Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Zdjęcie

IIPA - konkretnie, do jakiego jedzenia (danie główne) byście to piwo podali ?

IIPA jedzenie posiłek

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1

Napisano 29 październik 2013 - 19:36

Otek
Otek
  • Members
  • 5 postów, 0 pkt.
Hej,

Szukam konkretnych przykładów i oczywiście sprawdzonych dań i pasujących do IIPA :)

Znam przepisy od naszej słynnej Agnieszki:
http://kuchniapiwowa...gonki-z-ipaweny
http://kuchniapiwowa...-india-pale-ale

jednak może znacie coś "konkretnego" na wieczór dla facetów przy tym piwku? :)

Bardziej liczę na konkretne przepisy niż rady... :)

Dziękuję za pomoc,
Otek

#2

Napisano 29 październik 2013 - 20:36

karczmarz
karczmarz
  • Members
  • 809 postów, 41 pkt.
  • Nazwa browaru
    Goldbach
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:98
  • Lokalizacja:Jelenia Góra
Browar

jednak może znacie coś "konkretnego" na wieczór dla facetów przy tym piwku? :)

Golonka, stek, karkówka z grilla, kiełbasa, boczek...?
Generalnie nie jestem zwolennikiem łączenia jedzenia z piwem, a już na pewno nie wegańskiego.
  • bart3q dodał punkt

Burzliwa: Belgian Pale Ale 13o blg, Wee Heavy 17o blg, Polotmave 10o blg

Domowy Browar Goldbach na FB


#3

Napisano 29 październik 2013 - 20:40

korzen16
korzen16
  • Members
  • 2685 postów, 150 pkt.
  • Nazwa browaru
    Na Szlaku
  • Rok założenia:2012/2013
  • Liczba warek:33
  • Lokalizacja:Karpacz
Dla mnie do piwa (w zasadzie każdego) to niestety chipsy i orzeszki, a w połączeniu z jedzeniem to przed, albo po. W trakcie to raczej nie. Chyba że jest coś wyjątkowo ostre - wtedy robię wyjątek.
Browar domowy "Na Szlaku"

Im więcej się wie, tym częściej się milczy

Gdy świat zasypia budzi się we mnie piwowar..........................

#4

Napisano 29 październik 2013 - 20:42

zgoda
zgoda
  • Members
  • 6171 postów, 316 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar
Kaszanka na gorąco. Jak dla mnie to idealne połączenie z tak wyrazistym piwem.
Browar zakończył działalność publiczną

#5

Napisano 29 październik 2013 - 20:46

karczmarz
karczmarz
  • Members
  • 809 postów, 41 pkt.
  • Nazwa browaru
    Goldbach
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:98
  • Lokalizacja:Jelenia Góra
Browar

Kaszanka na gorąco. Jak dla mnie to idealne połączenie z tak wyrazistym piwem.


Rzeczywiście kaszanka komponuje się. Taka z kaszą gryczaną.

Burzliwa: Belgian Pale Ale 13o blg, Wee Heavy 17o blg, Polotmave 10o blg

Domowy Browar Goldbach na FB


#6

Napisano 29 październik 2013 - 21:55

Otek
Otek
  • Members
  • 5 postów, 0 pkt.
Kaszanka to raczej z pęczakiem... i chyba nie do piwa, ale raczej do chleba pasuje :D

#7

Napisano 29 październik 2013 - 21:58

korzen16
korzen16
  • Members
  • 2685 postów, 150 pkt.
  • Nazwa browaru
    Na Szlaku
  • Rok założenia:2012/2013
  • Liczba warek:33
  • Lokalizacja:Karpacz

Kaszanka to raczej z pęczakiem

Z gryczaną to ta z wyższej półki ;)
  • Otek dodał punkt
Browar domowy "Na Szlaku"

Im więcej się wie, tym częściej się milczy

Gdy świat zasypia budzi się we mnie piwowar..........................

#8

Napisano 29 październik 2013 - 22:19

karczmarz
karczmarz
  • Members
  • 809 postów, 41 pkt.
  • Nazwa browaru
    Goldbach
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:98
  • Lokalizacja:Jelenia Góra
Browar

Z gryczaną to ta z wyższej półki ;)

Zapomniałem, że koniecznie z podrobami :okey:
  • Otek dodał punkt

Burzliwa: Belgian Pale Ale 13o blg, Wee Heavy 17o blg, Polotmave 10o blg

Domowy Browar Goldbach na FB


#9

Napisano 29 październik 2013 - 22:31

scooby_brew
scooby_brew
  • Members
  • 1797 postów, 392 pkt.
  • Nazwa browaru
    Wedgewood Brewing Co.
  • Rok założenia:2000
  • Liczba warek:cała kupa ;)
  • Lokalizacja:Canton, MI USA
Browar
W/g chefów kuchni IPA możesz połączyć ze wszystkimi "mocnymi" kuchniami świata, np. indyjskie, meksykańskie, thai, Luisiana-creolskie, wędzone BBQ, etc.
Ja mam na ten temat inne zdanie. W/g mnie tak naprawdę jedyne 2 style które faktycznie łączą się z każdym jedzeniem to lekki pils I lekka amerykańska pszenica. Wszystkie inne style tracą w smaku z jedzeniem, równocześnie odbierając smak jedzeniu i piwu.
Do jedzenia wypij Pils albo Chianti a IPA wypij sobie na deser :)

Użytkownik scooby_brew edytował ten post 29 październik 2013 - 22:35

  • Otek dodał punkt

#10

Napisano 29 październik 2013 - 23:10

Otek
Otek
  • Members
  • 5 postów, 0 pkt.

W/g chefów kuchni IPA możesz połączyć ze wszystkimi "mocnymi" kuchniami świata, np. indyjskie, meksykańskie, thai, Luisiana-creolskie, wędzone BBQ, etc.
Ja mam na ten temat inne zdanie. W/g mnie tak naprawdę jedyne 2 style które faktycznie łączą się z każdym jedzeniem to lekki pils I lekka amerykańska pszenica. Wszystkie inne style tracą w smaku z jedzeniem, równocześnie odbierając smak jedzeniu i piwu.
Do jedzenia wypij Pils albo Chianti a IPA wypij sobie na deser :)

Jest w tym jakiś sens... ale może ktoś zna właśnie jakiś przepis na nie wiem grillowane pikantne np. żeberka, które fajnie popić właśnie takim piwkiem ? :)

#11

Napisano 30 październik 2013 - 00:01

Przem0
Przem0
  • Members
  • 273 postów, 21 pkt.
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:51
  • Lokalizacja:Kraków
Browar
Może podgrzej na patelni aipe.Dodaj do niej miód, tak żeby konsystencja przypominała budyń.Jeśli będzie zbyt wodniste dodaj mąki aby zagęścić.
Pokrój żeberka na takie małe części, podgotuj jakieś 30 minut w osolonej wodzie z liściem laurowym.Posyp sola zmiękczającą.Zamarynuj z tym sosem aipowo-miodowym.
Trzymaj to w lodowce przez dwa dni.Upiecz to.Podawaj z sosem bbq i czosnkowym.
  • Otek dodał punkt

#12

Napisano 30 październik 2013 - 16:54

joker0skater
joker0skater
  • Members
  • 210 postów, 9 pkt.
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:32
  • Lokalizacja:Kutno, Łódź
Również jestem przeciwnikiem jedzenia i pica piwa. Jak piwko to piwko, a nie jedzeniem przegryzać, dla mnie to jest bleee. Co innego dobra wódeczka, bimberek. Tutaj dobre jedzenie jest zbawieniem i o tym alkoholu warto mówić w kategoriach "do jedzenia".

#13

Napisano 30 październik 2013 - 19:12

Marcrac
Marcrac
  • Members
  • 52 postów, 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    Storm
Z bigosem myśliwskim. A ktoś łączył ze śledziami ?

#14

Napisano 30 październik 2013 - 19:16

Przem0
Przem0
  • Members
  • 273 postów, 21 pkt.
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:51
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Również jestem przeciwnikiem jedzenia i pica piwa. Jak piwko to piwko, a nie jedzeniem przegryzać, dla mnie to jest bleee. Co innego dobra wódeczka, bimberek. Tutaj dobre jedzenie jest zbawieniem i o tym alkoholu warto mówić w kategoriach "do jedzenia".

nie lubię też łączyć ale czasami trzeba coś zjeść między kolejnymi piwkami:-)
  • Otek dodał punkt

#15

Napisano 30 październik 2013 - 20:08

Otek
Otek
  • Members
  • 5 postów, 0 pkt.
Czyli "suma sumarum" proponujecie do tej IIPA szklankę i tyle z koniecznych dodatków ;) ?

Ale te żeberka mogą być całkiem całkiem... ;)

#16

Napisano 30 październik 2013 - 20:40

zgoda
zgoda
  • Members
  • 6171 postów, 316 pkt.
  • Nazwa browaru
    Clair de Lune
  • Rok założenia:2010
  • Lokalizacja:Wołomin
Browar
Piwo jest dobre. Jedzenie jest dobre. Razem też są dobre.

Jak ktoś twierdzi inaczej, to albo obżera się parówkami z Sokołowa, albo pije Tyskie, albo oba na raz. Inaczej nie widzę.
  • Otek dodał punkt
Browar zakończył działalność publiczną

#17

Napisano 30 październik 2013 - 20:45

karkan
karkan
  • Members
  • 256 postów, 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Gawra Rawicz
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:18
  • Lokalizacja:Rawicz
A ja do piwa mimo że to Czeskie polecam
http://osiakowegotow...e-utopence.html
  • Otek dodał punkt

#18

Napisano 30 październik 2013 - 22:12

Marcrac
Marcrac
  • Members
  • 52 postów, 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    Storm
Tak po prostu, parówa ?

#19

Napisano 31 październik 2013 - 21:54

Otek
Otek
  • Members
  • 5 postów, 0 pkt.
To nie jest parówka, ale utopenec :) Karkan, nie znałem tego, a Czechy tak blisko ;) Może dla tego że "Polaki" ich nie kupują ;) Z ciekawości sam spróbuje to zrobić pod jakąś destike ;)





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: IIPA, jedzenie, posiłek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych