Skocz do zawartości

Mokrobroawar Stodoła


Rekomendowane odpowiedzi

W tym wątku będę umieszczał zapiski z moich warek :lol:

 

Warka nr.1

 

Konserwa Coppersa Lagger kilogram cukru drożdże z kompletu i cukier do refermentacji

Burzliwa 7 dni i w butelki po miesiącu zostało 5 butelek. Ogólnie piwo wyszło nawet całkiem ok jak na pierwszy raz ale wyczuwam posmak Bimbru i drożdży.

 

Warka nr.2

 

Konserwa Coppers Europen Lagger

Kilogram Cukru

 

Blg początkowe 9 temp. fermentacji ok 22 st. po tygodniu burzliwej zlane na cichą przy blg. 3 i przeniesione do temp. 7 st. na tydzień. Dzisiaj rozlane do butelek z dodatkiem suchego ekstraktu słodowego wyszło 49 szt. Postoi kilka dni w temp. pokojowej i do piwnicy w temp. 7 st.

 

Warka nr. 3 (w planach)

 

Zamówione na HB Ekstrakty słodowe niechmielone i chmiele aromatyczny i goryczkowy.

 

Warka nr.4

 

Ciemne z puchy Wesa (czekam na przesyłkę)

 

Warka nr.5

 

Wycieczka do Josefika na intensywne szkolenie i zacieranie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
W tym wątku będę umieszczał zapiski z moich warek :(

 

 

Warka nr.5

 

Wycieczka do Josefika na intensywne szkolenie i zacieranie :|

No a kiedy ta wycieczka ? :)

Przygotuj się bo nie znasz dnia ani godziny :|

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 3 miało być jasne z wesa ale szybciej odrobiło ciemne ekstrakt chmielony ciemny.

drożdże S-04

Gotowanie 30 min

Rozlane do fermentatora do 10L BLG początkowe 7

 

Tydzień burzliwej blg zeszło do 3

Przelane na cichą po tygodniu spadło do 1

Dodałem 100g Suchego Ekstraktu i w butelki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Browar się powoli rozrasta dzisiaj udało mi się wytargać kega 50L do zacierania za 60 zł na skupie złomu :D teraz małe tuningowanie i będzie można przejść z puszek na zacieranie :D bo 8 warek z konserw to za dużo już :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

ech lato minęło pora brać się do roboty ostatnia pucha jaka mi została WES pszenica poszła dzisiaj do gara miało być jeszcze zacieranie, ale dupa blada nie miałem nigdzie termometra a w brico tylko do 50 st. były, zamówiony na HB i jeszcze pare gratów także pierwsze zacieranie przełożone na przyszły weekend :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 15

 

Pierwsze zacieranie ;)

Ogromne podziękowania dla Josefika za wykład praktyczny w kwietniu oraz użyczenie gara do zacierania ;) oraz pytania na gg i oczywiście podgląd na żywo przez neta :)

 

Koelsch zestaw z HB

Skład

Pilzneński 3kg

Pszeniczny 0,8kg

Drożdże s33

 

Zacieranie

70 st. słody

65 st. 30 min

72 st. 20 min

podgrzanie do 75 i filtracja z wysładzaniem do 9 BLG

wyszło ok 24l

Gotowanie (lubelski w pelcie)

30g. lubelski na początku wrzenia

10g. po 60 min

 

schłodzone do 20 st i zadane drożdże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 16

Dunkel Weizen zestaw z HB

 

Słód pszeniczny Weyermann 2,0kg

Słód monachijski Weyermann typ II 1kg

Słód pilzneński Weyermann 1kg

Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 30g

 

Zacieranie

Zasyp 46 st 10 min

63 st. 30 min

72 st 30 min

słód czekoladowy i podgrzanie do 75

Filtracja i wysładzanie wyszło ok 25 l 11BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 17

Stout

 

Słód pale ale Weyermann 4kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom 0.1kg

Słód palony Strzegom 0.3kg

Płatki jęczmienne 0.4kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 30g

 

Zasyp 72°C

65°C 30 min

podgrzanie do 72°C i 30 min

próba jodowa

Podgrzanie do 75 i filtracja

wyszło ok 26l nastawu o gestości 11°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr.18

 

To nie był dzień na produkcje piwa najpierw rozleciał się filtrator z rurek miedzianych zgineła gdzieś jedna mufka wycieczka do brico i o 9 rano zaczynam grzanie wody woda doszła do ok 60°C spod kociołka poleciał iskry i przyjemy smrodek palącej się izolacji woda w fermentator kocił na warsztat okazało ze upalił się kabel od grzałki szybka naprawa i warzymy :okey:

 

 

Koelsch zestaw z HB

Skład

Pilzneński 3kg

Pszeniczny 0,8kg

Drożdże s33

 

Zacieranie

70 st. słody

65 st. 35 min

72 st. 30 min

podgrzanie do 75 i filtracja z wysładzaniem do 9 BLG

wyszło ok 24l

Chmielenie (lubelski granulat)

temp. doszła do 95°C i skończył się gaz w butli ;)

40g. lubelski na początku wrzenia 60 min.

Studzenie do 24 st i zadane drożdżaki już bulga :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 19

 

PILS z HB

Pilzneński 4kg

Karapils 0,3kg

Drożdże s23

 

Zacieranie

70 °C słody

65°C 40 min

70°C 30 min

 

Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 25l 11°Blg

 

Chmielenie 60 min magnum(20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat)

 

ostudzone do 13°C zadane drożdże po tygodniu zeszło do 6°Blg

 

27-12-2010 przelane na cichą

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 20

PALE ALE z HB

 

PALE ALE 4kg

Carared 0,15kg

Marynka 30g

Lubelski 30g

 

Zacieranie

 

Zacieranie

70 °C słody

65°C 30 min

70°C 30 min

 

 

Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 24l 10.5°Blg

 

Chmielenie 60 min marynka(30gr. granulat) od 50 min Lubelski (30gr. granulat)

 

Studzi się na tarasie :)

 

27-12-2010 przelane na cichą

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 21

 

PILS z HB

Pilzneński 4kg

Karapils 0,3kg

Drożdże s23

 

Zacieranie

70 °C słody

65°C 40 min

70°C 30 min

 

Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 25l 11°Blg

 

Chmielenie 60 min magnum(20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat)

 

ostudzone do 15°C (testowany nowy rodzaj chłodnicy śniegowo-zaspowej gar schłodzony z 100°C do 15 °C w niecałą godzinę mina sąsiada jak biegam wkoło gara z szuflą i obsypuję śniegiem bezcenna :)) ) drożdże zadane z gęstwy po warce nr 19

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.