Skocz do zawartości

Polskie Pale Ale, pomoc w recepturze.


karollom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś postanowiłem zrobić Polskie Pale ale, kupiłem więc z poradą kolegi ze sklepu piwowarskiego takie słody jak:

 

Pale Ale 4kg

żytni 0.6kg

karmel czerwony 0.4kg

 

planuje zacierac 67-68 stopni i wygrzew w 78.

 

Chce okolo 12.5-13max BLG

 

chmiele:

Marynka -  30-40g (raczej 30) 60 min gotowania - granulat

Sebilla 20g na ostatnie 10 min gotowania - szyszki

Dziki chmiel z ogródka 20g - ostatnie 10 min gotowania (sprawdzony bardzo aromatyczny, piwo na nim bardzo ok, nie wiem ile AK)

 

Na zimno po 20 g sebilli i dzikiego w szyszkach

 

Chche uzyskać okolo 40-45 IBU

 

Co wy na to? Będzie dobrze? jakiekolwiek uwagi co do zasypu, chmielenia czy zacierania milewidziane:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sprawdzony, lubelski też był użyty w poprzednich warkach "na luźno" ten dziki do takiej np. sybilli pachnie 2-3x mocniej i bardziej trawiasto z lekką nutą iglaka, bardzo orzyjemnie i intensywnie.

Nie jest za mało troche chmieli? może inne rozwiązanie dawkowania?

 

 

sorry za błąd sYbilli oczywisice

 

Dziękuję za odpowiedź :)

Edytowane przez karollom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.