Skocz do zawartości

Browar KODO


Bruus

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 1 BREW KIT Coopers LAGER

 

1.7kg Nachmielony ekstrakt słodowy

1 kg suchy ekstrakt słodowy

21L wody butelkowej

Wyszło 23L 12 BLG

 

Fermantacja

 

Drożdże górnej fermentacji

23L w temperaturze 22-27C

Burzliwa 6 dni

Odfermentowało do 2 BLG

 

Butelkowanie

10.07.2014

4g cukru na butelke 0.5L

 

 

Piwo pijalne, rześkie w smaku bardzo owocowe.

 

Warka 2 PALE ALE pierwsze moje piwo z zacieraniem z gotowego zestawu słodów Twójbrowar

 

 

Surowce

 

Słód Pale Ale - 3,2 kg

Słód Monachijski - 0,6 kg

Słód Caramel light - 0,2 kg

 

Chmiel Phoenix - 30g

Chmiel Progress- 40g

Drożdże Fermentis US-05

 

Zacieranie

 

W 68C przez 60min

Negatywna próba jodowa

78C-10 min

 

Chmielenie:

 

60 minut

Phoenix 30g -60min

Progress 40g- 10min

 

Fermantacja

 

W 19-21C - 22L 12,5 Blg

Drożdże US-05

Burzliwa 7dni

Cicha 14dni

Odfermentowało do 2,5 Blg

 

Butelkowanie

10.08.2014

126g glukozy - 21L piwa

 

Jak na pierwsze piwo od początku do końca zrobione własnymi siłami jestem zachwycony i zadowolony z efektów.

 

 

Warka 3 Black AIPA (CDA) z gotowego zestawu słodu na 10L Browarmator AIPA 15,5

 

Surowce

 

Słód Pale Ale Weyermann - 2,6 kg

Słód Carapils - 0,2 kg

Słód Carared - 0,2 kg

Słód Carafa Special III- 0,1kg

 

Chmiel Chinook - 30g

Chmiel Cascade- 30g

Chmiel Citra- 30g

Drożdże Fermentis Safale US-05

 

Zacieranie

 

W 68C przez 60min

Negatywna próba jodowa

78C- 10min

 

Chmielenie:

Dodanie wcześniej wyekstrahowanego ekstraktu z Carafy III Special

75 minut

20g Chinook -60min

20g Cascade + 10g Chinook-10min

10g Cascade + 30g Citra - po wyłączeniu palnika

 

Fermantacja

 

W 19-21C - 11L 14,7 Blg

Drożdże US-05

Burzliwa 7dni

Cicha 14dni

Odfermentowało do 3 Blg

 

Butelkowanie

08.09.2014

70g glukozy - 10L piwa

 

 

Piwo wyszło smoliście czarne. Niemogłem się powstrzymać i próbowałem już po tygodniu od zabutelkowania. Piwo wyszło super i po miesiącu już prawie nie ma po nim śladu :)

 

 

 

Warka 4 AIPA i CDA z gotowego zestawu słodu na 20L Homebeer AIPA 17blg plus moje zmiany.

29.09.2014

Surowce

 

Słód Pale Ale Strzegom- 5,2kg

Słód Monachijski I Strzegom- 2kg

Słód Carafa III Special- 0,15kg (ekstrahowany)

 

Chmiel Amarillo - 40g

Chmiel Cascade- 40g

Chmiel Citra- 40g

Chmiel Centennial- 30g

Chmiel Simcoe- 30g

Drożdże Fermentis Safale US-05

 

Zacieranie

 

W 67C przez 60min

Negatywna próba jodowa

78C- 10min

 

Chmielenie:

 

70 minut

25g Citra -60min

20g Cascade- 20min

10g Cascade- 15min

25g Centennial- 10min

30g Simcoe- 5min

15g Citra- 1min

5g Centennial- po wyłączeniu palnika

40g Amarillo- na cichej

40g Cascade- na cichej

 

Fermantacja

 

W 17C-18C - 26L 16,2 Blg

Drożdże US-05

Burzliwa 10dni

Podzielenie na 2 wiadra i dodanie do jednego z nich ekstrahowanego słodu Carafa III Special

Cicha 14dni dodanie chmieli na 7 dni przed rozlewem.

Odfermentowało do 4 Blg

 

Butelkowanie

 

18.10.2014

AIPA 66g glukozy na 11L

CDA 66g glukozy na 11L

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 5 Koelsch z gotowego zestawu słodu na 20L Twój Browar 11blg

17.10.2014

Surowce

 

Słód Pilzneński- 3kg

Słód Pszeniczny- 0,6kg

Słód Caramel Pils-0,2kg

 

Chmiel Magnum - 10g

Chmiel Marynka- 8g

Chmiel H. Hersbrucker- 25g

 

Drożdże Safbrew S-33

 

Zacieranie

 

Słody zasypane na 43C w stosunku 1:2,5

Temperatura podniesiona palnikiem plus wrzątek do 52-10min

64C- 40min

72C-15min

Negatywna próba jodowa

78C- 10min

 

Chmielenie:

 

70 minut

10g Magnum-60min

8g Marynka- 40min

25g H. Hersbrucker- 15min

 

IBU≈ 29

 

Fermantacja

 

Wyszło 22L Blg 12

Burzliwa 7 dni w 16C

Cicha 14 dni w 16C

Pierwszy raz fermentuje na S 33, drożdże po zadaniu bardzo szybko wzięły się za robote. Już po 5h było na co popatrzeć :)

Odfermentowało do 4 Blg

 

Butelkowanie

07.11.2014

20L- 135g glukozy

 

 

Kolejne zaplanowane warzenie American Pale Ale

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Też robiłem Kolscha na S33 - moje pierwsze piwo... Moje odfermentowało do 4 blg również. Lagerowałem je później 3 miesiące!!! :) Dla większości adeptów piwowarstwa czekać 3 miesiące na swoje pierwsze to rzecz nie bywała :) U mnie nie było granatów ani innych problemów. Zamierzam regularnie warzyć Kolscha na 1007 i S33 gdy braknie kasy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 6 PALE ALE z nutą Cascada

09.11.2014

 

Surowce

 

Słód Pale Ale - 3,2 kg

Słód Monachijski - 0,6 kg

Słód Caramel light - 0,2 kg

 

Chmiel Phoenix - 20g

Chmiel Progress- 40g

Chmiel Cascade- 30g

Drożdże Fermentis US-05

 

Zacieranie

 

W 66-67C przez 60min

Negatywna próba jodowa

78C-10 min

 

Chmielenie:

 

60 minut

Phoenix 20g -60min

Cascade 15g- 15min

Progress 40g- 10min

Cascade 15g- 0 min

 

IBU≈40

 

Fermantacja

Burzliwa 14 dni

W 18C - 22L 12 Blg

Drożdże US-05

 

Butelkowanie

23.11.2014

Odfermentowało do 3 Blg

19,5L- 128g glukozy

 

Pierwsza warka zchłodzona świeżo nabytą chłodnicą z rury karbowanej :) efekt kapitalny, po 18 minutach 24l zchłodzone do 23 stopni. Refraktometr też ułatwił znacznie pomiary.

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 7 Ala Porter Bałtycki (bo fermentowany na gęstwie US 05)

21.11.2014

 

Surowce

 

Słód Wiedeński - 3,8 kg

Słód Monachijski - 3 kg

Słód karmelowy jasny - 0,35 kg

Słód karmelowy 600- 0,4kg

Słód czekoladowy- 0,45kg

Słód Carafa III Special - 0,05kg

 

Chmiel Marynka- 50g

Chmiel Lubelski- 20g

250ml gęstwy US-05 po APA

 

Zacieranie

 

63-61C przez 30min

72C - 30min

Negatywna próba jodowa

78C-10 min

 

Chmielenie:

 

60 minut

Marynka 35g -60min

Marynka 15g- 30min

Lubelski 25g- 15min

 

IBU≈40

 

Fermantacja

 

W 14C - 24L 20,5 Blg

Fermentacja 3 tygodnie

Gęstwa US-05 250ml zaczęła prace po 3h

 

Butelkowanie

14.12.2014

Odfermentowało do 7 Blg

21,5L - 151g glukozy

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 8 Pszeniczne

29.11.2014

 

Surowce

 

Słód Pilzneński - 1,5 kg

Słód Pszeniczny - 2,5 kg

Słód karmelowy jasny - 0,2 kg

 

 

Chmiel Lubelski- 20g

Chmiel Phoenix- 6g

Drożdże WB-06

 

Zacieranie

 

43C- 30min

63-61C przez 30min

72C - 30min

Negatywna próba jodowa

78C-10 min

 

Chmielenie:

 

60 minut

Phoenix 6g -60min

Lubelski 20g- 60min

 

IBU≈14,5

 

Fermantacja

 

W 17-119C - 22L 12 Blg

14 dni burzliwej

WB 06

 

Butelkowanie

14.12.2014

Odfermentowało do 2.2 Blg

20,5L -156g glukozy

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 9 Jasne Pełne 12 (10L)

18.12.2014

 

Surowce

 

Słód Pilzneński - 2 kg

Słód Monachijski I- 0,5 kg

 

 

Chmiel Lubelski- 15 g

Chmiel Marynka- 15 g

Drożdże Saflager W34/70

 

Zacieranie

 

45C- zasyp

53C- 10 min

65-63C- 30min

72C - 30min

Negatywna próba jodowa

78C-10 min

 

Chmielenie:

 

60 minut

Marynka 15g -60min

Lubelski 15g- 15min

 

IBU≈18

 

Fermantacja

 

W 10C - 12L 12 Blg

 

W34/70

 

Butelkowanie

01.02.2015

Odfermentowało do 2.2 Blg

10,5L -50g glukozy

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #10 Pils

02.01.2015

 

Surowce

 

Słód Pilzneński - 3,5 kg

Słód Monachijski I- 0,5 kg

 

 

Chmiel Lubelski- 30 g

Chmiel Marynka- 30 g

Drożdże Saflager W34/70 gęstwa

 

Zacieranie

 

45°C- zasyp

53°C- 10 min

66-63°C- 60min

78°C-10 min

 

Chmielenie:

 

70 minut

Marynka 20g -60min

Marynka 10g- 30min

Lubelski 30g- 15min

 

IBU≈26

 

Fermantacja

 

W 8C - 24L 12 Blg

 

W34/70

 

Butelkowanie

01.02.2015

Odfermentowało do 2 Blg

22,5L -105g glukozy

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #11 KOŹLAK
29.01.2015

Surowce

Słód Pilzneński - 2 kg
Słód Monachijski I- 3 kg
Słód Karmelowy jasny- 0,75 kg
Słód Karmelowy ciemny 0,25


Chmiel Marynka- 50 g
Drożdże Saflager W34/70 gęstwa

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe

64°C-15 min
odebranie 5l dekoktu i podgrzanie do 72*- 10 min, gotowanie 15min
72°C- 30min
78°C-10 min

Chmielenie:

90 minut
Marynka 50g -30min


IBU≈34

Fermantacja

W 8C - 25L 17 Blg

W34/70

Butelkowanie

06.03.2015

Odfermentowało do 3,8 BLG

22,5L- 93g glukozy

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 IRA Irish Red Ale
04.02.2015

Surowce

Słód Pilzneński - 1,7 kg
Słód Monachijski II- 2,2 kg
Słód Karmelowy jasny- 0,15 kg
Słód Karmelowy ciemny 0,15 kg


Chmiel Marynka- 25 g
Chmiel Lubelski- 20g
Drożdże Danstar Nottingham

Zacieranie

66-63°C-35 min
72°C- 25min
78°C-5 min

Chmielenie:

70 minut
Marynka 20g -60min
Marynka 5g- 30 min
Lubelski 15g- 10 min
Lubelski 5g- 1 min


IBU≈24

Fermantacja

W 16°C - 24L 12 Blg

Danstar Nottingham

Butelkowanie

19.02.2015
Odfermentowało do 2,5 Blg
23L -118g glukozy

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #13 Pale Ale
09.03.2015

Surowce

Słód Pilzneński - 2,5 kg
Słód Monachijski I- 1,3 kg
Słód Karmelowy jasny- 0,2 kg


Chmiel Marynka- 22 g
Chmiel Lubelski- 40g
Drożdże Danstar Nottingham gęstwa

Zacieranie

66-63°C-45 min
72°C- 15min
78°C-5 min

Chmielenie:

70 minut
Marynka 22g -30min
Lubelski 20g- 10 min
Lubelski 20g- 1 min

IBU≈25

Fermantacja

W 16°C - 21L 13 Blg
Danstar Nottingham

Butelkowanie
28.03.2015
Odfermentowało do 2,5 Blg
20L-105g glukozy

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #14 Malinowe
22.03.2015

Surowce

Ekstrakt słodowy jasny - 1,7 kg
Sok malinowy 1,2L


Chmiel Marynka- 15 g
Drożdże Danstar Nottingham gęstwa

Chmielenie:

5 litrów wody
60 minut
Marynka 15g -60min

IBU≈20

Fermantacja

W 16°C - 21L 11 Blg
Danstar Nottingham

Butelkowanie

11.04.2015

Odfermentowało do 1,5 Blg

20L- 160ml syropu malinowego

Do każdej butelki poszło 5szt słodzika

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 15

09.05.2015

 

Surowce

 

Ekstrakt słodowy niechmielony- 3,4kg

 

Chmiel Marynka - 16g

Chmiel Lubelski- 24g

 

Drożdże Safbrew S-33

 

Chmielenie:

30 minut

16g Marynka- 30min

12g Lubelski- 10min

12g Lubelski- 0min

 

IBU≈ 20

 

Fermantacja

 

Wyszło 20L Blg 12,5

Burzliwa 14 dni w 18C

Butelkowanie

05.06.2015

odfermentowało do 3,5Blg

20L- 105g glukozy

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Warka 16
23.10.2015

Surowce

Słód Pale Ale- 3,5kg
Słód Monachijski I- 280g
Słód Karmelowy- 140g
Słód Pszeniczny- 140g

Chmiel Marynka - 13g
Chmiel Lubelski- 24g

Drożdże Safbrew US05

Zacieranie
63°C-45 min
72°C- 15min
78°C-5 min
Chmielenie:
70minut
13g Marynka- 60min
24g Lubelski- 10min

IBU≈ 18

Fermantacja

Wyszło 22L Blg 11
Burzliwa 12 dni w 17C
FFT ~2 BLG
Butelkowanie
04.11.2015
Odfermentowało do 1,8 Blg
21L- 107g glukozy

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 17 AIPA GP 17l

29.10.2015

 

Surowce

 

Słód Pilzneński- 4 kg

Słód Monachijski I- 350g

Słód Karmelowy 30- 150g

Słód Pszeniczny- 500g

 

Chmiel Magnum - 18g

Chmiel Columbus- 17g

Chmiel Centennial-50g

Chmiel Simcoe-50g

Chmiel Citra-18g

Chmiel Amarillo -33g

Chmiel Cascade-20g

 

Drożdże Safbrew US05

 

Zacieranie

zasyp 50°C

63°C-45 min

72°C- 15min

78°C-5 min

Chmielenie:

70minut

18g Magnum- 60min

17g Columbus- 15min

17g Centennial- 10min

17g Simcoe- 5min

18g Citra- 0min

Po 33g Amarillo, Centennial, Simcoe, Cascade na cichej

IBU≈ 60

 

Fermantacja

 

Wyszło 17L Blg 16,2

Burzliwa 17 dni w 17

FFT- 3 Blg

 

Butelkowanie

15.11.2015

Odfermentowało do 3 Blg

14L- 78 glukozy

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 18 Weizenbock

10.11.2015

 

Surowce

Słód Pilzneński- 1 kg

Słód Monachijski I- 500g

Słód Karmelowy 30- 200g

Słód Pszeniczny- 2,1 kg

Słód czekoladowy 1200- 50g

 

Chmiel Magnum - 9g

Drożdże WB-06

 

Zacieranie

44°C-10 min

52°C-15 min

63°C-20 min

72°C-40 min

78°C-5 min

 

Chmielenie:

70minut

9g Magnum- 60min

 

IBU≈ 23

 

Fermantacja

 

Wyszło 12L Blg 15

Burzliwa 18-19°C 10 dni

Cicha 16°C 10 dni

 

Butelkowanie

30.11.2015

Odfermentowało do 2,5 Blg

9L- 63g glukozy

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 19 Weizenbock 18°
20.11.2015

Surowce
Słód Pilzneński- 850g
Słód Monachijski I- 1,4g
Słód Karmelowy 30- 140g
Słód Karmelowy 600- 140g
Słód Pszeniczny- 1,5 kg
Słód melanoidynowy- 70g

Chmiel Magnum - 8g
Chmiel Lubelski-13g
Drożdże gęstwa WB-06

Zacieranie
44°C-10 min
52°C-15 min
63°C-20 min
72°C-40 min
78°C-5 min

Chmielenie:
70minut
8g Magnum- 60min
13g Lubelski- 30 min

IBU≈ 22

Fermantacja

Wyszło 12L Blg 18
Burzliwa 18-19°C 16dni
FFT 3 Blg

Butelkowanie
6.12.2015
10 l - 67g glukozy
Odfermentowało do 3 Blg

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 20
08.12.2015

Surowce
Słód Pilzneński- 4 kg
Słód Karmelowy 30- 150 g
Słód melanoidynowy- 150 g

Chmiel Magnum - 13g

Chmiel Saaz- 60g
Drożdże Danstar Nottingham

Zacieranie
Zasyp w 65°
63°C-40 min
72°C-20 min
76°C-5 min

Chmielenie:
70minut
13g Magnum- 60min

20g Saaz- 20 min
20g Saaz- 10 min

20g Saaz- 0 min

IBU≈ 21

Fermantacja
Wyszło 25L Blg 11,2
Burzliwa 16-17°C -12 dni

Cicha 16°C- 10 dni
FFT ~2 Blg

Butelkowanie

27.12.2015
24 l - 136g glukozy
Odfermentowało do 2 Blg
 

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 21 BarleyWine

22.12.2015

 

Surowce

Słód Pilzneński- 1,5 kg

Słód Pale Ale- 1,3 kg

Słód Monachijski I - 2 kg

Słód Wiedeński- 1,5 kg

Słód Karmelowy 30- 400 g

Słód Karmelowy 150- 200g

Słód melanoidynowy- 100 g

 

Chmiel Magnum - 35g

Chmiel Lubelski- 50g

Drożdże gęstwa Danstar Nottingham

 

Zacieranie

Zasyp w 65°

66°C-45 min

72°C-25 min

78°C-5 min

 

Chmielenie:

90minut

35g Magnum- 60min

35g Lubelski- 20 min

15g Lubelski- 5 min

 

IBU≈ 50

 

Fermantacja

Wyszło 13L Blg 28

Burzliwa 19-21°C

FFT ~ 5

 

Butelkowanie

19.01.2016

11,5L(33x0.33)- 48g glukozy

Odfermentowało do ~7 Blg

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 22 APA
20.02.2016

Surowce

Słód Pilzneński- 3,3 kg
Słód Monachijski I- 900g
Słód Karmelowy 30- 300g

Chmiel Columbus- 12g
Chmiel Citra-33g
Chmiel Amarillo -17g
Chmiel Cascade-15g

Drożdże Safbrew US05

Zacieranie
zasyp 72°C
67°C-90 min
78°C-5 min
Chmielenie:
70minut
12g Columbus- 60min
5 g Cascade- 15min
19g Citra-15min
7g Amarillo 5min
10g Cascade- 0min
14g Citra- 0min
10g Amarillo- 0min

IBU≈ 35

Fermantacja

Wyszło 23L Blg 13
Burzliwa 16°C-14 dni
FFT~3Blg

Butelkowanie

06.03.2016
20L- 134g glukozy
Odfermentowało do ~3 Blg

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 23
20.03.2016

Surowce
Słód Pilzneński- 2 kg
Słód Wiedeński- 1,3 kg
Słód Monachijski I- 800g
Słód Carapils- 500 g

Chmiel Magnum - 8g
Chmiel Premiant- 50g
Chmiel Lubelski- 30g
Drożdże gęstwa US 05

Zacieranie
Zasyp w 65°
63°C-45 min
72°C-15 min
76°C-5 min

Chmielenie:
70minut
8g Magnum- 60min
25g Premiant- 20 min
15g Lubelski- 10 min
25g Premiant- 0 min
15g Lubelski- 0min

IBU≈ 25

Fermantacja
Wyszło 26L Blg 12,2
Burzliwa 16-17°C -17 dni
FFT ~ 2BLG

Butelkowanie

07.04.2016
24,5L- 165g glukozy
Odfermentowało do ~2 Blg

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka 24 Weizenbock
08.10.2016

Surowce
Słód Pszeniczny- 2 kg
Słód Monachijski I- 1,7 kg
Słód Karmelowy 30-  260 g
Słód Karmelowy 600- 100 g
Słód czekoladowy 1200- 30g

Słód melonaidynowy- 50g

Chmiel Columbus - 4g

Chmiel Lubelski- 30g
Drożdże Mauribrew Weiss

Zacieranie
44°C-10 min
52°C-15 min
63°C-20 min dekokt 4L
72°C-40 min
78°C-5 min

Chmielenie:
80minut
4g Columbus- 60min

30g Lubelski -60 min

IBU≈ 24

Fermantacja

Wyszło 13L Blg 17,5
Burzliwa 19-20°C
(17,5->8->22->6)

Butelkowanie

28.10.2016
12L- 83g glukozy
Odfermentowało do ~4 Blg

Edytowane przez Bruus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.