Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Cześć!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 21 luty 2008 - 19:39

zielona herbata

    zielona herbata

  • 6 postów

Cześć
Jestem z Warszawy, kilka dni temu zamówiłem sobie zestaw Pilsner Coopersa. Troche bez sensu bo nie doczytałem w jakiej temperaturze się to piwo robi. Wareczka od 3 dni siedzi w temperaturze 23-24* i powoli sobie bulgocze. Boję się troche, że nie wyczyściłem dobrze sprzętu, ponieważ użyłem do tego tylko płynu do mycia naczyń(tak było napisane w instrukcji) a dopiero teraz zacząłem coś czytać na ten temat. Mam takie pytanie a właściwie dwa. Czy kwaśny smak jest bardzo wyczuwalny w przypadku zepsucia się piwa i czy butelki można zdezynfekować spirytusem salicylowym?
pozdrawiam :D

#2 Napisano 21 luty 2008 - 20:15

elroy

    elroy

  • Administrator

  • 6122 postów 381 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Cześć !
Witaj na forum :D
Jeżeli ładnie bulgocze, tzn że drożdże pracują i mają się dobrze, tym się nie przejmuj.
Co do odkażania spirytusem salicylowym, to szczerze mówiąc mnie zaskoczyłeś. W pierwszym odruchu chciałem napisać, że nie, ale w zasadzie nie umiem tego specjalnie uzasadnić. Musi się tu wypowiedzieć osoba doświadczeniem chemicznym.

W burzliwej: Polskie Ale
W cichej fermentacji: AIPA Cascade
www.puchar.piwo.org www.wiki.piwo.org www.piwo.org/sklep


#3 Napisano 21 luty 2008 - 20:29

kopyr

    kopyr

  • 4374 postów 104 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Kopyra
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:86
  • Lokalizacja:Oborniki Śląskie

Dezynfekcja jest kluczowa, żeby usunąć jakieś bakterie i grzyby, które żerują na np. resztkach brzeczki. W twoim wypadku sprzęt był czysty, więc powinno ci to ujść na sucho. :D Do dezynfekcji fermentorów polecam ACE. Do butelek osobiście używam pirosiarczynu potasu.
Motto: Browar to nie apteka. :D
Filtracja to kastracja! :lol:
blog kopyra - blog o piwie i piwowarstwie

Burzliwa:  
Cicha:
Ostatnio rozlane:  
Z kranu:

#4 Napisano 21 luty 2008 - 20:45

zielona herbata

    zielona herbata

  • 6 postów

Pirosiarczyn już zamówiony ale chyba nie dojdzie na czas :D Dlatego musze wiedzieć czy spiryt salicylowy będzie dobry, bo akurat mam go dużo.

#5 Napisano 21 luty 2008 - 21:16

wena

    wena

  • 3763 postów 98 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar WENA
  • Rok założenia:2006

Dla pewności butelki wymyj płynem do naczyń, potem dobrze przemyj wodą, a dla pewności jeszcze do piekarnika 150-180* na 10 minut. Sposób najprostrzy i najszybszy. Przynajmniej na początek. JK
Do życia potrzeba piwa, kiełbasy i chleba

#6 Napisano 21 luty 2008 - 22:42

zielona herbata

    zielona herbata

  • 6 postów

Tu jest kolejny problem bo niemam piekarnika :D Butelki wymyłem płynem i gorącą wodą ale w kilku byla pleśń i niewiem czy moge ich użyć.

#7 Napisano 21 luty 2008 - 22:48

elroy

    elroy

  • Administrator

  • 6122 postów 381 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Cytat

Tu jest kolejny problem bo niemam piekarnika :D Butelki wymyłem płynem i gorącą wodą ale w kilku byla pleśń i niewiem czy moge ich użyć.
Myślę, że pasuje abyś się zaopatrzył w jakiś sensowny środek dezynfekujący. Płyn i gorąca woda to za mało niestety.

W burzliwej: Polskie Ale
W cichej fermentacji: AIPA Cascade
www.puchar.piwo.org www.wiki.piwo.org www.piwo.org/sklep


#8 Napisano 22 luty 2008 - 16:41

zielona herbata

    zielona herbata

  • 6 postów

Ok, dotarł pirosiarczyn sodu :) Zrobiłem z niego rostwór i nalewam do butelek. Wcale nie śmierdzi jak to niektórzy piszą :D

edit: mam tylko pytanie co do osadu jaki po sobie zostawia piro. Trzeba przetrzeć to czymś, przepłukać woda czy zostawić tak jak jest?

Użytkownik zielona herbata edytował ten post 22 luty 2008 - 16:45


#9 Napisano 23 luty 2008 - 01:18

wena

    wena

  • 3763 postów 98 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar WENA
  • Rok założenia:2006

Ja wlewam oczywiście do umytych butelek po troszkę piro. zamieszam i wlewam do następnej. Butelkę odwracam dnem do góry i zostawiam do następnego dnia. Bez płukania nalewam piwo i gotowe. Jeszcze mi się nie zdarzyło ( odpukać w niemalowaną klawiaturę) żeby był jakiś niewypał. Są takie białe naloty, ale ja się tym nie przejmuję. JK
Do życia potrzeba piwa, kiełbasy i chleba




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych