Blg , 40 x 0,5

#47 American Amber Ale przelane na cichą z 20 g Amarillo i 10 g Citry 4 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I dziś również na tapecie AIPA , celuję w moco wytrawne i goryczkowe , coś na wiosnę lato :D

 

#49 Age of Reason - AIPA

 

pale ale 4,7 kg

pszeniczny 0,5 kg

karmelowy 150 EBC 0,2 kg

 

Zacieranie :

 

66- 64 C - 90 min

mashout

 

Chmielenie :

Centennial , Citra Amarillo po 15 gramów 60 min

Cascade , Centennial po 10 gramów 30 min

Centennial , Citra po 10 gramów 20 min

Cascade , Centennial po 10 gramów 10 min + mech irlandzki 5 gr

Citra, Summer , po 10 gramów 5 min

Cascade , Centennial , Summer po 10g 0 min

 

Wybicie : Blg ? Zadane uwodnionymi US05

 

20.04.2014 Przelane na cichą z 43g Centennial , 20 g Cascade , 37 g Citra

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.