Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Kadź zacierna=wiadro z kranikiem.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 15 maj 2009 - 19:53

Jejski

    Jejski

  • 3051 postów 247 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Wpadłem na pomysł pod wpływem słów:

Cytat

Dziś rano zastanawiałem się czy nie "opiankować" pianka budowlaną, albo obłożyć wełną mineralną zwykłego fermentatora ..... ot taka luźna myśl ....
Mam lodówkę ale małą 20l i problem z gęstym zacierem, oraz ograniczoną możliwością dolania wrzątku. Większej pojemności jest fermentator z kranikiem i trzeba go tylko dobrze zaizolować. Tak się składa że mam dwa metry armafleksu , czyli pianki izolacyjnej stosowanej w klimatyzacji. Chcę skleić ze sobą dwie warstwy uzyskując 4cm. izolację na kadzi. Oczywiście zaizoluję też dno i pokrywkę. Zakładam na fermentator, zapinam na rzepy i gotowe. Po zacieraniu i filtracji odpinam rzepy ściągam izolację i można swobodnie umyć. Pozostaje jeszcze kwestia filtra. Przy zacieraniu we fermentatorze z filtrem z oplotu obawiam się mieszania. Nie chcę przypadkowo wyciągnąć łyżką oplotu na powierzchnię i zanim nie dorobię się filtratora z rurki miedzianej wsadzę do wężyka kawałek drutu miedzianego 6mm?. Powinien utrzymać oplot na dnie. O tym drucie już ktoś pisał na forum. Może nawet w niedzielę uda mi się przetestować. Na pewno zdam relację.

#2 Napisano 17 maj 2009 - 22:13

Jejski

    Jejski

  • 3051 postów 247 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Jest niedziela, więc jak pisałem zdaję relację z zacierania na udoskonalonym sprzęcie. Fermentator z kranikiem zaizolowany podwójną  pianką trzymał lepiej temperaturę niż lodówka. Piankę zamiast chwycić na rzepy zawinąłem folią do pakowania. Może nie wyglądało to estetycznie, ale było bardzo skuteczne    Po mimo wielokrotnego mieszania zacieru temp. spadła w ciągu godziny z 68 do 66°C ,czyli izolacja zdaje egzamin. Udoskonalony filtrator z oplotu rozciągnięty na miedzianym drucie  z 90cm do 1,2m sprawdził się rewelacyjnie! Cały czas podczas mieszania grzecznie spoczywał na dnie. Filtracja trwała i tu uwaga 20min. . Powody tak szybkiej filtracji są podejrzewam trzy. Zwilżanie słodu przy śrutowaniu, minimalne zwiększenie oczek we filtratorze poprzez zastosowanie drutu w oplocie i powolne rozpoczęcie "spustu surówki". Zauważyłem od dwóch, czy trzech warek  że powolne rozpoczęcie filtracji  na filtratorze rurkowym bądź oplocie zwiększa szybkość procesu. Jeszcze jeden wniosek z zacierania "na Angola" NUDA! Podczas zacierania przygotowałem niedzielny obiad :cool2: Umieszczam jeszcze kilka fotek  by moje słowa nie były zbyt suche.

#3 Napisano 17 maj 2009 - 22:20

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4226 postów 235 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Cytat

"na Angola" NUDA! .
Na "Bryta" :beer: Szkoci, Walijczycy i Irlandczycy by się obrazili. A co do NUDA, brytyjczycy nie są zbyt pracowici, więc metoda pasuje jak ulał :beer:
Browar "BOCTOK"

#4 Napisano 17 maj 2009 - 22:49

elroy

    elroy

  • Administrator

  • 6146 postów 384 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biały Pies
  • Rok założenia:1998
  • Liczba warek:126
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Fajna sprawa, zrobię sobie też taki patencik. Skąd wytrzasnąć taką izolację :rolleyes:

ps: jak możesz, to wrzuć zdjęcia do głównej galerii, tj. do swojej prywatnej, albo do "Sprzęt"

W burzliwej: Polskie Ale
W cichej fermentacji: AIPA Cascade
www.puchar.piwo.org www.wiki.piwo.org www.piwo.org/sklep


#5 Napisano 17 maj 2009 - 23:06

Jejski

    Jejski

  • 3051 postów 247 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Cytat

Fajna sprawa, zrobię sobie też taki patencik. Skąd wytrzasnąć taką izolację :rolleyes:
Pozostałość po firmie która robiła klimę u mnie w pracy. Kleili tej pianki kilometry i gdzieś został kawałek w spadku. Jest jeszcze z tego co wiem pianka podobna do kalimaty do ocieplania dużych rur CO. Wystarczy zapytać w specjalistycznej hurtowni, lub u pana Edka z PECu.

#6 Napisano 18 maj 2009 - 08:21

bielok

    bielok

  • 3291 postów 127 pkt.
  • Nazwa browaru
    Niezalezny browar domowy Pod baranem
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:115

Cześć :beer:

Jejski, brawo!
Przetarłeś szlaki, teraz pewnie pojawi sie kilka kopi Twojego opracowania :beer: :beer:
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

#7 Napisano 18 maj 2009 - 08:42

2artur2

    2artur2

  • 439 postów 16 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Faraon
  • Rok założenia:2008
  • Liczba warek:33
  • Lokalizacja:Poznań

Najtrudniejsza sprawa to znaleźć dobrą izolację.
Masz + za "wielofunkcyjny fermentor" :beer:
Mniej alkoholu, więcej smaku !

#8 Napisano 18 maj 2009 - 10:42

Pieron

    Pieron

  • 5039 postów 142 pkt.
  • Nazwa browaru
    Rudzki Browar Domowy "PIERON"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:ponad trzista
  • Lokalizacja:Ruda Ślonsko
Browar

Cytat

Najtrudniejsza sprawa to znaleźć dobrą izolację.
Masz + za "wielofunkcyjny fermentor" :beer:
Ten wielofunkcyjny fermentator to trochę dużo.
Szczerze powiedziawszy to z wiadro z kranem nadaje się jako: kadź zacierna ( w której się zaciera), kadź filtująca (najlepiej z wężykiem do kibla), jako wodę do wysładzania (tam za pomocą grzałki podgrzewam i wężykiem kieruję wodę do wysladzania-dużo mniej roboty bez czajnika :beer:) oraz do rozlewu piwa.
Jak było już omawiane do fermentacji nie nadaje się zbytnio z powodu na osadu gromadzącego się w szczelinach zaworku.

Miłego dnia WOM życza i kupa uśmiechu  :D


Birofilistyka? Oczywiście, kolekcjonuję podkładki piwowarów domowych, pocztówki/kartki piw i browarów oraz wszystko co tyczy Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie.

Masz swoją podkładkę daj znać, chętnie dodam ją do kolekcji!!!


#9 Napisano 18 maj 2009 - 11:45

anteks

    anteks

  • 6534 postów 234 pkt.
Browar

Cytat

Filtracja trwała i tu uwaga 20min. ..
a jak wyglądała wydajność przy tak szybkiej filtracji
mniej książków, więcej piwa
Młode wilcy rządzą

#10 Napisano 18 maj 2009 - 12:11

Jejski

    Jejski

  • 3051 postów 247 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Wydajność była bardzo mała 60% . Zawsze uzyskuję 70-75%. Może za bardzo otwarłem kranik, albo trzeba skrócić drut w oplocie? Metodą prób i błędów dojdę i oczywiście poinformuję. Może ktoś ma jakieś pomysły?

#11 Napisano 18 maj 2009 - 12:15

dori

    dori

  • Moderator

  • 3557 postów 246 pkt.
  • Nazwa browaru
    uCieszny Browarek
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:184
  • Lokalizacja:Pogwizdów

Cytat

Wydajność była bardzo mała 60% . Zawsze uzyskuję 70-75%. Może za bardzo otwarłem kranik, albo trzeba skrócić drut w oplocie? Metodą prób i błędów dojdę i oczywiście poinformuję. Może ktoś ma jakieś pomysły?
Moim zdaniem zdecydowanie za krótko trwała filtracja. Zmniejsz szybkość przepływu :)

#12 Napisano 18 maj 2009 - 12:38

Stasiek

    Stasiek

  • 2344 postów 99 pkt.
  • Nazwa browaru
    μBrowar Staśka
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:139
  • Lokalizacja:Warszawa
Browar

Cytat

Wydajność była bardzo mała 60% . Zawsze uzyskuję 70-75%. Może za bardzo otwarłem kranik, albo trzeba skrócić drut w oplocie? Metodą prób i błędów dojdę i oczywiście poinformuję. Może ktoś ma jakieś pomysły?
Ja miałem trochę problemy z filtracją jeśli kranik nie był otwarty ma maxa. Kranikiem dostawało się powietrze i filtrat nie chciał lecieć.
Tak więc wydaje mi się, że kranik powinien być otwarty na max, a przepływ należy ograniczać na wężyku.
Ja to robię klipsem biurowym. Np takim. Zaciskam go częściowo na wężyku.

#13 Napisano 18 maj 2009 - 12:56

Stasiek

    Stasiek

  • 2344 postów 99 pkt.
  • Nazwa browaru
    μBrowar Staśka
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:139
  • Lokalizacja:Warszawa
Browar

Cytat

Jak było już omawiane do fermentacji nie nadaje się zbytnio z powodu na osadu gromadzącego się w szczelinach zaworku.
Eee tam... nadaje się, nadaje. :)
Większość moich warek miało fermentację burzliwą w fermentorze z kranikiem. Cicha była w baniaku. A do rozlewu z powrotem do fermentora z kranikiem.

#14 Napisano 18 maj 2009 - 15:29

yemu

    yemu

  • 415 postów 20 pkt.

[quote name=Stasiek][quote name='Jejski]Wydajność była bardzo mała 60% . Zawsze uzyskuję 70-75%. Może za bardzo otwarłem kranik' date=' albo trzeba skrócić drut w oplocie? Metodą prób i błędów dojdę i oczywiście poinformuję. Może ktoś ma jakieś pomysły?[/quote']
Ja miałem trochę problemy z filtracją jeśli kranik nie był otwarty ma maxa. Kranikiem dostawało się powietrze i filtrat nie chciał lecieć.
Tak więc wydaje mi się, że kranik powinien być otwarty na max, a przepływ należy ograniczać na wężyku.
Ja to robię klipsem biurowym. Np [url=http://dobiura.eu/images/klips_biurowy_25_mm.gif]takim[/url]. Zaciskam go częściowo na wężyku.[/quote]
ja nie mam problemu z filtracją w ten sposób. kranika nie muszę otwierać na maks, mogę nim ładnie regulować prędkość wypływu.

a co do fermentacji w wiadrach z kranikiem to jestem przeciw, wszystkie nowe fermentory kupuję bez. kranik to tylko zbędne narażanie się na infekcję, a korzyść przy przelewaniu jak dla mnie praktycznie żadna.

#15 Napisano 18 maj 2009 - 16:50

darko

    darko

  • 1886 postów 47 pkt.
  • Nazwa browaru
    Darkowy
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki

Fermentor z kranikiem, aby był "bezpieczny", należy w odpowiedni sposób traktować. Ja na przykład puste do pustego fermentora wlewam 100 ml wybielacza i dolewam wody, tak aby jej poziom sięgał 1 cm ponad gwint zaworu. Po pewnym czasie w fermentorze wytrąca się NaOH, ale ten można łatwo usunąć kwaskiem cytrynowym (przy okazji pozbywając się kamienia piwnego).

#16 Napisano 18 maj 2009 - 16:58

Stasiek

    Stasiek

  • 2344 postów 99 pkt.
  • Nazwa browaru
    μBrowar Staśka
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:139
  • Lokalizacja:Warszawa
Browar

Cytat

ja nie mam problemu z filtracją w ten sposób. kranika nie muszę otwierać na maks, mogę nim ładnie regulować prędkość wypływu.
Wiesz... to nie były jeszcze problemy z filtracją. Po prostu leciało trochę wolniej.
Gdzieś wyczytałem o tym, że w wężyk powinien być cały wypełniony brzeczką, a u mnie przy kraniku otwartym do połowy pojawiały się w wężyku pęcherzyki powietrza. Gdy zaciskam klipsem nie ma pęcherzyków. Leci jednostajnym strumieniem, a filtracja trwa 30-40 minut (4-5kg słodów).

Cytat

a co do fermentacji w wiadrach z kranikiem to jestem przeciw, wszystkie nowe fermentory kupuję bez. kranik to tylko zbędne narażanie się na infekcję, a korzyść przy przelewaniu jak dla mnie praktycznie żadna.
Pewnie przy pierwszej wpadce też zrezygnuję z fermentacji w fermentorze z kranikiem. :)
Dla mnie korzyść jest taka, że mam w domu jeden fermentor do wszystkiego: filtracji, fermentacji, rozlewu. Do cichej fermentacji mam baniak.
Właściwie to nic nie stoi na przeszkodzie, żebym przywiózł drugi fermentor (stoi u Infama), ale już się przyzwyczaiłem to takiego "cyklu" w domu.

#17 Napisano 18 maj 2009 - 19:50

yemu

    yemu

  • 415 postów 20 pkt.

Cytat

a co do fermentacji w wiadrach z kranikiem to jestem przeciw, wszystkie nowe fermentory kupuję bez. kranik to tylko zbędne narażanie się na infekcję, a korzyść przy przelewaniu jak dla mnie praktycznie żadna.

Cytat

Pewnie przy pierwszej wpadce też zrezygnuję z fermentacji w fermentorze z kranikiem. :).
oj Ty to jesteś...żeby tak przypominać mi te straszne chwile... ;-)

też miałem jeden fermentor do wszystkiego, ale z tego zrezygnowałem - teraz mam oddzielne fermentory do wszystkiego :-) i specjalne wiadro do dezynfekcji.

#18 Napisano 19 maj 2009 - 08:40

bogdan62

    bogdan62

  • 755 postów 27 pkt.
  • Nazwa browaru
    Sonia
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:awersja do buchalterii
  • Lokalizacja:Rzeszów

[quote name=Stasiek][quote name='Jejski]Wydajność była bardzo mała 60% . Zawsze uzyskuję 70-75%. Może za bardzo otwarłem kranik' date=' albo trzeba skrócić drut w oplocie? Metodą prób i błędów dojdę i oczywiście poinformuję. Może ktoś ma jakieś pomysły?[/quote']
Ja miałem trochę problemy z filtracją jeśli kranik nie był otwarty ma maxa. Kranikiem dostawało się powietrze i filtrat nie chciał lecieć.
Tak więc wydaje mi się, że kranik powinien być otwarty na max, a przepływ należy ograniczać na wężyku.
Ja to robię klipsem biurowym. Np [url=http://dobiura.eu/images/klips_biurowy_25_mm.gif]takim[/url]. Zaciskam go częściowo na wężyku.[/quote]
Najprostszym sposobem uniknięcia powietrza w rurce podczas wysładzania, jest stosowanie rurek o małym przekroju. Używałem wcześniej rurki o przekroju 12mm, musiałem używać zacisk na wąż, teraz mam rurke o średnicy 8mm, przepływ reguluje tylko kranikiem. Myśle, że rurka o średnicy 6mm całkowicie rozwiązałaby problem powietrza w rurce.

#19 Napisano 19 maj 2009 - 08:53

jacer

    jacer

  • 5140 postów 163 pkt.
  • Nazwa browaru
    Milicki Browar Rynkowy, GRUPA STYRIAN
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:128
  • Lokalizacja:Milicz
Browar

Cytat

a co do fermentacji w wiadrach z kranikiem to jestem przeciw, wszystkie nowe fermentory kupuję bez. kranik to tylko zbędne narażanie się na infekcję, a korzyść przy przelewaniu jak dla mnie praktycznie żadna.
A ja zawsze fermentuje w wiadrze z kranikiem. :)
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
"No hops, no Glory!" :)

#20 Napisano 19 maj 2009 - 09:54

kopyr

    kopyr

  • 4379 postów 105 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Kopyra
  • Rok założenia:2004
  • Liczba warek:86
  • Lokalizacja:Oborniki Śląskie

[quote name=jacer][quote name='yemu]a co do fermentacji w wiadrach z kranikiem to jestem przeciw' date=' wszystkie nowe fermentory kupuję bez. kranik to tylko zbędne narażanie się na infekcję, a korzyść przy przelewaniu jak dla mnie praktycznie żadna.[/quote']
A ja zawsze fermentuje w wiadrze z kranikiem. :D[/quote]
A bo Ty to w ogóle jesteś ewenement :) Sypiesz cukier do butelek, fermentujesz w fermentorze z kranikiem. :D No ale nagrody zdobywasz. :)
Motto: Browar to nie apteka. :D
Filtracja to kastracja! :lol:
blog kopyra - blog o piwie i piwowarstwie

Burzliwa:  
Cicha:
Ostatnio rozlane:  
Z kranu:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych