Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Zdjęcie

Metody sterylizacji


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
107 odpowiedzi w tym temacie

#61

Napisano 01 październik 2010 - 11:36

Szwed
Szwed
  • Members
  • 1378 postów, 45 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Onufry
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:127
  • Lokalizacja:Rydułtowy
Wydaje mi się, że wystarczy samo CLO2 tak robi wielu piwowarów i nie notowali wpadki.
Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha i chce, byśmy byli szczęśliwi. (Benjamin Franklin)
satyra w krótkiej spódniczce http://krysia2002.bloog.pl/ czyli zbiór cytatów moich dzieci

#62

Napisano 01 październik 2010 - 11:42

coder
coder
  • Members
  • 6141 postów, 348 pkt.
CLO2 jest niezwykle skuteczne przy dezynfekcji, ale zupełnie nie nadaje się do mycia.
Co zresztą jest regułą, od środków czyszczących wymagamy innych własności chemicznych niż od dezynfekujących, dlatego dezynfekcja zawsze musi być dwufazowa: 1. mycie 2. dezynfekcja, przy użyciu różnych środków.
Ja do mycia używam kreta + potem płukanie lekkim kwasem; do dezynfekcji ClO2.

#63

Napisano 01 październik 2010 - 12:16

zgoda
zgoda
  • Members
  • 6320 postów, 344 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar
Chodzi mi o przemysłowe środki dezynfekcyjne, np. o tenże Barisept - był dość popularny w Polsce w tym roku w związku z powodzią, Septoma przekazała duże ilości na potrzeby pomocy dla rolników. Ewentualnie coś podobnego, co jest przeznaczone dla przemysłu spożywczego.

Link do karty charakterystyki dla Bariseptu -> http://www.septoma.p...ty/Barisept.pdf
Browar zakończył działalność publiczną

#64

Napisano 01 październik 2010 - 12:40

darko
darko
  • Members
  • 1886 postów, 48 pkt.
  • Nazwa browaru
    Darkowy
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki
Do mycia jest OK, 50 ml na 1,5 litra ciepłej wody, zostawić na 20 minut w fermentorze i umyć zmywakiem.
Do dezynfekcji nie wystarczy, trzeba użyć czegoś innego.

#65

Napisano 01 październik 2010 - 15:38

zgoda
zgoda
  • Members
  • 6320 postów, 344 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar
No to chyba dam szansę ClO2 - gdzie się to kupuje? Na allegro jakąś jedną sztukę wyczaiłem, 30zł (+przesyłka) za litr koncentratu na 30l mieszaniny aktywnej 2000ppm, ale nie wiem czy to dobra cena.
Browar zakończył działalność publiczną

#66

Napisano 01 październik 2010 - 15:54

bielok
bielok
  • Members
  • 3294 postów, 129 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115
Cześć :D

Ja w tej cenie kupowałem w B-B z aktywatorem (kwas fosforowy). No tyle że ja mam na miejscu.
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#67

Napisano 01 październik 2010 - 16:13

Pieron
Pieron
  • Members
  • 5044 postów, 142 pkt.
  • Nazwa browaru
    Rudzki Browar Domowy "PIERON"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:ponad trzista
  • Lokalizacja:Ruda Ślonsko
Browar
Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l.
Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora , czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l.

Miłego dnia WOM życza i kupa uśmiechu :D


Birofilistyka? Oczywiście, kolekcjonuję podkładki piwowarów domowych, pocztówki/kartki piw i browarów oraz wszystko co tyczy Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie.

Masz swoją podkładkę daj znać, chętnie dodam ją do kolekcji!!!


#68

Napisano 01 październik 2010 - 16:15

Wiktor
Wiktor
  • Members
  • 4866 postów, 237 pkt.
  • Nazwa browaru
    Otwocki
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:178
  • Lokalizacja:Otwock/Lublin
Browar
możesz zamówić: http://www.clo2.pl/?...

#69

Napisano 01 październik 2010 - 16:57

darko
darko
  • Members
  • 1886 postów, 48 pkt.
  • Nazwa browaru
    Darkowy
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki
Polecam firmę Mexeo, w przeciwieństwie do clo2.pl dają aktywator.

#70

Napisano 01 październik 2010 - 17:31

bielok
bielok
  • Members
  • 3294 postów, 129 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115
Cześć.

Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l.
Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora , czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l.

Pieron, najpierw robisz roztwór aktywny dodając aktywator do CLO i wody a później rozcieńczasz w zależności od potrzeb.
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#71

Napisano 01 październik 2010 - 17:39

Pieron
Pieron
  • Members
  • 5044 postów, 142 pkt.
  • Nazwa browaru
    Rudzki Browar Domowy "PIERON"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:ponad trzista
  • Lokalizacja:Ruda Ślonsko
Browar

Cześć.

Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l.
Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora , czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l.

Pieron, najpierw robisz roztwór aktywny dodając aktywator do CLO i wody a później rozcieńczasz w zależności od potrzeb.

Zgadza się.

Miłego dnia WOM życza i kupa uśmiechu :D


Birofilistyka? Oczywiście, kolekcjonuję podkładki piwowarów domowych, pocztówki/kartki piw i browarów oraz wszystko co tyczy Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie.

Masz swoją podkładkę daj znać, chętnie dodam ją do kolekcji!!!


#72

Napisano 01 październik 2010 - 18:46

bielok
bielok
  • Members
  • 3294 postów, 129 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115

Cześć.

Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l.
Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora , czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l.

Pieron, najpierw robisz roztwór aktywny dodając aktywator do CLO i wody a później rozcieńczasz w zależności od potrzeb.

Zgadza się.

Tan napisałem dla pewności żeby nikt nie zrobił na odwrót :D
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#73

Napisano 01 październik 2010 - 21:23

zgoda
zgoda
  • Members
  • 6320 postów, 344 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar
Ktoś by to dopisał do wiki? Widzę że to popularny środek, a wcale nie tak oczywisty do stosowania.
Browar zakończył działalność publiczną

#74

Napisano 01 październik 2010 - 21:38

anteks
anteks
  • Members
  • 6846 postów, 323 pkt.
  • Nazwa browaru
    piwowar teoretyk
  • Liczba warek:8 z ekstraktów
Browar

Polecam firmę Mexeo, w przeciwieństwie do clo2.pl dają aktywator.

ich strona mi się nie otwiera :D

mniej książków, więcej piwa

Młode wilcy rządzą


#75

Napisano 02 październik 2010 - 11:27

slotish
slotish
  • Members
  • 1081 postów, 49 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wiklina
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:52
Browar

Ktoś by to dopisał do wiki? Widzę że to popularny środek, a wcale nie tak oczywisty do stosowania.

Dołączam się do prośby. Sam myślałem o przejściu na clo2, bo chciałem zrezygnować z ACE - jakos nie mam pewności czy do piwa nie przedostaja się związki chloru - ale nasunęło mi się wiele pytań i wątpliwości, które takie opracowanie na wiki mogło by rozwiązać.

Użytkownik slotish edytował ten post 02 październik 2010 - 11:28


#76

Napisano 02 październik 2010 - 11:31

kozi
kozi
  • Members
  • 11 postów, 0 pkt.
[quote name=anteks][quote name='darko]Polecam firmę Mexeo' date=' w przeciwieństwie do clo2.pl dają aktywator.[/quote']
ich strona mi się nie otwiera ;)[/quote]
U mnie działa ;) http://www.mexeo.pl/

#77

Napisano 02 październik 2010 - 11:44

bielok
bielok
  • Members
  • 3294 postów, 129 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115
Cześć ;)

Teraz przeglądam ulotkę dołączoną do roztworu i znalazłem punkt:
Dezynfekcja płyty fermentacyjnej| Dawka 1L/1L | 1000 ppm

co to jest płyta fermentacyjna?
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#78

Napisano 27 październik 2010 - 14:41

zgoda
zgoda
  • Members
  • 6320 postów, 344 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar
No to dzięki uprzejmości kolegi sebpa mam ClO2 + aktywator z Mexeo. W jakim stężeniu tego używać?

  • dezynfekcja silna powierzchni (ściany, posadzki): roztwory 500, 1000 i 2000ppm
  • dezynfekcja powierzchni kontaktujących się z żywnością: roztwory 40-200ppm

Browar zakończył działalność publiczną

#79

Napisano 27 październik 2010 - 15:31

josefik
josefik
  • Members
  • 3933 postów, 261 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:207
  • Lokalizacja:Ostrów Wlkp.
Browar
Ja daje na do 5l baniaka, 200ml clo2 do tego jako aktywator 40g kwasku cytrynowego

Twój aktywator to pewnie kwas fosforowy? Nie używałem bo przy twardej wodzie wytrącał się dodatkowo osad.

Użytkownik josefik edytował ten post 27 październik 2010 - 15:31


#80

Napisano 27 październik 2010 - 15:33

josefik
josefik
  • Members
  • 3933 postów, 261 pkt.
  • Nazwa browaru
    Pod Starą Pipą
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:207
  • Lokalizacja:Ostrów Wlkp.
Browar
Bo rozumiem że chodziło o aktywację roztworu?
czy może rozcieńczanie roztworu roboczego do dezynfekcji?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych