Skocz do zawartości

AveCezar

Rekomendowane odpowiedzi

Ave piwowarzy!

 

W weekend podejmuje się zacierania bittera.

Posiadam surowce po częsci w oparciu o resepture Siszi dostepną na forum:

Mild (Muntons) 2,5kg

Pale ale (Weyermann) 2kg

Słód karmelowy (słód karmelowy 150EBC) 0,5kg

 

Drożdze : wyeast west yorkshire ale

 

i dostępne chmiele:

Fuggles 150 g

Magnum 25 g

East Kent Goldings 50 g

 

pytanie brzmi: czy mogę "skonsumować" cały dostępny chmiel i jaką najlepszą konfigurację dobrać?

chmielenie na zimno?

Pomimo kilkunastu warek, bitter jest moim pierwszym stylem w zacieraniu więc nie za dużo doświadczenia w tym zakresie.

 

Ave!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Było kilka tematów o bitterach, polecam poszukać - mi rozjaśniły kiedy z rok temu zabierałem się za ordinary i ESB. Wtedy zrobiłem arkusz z recepturami różnymi, może on będzie pomocny? Ostatnio kilka rad pojawił się w wątku o EKG.

Miałem okazję pić bittera chmielonego na goryczkę magnum i mimo, że piwo było smaczne, to obok stylu - myślę, że niecały EKG na goryczkę (40g?) a około 30 g Fuggles na aromat zrobi robotę.

edit: sprawdziłem w BT - z takim zasypem wyjdziesz z widełek Best a wejdziesz w Extra Special

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wątek o EKG czytałem, tak samo jak jeszcze parę innych na temat bitterów...

w recepturze na best bittera, którą znalazłem jest następujace chmielenie:

10g Marynka (60 min)

50g Goldings (60 min)

50g Goldings (20 min)

50g Goldings (10 min)

50g East Kent Goldings (0 min)

 

czy równie dobrze 150 g Goldings mogę zastąpić 150g Fuggles i wykorzystać cały chmiel, który mam "na stanie"?

nie za dużo ? czy ewentualnie zostawić coś na chmielenie na zimno ?

Edytowane przez AveCezar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej. Jeśli jeszcze nie zaglądałeś na tego bloga: The Perfect Pint to polecam. Facet warzy brytyjskie style (Bitter jest jego ulubionym) a do tego fajnie pisze.

 

Ech te jednostki... Fajna stronka! Dzięki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w sobotę zacieram. dostępne chmiele wykorzystam na dwie wark

 

postanowiłem następujace chmielenie:

10g Magnum + 15g EKG 60'

10g EKG +15g Fuggles 20'

10g EKG +15g Fuggles 10'

10g EKG +15g Fuggles 0'

 

ewent. na zimną wrzucę 30g Fuggles.

 

Czy wykorzystywał ktoś gęstwe z drożdzy Wyeast 1946 x 2 w tych samych warkach?

Chodzi czy jest duża róznica w walorach smakowych??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.