Skocz do zawartości

EsLorD mIcrO BrEwERy


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich postanowilem przeniesc swoje zapiski na to forum, jakos lepiej sie tu czuje :)

O poczatku mojej przygody piwowara domowego mozna poczytac tutaj http://www.browar.bi...ead.php?t=96698

Lecimy...

 

Warka nr. 33 Single hop Cascade 10

 

Zasyp:

2kg - lager malt

1kg - munich malt

0.25 - wheat malt

 

Zacieranie:

50/50 RO/kran

 

66 - 35'

74 - 35'

79 - 8'

 

Chmielenie:

70' - 10g cascade

30' - 10g cascade

20' - 10g cascade

5' - 10g cascade

 

20l - 10blg

 

Fermentacja:

S-05

Edytowane przez eslord
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 34 Single hop Nelson Sauvin 10

 

Zasyp:

2kg - lager malt

1kg - munich malt

0.25kg - wheat malt

 

Zacieranie:

50/50 RO/kran

 

66 - 35'

74 - 35'

79 - 8'

 

Chmielenie:

70' - 10g NS

15' - 10g NS

5' - 10g NS

 

20l - 10blg

 

Fermentacja:

S-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 32

przelana do chmielenia na zimno 6.01

 

Chmielenie na zimno:

centennial - garść

nelson sauvin - garść

citra - garść

culumbus - garść

 

11.02.14

Warka nr. 32 zabutelkowana dodane 111g cukru na 19l

Edytowane przez eslord
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A oto warka nr.32 AIPA dostałem nowe szklanki do AIPA i nie wytrzymałem po 7-u dniach nagazowanie bardzo słabe, ale mimo to obfita piana i oblepia ładnie szkło:) Bardzo ładny aromat i nieułożony smak.

post-4327-0-37034100-1392671539_thumb.jpg

Edytowane przez eslord
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr. 35

 

Zasyp:

6kg - Maris Otter

1kg - Smoked

0.89kg - wheat malt

0.57kg - crystal 40 ebc

0.30kg - biscuit malt

0.30kg - aromatic malt

0.20kg - crystal 200ebc

0.20kg - chocolade malt

0.5kg - brown sugar

0.20kg - rosted barley ( ekstrakt dodany do wysladzania )

 

Zacieranie:

65stopni - 60'

72stopnie - 30'

 

Chmielenie:

70' - chinook 50g

5' - Amarillo 30g

chlodzenie 20g Amarillo

 

Wyszlo 21l 25.1 blg

 

Fermentacja:

20stopni gestwa s-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr. 36 test kociołka ala braumeister https://www.youtube.com/watch?v=U9nniXrLT_w

 

Zasyp:

5kg - lager malt

2kg - munich malt

0.4 - wheat malt

 

Zacieranie:

woda 50/50 ro/kran 40L

66 - 60'

72 - 40'

79 - 1'

 

Chmielenie:

70'

60' - 25g Iunga

15' - 20g sybilla

5' - 10g sybilla

 

37L - 12.5 blg

 

Fermentacja:

podzielone na dwa so4 i so5

Edytowane przez eslord
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka nr. 37

 

Zasyp:

6kg -maris otter

0.5 - cara red

 

Zacieranie:

woda 50/50 ro/kran 60L

66 - 60'

72 - 40'

79 - 1'

 

Chmielenie:

80' - 25g amarillo

20' - 20g amarillo

5' - 20g amarilllo , 20g cascade

 

42L - 11.5 blg

 

Fermentacja:

podzielone na dwa so4

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 38 Mial byc SAISON?

 

Zasyp: 4.75 kg

3.5 - lager malt

0.3 - wheat malt

0.1 - acid malt

0.05 - cara red

0.05 - aromatic malt

0.7 - candi sugar amber

 

 

Zacieranie:

woda 50/50 ro/kran 35l + 5l wysładzanie

64 - 35'

72 - 40'

79 - 1'

 

Chmielenie:

120' - 10g magnat do zacierania

70' - 10g magnat

30' - 10g sybilla

5' - 20g sybilla

5' - 120g skorka pomarańczowa ( 4 pomarańcze , 3 cytryny )

5' - candi sugar

 

Fermentacja:

belgian ardens

 

Zawaliłem to warzenie miało być około 22 litry 12-13 blg a wyszło 28 litrów 10.2blg przez moja pazerność bo chciałem wysłodzić następnym razem przy warkach 20+ L nie wysładzać!!!.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem ale nie chcialem tez podniesc IBU. Wyszedlem z zalozenia ze drozdze zachowam i uwarze raz jeszcze a jak smak tego cienkusza mi podejdzie to moze nawet uwarze dwa kegi na raz bo drozdzy bede mial pod dostatkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie akurat nie do mnie, ale co tam, sam tak robię wiec odpowiem... Czemu by miało nie mieć sensu? Czasem takie 50g wystarczy by np delikatnie podbić kolor i dodać troszkę charakteru, zwłaszcza w przypadku ciemnych, czy zdecydowanych w smaku karmelowych, czy wręcz czekoladowych.

 

PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje...

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytalem z ciekawości. Ja mam odwrotną kwestię, chce wnieść z ciemnych a nie chcę koloru ciemnego mieć.

 

Doświadczenie pokazuje, że piwa są ciemniejsze niż to co policzy BT wiec boje się dodawać tam carafy czy pszenicy czarnej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurde ciezko bedzie z ciemnych slodow wyciagnac bez przyciemniania piwa ja uzywam BS i jest raczej celny, byly problemy z monachijskim bo mi ciemne piwa wychodzily ale juz naprawione ;)

Edytowane przez eslord
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr. 39

 

Zasyp: 5.5 kg

5.5 kg Maris Otter

 

Zacieranie:

60 - wrzucony slod

69 - 60'

79 - 10'

 

 

Chmielenie: 70'

70' - 12g Mosaic

5' - 20g Mosaic

do chlodzenia w 75 stopniach 20g Mosaic

 

21L - 13.6 blg

 

Fermentacja:

safale us-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr. 40

 

Zasyp: 5 kg

5kg - lager malt

 

Zacieranie:

58 - wrzucony slod

69 - 60'

79 - 20'

 

 

Chmielenie: 80'

60' - 6g citra

20' - 7g citra

5' - 15g citra

do chlodzenia w 75 stopniach 10g Citra

 

23L - 12.6 blg

 

Fermentacja:

white labs kolsh

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr. 41

 

Zasyp: 4.5 kg

4.5kg - maris otter

 

Zacieranie:

woda modyfikowana crs i gipsem

67- 120'

 

 

Chmielenie: 80'

60' - 10g citra

15' - 20g citra

15' - 15 mosaic

 

22L - 12.2 blg

 

Fermentacja:

us- 04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.