Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Porterówka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 30 marzec 2010 - 19:42

Jejski

    Jejski

  • 2933 postów 212 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Pochwalcie się proszę jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy na porterówkę. W necie jest całe mnóstwo przepisów, aleeeee?

#2 Napisano 30 marzec 2010 - 19:45

bielok

    bielok

  • 3287 postów 127 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115

Cześć.
Ja robiłem tylko wg. Cieślaka, z obniżoną o połowę zawartością cukru.

Likier Porterowy wg. Cieslaka:

Zaprawa do likieru porterowego:
1. Wanilia (2 laski)
2. Rodzynki (40 gr.)
3. Cynamon (mały kawałek)
4. Goździki (5 sztuk)
5. Gałka muszkatołowa (ćwierć sztuki)
6. Spirytus 60% (200 ml)

Rozdrobnione surowce macerować spirytusem w przeciągu 2 tygodni, często mieszając, po czym zlać i przefiltrować przez watę do czystej butelki otrzymując 150 ml gotowej zaprawy.


Zestaw Likieru porterowego (1,5 l)

Surowce:
1. 2 butelki porteru
2. 0,5 kg cukru
3. 75 g miodu
4. 0,5 l spirytusu

Do wysokiego emaliowanego garnka wlać butelkę porteru, ogrzać do 80 st. C i w gorącym piwie rozpuścić cukier i miód (ilość miodu można zwiększyć do 100 gr.). garnek należy ogrzewać na wolnym ogniu, ostrożnie, bo tworzy się dużo piany i zawartość może wykipieć. Syrop ogrzewać do wrzenia i gotować kilka minut, zbierając tworzące się szumowiny i pianę.
Po zdjęciu garnka z ognia wlać drugą butelkę porteru oraz 1/5 tj. ok. 30 ml zaprawy waniliowo-korzennej. Całość dobrze wymieszać i powoli, stale mieszając, dodać 0,5 l spirytusu. Otrzyma się ok. 1,5l gotowego likieru o mocy 32 % który może być wypity natychmiast (lepiej na drugi dzień).

Jeśli zamiast likieru chcemy uzyskać wódkę porterówkę to do otrzymanego w podany sposób likieru w ilości 1,5l należy dodać 0,25 l spirytusu + 0,25l wódki 40% - otrzyma się 2 l porterówki.
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#3 Napisano 30 marzec 2010 - 19:49

Wiktor

    Wiktor

  • 4860 postów 224 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

Zbija z nóg bardzo skutecznie już po kilku kieliszkach i co ciekawe, pijąc, wcale nie czuje się jej zabójczej mocy.

0,5 l ciemnego piwa, 0,33 l Portera, 2 łyżki cukru, 0,75 l spirytusu 95%

Piwo wymieszać z porterem, cukier rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, ostudzić i dodać do piwa. Powoli niemal po 1 łyżce dolewać do piwa alkohol (nie wolno odwrotnie), stale mieszając. Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni, a po upływie tego czasu ostrożnie zlać płyn znad osadu, najlepiej przez bibułkowy litr do kawy lub lejek wyłożony bawełnianą watą. Wódka ta zyskuje na smaku z upływem czasu.

no najlepiej jest poczekać aż osad osiądzie i bardzo delikatnie zlać, ja próbowałem sączyć przez różne rzeczy i osad był bardzo drobny i przelatywał ale wódeczka wyszła prima sort. Rzeczywistość zgodna z opisem :)

#4 Napisano 30 marzec 2010 - 20:09

wolf74

    wolf74

  • 10 postów

0,5l portera
o,5 spirytusu
2 cukry waniliowe
kilka goździków
Zagotować setkę portera z cukrem waniliowym i goździkami , wlać resztę piwa , po 3 minutach wyłączyć gaz i wlać spirytus , przefiltrować i odstawić do lodówki . Można pić po schłodzeniu , jeśli jednak ma on stać kilka dni to może wytrącić się osad który trzeba zdekantować .
Uwaga ! Porterówka upadla szybciej niż inne alkohole .

#5 Napisano 30 marzec 2010 - 20:33

anteks

    anteks

  • 6381 postów 205 pkt.
Browar

1l Portera ( najlepiej smakuje z Łódzkim )
0,5l spirytusu
0,1l rumu
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
podgrzewam piwo , wsypuję cukier , mieszam dodaje spirytus . Chowam głęboko , spożywam po roku :)
mam też 3 letnie - PYCHA
mniej książków, więcej piwa

#6 Napisano 30 marzec 2010 - 20:36

Belzebub

    Belzebub

  • 1807 postów 19 pkt.
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:byle do przodu
  • Lokalizacja:Świdnica

Cytat

mam też 3 letnie - PYCHA
Ooo to chyba Cię odwiedzę, jeszcze takiego czegoś nie piłem.

#7 Napisano 30 marzec 2010 - 20:40

Wiktor

    Wiktor

  • 4860 postów 224 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

taa zazwyczaj się pije rocznik "bieżący" ;) u nas jest doktor który też robi nalewki i jest cierpliwy i ma zazwyczaj 5-6 letnie i raz w roku na święta Bożego Narodzenia, wystawia butelkę na licytację charytatywną.

#8 Napisano 30 marzec 2010 - 21:21

Jacki

    Jacki

  • 713 postów 10 pkt.
  • Nazwa browaru
    Żywot Jackiego
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:79
  • Lokalizacja:Sokółka

@wolf74
Ja tylko tak od siebie, że chodzi Ci zapewne o "cukier wanilinowy". Z tego co kiedyś mi się o uszy obiło to właśnie taki cukier zazwyczaj kupuje się w sklepach. Zresztą za wikipedią:

"Cukier waniliowy - składnik deserów w kuchni środkowoeuropejskiej i Skandynawii. Przyrządzany z cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Poza Europą jest kosztowny i trudny do nabycia. Łatwy do sporządzenia w warunkach domowych - wystarczy zmieszać cukier mielony z laskami (torebkami) wanilii i pozostawić przez kilka tygodni.
Cukier wanilinowy, o uboższym (ze względu na obecność jednej tylko spośród substancji aromatycznych wanilii) aromacie, sporządzany jest z cukru i waniliny."

Tak czy inaczej te popularne dr. Oetkera czy podobne to jest właśnie cukier wanilinowy, ciężko to zauważyć bo jak wiadomo człowiek czyta tylko początek i koniec danego słowa, środek może mieć poprzestawiane litery i nie wpływa to znacząco na odczytanie słowa. Zatem dodanie tam jednego małego "n" też raczej sytuacji nie zmienia.

A co do porterówki podoba mi się przepis Bieloka (a w zasadzie Cieślaka). Myślę, że przy jakiejś większej okazji go wypróbuję.

Użytkownik Jacki edytował ten post 30 marzec 2010 - 21:23


#9 Napisano 30 marzec 2010 - 23:22

Jejski

    Jejski

  • 2933 postów 212 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Chyba się skłaniam do przepisu Anteksa. Mam do dyspozycji 0,5l. domowego spirytusu 90% i bardzo świeżego  mojego portera. Czy kupić np. Granda, czy mogę dodać jeszcze nie nagazowanego i nie leżakowanego mojego?

#10 Napisano 30 marzec 2010 - 23:40

Wiktor

    Wiktor

  • 4860 postów 224 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

lepiej użyj wyleżakowanego. Inaczej będą Ci się strącać cały czas rożne syfy i będzie mało estetycznie wyglądać i może to na smak negatywnie wpłynąć.

#11 Napisano 11 styczeń 2011 - 08:58

bimbelt

    bimbelt

  • 737 postów 37 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Płonia
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:102
  • Lokalizacja:Szczecin

Ja na studiach robiłem wg prostego przepisu, a efekt lepszy niż dobry.

0,5l Portera bałtyckiego
0,2l spirytusu
cukier wanilinowy
cukier


Porter podgrzać w rondlu, ale nie gotować. Rozpuścić cukier wanilinowy, a w razie potrzeby dosłodzić zwykłym cukrem (wedle uznania). Ostudzić, zmieszać ze spirytusem i do butelek. Gotowe do picia dnia następnego, ale były i przypadki, że po 2 godzinach się spożywało :)
Piwolog radzi...
Piwolog radzi .. na YouTube
Facebook: Piwo domowe, Szczecińskie Warsztaty Piwowarskie, Szczeciński KPD

Burzliwa: Saison
Cicha: Lambik
W butelkach: American Wheat, Grodziskie, Golden Ale, Schwarzbier, American Stout, Dubel, RIS, Kriek, Barley Wine
W planach: Flanders Red Ale, Porter Bałtycki, Whisky Stout, Oto Mata IPA, Wit, APA

#12 Napisano 11 styczeń 2011 - 10:42

Wiktor

    Wiktor

  • 4860 postów 224 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

Cytat

Porter podgrzać w rondlu, ale nie gotować. Rozpuścić cukier wanilinowy, a w razie potrzeby dosłodzić zwykłym cukrem (wedle uznania). Ostudzić, zmieszać ze spirytusem i do butelek. Gotowe do picia dnia następnego, ale były i przypadki, że po 2 godzinach się spożywało :)
ja czekałem 2 dni aż się wytrąci osad, potem do butelek i zapomnieć... Najlepiej jest jak sobie trochę poleży.

#13 Napisano 11 styczeń 2011 - 11:32

bimbelt

    bimbelt

  • 737 postów 37 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Płonia
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:102
  • Lokalizacja:Szczecin

No tak, tak, lepiej jak poleży. Ja podałem wersję studencką, a studenci są z natury niecierpliwi :)
Piwolog radzi...
Piwolog radzi .. na YouTube
Facebook: Piwo domowe, Szczecińskie Warsztaty Piwowarskie, Szczeciński KPD

Burzliwa: Saison
Cicha: Lambik
W butelkach: American Wheat, Grodziskie, Golden Ale, Schwarzbier, American Stout, Dubel, RIS, Kriek, Barley Wine
W planach: Flanders Red Ale, Porter Bałtycki, Whisky Stout, Oto Mata IPA, Wit, APA

#14 Napisano 11 styczeń 2011 - 11:34

Wiktor

    Wiktor

  • 4860 postów 224 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

ta.. jak warzyłem piwo na pokazach, to się pytali czy pod koniec będzie gotowe do picia...

#15 Napisano 11 styczeń 2011 - 15:18

strzelczyk76

    strzelczyk76

  • 67 postów 1 pkt.
  • Nazwa browaru
    nadRzeczny
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:119
  • Lokalizacja:Siemianowice Śląskie

Zdecydowanie polecam przepis anteksa - robiłem kilka razy prawie identyczną,
czasem dodając do podgrzania laskę cynamonu - pycha :)
Ta setka rumu dobrze robi porterówce ;)
"Chmielu w piwie, a rozumu w głowie
gdy mało - źle, gdy za wiele - niedobrze".

Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

#16 Napisano 11 styczeń 2011 - 18:31

anteks

    anteks

  • 6381 postów 205 pkt.
Browar

Cytat

Zdecydowanie polecam przepis anteksa - robiłem kilka razy prawie identyczną,
czasem dodając do podgrzania laskę cynamonu - pycha :)
Ta setka rumu dobrze robi porterówce ;)
Dodam że dodaje rum kupiony w Czechach , z krajowym nigdy nie próbowałem
mniej książków, więcej piwa

#17 Napisano 12 styczeń 2011 - 00:00

wena

    wena

  • 3737 postów 98 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar WENA
  • Rok założenia:2006

Fajne przepisy, ale mam propozycję wymiany cukru wanilinowego na prawdziwą wanilię. Różnicę czuć i to mocno.
Do życia potrzeba piwa, kiełbasy i chleba

#18 Napisano 12 styczeń 2011 - 09:22

pako1

    pako1

  • 781 postów 2 pkt.
  • Nazwa browaru
    Easy Rider
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:73
  • Lokalizacja:Knurów

Cytat

Fajne przepisy, ale mam propozycję wymiany cukru wanilinowego na prawdziwą wanilię. Różnicę czuć i to mocno.
Janek, a ile tej wanilii dajesz w porównaniu do cukru wanilinowego?
Jeżeli kiedykolwiek będziesz smutny, to pomyśl sobie,
że kiedyś byłeś najszybszym
i najbardziej farciarskim
plemnikiem w swojej grupie

#19 Napisano 12 styczeń 2011 - 10:46

strzelczyk76

    strzelczyk76

  • 67 postów 1 pkt.
  • Nazwa browaru
    nadRzeczny
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:119
  • Lokalizacja:Siemianowice Śląskie

Cytat

Cytat

Zdecydowanie polecam przepis anteksa - robiłem kilka razy prawie identyczną,
czasem dodając do podgrzania laskę cynamonu - pycha :)
Ta setka rumu dobrze robi porterówce :)
Dodam że dodaje rum kupiony w Czechach , z krajowym nigdy nie próbowałem
Ja robiłem z polskim rumem (Golden Rum z Zielonej Góry) - żadne tam Bacardi itp.
"Chmielu w piwie, a rozumu w głowie
gdy mało - źle, gdy za wiele - niedobrze".

Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

#20 Napisano 12 styczeń 2011 - 11:06

wena

    wena

  • 3737 postów 98 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar WENA
  • Rok założenia:2006

[quote name=pako1][quote name='wena]Fajne przepisy' date=' ale mam propozycję wymiany cukru wanilinowego na prawdziwą wanilię. Różnicę czuć i to mocno.[/quote']
Janek, a ile tej wanilii dajesz w porównaniu do cukru wanilinowego?[/quote]
Ja robiłem trochę inaczej. Bo robiłem zaprawę do porterówki. Wrzucę przepis później bo teraz nie mam notatek.
Do życia potrzeba piwa, kiełbasy i chleba




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych