Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Kadź zacierna=wiadro z kranikiem.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#21 Napisano 19 maj 2009 - 10:01

bielok

    bielok

  • 3271 postów 118 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115

Cześć :)

Cytat

Sypiesz cukier do butelek,  ........
Kopyr a co złego w sypaniu cukru do butelek ;-)? też tak robię :D
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#22 Napisano 19 maj 2009 - 10:06

kopyr

    kopyr

  • 4374 postów 102 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Kopyra
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:86
  • Lokalizacja:Oborniki Śląskie

Cytat

Cześć :D

Cytat

Sypiesz cukier do butelek,  ........
Kopyr a co złego w sypaniu cukru do butelek ;-)? też tak robię :)
Niby nic, ale to jakaś taka archaiczna technologia. :D
Motto: Browar to nie apteka. :D
Filtracja to kastracja! :lol:
blog kopyra - blog o piwie i piwowarstwie

Burzliwa:  
Cicha:
Ostatnio rozlane:  
Z kranu:

#23 Napisano 19 maj 2009 - 10:25

bielok

    bielok

  • 3271 postów 118 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115

Cześć :D

Cytat

Niby nic, ale to jakaś taka archaiczna technologia. :D
aha, rozumiem :)
srróbuje zorganizowac jakis bardziej technoligicznie zaawansowany podajnik niz łyżeczka i bedzie nowocześniej :)
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#24 Napisano 19 maj 2009 - 23:15

Jejski

    Jejski

  • 2886 postów 195 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Cytat

Cześć :)

Jejski, brawo!
Przetarłeś szlaki, teraz pewnie pojawi sie kilka kopi Twojego opracowania :P :)
Jestem ciekaw kto pierwszy się pochwali swoją wersją. Przemyślałem sprawę. Można by wykorzystać zafoliowany stary koc, lub grube zasłony, itp. Jeśli temp. spadnie szybciej niż przy grubej i skutecznej izolacji to śmiało można dodać wrzątku. Miejsca na dolewanie wody jest sporo. Większość z nas posiada taki fermentator i zastosowanie darmowej izolacji zwiększy funkcjonalność o 100% , a nic nie kosztuje. Zastosowanie izolacji tylko do samej filtracji powinno poprawić szybkość i skuteczność wysładzania. Zachęcam do testów.

#25 Napisano 20 maj 2009 - 06:33

bielok

    bielok

  • 3271 postów 118 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115

Cześć :)

Cytat

Jestem ciekaw kto pierwszy się pochwali swoją wersją. Przemyślałem sprawę. Można by wykorzystać zafoliowany stary koc, lub grube zasłony, itp.
No to jest w sumie myśl - przed zastosowaniem koca wstrzymywała mnie trudność utrzymania go w czystości. Owinięcie koca folią do pakowania może ustrzec przed chlapnieciem zacieru na ocieplenie, czy innymi przypadkowymi zabrudzeniami.
W każdym razie jest to jakiś pomysł :P
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#26 Napisano 22 wrzesień 2009 - 22:27

Jejski

    Jejski

  • 2886 postów 195 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Odświeżam temat. Czy ktoś już bawił się w izolowanie fermentatora z kranikiem? Jeśli tak to jakimi sposobami? Pochwalcie się.

#27 Napisano 19 październik 2009 - 13:31

ceemte

    ceemte

  • 171 postów 12 pkt.
  • Lokalizacja:Brno, Republika Czeska

Cytat

Odświeżam temat. Czy ktoś już bawił się w izolowanie fermentatora z kranikiem? Jeśli tak to jakimi sposobami? Pochwalcie się.
Podszedłem do tematu w ten sposób:
Dołączona grafika

A po rozwinięciu pomysłu wyglądało to tak:
Dołączona grafika

Spadek temperatury to 2°C  na 30 min.
Oszczędzaj wodę - pij piwo!

#28 Napisano 19 październik 2009 - 14:33

elroy

    elroy

  • Administrator

  • 6079 postów 357 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Cytat

Odświeżam temat. Czy ktoś już bawił się w izolowanie fermentatora z kranikiem? Jeśli tak to jakimi sposobami? Pochwalcie się.
No akurat Twój sposób był chyba najlepszy z tych które widziałem :)

W burzliwej: Polskie Ale
W cichej fermentacji: AIPA Cascade
www.puchar.piwo.org www.wiki.piwo.org www.piwo.org/sklep


#29 Napisano 21 grudzień 2009 - 18:54

Jejski

    Jejski

  • 2886 postów 195 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Niestety to chyba nie w tym wątku powinienem napisać, ale mam jeszcze jedno zastosowanie do wiaderka z filtratorem z oplotu. Ostatnio filtrowałem nim wino z owoców. Po prostu rewelacja! Całe badziewie zostaje, a czyściutkie winko spływa do balona. Polecam.

#30 Napisano 21 grudzień 2009 - 21:18

myszmen

    myszmen

  • 89 postów

Cytat

Niestety to chyba nie w tym wątku powinienem napisać, ale mam jeszcze jedno zastosowanie do wiaderka z filtratorem z oplotu. Ostatnio filtrowałem nim wino z owoców. Po prostu rewelacja! Całe badziewie zostaje, a czyściutkie winko spływa do balona. Polecam.
Możesz napisać jakie to były owoce? Myślę, że nie ze wszystkimi będzie szło tak rewelacyjnie

#31 Napisano 21 grudzień 2009 - 22:21

Jejski

    Jejski

  • 2886 postów 195 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Pasteryzowana pigwa gruszkowa cięta na plasterki w mikserze i aronia w kulkach. Spodziewam się że mus jabłkowy może nie spełnić oczekiwań pokładanych przeze mnie na filtratorze z oplotu, tym niemniej filtracja w wiaderku była sto razy szybsza niż w przypadku lnianego worka stosowanego dotychczas. Spróbować zawsze warto!

#32 Napisano 30 grudzień 2009 - 16:55

pluton

    pluton

  • 6 postów

Cytat

Cześć :tort:

Cytat

Sypiesz cukier do butelek,  ........
Kopyr a co złego w sypaniu cukru do butelek ;-)? też tak robię :tort:
Cukier zawiera mase 'brudów', w tym być może jakieś dzikie drożdze a przede wszystkim grzyby. Dlatego też moszczu winnego nie słodzi się bezpośrednio cukrem, lecz zagotowanym i ewentualnie szumowanym syropem, żeby niczym moszczu nie zakazić. Nawet nalewki lepiej słodzić syropem, niż cukrem.

pozdrawiam
pluton

#33 Napisano 18 luty 2010 - 16:26

cyoorka

    cyoorka

  • 107 postów
  • Nazwa browaru
    Vadim
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:31
  • Lokalizacja:Częstochowa
Browar

Zachęcony tematem zbudowałem własną kadź zacierną z fermentora. Izolacja to styropian 4 cm. Szczeliny wypełnione pianką montażową. Wszystko zawinięte folią aluminiową i taśmą klejącą. Początkowo użyłem samego styropianu, ale testy wypadły słabo (strata 10°C w czasie godziny). Po uszczelnieniu pianką i zafoliowaniu testów nie przeprowadzałem. Wyjdzie w praniu czy się udało. Oczywiście w środku filtr z oplotu.
Dołączona grafika

#34 Napisano 18 luty 2010 - 20:48

Terry

    Terry

  • 118 postów

Cytat

Zachęcony tematem zbudowałem własną kadź zacierną z fermentora. Izolacja to styropian 4 cm. Szczeliny wypełnione pianką montażową. Wszystko zawinięte folią aluminiową i taśmą klejącą. Początkowo użyłem samego styropianu, ale testy wypadły słabo (strata 10°C w czasie godziny). Po uszczelnieniu pianką i zafoliowaniu testów nie przeprowadzałem. Wyjdzie w praniu czy się udało. Oczywiście w środku filtr z oplotu.
Izolacja jest na stałe? Trochę niewygodnie będzie to myć.

#35 Napisano 18 luty 2010 - 22:39

Jejski

    Jejski

  • 2886 postów 195 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Istotą mojego pomysłu była izolacja którą można ściągnąć i swobodnie umyć wiadro. Z czasem tak jak pisał Terry możesz mieć z tej kadzi niezły "cukierek" :) . Zachlapania zacierem są nieuchronne.

#36 Napisano 19 luty 2010 - 00:25

cyoorka

    cyoorka

  • 107 postów
  • Nazwa browaru
    Vadim
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:31
  • Lokalizacja:Częstochowa
Browar

Tak, izolacja jest na stałe. O mycie będę się martwił jak się pobrudzi ;)

#37 Napisano 23 marzec 2013 - 12:13

Anginsan

    Anginsan

  • 77 postów 1 pkt.
  • Nazwa browaru
    Stettiner
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:13
  • Lokalizacja:Szczecin

odgrzewam temat.
Chce zacierac w moim fermentatorze ( standardowy, plastikowy z plastikową pokrywką około 30 litrów) mam w nim zamontowany plastikowy kranik. Do niego podłacze filtrator z oplotu. Wiadomo ze kranik jest standardowo montowany jakieś 2-2,5 cm nad dnem pojemnika. Jak wygląda sprawa wydajności przy tak zamontowanym kraniku? Czy mieszając słód zdarzało wam sie zachaczyć o oplot i doprowadzic do rozszczelnienia kranika?

Użytkownik Anginsan edytował ten post 23 marzec 2013 - 12:13

W butelkach  IPA, Pils, Full Aroma Hoops, Polskie Ale, Malinowe, Full Aroma Hoops 2
Hefe Weizen, Dunkel Weizen Fermentuje Single Hoop Moasic  A. Millera

#38 Napisano 23 marzec 2013 - 16:29

Jejski

    Jejski

  • 2886 postów 195 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Podstawa to na kranie dwie uszczelki od wewnątrz i zewnątrz. Drut  z oczkiem w kraniku ma lekko naciągnąć oplot i wtedy nie ma szans na poderwanie go od dna, chyba że na maxa wyciągniesz go łyżką.

#39 Napisano 23 marzec 2013 - 16:34

tatamatyldy

    tatamatyldy

  • 18 postów 3 pkt.

Wyświetl postUżytkownik Anginsan dnia 23 marzec 2013 - 12:13 napisał

odgrzewam temat.
Chce zacierac w moim fermentatorze ( standardowy, plastikowy z plastikową pokrywką około 30 litrów) mam w nim zamontowany plastikowy kranik. Do niego podłacze filtrator z oplotu. Wiadomo ze kranik jest standardowo montowany jakieś 2-2,5 cm nad dnem pojemnika. Jak wygląda sprawa wydajności przy tak zamontowanym kraniku? Czy mieszając słód zdarzało wam sie zachaczyć o oplot i doprowadzic do rozszczelnienia kranika?

Do niedawna zacierałem w ten sposób i nie szybko do tego wrócę. Kranik wytrzymał, natomiast wąż z oplotu często zalegał na wierzchu :) Do tego serce mnie strasznie bolało gdy trzeba było wyrzucić młóto. Miałem wrażenie, że straty są zbyt duże :)

Jeszcze kwestia izolacji. Sam zmajstrowałem ją z ekranu termicznego (??? folia aluminiowa naklejona na cienką warstwę styropianu. Montuje się takie coś na ścianie za kaloryferem) i folii bombelkowej. Co ciekawe. Nie dawno zrobiłem z fermentatora grzejnik wody jakież było moje zdziwienie jak po kilku godzinach od zagotowaniu wody woda była nadal bardzo gorąca.

#40 Napisano 23 marzec 2013 - 16:45

Anginsan

    Anginsan

  • 77 postów 1 pkt.
  • Nazwa browaru
    Stettiner
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:13
  • Lokalizacja:Szczecin

Wyświetl postUżytkownik tatamatyldy dnia 23 marzec 2013 - 16:34 napisał

Do niedawna zacierałem w ten sposób i nie szybko do tego wrócę. Kranik wytrzymał, natomiast wąż z oplotu często zalegał na wierzchu :) Do tego serce mnie strasznie bolało gdy trzeba było wyrzucić młóto. Miałem wrażenie, że straty są zbyt duże

W jaki sposob teraz zacierzasz i filtrujesz?
W butelkach  IPA, Pils, Full Aroma Hoops, Polskie Ale, Malinowe, Full Aroma Hoops 2
Hefe Weizen, Dunkel Weizen Fermentuje Single Hoop Moasic  A. Millera




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych