Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

IIPA - konkretnie, do jakiego jedzenia (danie główne) byście to piwo podali ?

IIPA jedzenie posiłek

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 29 październik 2013 - 19:36

Otek

    Otek

  • 5 postów

Hej,

Szukam konkretnych przykładów i oczywiście sprawdzonych dań i pasujących do IIPA :)

Znam przepisy od naszej słynnej Agnieszki:
http://kuchniapiwowa...gonki-z-ipaweny
http://kuchniapiwowa...-india-pale-ale

jednak może znacie coś "konkretnego" na wieczór dla facetów przy tym piwku? :)

Bardziej liczę na konkretne przepisy niż rady... :)

Dziękuję za pomoc,
Otek

#2 Napisano 29 październik 2013 - 20:36

karczmarz

    karczmarz

  • 749 postów 40 pkt.
  • Nazwa browaru
    Goldbach
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:84
  • Lokalizacja:Jelenia Góra
Browar

Cytat

jednak może znacie coś "konkretnego" na wieczór dla facetów przy tym piwku? :)
Golonka, stek, karkówka z grilla, kiełbasa, boczek...?
Generalnie nie jestem zwolennikiem łączenia jedzenia z piwem, a już na pewno nie wegańskiego.
Burzliwa:  Pale Ale, Rice IPA
Cicha: Bitter, Lambik
W butelkach:Christmas Ale 17o blg | Quadrupel (black) 21o blg | Whisky Stout 15o blg
Keg: 3x Dunkelweizen 10o blg

Domowy Browar Goldbach na FB   |    warki.pobliska.pl   |   sery.pobliska.pl

#3 Napisano 29 październik 2013 - 20:40

korzen16

    korzen16

  • 2631 postów 141 pkt.
  • Nazwa browaru
    Na Szlaku
  • Rok założenia:2012/2013
  • Liczba warek:33
  • Lokalizacja:Karpacz

Dla mnie do piwa (w zasadzie każdego) to niestety chipsy i orzeszki, a w połączeniu z jedzeniem to przed, albo po. W trakcie to raczej nie. Chyba że jest coś wyjątkowo ostre - wtedy robię wyjątek.
Browar domowy "Na Szlaku"

Im więcej się wie, tym częściej się milczy

Gdy świat zasypia budzi się we mnie piwowar..........................

#4 Napisano 29 październik 2013 - 20:42

zgoda

    zgoda

  • 5988 postów 289 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:135
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar

Kaszanka na gorąco. Jak dla mnie to idealne połączenie z tak wyrazistym piwem.
Browar: kalendarz - receptuar - narzędzia - fejsbók - blog
Wyszynk: Dubeltowe, Lou, Boom Tom, Bursztynowe, P, Pale Ale
Leżakownia: Porter, NZ Blonde [k], Hubertus [k], Down Under IPA
Fermentownia: Victoria's Secret [b]

#5 Napisano 29 październik 2013 - 20:46

karczmarz

    karczmarz

  • 749 postów 40 pkt.
  • Nazwa browaru
    Goldbach
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:84
  • Lokalizacja:Jelenia Góra
Browar

Wyświetl postUżytkownik zgoda dnia 29 październik 2013 - 20:42 napisał

Kaszanka na gorąco. Jak dla mnie to idealne połączenie z tak wyrazistym piwem.

Rzeczywiście kaszanka komponuje się. Taka z kaszą gryczaną.
Burzliwa:  Pale Ale, Rice IPA
Cicha: Bitter, Lambik
W butelkach:Christmas Ale 17o blg | Quadrupel (black) 21o blg | Whisky Stout 15o blg
Keg: 3x Dunkelweizen 10o blg

Domowy Browar Goldbach na FB   |    warki.pobliska.pl   |   sery.pobliska.pl

#6 Napisano 29 październik 2013 - 21:55

Otek

    Otek

  • 5 postów

Kaszanka to raczej z pęczakiem... i chyba nie do piwa, ale raczej do chleba pasuje :D

#7 Napisano 29 październik 2013 - 21:58

korzen16

    korzen16

  • 2631 postów 141 pkt.
  • Nazwa browaru
    Na Szlaku
  • Rok założenia:2012/2013
  • Liczba warek:33
  • Lokalizacja:Karpacz

Wyświetl postUżytkownik Otek dnia 29 październik 2013 - 21:55 napisał

Kaszanka to raczej z pęczakiem
Z gryczaną to ta z wyższej półki ;)
Browar domowy "Na Szlaku"

Im więcej się wie, tym częściej się milczy

Gdy świat zasypia budzi się we mnie piwowar..........................

#8 Napisano 29 październik 2013 - 22:19

karczmarz

    karczmarz

  • 749 postów 40 pkt.
  • Nazwa browaru
    Goldbach
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:84
  • Lokalizacja:Jelenia Góra
Browar

Wyświetl postUżytkownik korzen16 dnia 29 październik 2013 - 21:58 napisał

Z gryczaną to ta z wyższej półki ;)
Zapomniałem, że koniecznie z podrobami :okey:
Burzliwa:  Pale Ale, Rice IPA
Cicha: Bitter, Lambik
W butelkach:Christmas Ale 17o blg | Quadrupel (black) 21o blg | Whisky Stout 15o blg
Keg: 3x Dunkelweizen 10o blg

Domowy Browar Goldbach na FB   |    warki.pobliska.pl   |   sery.pobliska.pl

#9 Napisano 29 październik 2013 - 22:31

scooby_brew

    scooby_brew

  • 1741 postów 360 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wedgewood Brewing Co.
  • Rok założenia:2000
  • Liczba warek:cała kupa ;)
  • Lokalizacja:Canton, MI USA
Browar

W/g chefów kuchni IPA możesz połączyć ze wszystkimi "mocnymi" kuchniami świata, np. indyjskie, meksykańskie, thai, Luisiana-creolskie, wędzone BBQ, etc.
Ja mam na ten temat inne zdanie. W/g mnie tak naprawdę jedyne 2 style które faktycznie łączą się z każdym jedzeniem to lekki pils I lekka amerykańska pszenica. Wszystkie inne style tracą w smaku z jedzeniem, równocześnie odbierając smak jedzeniu i piwu.
Do jedzenia wypij Pils albo Chianti a IPA wypij sobie na deser :)

Użytkownik scooby_brew edytował ten post 29 październik 2013 - 22:35


#10 Napisano 29 październik 2013 - 23:10

Otek

    Otek

  • 5 postów

Wyświetl postUżytkownik scooby_brew dnia 29 październik 2013 - 22:31 napisał

W/g chefów kuchni IPA możesz połączyć ze wszystkimi "mocnymi" kuchniami świata, np. indyjskie, meksykańskie, thai, Luisiana-creolskie, wędzone BBQ, etc.
Ja mam na ten temat inne zdanie. W/g mnie tak naprawdę jedyne 2 style które faktycznie łączą się z każdym jedzeniem to lekki pils I lekka amerykańska pszenica. Wszystkie inne style tracą w smaku z jedzeniem, równocześnie odbierając smak jedzeniu i piwu.
Do jedzenia wypij Pils albo Chianti a IPA wypij sobie na deser :)
Jest w tym jakiś sens... ale może ktoś zna właśnie jakiś przepis na nie wiem grillowane pikantne np. żeberka, które fajnie popić właśnie takim piwkiem ? :)

#11 Napisano 30 październik 2013 - 00:01

Przem0

    Przem0

  • 244 postów 15 pkt.
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:41
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Może podgrzej na patelni aipe.Dodaj do niej miód, tak żeby konsystencja przypominała budyń.Jeśli będzie zbyt wodniste dodaj mąki aby zagęścić.
Pokrój żeberka na takie małe części, podgotuj jakieś 30 minut w osolonej wodzie z liściem laurowym.Posyp sola zmiękczającą.Zamarynuj z tym sosem aipowo-miodowym.
Trzymaj to w lodowce przez dwa dni.Upiecz to.Podawaj z sosem bbq i czosnkowym.

#12 Napisano 30 październik 2013 - 16:54

joker0skater

    joker0skater

  • 132 postów 4 pkt.
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:25
  • Lokalizacja:Kutno, Łódź

Również jestem przeciwnikiem jedzenia i pica piwa. Jak piwko to piwko, a nie jedzeniem przegryzać, dla mnie to jest bleee. Co innego dobra wódeczka, bimberek. Tutaj dobre jedzenie jest zbawieniem i o tym alkoholu warto mówić w kategoriach "do jedzenia".

#13 Napisano 30 październik 2013 - 19:12

Marcrac

    Marcrac

  • 50 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    Storm

Z bigosem myśliwskim.  A ktoś łączył ze śledziami ?

#14 Napisano 30 październik 2013 - 19:16

Przem0

    Przem0

  • 244 postów 15 pkt.
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:41
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Wyświetl postUżytkownik joker0skater dnia 30 październik 2013 - 16:54 napisał

Również jestem przeciwnikiem jedzenia i pica piwa. Jak piwko to piwko, a nie jedzeniem przegryzać, dla mnie to jest bleee. Co innego dobra wódeczka, bimberek. Tutaj dobre jedzenie jest zbawieniem i o tym alkoholu warto mówić w kategoriach "do jedzenia".
   nie lubię też łączyć ale czasami trzeba coś zjeść między kolejnymi piwkami:-)

#15 Napisano 30 październik 2013 - 20:08

Otek

    Otek

  • 5 postów

Czyli "suma sumarum" proponujecie do tej IIPA szklankę i tyle z koniecznych dodatków ;) ?

Ale te żeberka mogą być całkiem całkiem... ;)

#16 Napisano 30 październik 2013 - 20:40

zgoda

    zgoda

  • 5988 postów 289 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:135
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar

Piwo jest dobre. Jedzenie jest dobre. Razem też są dobre.

Jak ktoś twierdzi inaczej, to albo obżera się parówkami z Sokołowa, albo pije Tyskie, albo oba na raz. Inaczej nie widzę.
Browar: kalendarz - receptuar - narzędzia - fejsbók - blog
Wyszynk: Dubeltowe, Lou, Boom Tom, Bursztynowe, P, Pale Ale
Leżakownia: Porter, NZ Blonde [k], Hubertus [k], Down Under IPA
Fermentownia: Victoria's Secret [b]

#17 Napisano 30 październik 2013 - 20:45

karkan

    karkan

  • 194 postów 5 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Gawra Rawicz
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Rawicz

A ja do piwa mimo że to Czeskie polecam
http://osiakowegotow...e-utopence.html

#18 Napisano 30 październik 2013 - 22:12

Marcrac

    Marcrac

  • 50 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    Storm

Tak po prostu, parówa ?

#19 Napisano 31 październik 2013 - 21:54

Otek

    Otek

  • 5 postów

To nie jest parówka, ale utopenec :) Karkan, nie znałem tego, a Czechy tak blisko ;) Może dla tego że "Polaki" ich nie kupują ;) Z ciekawości sam spróbuje to zrobić pod jakąś destike ;)





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: IIPA, jedzenie, posiłek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych