Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  

Zdjęcie

Piwo "żywe" Browaru Amber


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1

Napisano 18 marzec 2015 - 23:35

Marciu11
Marciu11
  • Members
  • 159 postów, 12 pkt.
  • Lokalizacja:Lubsko

Witam

 

Dziś piłem piwo Żywe z browaru Amber.

Prawdę mówiąc zasmakowało mi to piwo, ma stanowczo odmienny smak od typowych Pilsów sklepowych.

 

Może próbował je ktoś sklonować i ma jakieś doświadczenia w tej materii?



#2

Napisano 19 marzec 2015 - 11:25

krzysiek9999
krzysiek9999
  • Members
  • 1000 postów, 68 pkt.
  • Nazwa browaru
    Z Dżonym w tle
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:75
  • Lokalizacja:Łódź

To piwo było przebojem jakieś 10 lat temu... Taki mocny lager, słabo chmielony. Każde piwo, które zrobisz sam będzie miało smak stanowczo odmienny od sklepowych pilsów (czytaj koncernowych lagerów). A jak go nie zepsujesz , to nawet będzie smakować :) Lager jest dość trudnym piwem do zrobienia w domu, a efekty końcowe nie warte nakładów pracy. Odpuść sobie i zrób coś fajniejszego.


Honorowy Piwowar Sudecki

http://www.piwo.org/...e-6#entry351809


#3

Napisano 19 marzec 2015 - 11:58

WiHuRa
WiHuRa
  • Members
  • 4816 postów, 428 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:103
  • Lokalizacja:Krasne
Browar

Lager jest dość trudnym piwem do zrobienia w domu, a efekty końcowe nie warte nakładów pracy.

 

Całkowicie sie nie zgodzę.  



#4

Napisano 19 marzec 2015 - 12:25

Erikos
Erikos
  • Members
  • 180 postów, 17 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Winnica
  • Liczba warek:62
  • Lokalizacja:Na północ od Tarnowa ;)

Pozwolę sobie także nie zgodzić się z opinią Krzyśka.



#5

Napisano 19 marzec 2015 - 13:05

zasada
zasada
  • Members
  • 865 postów, 81 pkt.
  • Nazwa browaru
    zasadniczo
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:60+
  • Lokalizacja:Poznań
Browar

Mam wrażenie, że był już wątek o tym samym piwie. Wyszukiwarka milczy - ktos pomoże?


Kalkulator 1. Kalkulator 2. Kalkulator 3. Blaszony.

Plany zasadniczo: eksperyment ze słodami.

Plany maltańskie: [pauza]
Zrobione: w pierwszym poście zapisków.

 

 


#6

Napisano 19 marzec 2015 - 14:27

krzysiek9999
krzysiek9999
  • Members
  • 1000 postów, 68 pkt.
  • Nazwa browaru
    Z Dżonym w tle
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:75
  • Lokalizacja:Łódź

No to fajnie, że się nie pozgadzaliście :) ale z którą częścią? Czy z całością? I czemu?


Honorowy Piwowar Sudecki

http://www.piwo.org/...e-6#entry351809


#7

Napisano 19 marzec 2015 - 17:31

leepa79
leepa79
  • Members
  • 27 postów, 4 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Domowy LOUVE
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:42
  • Lokalizacja:Łączka / Cieszyn

Myślę, że kolegom chodzi o to, że każdy szanujący się piwowar powinien mieć w piwniczce Porządnego Domowego Pilsa :) Pracy tyle co w górniakach, a efekty końcowe jednak 'warte'.



#8

Napisano 19 marzec 2015 - 18:18

Sławek
Sławek
  • Members
  • 509 postów, 32 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Wieczysta
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:20
  • Lokalizacja:Kraków

Nie każdy piwowar ma możliwość zrobienia Porządnego Domowego Pilsa, a jako szanujący się piwowar nie chcę robić Badziewnego Domowego Pilsa, dlatego zostaję przy górniakach ;)
Trochę ten temat zboczył na złe kręgi (do czego sam się przyłożyłem).

@Marciu11, jesteś w stanie zdefiniować co Ci w tym piwie smakowało?



#9

Napisano 20 marzec 2015 - 02:08

Marciu11
Marciu11
  • Members
  • 159 postów, 12 pkt.
  • Lokalizacja:Lubsko

Hehe Jak zawsze ile wypowiedzi tyle zdań :D No ale to jest chyba kwintesencja i to o co chodzi w wymianie zdań :) Grunt aby te dyskusje prowadzić ze smakiem i wzajemnym poszanowaniu...

 

Być może i piwo było hitem x lat temu. Ja piłem go po raz pierwszy kilka dni temu i mi bardzo zasmakowało. Mimo że większość koncerniaków można powiedzieć że to to samo, to jednak każde ma w sobie coś innego, Nie mówię, że są to szczyty wyrafinowanego smaku, bo sam musiał bym siebie wyśmiać :) Ale nie mogę też powiedzieć, że każde piwo domowe to szczyt smaku... Ot po prostu każde piwo jest inne i każdy ma jakiś swój smak... Jedni walą tony chmielu i mówią to jest to, drugim smakuje słodowość i zero goryczki. A trzeci znowu nałogowo pije VIPa z Biedrony :) I też wybiera to a nie inne... Ot gusta i smaki...

 

Praktycznie ciężko powiedzieć co mi w nim zasmakowało. Na pewno jego słodkość (słodowość) i taka inna nuta smakowa, od typowych.

Mimo własnych piw zacieranych na słodko, nie uzyskiwałem takiego słodkiego smaku. Mam jeszcze na tyle małe doświadczenie w słodach, żeby zidentyfikować co jest odpowiedzialne za ten smak, a nawet w którą stronę w doświadczeniach podążać.

 

Nie jest to oczywiście jedyne piwo, jakie chciał bym pić do końca świata :) Ale na pewno jego smak mi się spodobał i chciał bym umieć w tę stronę się kierować.

 

Swoją drogą jak takowy temat był i komuś się przypomniał jakiś link będę wdzięczny za zapodanie. Mi wyszukiwarka nic nie podpowiedziała stąd ten temat.



#10

Napisano 20 marzec 2015 - 02:12

Sławek
Sławek
  • Members
  • 509 postów, 32 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Wieczysta
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:20
  • Lokalizacja:Kraków

Zacieranie na słodko tego Ci raczej nie da. Może spróbuj sporego udziału monachijskiego (np. 30%)


  • camilos dodał punkt

#11

Napisano 20 marzec 2015 - 02:45

Marciu11
Marciu11
  • Members
  • 159 postów, 12 pkt.
  • Lokalizacja:Lubsko

Pozostały Plizneńskim Czy lepiej Pale Ale?



#12

Napisano 21 marzec 2015 - 11:42

krzysiek9999
krzysiek9999
  • Members
  • 1000 postów, 68 pkt.
  • Nazwa browaru
    Z Dżonym w tle
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:75
  • Lokalizacja:Łódź

Zacieranie na słodko tego Ci raczej nie da. Może spróbuj sporego udziału monachijskiego (np. 30%)

Zgodziłbym się co do sporego udziału monachijskiego, tyle, że dla mnie "spory" to tak 50-60%, a reszta wiedeński. Zacieranie dekokcyjne, słabo nachmielone, fermentowane w niskiej temperaturze dobrymi drożdżami (dużą ilością) i powinno być coś podobnego.


Honorowy Piwowar Sudecki

http://www.piwo.org/...e-6#entry351809


#13

Napisano 21 marzec 2015 - 14:03

Biniu
Biniu
  • Members
  • 750 postów, 58 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biniauer
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:12
  • Lokalizacja:Łódź

Pozostały Plizneńskim Czy lepiej Pale Ale?

Tak jak Krzysiek mówi. Użyj wiedeńskiego.


Prawidłowa fermentacja i czystość gwarantem sukcesu w Twoim browarze!

#14

Napisano 25 marzec 2015 - 09:55

ThoriN
ThoriN
  • Members
  • 1523 postów, 87 pkt.
  • Nazwa browaru
    The Lonely Mountain Brewery
  • Rok założenia:2014
  • Liczba warek:43
  • Lokalizacja:Kielce

Niestety Żywe teraz ciągnie skarpeciochą jak złoto - bardzo lubiłem kiedyś to piwko.

 

Jeżeli chcesz coś zbliżonego i masz warunki, to zrób Lagera Wiedeńskiego. Ja jestem bardzo zadowolony z efektów :)


The Lonely Mountain Brewery
Burzliwa: #43 White IPA
Cicha: -
W butelkach: #42 Belgian Pale Ale, #41 Summer Ale, #40 Polski Pils, #38 English Barleywine, #39 Dunkelweizen, #34 RIS, #36 AIPA, #35 Dry Stout, #33 Koźlak, #28 Świąteczne Ale, #27 Oatmeal Stout

W planach: White IPA, Black IPA, Belgian IPA, Coffee Stout, Smoked Foreign Extra Stout


#15

Napisano 28 marzec 2015 - 15:06

Marciu11
Marciu11
  • Members
  • 159 postów, 12 pkt.
  • Lokalizacja:Lubsko

Dzięki Przyjże się recepturze...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych