Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Zdjęcie

Kadź zacierna=wiadro z kranikiem.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#21

Napisano 19 maj 2009 - 10:01

bielok
bielok
  • Members
  • 3294 postów, 129 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115
Cześć :)

Sypiesz cukier do butelek, ........

Kopyr a co złego w sypaniu cukru do butelek ;-)? też tak robię :D
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#22

Napisano 19 maj 2009 - 10:06

kopyr
kopyr
  • Members
  • 4379 postów, 105 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Kopyra
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:86
  • Lokalizacja:Oborniki Śląskie

Cześć :D

Sypiesz cukier do butelek, ........

Kopyr a co złego w sypaniu cukru do butelek ;-)? też tak robię :)

Niby nic, ale to jakaś taka archaiczna technologia. :D
Motto: Browar to nie apteka. :D
Filtracja to kastracja! :lol:
blog kopyra - blog o piwie i piwowarstwie

Burzliwa:
Cicha:
Ostatnio rozlane:
Z kranu:

#23

Napisano 19 maj 2009 - 10:25

bielok
bielok
  • Members
  • 3294 postów, 129 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115
Cześć :D

Niby nic, ale to jakaś taka archaiczna technologia. :D

aha, rozumiem :)
srróbuje zorganizowac jakis bardziej technoligicznie zaawansowany podajnik niz łyżeczka i bedzie nowocześniej :)
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#24

Napisano 19 maj 2009 - 23:15

Jejski
Jejski
  • Members
  • 3097 postów, 271 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Cześć :)

Jejski, brawo!
Przetarłeś szlaki, teraz pewnie pojawi sie kilka kopi Twojego opracowania :P :)

Jestem ciekaw kto pierwszy się pochwali swoją wersją. Przemyślałem sprawę. Można by wykorzystać zafoliowany stary koc, lub grube zasłony, itp. Jeśli temp. spadnie szybciej niż przy grubej i skutecznej izolacji to śmiało można dodać wrzątku. Miejsca na dolewanie wody jest sporo. Większość z nas posiada taki fermentator i zastosowanie darmowej izolacji zwiększy funkcjonalność o 100% , a nic nie kosztuje. Zastosowanie izolacji tylko do samej filtracji powinno poprawić szybkość i skuteczność wysładzania. Zachęcam do testów.

#25

Napisano 20 maj 2009 - 06:33

bielok
bielok
  • Members
  • 3294 postów, 129 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115
Cześć :)

Jestem ciekaw kto pierwszy się pochwali swoją wersją. Przemyślałem sprawę. Można by wykorzystać zafoliowany stary koc, lub grube zasłony, itp.

No to jest w sumie myśl - przed zastosowaniem koca wstrzymywała mnie trudność utrzymania go w czystości. Owinięcie koca folią do pakowania może ustrzec przed chlapnieciem zacieru na ocieplenie, czy innymi przypadkowymi zabrudzeniami.
W każdym razie jest to jakiś pomysł :P
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#26

Napisano 22 wrzesień 2009 - 22:27

Jejski
Jejski
  • Members
  • 3097 postów, 271 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar
Odświeżam temat. Czy ktoś już bawił się w izolowanie fermentatora z kranikiem? Jeśli tak to jakimi sposobami? Pochwalcie się.

#27

Napisano 19 październik 2009 - 13:31

ceemte
ceemte
  • Members
  • 171 postów, 12 pkt.
  • Lokalizacja:Brno, Republika Czeska

Odświeżam temat. Czy ktoś już bawił się w izolowanie fermentatora z kranikiem? Jeśli tak to jakimi sposobami? Pochwalcie się.

Podszedłem do tematu w ten sposób:
Dołączona grafika

A po rozwinięciu pomysłu wyglądało to tak:
Dołączona grafika

Spadek temperatury to 2°C na 30 min.
Oszczędzaj wodę - pij piwo!

#28

Napisano 19 październik 2009 - 14:33

elroy
elroy
  • Administrator
  • 6296 postów, 410 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Odświeżam temat. Czy ktoś już bawił się w izolowanie fermentatora z kranikiem? Jeśli tak to jakimi sposobami? Pochwalcie się.

No akurat Twój sposób był chyba najlepszy z tych które widziałem :)

#29

Napisano 21 grudzień 2009 - 18:54

Jejski
Jejski
  • Members
  • 3097 postów, 271 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar
Niestety to chyba nie w tym wątku powinienem napisać, ale mam jeszcze jedno zastosowanie do wiaderka z filtratorem z oplotu. Ostatnio filtrowałem nim wino z owoców. Po prostu rewelacja! Całe badziewie zostaje, a czyściutkie winko spływa do balona. Polecam.

#30

Napisano 21 grudzień 2009 - 21:18

myszmen
myszmen
  • Members
  • 89 postów, 0 pkt.

Niestety to chyba nie w tym wątku powinienem napisać, ale mam jeszcze jedno zastosowanie do wiaderka z filtratorem z oplotu. Ostatnio filtrowałem nim wino z owoców. Po prostu rewelacja! Całe badziewie zostaje, a czyściutkie winko spływa do balona. Polecam.

Możesz napisać jakie to były owoce? Myślę, że nie ze wszystkimi będzie szło tak rewelacyjnie

#31

Napisano 21 grudzień 2009 - 22:21

Jejski
Jejski
  • Members
  • 3097 postów, 271 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar
Pasteryzowana pigwa gruszkowa cięta na plasterki w mikserze i aronia w kulkach. Spodziewam się że mus jabłkowy może nie spełnić oczekiwań pokładanych przeze mnie na filtratorze z oplotu, tym niemniej filtracja w wiaderku była sto razy szybsza niż w przypadku lnianego worka stosowanego dotychczas. Spróbować zawsze warto!

#32

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:55

pluton
pluton
  • Members
  • 6 postów, 0 pkt.

Cześć :tort:

Sypiesz cukier do butelek, ........

Kopyr a co złego w sypaniu cukru do butelek ;-)? też tak robię :tort:

Cukier zawiera mase 'brudów', w tym być może jakieś dzikie drożdze a przede wszystkim grzyby. Dlatego też moszczu winnego nie słodzi się bezpośrednio cukrem, lecz zagotowanym i ewentualnie szumowanym syropem, żeby niczym moszczu nie zakazić. Nawet nalewki lepiej słodzić syropem, niż cukrem.

pozdrawiam
pluton

#33

Napisano 18 luty 2010 - 16:26

cyoorka
cyoorka
  • Members
  • 107 postów, 0 pkt.
  • Nazwa browaru
    Vadim
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:31
  • Lokalizacja:Częstochowa
Browar
Zachęcony tematem zbudowałem własną kadź zacierną z fermentora. Izolacja to styropian 4 cm. Szczeliny wypełnione pianką montażową. Wszystko zawinięte folią aluminiową i taśmą klejącą. Początkowo użyłem samego styropianu, ale testy wypadły słabo (strata 10°C w czasie godziny). Po uszczelnieniu pianką i zafoliowaniu testów nie przeprowadzałem. Wyjdzie w praniu czy się udało. Oczywiście w środku filtr z oplotu.
Dołączona grafika

#34

Napisano 18 luty 2010 - 20:48

Terry
Terry
  • Members
  • 118 postów, 0 pkt.

Zachęcony tematem zbudowałem własną kadź zacierną z fermentora. Izolacja to styropian 4 cm. Szczeliny wypełnione pianką montażową. Wszystko zawinięte folią aluminiową i taśmą klejącą. Początkowo użyłem samego styropianu, ale testy wypadły słabo (strata 10°C w czasie godziny). Po uszczelnieniu pianką i zafoliowaniu testów nie przeprowadzałem. Wyjdzie w praniu czy się udało. Oczywiście w środku filtr z oplotu.

Izolacja jest na stałe? Trochę niewygodnie będzie to myć.

#35

Napisano 18 luty 2010 - 22:39

Jejski
Jejski
  • Members
  • 3097 postów, 271 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar
Istotą mojego pomysłu była izolacja którą można ściągnąć i swobodnie umyć wiadro. Z czasem tak jak pisał Terry możesz mieć z tej kadzi niezły "cukierek" :) . Zachlapania zacierem są nieuchronne.

#36

Napisano 19 luty 2010 - 00:25

cyoorka
cyoorka
  • Members
  • 107 postów, 0 pkt.
  • Nazwa browaru
    Vadim
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:31
  • Lokalizacja:Częstochowa
Browar
Tak, izolacja jest na stałe. O mycie będę się martwił jak się pobrudzi ;)

#37

Napisano 23 marzec 2013 - 12:13

Anginsan
Anginsan
  • Members
  • 81 postów, 1 pkt.
  • Nazwa browaru
    Stettiner
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:13
  • Lokalizacja:Szczecin
odgrzewam temat.
Chce zacierac w moim fermentatorze ( standardowy, plastikowy z plastikową pokrywką około 30 litrów) mam w nim zamontowany plastikowy kranik. Do niego podłacze filtrator z oplotu. Wiadomo ze kranik jest standardowo montowany jakieś 2-2,5 cm nad dnem pojemnika. Jak wygląda sprawa wydajności przy tak zamontowanym kraniku? Czy mieszając słód zdarzało wam sie zachaczyć o oplot i doprowadzic do rozszczelnienia kranika?

Użytkownik Anginsan edytował ten post 23 marzec 2013 - 12:13

W butelkach IPA, Pils, Full Aroma Hoops, Polskie Ale, Malinowe, Full Aroma Hoops 2
Hefe Weizen, Dunkel Weizen Fermentuje Single Hoop Moasic A. Millera

#38

Napisano 23 marzec 2013 - 16:29

Jejski
Jejski
  • Members
  • 3097 postów, 271 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar
Podstawa to na kranie dwie uszczelki od wewnątrz i zewnątrz. Drut z oczkiem w kraniku ma lekko naciągnąć oplot i wtedy nie ma szans na poderwanie go od dna, chyba że na maxa wyciągniesz go łyżką.

#39

Napisano 23 marzec 2013 - 16:34

tatamatyldy
tatamatyldy
  • Members
  • 19 postów, 3 pkt.

odgrzewam temat.
Chce zacierac w moim fermentatorze ( standardowy, plastikowy z plastikową pokrywką około 30 litrów) mam w nim zamontowany plastikowy kranik. Do niego podłacze filtrator z oplotu. Wiadomo ze kranik jest standardowo montowany jakieś 2-2,5 cm nad dnem pojemnika. Jak wygląda sprawa wydajności przy tak zamontowanym kraniku? Czy mieszając słód zdarzało wam sie zachaczyć o oplot i doprowadzic do rozszczelnienia kranika?


Do niedawna zacierałem w ten sposób i nie szybko do tego wrócę. Kranik wytrzymał, natomiast wąż z oplotu często zalegał na wierzchu :) Do tego serce mnie strasznie bolało gdy trzeba było wyrzucić młóto. Miałem wrażenie, że straty są zbyt duże :)

Jeszcze kwestia izolacji. Sam zmajstrowałem ją z ekranu termicznego (??? folia aluminiowa naklejona na cienką warstwę styropianu. Montuje się takie coś na ścianie za kaloryferem) i folii bombelkowej. Co ciekawe. Nie dawno zrobiłem z fermentatora grzejnik wody jakież było moje zdziwienie jak po kilku godzinach od zagotowaniu wody woda była nadal bardzo gorąca.

#40

Napisano 23 marzec 2013 - 16:45

Anginsan
Anginsan
  • Members
  • 81 postów, 1 pkt.
  • Nazwa browaru
    Stettiner
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:13
  • Lokalizacja:Szczecin

Do niedawna zacierałem w ten sposób i nie szybko do tego wrócę. Kranik wytrzymał, natomiast wąż z oplotu często zalegał na wierzchu :) Do tego serce mnie strasznie bolało gdy trzeba było wyrzucić młóto. Miałem wrażenie, że straty są zbyt duże


W jaki sposob teraz zacierzasz i filtrujesz?
W butelkach IPA, Pils, Full Aroma Hoops, Polskie Ale, Malinowe, Full Aroma Hoops 2
Hefe Weizen, Dunkel Weizen Fermentuje Single Hoop Moasic A. Millera




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych