Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Pierwsze zacieranie Pale Ale

pierwsze piwopoczątek pierwsza warka pytania pale ale

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 10 wrzesień 2013 - 13:41

mico

    mico

  • 37 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    cicha
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:4
  • Lokalizacja:Cieszyn

Dzień dobry wszystkim!
Pod koniec tego tygodnia być może uda mi się zabrać za pierwsze normalne piwo (nie licząc moich eksperymentów z zacieraniem podpiwkowego cienkusza), wybrałem na początek Pale Ale, czy właściwie Polskie Ale.
Niestety na razie dysponuję małym garnkiem [15l] (tak, wiem, że panuje pogląd, że nie opłaca się robić mniej piwa niż 20l - ale ja bardzo już chcę zacząć, a garnek kupię najprawdopodobniej dopiero pod koniec miesiąca, albo i w przyszłym - a poza tym myślę, że to świetna zabawa i przy małej ilości, więc jak dla mnie i tak warto ;) )  więc składników dobrałem proporcjonalnie mniej - myślałem mianowicie o czymś takim:

- pilzneński 2kg
- carahell 0,1 - 0,2kg

- marynka 60' - 15g

- lubelski 30' - 10g
- lubelski 5' - 10g

drożdże safeale S-04

Pytania jakie w związku z tym mam:
1. Co myślicie o takim zestawieniu? I czy to dobry wybór na początek?
2. Jak polecalibyście mi zacierać? Czy jedno-temperaturowo i przy jakiej temperaturze, czy może powinienem robić jakieś przerwy - jeśli tak to jakie temperatury na jaki czas?

Będę wdzięczny za pomoc :)

#2 Napisano 10 wrzesień 2013 - 14:24

korzen16

    korzen16

  • 2013 postów 98 pkt.
  • Nazwa browaru
    Na Szlaku
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:28
  • Lokalizacja:Karpacz

Wyświetl postUżytkownik mico dnia 10 wrzesień 2013 - 13:41 napisał

tak, wiem, że panuje pogląd, że nie opłaca się robić mniej piwa niż 20l
Nie przejmuj się tym co mówią inny, tylko rób swoje. Zrobiłem niejedną warkę poniżej 20l i ciągle żyję :smilies: - ma to swoją dobrą stronę, jak złapiesz kwacha, to w kanał idzie 10, a nie 20l piwa; druga sprawa, że wypróbowuję różne style i jak któryś mi podpasuje, to wtedy dopiero warzę dużą warkę.

Aha no i oczywiście witaj:)

Użytkownik korzen16 edytował ten post 10 wrzesień 2013 - 14:25

Browar domowy "Na Szlaku"

Im więcej się wie, tym częściej się milczy

Gdy świat zasypia budzi się we mnie piwowar..........................


MOJE ZAPISKI BLOGOWE

#3 Napisano 10 wrzesień 2013 - 14:59

Biniu

    Biniu

  • 663 postów 42 pkt.
  • Nazwa browaru
    Biniauer
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:10
  • Lokalizacja:Łódź

Zwiększ ilość lubelskiego do 15 gr w połowie chmielenia i 20 gr na 0' (po wyłączeniu grzania) nie będzie to za dużo, bez obaw.
Na goryczkę jest OK będzie ona delikatna, (ja na warki 23 L sypię 35 gr do Polskiego Ale).

Polskie Ale to wybór dobry, proste piwo, surowce tanie.

Drożdże S-04 mogą być, choć lepsze byłyby US-05. Skoro masz S-04 to nie ma sobie co gitary zawracać US-05 piwo też wyjdzie dobre.
Sugestia moja by do fermentacji znaleźć sobie mniejsze wiadro 15 L, wtedy spokojnie z 11 litrów możesz wlać brzeczki nastawnej. Takie wiadro można tanio w Castoramie kupić, przyda się później jak zwiększysz format.

#4 Napisano 10 wrzesień 2013 - 15:00

dori

    dori

  • Moderator

  • 3464 postów 214 pkt.
  • Nazwa browaru
    uCieszny Browarek
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:179
  • Lokalizacja:Pogwizdów

Ad.1 wybór dobry :) Otrzymasz jasne piwo, umiarkowanie chmielone
Ad.2 Możesz zacierać jednotemperaturowo w temperaturze 66-68C, możesz też robić przerwy np. 5 minut w 55C, 40 minut w 64C, 20 minut w 72C, a na koniec podnieść do 76C i filtrować.

#5 Napisano 10 wrzesień 2013 - 16:10

mico

    mico

  • 37 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    cicha
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:4
  • Lokalizacja:Cieszyn

Dziękuję bardzo za odpowiedzi! :)
@ korzen16 - dokładnie to samo sobie pomyślałem, że 10 litrów będzie się wylewało z mniejszym bólem jakby co ;)

@ biniu - dzięki za radę, zmienię drożdże na US-05, co do chmielu - może rzeczywiście zwiększę dawki lubelskiego. (szczerze powiedziawszy myślałem, że mam go mniej - stąd tamte proporcje - co oznacza, że walnąłem się przy nachmielaniu mojego pierwszego cienkusza... ale w sumie - dobra strona tego jest taka, że może w takim razie ktoś jeszcze będzie chciał go pić oprócz mnie :P )
Jeśli chodzi o wiadro - mam właśnie takie z casto, ale niestety nie mam do niego szczelnej pokrywki i planuję go jutro przerobić na filtrator. Za to fermentację planowałem zrobić w dymionie szklanym [takim do wina], jak tylko cienkusz zejdzie stamtąd z burzliwej [która już dogasa].

@ dori - dzięki! Myślę, że ostatecznie o tym jak będę zacierał zdecyduję już zaraz przed, biorąc pod uwagę warunki w których przyjdzie mi pracować (czy trzeba będzie dzieciaki ogarniać, czy dadzą trochę spokoju :) ).  
To zadam jeszcze teraz pytanie początkującego laika - jaki wpływ na efekt końcowy będzie miało zastosowanie tych przerw?
Aha - rozumiem, że wygrzew na koniec powinien być w jednej i w drugiej wersji, czy tak?

Użytkownik mico edytował ten post 10 wrzesień 2013 - 16:14


#6 Napisano 10 wrzesień 2013 - 16:54

dori

    dori

  • Moderator

  • 3464 postów 214 pkt.
  • Nazwa browaru
    uCieszny Browarek
  • Rok założenia:2005
  • Liczba warek:179
  • Lokalizacja:Pogwizdów

Wyświetl postUżytkownik mico dnia 10 wrzesień 2013 - 16:10 napisał

To zadam jeszcze teraz pytanie początkującego laika - jaki wpływ na efekt końcowy będzie miało zastosowanie tych przerw?
W skrócie i w uproszczeniu:
przerwa w 55C- to przerwa białkowa, enzymy rozkładają białka na peptydy i aminokwasy, dostarczając budulca drożdżom
przerwa w 64C- to przerwa maltozowa, enzymy rozkładają skrobię na maltozę, dłuższa przerwa powoduje że piwo będzie wytrawne
przerwa w 72C - to przerwa dekstrynująca, enzymy rozkładają skrobię na dekstryny, dłuższa przerwa powoduje, że piwo będzie bardziej słodowe, pełne w smaku

Wyświetl postUżytkownik mico dnia 10 wrzesień 2013 - 16:10 napisał

Aha - rozumiem, że wygrzew na koniec powinien być w jednej i w drugiej wersji, czy tak?
dokładnie - spowoduje, lepkość zacieru spadnie i będzie się on lepiej filtrował

#7 Napisano 10 wrzesień 2013 - 17:55

Jacenty

    Jacenty

  • 1435 postów 114 pkt.
  • Nazwa browaru
    JACENTY
  • Rok założenia:MMXI
  • Liczba warek:augošā
  • Lokalizacja:Kujawy

Wyświetl postUżytkownik mico dnia 10 wrzesień 2013 - 13:41 napisał

wybrałem na początek Pale Ale, czy właściwie Polskie Ale.
Pale Ale to nie to samo co Polskie Ale. Pale Ale to piwo produkowane głównie w Anglii (przeważnie ze słodu pale ale), czasem w Niemczech, Belgii. Polskie Ale to piwo, które popularność zyskało dzięki naszemu forum, warzone ze słodu pilzneńskiego (nigdy pale ale). Co prawda w Ameryce sądzą, że w Polsce wszyscy znają ten styl, ale prawda jest taka, że dopiero od niedawna jest znane i popularne.

Użytkownik Jacenty edytował ten post 11 wrzesień 2013 - 04:23

Jan Długosz -   ,, Ma  jednak  kraj polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody, po polsku piwem zwany. Nic nadeń lepszego dla pokrzepienia duszy. Jest ono nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców więcej niż w innych krajach zachwyca swym smakiem wybornym"
Jędrzej Kitowicz-  "..grodziskie zaś słynęło coraz bardziej po Wielkiej Polszcze, tak szlachcic tam, który nie miał w swoim domu piwa grodziskiego, poczytany był za mizeraka albo za kutwę."

#8 Napisano 10 wrzesień 2013 - 18:16

mico

    mico

  • 37 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    cicha
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:4
  • Lokalizacja:Cieszyn

Wyświetl postUżytkownik Jacenty dnia 10 wrzesień 2013 - 17:55 napisał

Wyświetl postUżytkownik mico dnia 10 wrzesień 2013 - 13:41 napisał

wybrałem na początek Pale Ale, czy właściwie Polskie Ale.
Pale Ale to nie to samo co Polskie Ale. Pale Ale to piwo produkowane głównie w Anglii (przeważnie ze słodu pale ale), czasem w Niemczech, Belgii. Polskie Ale to piwo, które popularność zyskało dzięki naszemu forum. Co prawda w Ameryce sądzą, że w Polsce wszyscy znają ten styl, ale prawda jest taka, że dopiero od niedawna jest znane i popularne.

Dziękuję za tę uwagę. Rzeczywiście troszkę sobie "uprościłem" sprawę.
Co do "Polskiego Ale" - przeglądałem ten wątek o nim, a właściwie 2 wątki - jeden z opisem stylu, a drugi z dyskusją na temat warzenia. Powiem szczerze, że długo się zastanawiałem czy użyć słodu pale ale czy pilzneńskiego. Ostatecznie wydawało mi się (chociaż może się myliłem), że na początek będzie łatwiej (i pewnie taniej) zrobić taką wersję - z polskimi słodami i polskimi chmielami.
Chyba, że uważacie inaczej?

edit - oczywiście carahell jest z weyermana, tylko pilznenski ze strzegomia (żebym znów nie uprościł za bardzo z tymi "polskimi słodami" ) :)

Użytkownik mico edytował ten post 10 wrzesień 2013 - 18:29


#9 Napisano 10 wrzesień 2013 - 20:13

Fidel

    Fidel

  • 1382 postów 88 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czerwone OKO
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:70
  • Lokalizacja:Złotniki Kujawskie
Browar

Przy identycznym zaspie jak na Polskie Ale, nachmiel jednym rodzajem słodu amerykańskiego np. Citrą/Cascade/Mosaic i wtedy poczujesz różnicę!
Czerwone OKO
Burzliwa: #73 American Barelywine 25,6°Blg, #74 Kolsch 12,3°Blg
Cicha:

Butelki: #38 Belgian IPA 21,5°Blg, #55 Blond Ale 11,7°Blg, #56 Brown Porter 11,5°Blg, #58 American India Pale Ale 16°Blg, #59 American India Pale Ale 15,5°Blg, #60 American Brown Ale 13,5°Blg, #62 Irish Red Ale 12,5°Blg, #63 Blond Ale 10,5°Blg, #65 Amerykańska Pszenica 12,5°Blg, #64 Krówka 25,2°Blg, # 68 80/- 11,5°Blg, #69 Imperial American Stout 19,6°Blg,#66 RIS 23°Blg,
Kegi: #68 80/- 11,5°Blg, #69 Imperial American Stout 19,6°Blg, #70 AIPA 13,7°Blg, #71 Robust Porter 14,5°Blg, #72 American Amber Ale 12,8°Blg,
Plany:

#10 Napisano 10 wrzesień 2013 - 20:53

mico

    mico

  • 37 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    cicha
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:4
  • Lokalizacja:Cieszyn

Wyświetl postUżytkownik Fidel dnia 10 wrzesień 2013 - 20:13 napisał

Przy identycznym zaspie jak na Polskie Ale, nachmiel jednym rodzajem słodu amerykańskiego np. Citrą/Cascade/Mosaic i wtedy poczujesz różnicę!

mam w planach w przyszłości AIPĘ, ale na początek chciałem polecieć trochę standardem z kilku powodów:
- żeby nabrać doświadczenia na czymś prostym,
- na początek jak najniższe koszty
- przekonać bliskich, że to jest super i że da się pić [chociaż ja jestem zakochany w chmielowych aromatach, to im tylko gęby od tego wykrzywia]

również z tych samych powodów następny na kolejce pewnie będzie jakiś stout kawowy. (chyba, że mi się coś odmieni mocno ;) )

#11 Napisano 10 wrzesień 2013 - 21:52

Mariusz_CH

    Mariusz_CH

  • 873 postów 88 pkt.
  • Lokalizacja:Ratmanova
Browar

Wyświetl postUżytkownik mico dnia 10 wrzesień 2013 - 20:53 napisał

w chmielowych aromatach, to im tylko gęby od tego wykrzywia]
aromaty chmielowe raczej nie powodują tzw. "wykrzywiania gęby". Posądzałbym raczej goryczkę chmielową o to.
  

#12 Napisano 11 wrzesień 2013 - 08:30

mico

    mico

  • 37 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    cicha
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:4
  • Lokalizacja:Cieszyn

Wyświetl postUżytkownik Mariusz_CH dnia 10 wrzesień 2013 - 21:52 napisał

Wyświetl postUżytkownik mico dnia 10 wrzesień 2013 - 20:53 napisał

w chmielowych aromatach, to im tylko gęby od tego wykrzywia]
aromaty chmielowe raczej nie powodują tzw. "wykrzywiania gęby". Posądzałbym raczej goryczkę chmielową o to.

tak goryczka przede wszystkim, ale też po prostu nie przepadają za samymi aromatami chmielowymi w piwie... nie wiem czemu - dziwni jacyś ;) Np. "Koniec Świata" pinty mojej żonie strasznie smakował.

@ dori - dziękuję za wytłumaczenie przerw - w sumie powinienem doczytać to sobie sam w wiki - a właściwie czytałem to kiedyś, ale jakoś nie zakumałem jakie te przerwy mają wpływ na smak. :)

#13 Napisano 11 wrzesień 2013 - 09:30

cml

    cml

  • 568 postów 102 pkt.
  • Nazwa browaru
    Cztery łapy
  • Rok założenia:2011/2012
  • Liczba warek:38
  • Lokalizacja:Warszawa
Browar

Wyświetl postUżytkownik Mariusz_CH dnia 10 wrzesień 2013 - 21:52 napisał

aromaty chmielowe raczej nie powodują tzw. "wykrzywiania gęby". Posądzałbym raczej goryczkę chmielową o to.

niektórzy nazywają piwa mocno chmielone na aromat (chmielami amerykańskimi) piwami perfumowanymi i nie są w stanie tego pić
kwestia gustu :)

#14 Napisano 14 wrzesień 2013 - 15:43

mico

    mico

  • 37 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    cicha
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:4
  • Lokalizacja:Cieszyn

POTRZEBUJĘ SZYBKIEJ POMOCY (nie wiem czy ktoś tu teraz jest)
właśnie warzę to piwo, przy czym zamieniłem jednak słód pilzneński na pale ale [akurat pilzneńskiego nie było na magazynie].
Niestety przed chwilą wsypując słody do gara zagapiłem się, i do 2 kg pale ale przez pomyłkę dosypałem cały worek [0,5kg] carahella zamiast odważyć tylko 0,1kg....
zaraz się zorientowałem i postarałem się wyciągnąć czym prędzej to co widziałem, ale już się słody przemieszały i udało mi się wyciągnąć tak może z 0,2kg carahella.

Wiem, że ten karmelowy nie powinien przekraczać 15% w zasypie - wszystko wskazuje na to, że u mnie będzie przekraczał - czy myślicie, że to będzie miało duży wpływ na fermentacje i efekt końcowy?
Czy mogę jeszcze coś z tym teraz zrobić, żeby uratować sytuacje?

#15 Napisano 14 wrzesień 2013 - 15:44

Fidel

    Fidel

  • 1382 postów 88 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czerwone OKO
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:70
  • Lokalizacja:Złotniki Kujawskie
Browar

Spoko, wszystko będzie OK. Carahell to jasny słód. Działaj dalej.
Czerwone OKO
Burzliwa: #73 American Barelywine 25,6°Blg, #74 Kolsch 12,3°Blg
Cicha:

Butelki: #38 Belgian IPA 21,5°Blg, #55 Blond Ale 11,7°Blg, #56 Brown Porter 11,5°Blg, #58 American India Pale Ale 16°Blg, #59 American India Pale Ale 15,5°Blg, #60 American Brown Ale 13,5°Blg, #62 Irish Red Ale 12,5°Blg, #63 Blond Ale 10,5°Blg, #65 Amerykańska Pszenica 12,5°Blg, #64 Krówka 25,2°Blg, # 68 80/- 11,5°Blg, #69 Imperial American Stout 19,6°Blg,#66 RIS 23°Blg,
Kegi: #68 80/- 11,5°Blg, #69 Imperial American Stout 19,6°Blg, #70 AIPA 13,7°Blg, #71 Robust Porter 14,5°Blg, #72 American Amber Ale 12,8°Blg,
Plany:

#16 Napisano 14 wrzesień 2013 - 15:46

mico

    mico

  • 37 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    cicha
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:4
  • Lokalizacja:Cieszyn

Wyświetl postUżytkownik Fidel dnia 14 wrzesień 2013 - 15:44 napisał

Spoko, wszystko będzie OK. Carahell to jasny słód. Działaj dalej.

BARDZO Ci dziękuję. :)
ja już złapałem wnerwa, wygoniłem z kuchni dzieciaki, które tu skakały [i częściowo były przyczyną mojego rozkojarzenia], prawie nakrzyczałem na żonę, która akurat teraz chciała odkurzać... generalnie z powodu słodu niemalże tragedia i rozpad domostwa ;)

#17 Napisano 14 wrzesień 2013 - 20:55

Jacenty

    Jacenty

  • 1435 postów 114 pkt.
  • Nazwa browaru
    JACENTY
  • Rok założenia:MMXI
  • Liczba warek:augošā
  • Lokalizacja:Kujawy

Wyświetl postUżytkownik mico dnia 14 wrzesień 2013 - 15:46 napisał

prawie nakrzyczałem na żonę, która akurat teraz chciała odkurzać... generalnie z powodu słodu niemalże tragedia i rozpad domostwa
Duży błąd, akceptacja rodziny w naszym hobby jest niezbędna ;)
Jan Długosz -   ,, Ma  jednak  kraj polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody, po polsku piwem zwany. Nic nadeń lepszego dla pokrzepienia duszy. Jest ono nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców więcej niż w innych krajach zachwyca swym smakiem wybornym"
Jędrzej Kitowicz-  "..grodziskie zaś słynęło coraz bardziej po Wielkiej Polszcze, tak szlachcic tam, który nie miał w swoim domu piwa grodziskiego, poczytany był za mizeraka albo za kutwę."

#18 Napisano 14 wrzesień 2013 - 21:05

mico

    mico

  • 37 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    cicha
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:4
  • Lokalizacja:Cieszyn

Uwarzyłem, wyszło bardzo ładnie - po samym uwarzeniu brzeczka miała trochę ponad 16blg, rozcieńczyłem więc do 12 przegotowaną wodą.

Mam teraz, jako początkujący, bardzo ważne dla mnie pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi ani na wiki, ani na forum, a będąc na Brackiej Jesieni słyszałem na stoisku PSPD, że temat jest dyskutowany pomiędzy doświadczonymi piwowarami - niestety również bez konkretnych wniosków, a mianowicie:
- jak przekonać żonę, że to fajnie pachnie, a nie "śmierdzi, aż się niedobrze robi" ???

#19 Napisano 14 wrzesień 2013 - 21:53

WiHuRa

    WiHuRa

  • 2750 postów 171 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:46
  • Lokalizacja:Krasne
Browar

Dobrym, własnym, piwem.

#20 Napisano 14 wrzesień 2013 - 22:31

tomo33

    tomo33

  • 56 postów 10 pkt.
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:18
  • Lokalizacja:Feios

Wyświetl postUżytkownik WiHuRa dnia 14 wrzesień 2013 - 21:53 napisał

Dobrym, własnym, piwem.
  W mym przypadku by to nie zadziałało,moja połowica   piwka nie pija.  Udało się przekonać ją do mego hobby rezygnując z innej produkcji taki mały kompromis ;)

Użytkownik tomo33 edytował ten post 14 wrzesień 2013 - 22:34






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pierwsze piwopoczątek, pierwsza warka, pytania, pale ale

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych