Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  

Zdjęcie

Piwo "żywe" Browaru Amber


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1

Napisano 18 marzec 2015 - 23:35

Marciu11
Marciu11
  • Members
  • 159 postów, 12 pkt.
  • Lokalizacja:Lubsko

Witam

 

Dziś piłem piwo Żywe z browaru Amber.

Prawdę mówiąc zasmakowało mi to piwo, ma stanowczo odmienny smak od typowych Pilsów sklepowych.

 

Może próbował je ktoś sklonować i ma jakieś doświadczenia w tej materii?



#2

Napisano 19 marzec 2015 - 11:25

krzysiek9999
krzysiek9999
  • Members
  • 938 postów, 56 pkt.
  • Nazwa browaru
    Z Dżonym w tle
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:66
  • Lokalizacja:Łódź

To piwo było przebojem jakieś 10 lat temu... Taki mocny lager, słabo chmielony. Każde piwo, które zrobisz sam będzie miało smak stanowczo odmienny od sklepowych pilsów (czytaj koncernowych lagerów). A jak go nie zepsujesz , to nawet będzie smakować :) Lager jest dość trudnym piwem do zrobienia w domu, a efekty końcowe nie warte nakładów pracy. Odpuść sobie i zrób coś fajniejszego.


Honorowy Piwowar Sudecki

http://www.piwo.org/...e-6#entry351809


#3

Napisano 19 marzec 2015 - 11:58

WiHuRa
WiHuRa
  • Members
  • 4763 postów, 420 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:98
  • Lokalizacja:Krasne
Browar

Lager jest dość trudnym piwem do zrobienia w domu, a efekty końcowe nie warte nakładów pracy.

 

Całkowicie sie nie zgodzę.  



#4

Napisano 19 marzec 2015 - 12:25

Erikos
Erikos
  • Members
  • 173 postów, 14 pkt.
  • Liczba warek:61
  • Lokalizacja:Na północ od Tarnowa ;)

Pozwolę sobie także nie zgodzić się z opinią Krzyśka.



#5

Napisano 19 marzec 2015 - 13:05

zasada
zasada
  • Members
  • 753 postów, 76 pkt.
  • Nazwa browaru
    zasadniczo
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:50
  • Lokalizacja:Poznań
Browar

Mam wrażenie, że był już wątek o tym samym piwie. Wyszukiwarka milczy - ktos pomoże?


Kalkulator 1. Kalkulator 2. Kalkulator 3. Blaszony.

Plany zasadniczo: Klon Gulden Draak (alternatywnie puszczony na neutralnych górniakach w dolnej granicy wychodzi jak strong scotch ale); kilka lekkich ejli: ordinary bitter/ summer bitter

Plany maltańskie: [pauza]
Zrobione: w pierwszym poście zapisków.


#6

Napisano 19 marzec 2015 - 14:27

krzysiek9999
krzysiek9999
  • Members
  • 938 postów, 56 pkt.
  • Nazwa browaru
    Z Dżonym w tle
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:66
  • Lokalizacja:Łódź

No to fajnie, że się nie pozgadzaliście :) ale z którą częścią? Czy z całością? I czemu?


Honorowy Piwowar Sudecki

http://www.piwo.org/...e-6#entry351809


#7

Napisano 19 marzec 2015 - 17:31

leepa79
leepa79
  • Members
  • 26 postów, 0 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Domowy LOUVE
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:39
  • Lokalizacja:Łączka / Cieszyn

Myślę, że kolegom chodzi o to, że każdy szanujący się piwowar powinien mieć w piwniczce Porządnego Domowego Pilsa :) Pracy tyle co w górniakach, a efekty końcowe jednak 'warte'.



#8

Napisano 19 marzec 2015 - 18:18

Sławek
Sławek
  • Members
  • 509 postów, 32 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Wieczysta
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:20
  • Lokalizacja:Kraków

Nie każdy piwowar ma możliwość zrobienia Porządnego Domowego Pilsa, a jako szanujący się piwowar nie chcę robić Badziewnego Domowego Pilsa, dlatego zostaję przy górniakach ;)
Trochę ten temat zboczył na złe kręgi (do czego sam się przyłożyłem).

@Marciu11, jesteś w stanie zdefiniować co Ci w tym piwie smakowało?



#9

Napisano 20 marzec 2015 - 02:08

Marciu11
Marciu11
  • Members
  • 159 postów, 12 pkt.
  • Lokalizacja:Lubsko

Hehe Jak zawsze ile wypowiedzi tyle zdań :D No ale to jest chyba kwintesencja i to o co chodzi w wymianie zdań :) Grunt aby te dyskusje prowadzić ze smakiem i wzajemnym poszanowaniu...

 

Być może i piwo było hitem x lat temu. Ja piłem go po raz pierwszy kilka dni temu i mi bardzo zasmakowało. Mimo że większość koncerniaków można powiedzieć że to to samo, to jednak każde ma w sobie coś innego, Nie mówię, że są to szczyty wyrafinowanego smaku, bo sam musiał bym siebie wyśmiać :) Ale nie mogę też powiedzieć, że każde piwo domowe to szczyt smaku... Ot po prostu każde piwo jest inne i każdy ma jakiś swój smak... Jedni walą tony chmielu i mówią to jest to, drugim smakuje słodowość i zero goryczki. A trzeci znowu nałogowo pije VIPa z Biedrony :) I też wybiera to a nie inne... Ot gusta i smaki...

 

Praktycznie ciężko powiedzieć co mi w nim zasmakowało. Na pewno jego słodkość (słodowość) i taka inna nuta smakowa, od typowych.

Mimo własnych piw zacieranych na słodko, nie uzyskiwałem takiego słodkiego smaku. Mam jeszcze na tyle małe doświadczenie w słodach, żeby zidentyfikować co jest odpowiedzialne za ten smak, a nawet w którą stronę w doświadczeniach podążać.

 

Nie jest to oczywiście jedyne piwo, jakie chciał bym pić do końca świata :) Ale na pewno jego smak mi się spodobał i chciał bym umieć w tę stronę się kierować.

 

Swoją drogą jak takowy temat był i komuś się przypomniał jakiś link będę wdzięczny za zapodanie. Mi wyszukiwarka nic nie podpowiedziała stąd ten temat.



#10

Napisano 20 marzec 2015 - 02:12

Sławek
Sławek
  • Members
  • 509 postów, 32 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Wieczysta
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:20
  • Lokalizacja:Kraków

Zacieranie na słodko tego Ci raczej nie da. Może spróbuj sporego udziału monachijskiego (np. 30%)


  • camilos dodał punkt

#11

Napisano 20 marzec 2015 - 02:45

Marciu11
Marciu11
  • Members
  • 159 postów, 12 pkt.
  • Lokalizacja:Lubsko

Pozostały Plizneńskim Czy lepiej Pale Ale?



#12

Napisano 21 marzec 2015 - 11:42

krzysiek9999
krzysiek9999
  • Members
  • 938 postów, 56 pkt.
  • Nazwa browaru
    Z Dżonym w tle
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:66
  • Lokalizacja:Łódź

Zacieranie na słodko tego Ci raczej nie da. Może spróbuj sporego udziału monachijskiego (np. 30%)

Zgodziłbym się co do sporego udziału monachijskiego, tyle, że dla mnie "spory" to tak 50-60%, a reszta wiedeński. Zacieranie dekokcyjne, słabo nachmielone, fermentowane w niskiej temperaturze dobrymi drożdżami (dużą ilością) i powinno być coś podobnego.


Honorowy Piwowar Sudecki

http://www.piwo.org/...e-6#entry351809


#13

Napisano 21 marzec 2015 - 14:03

Biniu
Biniu
  • Members
  • 748 postów, 58 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biniauer
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:12
  • Lokalizacja:Łódź

Pozostały Plizneńskim Czy lepiej Pale Ale?

Tak jak Krzysiek mówi. Użyj wiedeńskiego.


Prawidłowa fermentacja i czystość gwarantem sukcesu w Twoim browarze!

#14

Napisano 25 marzec 2015 - 09:55

ThoriN
ThoriN
  • Members
  • 1469 postów, 85 pkt.
  • Nazwa browaru
    The Lonely Mountain Brewery
  • Rok założenia:2014
  • Liczba warek:39
  • Lokalizacja:Kielce

Niestety Żywe teraz ciągnie skarpeciochą jak złoto - bardzo lubiłem kiedyś to piwko.

 

Jeżeli chcesz coś zbliżonego i masz warunki, to zrób Lagera Wiedeńskiego. Ja jestem bardzo zadowolony z efektów :)


The Lonely Mountain Brewery
Burzliwa: #39 Dunkelweizen, #38 English Barleywine
Cicha: #34 RIS
W butelkach: #37 Hefe-weizen, #36 AIPA, #35 Dry Stout, #33 Koźlak, #32 Irish Red Ale, #31 Marcowe, #30 Cesky Lezak Tmavy, #28 Świąteczne Ale, #27 Oatmeal Stout, #14 Porter Bałtycki,

W planach: Summer Ale, Polski Pils, Belgian Pale Ale, White IPA, Black IPA, Belgian IPA, Coffee Stout, Smoked Foreign Extra Stout


#15

Napisano 28 marzec 2015 - 15:06

Marciu11
Marciu11
  • Members
  • 159 postów, 12 pkt.
  • Lokalizacja:Lubsko

Dzięki Przyjże się recepturze...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych