Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Metody sterylizacji


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
107 odpowiedzi w tym temacie

#61 Napisano 01 październik 2010 - 11:36

Szwed

    Szwed

  • 1301 postów 39 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Onufry
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:106
  • Lokalizacja:Rydułtowy

Wydaje mi się, że wystarczy samo CLO2 tak robi wielu piwowarów i nie notowali wpadki.
Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha i chce, byśmy byli szczęśliwi. (Benjamin Franklin)
satyra w krótkiej spódniczce http://krysia2002.bloog.pl/ czyli zbiór cytatów moich dzieci

#62 Napisano 01 październik 2010 - 11:42

coder

    coder

  • 6107 postów 318 pkt.

CLO2 jest niezwykle skuteczne przy dezynfekcji, ale zupełnie nie nadaje się do mycia.
Co zresztą jest regułą, od środków czyszczących wymagamy innych własności chemicznych niż od dezynfekujących, dlatego dezynfekcja zawsze musi być dwufazowa: 1. mycie 2. dezynfekcja, przy użyciu różnych środków.
Ja do mycia używam kreta + potem płukanie lekkim kwasem; do dezynfekcji ClO2.

#63 Napisano 01 październik 2010 - 12:16

zgoda

    zgoda

  • 5680 postów 244 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:122
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar

Chodzi mi o przemysłowe środki dezynfekcyjne, np. o tenże Barisept - był dość popularny w Polsce w tym roku w związku z powodzią, Septoma przekazała duże ilości na potrzeby pomocy dla rolników. Ewentualnie coś podobnego, co jest przeznaczone dla przemysłu spożywczego.

Link do karty charakterystyki dla Bariseptu -> http://www.septoma.p...ty/Barisept.pdf
Browar: kalendarz - receptuar - narzędzia - fejsbók - blog
Wyszynk: Single Stout, Przednówek, Golden Delicious, Dubeltowe, Lou, Boom Tom
Leżakownia: L1 [k], L2 [k], A1 [k], A2 [k], A3 [k]
Fermentownia: Jasne Pełne [c], Bursztynowe [c], Daggett [b]

#64 Napisano 01 październik 2010 - 12:40

darko

    darko

  • 1886 postów 47 pkt.
  • Nazwa browaru
    Darkowy
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki

Do mycia jest OK, 50 ml na 1,5 litra ciepłej wody, zostawić na 20 minut w fermentorze i umyć zmywakiem.
Do dezynfekcji nie wystarczy, trzeba użyć czegoś innego.

#65 Napisano 01 październik 2010 - 15:38

zgoda

    zgoda

  • 5680 postów 244 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:122
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar

No to chyba dam szansę ClO2 - gdzie się to kupuje? Na allegro jakąś jedną sztukę wyczaiłem, 30zł (+przesyłka) za litr koncentratu na 30l mieszaniny aktywnej 2000ppm, ale nie wiem czy to dobra cena.
Browar: kalendarz - receptuar - narzędzia - fejsbók - blog
Wyszynk: Single Stout, Przednówek, Golden Delicious, Dubeltowe, Lou, Boom Tom
Leżakownia: L1 [k], L2 [k], A1 [k], A2 [k], A3 [k]
Fermentownia: Jasne Pełne [c], Bursztynowe [c], Daggett [b]

#66 Napisano 01 październik 2010 - 15:54

bielok

    bielok

  • 3272 postów 118 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115

Cześć :D

Ja w tej cenie kupowałem w B-B z aktywatorem (kwas fosforowy). No tyle że ja mam na miejscu.
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#67 Napisano 01 październik 2010 - 16:13

Pieron

    Pieron

  • 5020 postów 141 pkt.
  • Nazwa browaru
    Rudzki Browar Domowy "PIERON"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:ponad trzista
  • Lokalizacja:Ruda Ślonsko
Browar

Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l.
Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora , czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l.

Miłego dnia WOM życza i kupa uśmiechu  :D


Birofilistyka? Oczywiście, kolekcjonuję podkładki piwowarów domowych, pocztówki/kartki piw i browarów oraz wszystko co tyczy Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie.

Masz swoją podkładkę daj znać, chętnie dodam ją do kolekcji!!!


#68 Napisano 01 październik 2010 - 16:15

Wiktor

    Wiktor

  • 4860 postów 223 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar

możesz zamówić: http://www.clo2.pl/?...

#69 Napisano 01 październik 2010 - 16:57

darko

    darko

  • 1886 postów 47 pkt.
  • Nazwa browaru
    Darkowy
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki

Polecam firmę Mexeo, w przeciwieństwie do clo2.pl dają aktywator.

#70 Napisano 01 październik 2010 - 17:31

bielok

    bielok

  • 3272 postów 118 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115

Cześć.

Cytat

Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l.
Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora , czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l.
Pieron, najpierw robisz roztwór aktywny dodając aktywator do CLO i wody a później rozcieńczasz w zależności od potrzeb.
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#71 Napisano 01 październik 2010 - 17:39

Pieron

    Pieron

  • 5020 postów 141 pkt.
  • Nazwa browaru
    Rudzki Browar Domowy "PIERON"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:ponad trzista
  • Lokalizacja:Ruda Ślonsko
Browar

Cytat

Cześć.

Cytat

Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l.
Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora , czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l.
Pieron, najpierw robisz roztwór aktywny dodając aktywator do CLO i wody a później rozcieńczasz w zależności od potrzeb.
Zgadza się.

Miłego dnia WOM życza i kupa uśmiechu  :D


Birofilistyka? Oczywiście, kolekcjonuję podkładki piwowarów domowych, pocztówki/kartki piw i browarów oraz wszystko co tyczy Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie.

Masz swoją podkładkę daj znać, chętnie dodam ją do kolekcji!!!


#72 Napisano 01 październik 2010 - 18:46

bielok

    bielok

  • 3272 postów 118 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115

Cytat

Cytat

Cześć.

Cytat

Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l.
Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora , czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l.
Pieron, najpierw robisz roztwór aktywny dodając aktywator do CLO i wody a później rozcieńczasz w zależności od potrzeb.
Zgadza się.
Tan napisałem dla pewności żeby nikt nie zrobił na odwrót :D
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#73 Napisano 01 październik 2010 - 21:23

zgoda

    zgoda

  • 5680 postów 244 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:122
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar

Ktoś by to dopisał do wiki? Widzę że to popularny środek, a wcale nie tak oczywisty do stosowania.
Browar: kalendarz - receptuar - narzędzia - fejsbók - blog
Wyszynk: Single Stout, Przednówek, Golden Delicious, Dubeltowe, Lou, Boom Tom
Leżakownia: L1 [k], L2 [k], A1 [k], A2 [k], A3 [k]
Fermentownia: Jasne Pełne [c], Bursztynowe [c], Daggett [b]

#74 Napisano 01 październik 2010 - 21:38

anteks

    anteks

  • 6206 postów 174 pkt.
Browar

Cytat

Polecam firmę Mexeo, w przeciwieństwie do clo2.pl dają aktywator.
ich strona mi się nie otwiera :D
Jestem przewrotny, zwłaszcza po pijaku

#75 Napisano 02 październik 2010 - 11:27

slotish

    slotish

  • 1039 postów 48 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wiklina
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:48
Browar

Cytat

Ktoś by to dopisał do wiki? Widzę że to popularny środek, a wcale nie tak oczywisty do stosowania.
Dołączam się do prośby. Sam myślałem o przejściu na clo2, bo chciałem zrezygnować z ACE - jakos nie mam pewności czy do piwa nie przedostaja się związki chloru - ale nasunęło mi się wiele pytań i wątpliwości, które takie opracowanie na wiki mogło by rozwiązać.

Użytkownik slotish edytował ten post 02 październik 2010 - 11:28


#76 Napisano 02 październik 2010 - 11:31

kozi

    kozi

  • 11 postów

[quote name=anteks][quote name='darko]Polecam firmę Mexeo' date=' w przeciwieństwie do clo2.pl dają aktywator.[/quote']
ich strona mi się nie otwiera ;)[/quote]
U mnie działa ;) [url]http://www.mexeo.pl/[/url]

#77 Napisano 02 październik 2010 - 11:44

bielok

    bielok

  • 3272 postów 118 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115

Cześć ;)

Teraz przeglądam ulotkę dołączoną do roztworu i znalazłem punkt:
Dezynfekcja płyty fermentacyjnej| Dawka 1L/1L | 1000 ppm

co to jest płyta fermentacyjna?
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#78 Napisano 27 październik 2010 - 14:41

zgoda

    zgoda

  • 5680 postów 244 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:122
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar

No to dzięki uprzejmości kolegi sebpa mam ClO2 + aktywator z Mexeo. W jakim stężeniu tego używać?

  • dezynfekcja silna powierzchni (ściany, posadzki): roztwory 500, 1000 i 2000ppm[/*]
  • dezynfekcja powierzchni kontaktujących się z żywnością: roztwory 40-200ppm[/*]
Browar: kalendarz - receptuar - narzędzia - fejsbók - blog
Wyszynk: Single Stout, Przednówek, Golden Delicious, Dubeltowe, Lou, Boom Tom
Leżakownia: L1 [k], L2 [k], A1 [k], A2 [k], A3 [k]
Fermentownia: Jasne Pełne [c], Bursztynowe [c], Daggett [b]

#79 Napisano 27 październik 2010 - 15:31

josefik

    josefik

  • 3761 postów 218 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:182
  • Lokalizacja:Ostrów Wlkp.
Browar

Ja daje na do 5l baniaka, 200ml clo2 do tego jako aktywator 40g kwasku cytrynowego

Twój aktywator to pewnie kwas fosforowy? Nie używałem bo przy twardej wodzie wytrącał się dodatkowo osad.

Użytkownik josefik edytował ten post 27 październik 2010 - 15:31


#80 Napisano 27 październik 2010 - 15:33

josefik

    josefik

  • 3761 postów 218 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:182
  • Lokalizacja:Ostrów Wlkp.
Browar

Bo rozumiem że chodziło o aktywację roztworu?
czy może rozcieńczanie roztworu roboczego do dezynfekcji?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych