Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 175 Polskie Ale 12°Blg przelana do lagerowania. Zeszło tylko do 4,5°Blg. 33IBU przy takim plato dużo nie czuć. Piwo wyszło troszkę mdłe. Kolejne będzie min. 40IBU.drożdże ogólnie ok, choć wydawały się, że będą bardziej pracowite.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 177 Irish Red Ale 13,5°Blg – 21,2IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 3,25 kg

Słód monachijski (Czechy) – 3,5 kg

Słód karmelowy Carabelge® Weyermann® – 0,3 kg

Słód karmelowy ciemny Special B – 0,15 kg

Jęczmień prażony Strzegom – 0,08 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

 

Zacieranie:

55°C - 10min

63°C - 40min

72°C - 20min

76°C -

 

23l wody do zacierania

 

Wysładzanie:

25 l wody 76°C, do uzyskania 41l brzeczki

(5l przed chmieleniem pozyskane na startery)

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Aurora (Super Styrian) 9,5%A-A

15 min – 20g Aurora (Super Styrian) 9,5%A-A

 

Drożdże:

Mangrove Jack's- Workhorse Beer Yeast – gęstwa 0,3l

Drożdże zadane w 15°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 175 Polskie Ale 12°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i 1 kega 4x3Bar

W końcu się zmobilizowałem i rozlałem jakieś piwo do butelek ;)

Jak posiedziało trochę w niskiej temperaturze, to nawet fajne piwo wyszło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka, na potrzeby rozmnożenia drożdży do RISa ;)

 

WARKA 178 Scottish Ale 80 12°Blg – 23,8IBU – 45l

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 4,7 kg

Słód monachijski (Czechy) – 3,5 kg

Słód pszeniczny Weyermann® – 0,3 kg

Słód karmelowy Cara 50 EBC CastleMaltingBelgia – 0,4 kg

Jęczmień prażony Strzegom – 0,1 kg

 

Zacieranie:

30l wody do zacierania

 

54°C – 10 min

63°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

32l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 30g East Kent Golding (Szyszka) 6,5 % A-A

20 min – 40g East Kent Golding (Szyszka) 6,5 % A-A

10 min – 50g Fuggles (Szyszka) 5,3 % A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 10g

 

Drożdże:

Wyeast 1728 Scottish Ale ACTIVATOR – starter 2,2l

 

Drożdże zadane dzisiaj w temp. 16°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 178 Scottish Ale 80 12°Blg przelana do lagerowania. Zeszło dużo, do 1°Blg, za to ładną gęstwę zebrałem na wspólne warzenie RISa Made In Rabka przez MŁOT-a w sobotę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 179 Marcowe II 13,5°Blg – 25,5IBU – 43l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński (Czechy) – 4,8 kg

słód monachijski (Czechy) – 4,5 kg

słód karmelowy jasny Carahell® – 0,34 kg

słód zakwaszający Weyermann® – 0,065 kg

 

Zacieranie:

30l do zacierania

55°C - 10min

65°C - 30min

72°C - 30min

76°C –

 

Wysładzanie:

32l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Magnum 14,5% A-A

20 min – 30g Sybilla 6,5% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2308 Munich Lager – gęstwa 0,5l

 

Drożdże zadane dzisiaj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze warzenie:

 

WARKA 180 Foreign Extra Stout 17°Blg – 60IBU – 25l

 

Skład:

Słód pale ale Weyermann® – 4 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1,5 kg

Słód pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom – 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

 

Słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,3 kg

Jęczmień prażony Strzegom – 0,35 kg

 

Płatki jęczmienne – 0,6 kg

Płatki owsiane – 0,2 kg

Płatki orkiszowe – 0,2 kg

 

Zacieranie:

20l wody do zacierania

68°C – 90 min

76°C –

 

Wysładzanie:

23l wody 76°C, do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 20g Magnum 14,5% A-A

40 min – 20g East Kent Golding 2012 (UK) 6,4 % A-A

20 min – 25g East Kent Golding 2012 (UK) 6,4 % A-A

 

Inne:

15 min – 5g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 1728 Scottish Ale – starter 2l na mieszadle

 

Drożdże zadane dzisiaj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj:

 

WARKA 181 Saison 13,5°Blg – 23,4IBU – 26l

 

Skład:

Słód pilzneński (Czechy) – 3,8 kg

Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg

Słód pszeniczny (Czechy) – 1 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg

Słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,1 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann – 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg

 

Zacieranie:

18l wody do zacierania

 

52°C – wsypane słody

63°C – 50 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

23l wody 76°C, do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 17g Marynka 10 % A-A

15 min – 15g Saaz 3,8 % A-A

5 min – 15g Saaz 3,8 % A-A

 

Inne:

20 min – 20g Curacao

15 min – 5g Mech Irlandzki

5 min – 10g Curacao

5 min – 200g Cukier

 

Drożdże:

Safbrew T-58 – uwodnione wcześniej i przekręcone przez 10h na mieszadle z 1,5l brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsza warka, drożdże zadam jutro.

 

WARKA 182 Munich Dunkel 12,5°Blg – 22IBU – 40l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński (Czechy) – 3,4 kg

słód monachijski (Strzegom) – 5 kg

słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg

słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,3 kg

 

Zacieranie:

26l do zacierania

55°C - 10min

65°C - 30min

72°C - 40min

76°C –

 

Wysładzanie:

32l wody 76°C, do uzyskania 50l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Magnum 14,5% A-A

20 min – 20g Lubelski 3,8% A-A

10 min – 25g Lubelski 3,8% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2308 Munich Lager – gęstwa 0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka, brzeczka schłodzona do temperatury 15,5°C i zadana drożdżami dzisiaj.

 

WARKA 183 Russian Imperial Stout 24°Blg – 74,1 IBU – 25l

 

Słody:

słód pilzneński (Czechy) – 3 kg

słód monachijski typ I (Strzegom) – 4 kg

słód pszeniczny ciemny Weyermann® – 1 kg

 

słód karmelowy ciemny Special B – 0,16 kg

słód karmelowy Caraamber® Weyermann® – 0,5 kg

słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann® – 0,5 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

 

słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,4 kg

słód Carafa® typ III Wayermann® – 0,1 kg

palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,4 kg

 

płatki jęczmienne – 0,5 kg

płatki orkiszowe – 0,2 kg

płatki owsiane – 0,2 kg

 

cukier – 0,55 kg

 

Zacieranie:

28l wody do zacierania

66°C – 90min

76°C –

 

Wysładzanie:

22l wody 76°C, do uzyskania 38l brzeczki

 

Gotowanie:

130 min

 

Chmielenie:

90 min – 35g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A

20 min – 70g East Kent Golding 2012 (UK) 6,4 % A-A

 

Drożdże:

Wyeast 1728 Scottish Ale – gęstwa I 800ml

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 179 Marcowe II 13,5°Blg rozlana do 2 kegów 3x3Bar i 20x0,5l 5g/1l

Dwie warki:

WARKA 180 Foreign Extra Stout 17°Blg

WARKA 181 Saison 13,5°Blg

Powędrowały do lodówki 2-4°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powoli przygotowuję Lambica do rozlewu.

Dzisiaj wywaliłem owoce z lambica z czarną porzeczką z warki:

WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l warzona 1.02.2013r

http://www.piwo.org/...840#entry188200

http://www.piwo.org/...840#entry190040

 

Pod koniec roku rozleję ją do baczków 0,33l

W aromacie bardzo intensywny aromat czarnej porzeczki, w smaku mocno kwaskowate, derka jest mniej intensywna z mieszanki Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend w porównaniu do Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend i jest mniej wytrawne, ale wytrawność to też może ze względu na rodzaj użytych owoców. Nie próbowałem jeszcze na tej mieszance wersji z truskawkami. Gdy dopuszczałem im powietrza aromat był fajny.

Ale czarna porzeczka jest jak najbardziej ok, przed nią jeszcze długie leżakowanie w butelkach ;) Kolor bardzo ładny, intensywny.

 

24pihkz.jpg

xc3cc3.jpg

zjhqw0.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.