Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Środki czyszczące - soda kalcynowana.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 15 maj 2009 - 01:42

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4113 postów 204 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Już wielokrotnie rozmawialiśmy na temat środków sterylizujących, wybór jest całkiem szeroki. Ale nikt nie poruszył sprawy czyszczenia.
Coder wspomiał o krecie, BNP o sodzie oczyszczonej. Ja natomiast mam zamiar napisać swoje uwagi na temat sody kalcynowanej. Nie mam pojęcia pod jaką nazwą jest sprzedawana w Polsce, ale w UK sprzedają ją jako soda crystals. Bardzo ciekawy sposób na szybkie doczyszczenie brudu i kamienia na fermentorach, garnakach i kegach. Łatwe w użyciu, nie posiada mocnego zapachu. Moim zdaniem łatwy w użyciu wystarczy gorąca woda i gąbka. Tani, bo za 1kg zapłaciłem 1 funt. Czy ktoś się zetknął z tym środkiem w Polsce?
Browar "BOCTOK"

#2 Napisano 15 maj 2009 - 06:01

bnp

    bnp

  • 1818 postów 104 pkt.
  • Nazwa browaru
    u bnp
  • Liczba warek:~210
  • Lokalizacja:Biała Podlaska

To nic innego jak bezwodny węglan sodu. Ma prawie takie same właściwości co wodorowęglan sodu czyli soda oczyszczona.
Można go otrzymac poprzez wyprazanie sody oczyszczonej w garnku lub piekarniku ale mym zdaniem nie ma to sensu.
2 NaHCO3 ? Na2CO3 + H2O + CO2

W czyszczeniu i odkażaniu i tak biorą udział jony OH-
Zaprawdę powiadam ci :OPAMIĘTAJ SIĘ, A ZAPOMNIANE ZOSTANĄ TWOJE PRZEWINY (i twoje piwo znów będzie pijalne). Belzebub

#3 Napisano 15 maj 2009 - 07:09

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4113 postów 204 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Po co wyprażać sode oczyszczoną, jak można coś kupić po prostu w sklepie gotowe?
Browar "BOCTOK"

#4 Napisano 15 maj 2009 - 07:25

bnp

    bnp

  • 1818 postów 104 pkt.
  • Nazwa browaru
    u bnp
  • Liczba warek:~210
  • Lokalizacja:Biała Podlaska

@Makaron

Nie, no to logiczne :)

Cytat

Czy ktoś się zetknął z tym środkiem w Polsce?

Cytat

Po co wyprażać sode oczyszczoną, jak można coś kupić po prostu w sklepie gotowe?
Nie wiem czy to złośliwie czy nie w stosunku do mej wypowiedzi :)

No sam sobie przeczysz, to wiesz gdzie można ją kupić czy nie? w którym sklepie ?

Wóde można też kupić w sklepie, piwo także, to po co robić ?

Kolego ja tylko wyjaśniłem i opisałem co myślę na temat Na2CO3 ...

jak ktoś wykorzysta  ...
Zaprawdę powiadam ci :OPAMIĘTAJ SIĘ, A ZAPOMNIANE ZOSTANĄ TWOJE PRZEWINY (i twoje piwo znów będzie pijalne). Belzebub

#5 Napisano 15 maj 2009 - 07:47

jacer

    jacer

  • 4891 postów 138 pkt.
  • Nazwa browaru
    Milicki Browar Rynkowy, GRUPA STYRIAN
  • Rok założenia:2006
  • Liczba warek:128
  • Lokalizacja:Milicz
Browar

Cytat

No sam sobie przeczysz, to wiesz gdzie można ją kupić czy nie? w którym sklepie ?
bnp, ty chyba nie czytasz dokładnie. Makaron nie mieszka w Polsce, więc się pyta czy u nas to coś jest.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
"No hops, no Glory!" :)

#6 Napisano 15 maj 2009 - 08:10

bnp

    bnp

  • 1818 postów 104 pkt.
  • Nazwa browaru
    u bnp
  • Liczba warek:~210
  • Lokalizacja:Biała Podlaska

Cytat

bnp, ty chyba nie czytasz dokładnie. Makaron nie mieszka w Polsce, więc się pyta czy u nas to coś jest.
zdarza mi się :)

owszem w każdym sklepie z odczynnikami chemicznymi
zwie się to sodu węglan bezwodny

lub w firmach z dodatkami do żywności
Zaprawdę powiadam ci :OPAMIĘTAJ SIĘ, A ZAPOMNIANE ZOSTANĄ TWOJE PRZEWINY (i twoje piwo znów będzie pijalne). Belzebub

#7 Napisano 15 maj 2009 - 08:14

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4113 postów 204 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

No jakbym nie wiedział gdzie to kupić to bym idiotycznie nie opisywał środka na forum. Co więcej bym nie pisał ile kosztuje.
A poza tym pisząc po co coś uzyskiwać coś w domu miałem na myśli jedną rzecz. Jeśli gotowy środek w sklepie kosztuje 1 funt za kg, to po jakie licho uzyskiwać coś w domu z dużo droższego środka jakim jest spożywcza soda oczyszczona.
No chyba, że kolega chciał się pochwalić wiedzą z zakresu chemii.
Browar "BOCTOK"

#8 Napisano 15 maj 2009 - 09:02

bnp

    bnp

  • 1818 postów 104 pkt.
  • Nazwa browaru
    u bnp
  • Liczba warek:~210
  • Lokalizacja:Biała Podlaska

drogi Makaronie, chwalić to ja się mogę ale mojej żonie :)

prosta rzecz wystarczy wpisać w allegro sodu węglan i nam wyskakuje twoja upragniona soda
proszę http://www.allegro.p...&personal_rec=0

cena będzie podobna przy prażeniu sody oczyszczonej

jednak jak już wspomniałem właściwości sody kalcynowanej są zbliżone do sody oczyszczonej i usuwanie brudu czy  zapachu polega na hydrolizie substancji pod wpływem OH- ( teraz się też chwalę :) , chcę aby ludzie stosując pewne substancje znali mechanizm ich działania) :)
Zaprawdę powiadam ci :OPAMIĘTAJ SIĘ, A ZAPOMNIANE ZOSTANĄ TWOJE PRZEWINY (i twoje piwo znów będzie pijalne). Belzebub

#9 Napisano 15 maj 2009 - 10:19

coder

    coder

  • 6107 postów 316 pkt.

Cytat

jednak jak już wspomniałem właściwości sody kalcynowanej są zbliżone do sody oczyszczonej i usuwanie brudu czy  zapachu polega na hydrolizie substancji pod wpływem OH- ( teraz się też chwalę :) , chcę aby ludzie stosując pewne substancje znali mechanizm ich działania) :)
To jak czyści wybielinka chlorowa, ona raczej zawiera jony Cl- ?

#10 Napisano 15 maj 2009 - 19:05

darko

    darko

  • 1886 postów 47 pkt.
  • Nazwa browaru
    Darkowy
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki

Wybielacze posiadają charakter silnie zasadowy, tak więc myją na zasadzie podobnej do NaOH

#11 Napisano 15 maj 2009 - 21:09

bnp

    bnp

  • 1818 postów 104 pkt.
  • Nazwa browaru
    u bnp
  • Liczba warek:~210
  • Lokalizacja:Biała Podlaska

O tuż tu kolega się myli.

Wybielacze typu domestos i ace zawierają podchloryn sodu który ma właściwości utleniające podobnie działające jak woda utleniona
Zaprawdę powiadam ci :OPAMIĘTAJ SIĘ, A ZAPOMNIANE ZOSTANĄ TWOJE PRZEWINY (i twoje piwo znów będzie pijalne). Belzebub

#12 Napisano 16 maj 2009 - 08:55

darko

    darko

  • 1886 postów 47 pkt.
  • Nazwa browaru
    Darkowy
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki

Mylę się, że domestos i ace mają charakter silnie zasadowy? Przeczytaj mój post jeszcze raz. Nie napisałem co zawierają wybielacze. Sprawdziłem pH domestosu i taniego wybielacza z Carrefoura. Przy obydwu skończyła mi się skala, oba mają pH>10.
Moim zdaniem właściwości myjące domestosa i wybielaczy wynikają z ich zasadowości, a nie właściwości utleniających.

#13 Napisano 16 maj 2009 - 09:51

bnp

    bnp

  • 1818 postów 104 pkt.
  • Nazwa browaru
    u bnp
  • Liczba warek:~210
  • Lokalizacja:Biała Podlaska

@Darko
No nie chodziło mi o to, że środki te mają odczyn zasadowy tylko że działają na innej zasadzie niż NaOH

masz rację podchloryn sodu jest zasadowy bo otrzymuję się przez nasycanie chlorem ługu Cl2  +  2NaOH  ??>  NaClO  +  NaCl  + H2O

Podchloryn sodu rozkłada się z wydzieleniem tlenu który ma silne działanie utleniające.
Dla mnie właściwości myjące i odkażające  tych środków polegają na utlenianiu zanieczyszczeń. Na pewno pH tych środków ma wpływ na mycie ale pominięcie działania podchorynu sodu jest błędem.
Zaprawdę powiadam ci :OPAMIĘTAJ SIĘ, A ZAPOMNIANE ZOSTANĄ TWOJE PRZEWINY (i twoje piwo znów będzie pijalne). Belzebub

#14 Napisano 16 maj 2009 - 13:06

darko

    darko

  • 1886 postów 47 pkt.
  • Nazwa browaru
    Darkowy
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki

Czy uważasz, że działanie myjące wynika z działania utleniającego? To jakaś nowa teoria.

#15 Napisano 16 maj 2009 - 13:36

bnp

    bnp

  • 1818 postów 104 pkt.
  • Nazwa browaru
    u bnp
  • Liczba warek:~210
  • Lokalizacja:Biała Podlaska

"mycie"- to jak mnie uczono usuwanie substancji poprzez zmniejszenie napięcia powierzchniowego poprzez wprowadzenie surfaktantu http://pl.wikipedia....iki/Surfaktanty

Brud jest emulgowany. Np mycie dłoni mydłem.

Można także umyć butelkę po oleju spirytusem i też się umyje. Ale to już będzie rozpuszczanie a nie "mycie"

"Myć" można także poprzez reakcje chemiczne np hydrolizę lub utlenianie substancji która przechodzi w formę rozpuszczalną. większość brudu to związki organiczne więc łatwo się utleniają !

Spróbuję inaczej. Jeżeli nie wierzysz w utleniające mycie to spróbuj wlać do kibla wodę utlenioną lub inny wybielacz i napisz czy się umył. Lub wytłumacz mi jak się wybiela np firany ? czy to nie będzie utlenianie brudu ?
Zaprawdę powiadam ci :OPAMIĘTAJ SIĘ, A ZAPOMNIANE ZOSTANĄ TWOJE PRZEWINY (i twoje piwo znów będzie pijalne). Belzebub

#16 Napisano 16 maj 2009 - 14:07

darko

    darko

  • 1886 postów 47 pkt.
  • Nazwa browaru
    Darkowy
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki

Z tego co kojarzę, to rozmawiamy o myciu urządzeń browaru, a nie praniu firan. Twoje teoretyzowanie o mydle i spirytusie nie do końca jest na miejscu. Z resztą ani jednym, ani drugim fermentora nie umyjesz.
Tak się składa, ze miałem okazję pracować z profesjonalnymi preparatami do mycia i dezynfekcji. Powiem tak - gdybyś próbował zastosować wysoce utleniający preparat do dezynfekcji (kwas nadoctowy i wspomniany przez Ciebie H2O2) do mycia głównego tanków leżakowych, to nic by z tego nie było.

#17 Napisano 16 maj 2009 - 14:34

bnp

    bnp

  • 1818 postów 104 pkt.
  • Nazwa browaru
    u bnp
  • Liczba warek:~210
  • Lokalizacja:Biała Podlaska

@darko

Poddaję się :)

Cytat

Wybielacze posiadają charakter silnie zasadowy, tak więc myją na zasadzie podobnej do NaOH
Może ktoś inny kiedyś się wypowie :)

pozdrawiam
Zaprawdę powiadam ci :OPAMIĘTAJ SIĘ, A ZAPOMNIANE ZOSTANĄ TWOJE PRZEWINY (i twoje piwo znów będzie pijalne). Belzebub

#18 Napisano 16 maj 2009 - 20:22

Makaron

    Makaron

  • Moderator

  • 4113 postów 204 pkt.
  • Nazwa browaru
    BOCTOK
  • Rok założenia:2003
  • Liczba warek:ca. 150
  • Lokalizacja:Musselburgh/Gdynia
Browar

Wracając do tematu sody. Dzisiaj kupiłem środek czyszczący oparty na sodzie za 75 pensów za kilogram. Zwróciłem uwagę również, że wiele środków typu zmiękczacze do wody, środki do odkamieniania i wybielaczy "tlenowych" oxyclean (nawet chyba widziałem tani prokukt w Lidlu). Zawierają substancje, które nadawały by się do mycia trudniejszych zabrudzeń w domowych browarach.
Browar "BOCTOK"

#19 Napisano 10 kwiecień 2011 - 20:56

pepek84

    pepek84

  • 959 postów 34 pkt.
  • Nazwa browaru
    Sieprawskie
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:49
  • Lokalizacja:Kraków / Siepraw

Trochę odgrzeję kotleta. Mam dwa pytanka w związku z tym , że testuję właśnie nowe sposoby mycia butelek.

Około pół szklanki Domestosa ( zielony ) rozpuściłem w około 30 litrach ciepłej wody. Butelki zalane do pełna  , moczyły się kilka godzin. Efektem byłem zaskoczony , bo butelki wymyły się na prawdę nieźle.

I teraz tak.

1. Po jakim czasie używacie butelek po myciu domestosem ? Albo jak płukacie je później. Głównie chodzi mi o zapach.
2. Mam wodę ze studni, więc spokojnie mogę jej użyć więcej. Z tym , że nie mam jej podłączonej do żadnego podgrzewacza. Czy mycie w zimnej wodzie ma sens ?

Edit : Chyba wrzuciłem zapytanie do innego tematu. Elroy , jeśli możesz to przenieś do http://www.piwo.org/....php?id=953&p=4

Użytkownik pepek84 edytował ten post 10 kwiecień 2011 - 20:58





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych