Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  

Zdjęcie

warnik do podgrzewania wody


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#21

Napisano 21 wrzesień 2013 - 17:31

Dr2
Dr2
  • Members
  • 2078 postów, 179 pkt.
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:107
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl.
mogę pomóc, ale z 1 fotkę jeszcze pod innym kątem by trza zrobić bo nie wszystko widać dobrze.
W tym układzie to to niebędzie działać bo przewód "L" (niebieski masz w ogóle nie podłączony.
Nie wiem/nie widzę co to jest za połączenie w prawym dolnym rogu (obok kabla zasilającego)?


Po ponownym obejrzeniu obu zdjęć proponuję połączenie wolnego niebieskiego z wolnym czerwonym,
albo wywal ten czerwony i w jego miejsce wepnij niebieski.

Użytkownik Dr2 edytował ten post 21 wrzesień 2013 - 17:48

  • amap dodał punkt

Czytanie WIKI nie boli

Ostry dyżur - wątek dla potrzebujących pilnej pomocy

 

- szukanie też nie boli.

:( + PIWO = :)


#22

Napisano 21 wrzesień 2013 - 19:11

Arcane
Arcane
  • Members
  • 14 postów, 1 pkt.
Rozdziel połączone przewody ( CZERWONY z NIEBIESKIM).
NIEBIESKI połącz z NIEBIESKIM.
CZERWONY z CZERWONYM.
https://docs.google....d1ZVOTlPR1hsY28

p.s.nie umiem zapodać obrazka
przepraszam za durze litery ( czytelniej)
  • amap dodał punkt

#23

Napisano 21 wrzesień 2013 - 20:55

GB...
GB...
  • Members
  • 1831 postów, 105 pkt.
  • Nazwa browaru
    GB... Piwo domowe
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:10/2015r
  • Lokalizacja:Kielce/okolice
Browar
Nie mieszajcie koledze w głowie kabelkami. Najlepiej aby ktoś obeznany w temacie elektryki Tobie podłączył grzałkę z regulatorem i światełkiem. Przez internet to bez sensu.

#24

Napisano 22 wrzesień 2013 - 08:14

gigo
gigo
  • Members
  • 348 postów, 48 pkt.
  • Nazwa browaru
    Laboratorium Smaku
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:77
  • Lokalizacja:Radomsko
Browar
połącz tak jak zaznaczyłem niebieską linią i będzie dobrze i wymień tą wsuwke przy termostacie bo już jest przegrzana a gdyby jeszcze nie działał to możliwe że zadziałało zabespieczenie termiczne to z lewej strony trzeba je zresetować lub pominąć albo wstawć nowe
http://www.fotosik.p...dce62d3769.html
  • amap dodał punkt

#25

Napisano 22 wrzesień 2013 - 19:32

amap
amap
  • Members
  • 2102 postów, 115 pkt.
  • Nazwa browaru
    browar radwanicki
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:78
  • Lokalizacja:Radwanice
Browar
dobra, warnik działa i nawet szybko gotuje ;D
jednak pierwsza próba walki z kamieniem tylko w połowie zakończona sukcesem - dałem 5g kwasku na 15l wody i większość kamienia pozostała na miejscu, może kwasek był stary, za mało albo za krótko gotowałem?

burzliwa: -
cicha: lambic miodowy
w butelkach: miodzik, porter bałtycki, tripel, braggot, ris, lambic, quad, wee heavy, oud bruin, flanders red ale, biere de garde, stout, light tonic stout, grodziskie, burton old ale
w kegach: ris, belgijski blond, mild I
sprawdzone receptury:
- Aliena laudatis, vestra ignoratis (grodziskie)
- Usque ad consummationem saeculi (witbier)
- Arbiter elegantiarum II (tripel)
- Quia nominor capra (koźlak)
- Ergo bibamus! (rochefort)
- Stare ale (old ale)
••• Mors Ianua Vitae •••
____________________________________________


#26

Napisano 22 wrzesień 2013 - 19:38

leszcz007
leszcz007
  • Members
  • 2709 postów, 220 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Ostatni po lewej"
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:69
  • Lokalizacja:Wrocław
Browar
miałeś dać 5g/l a nie 5g na 15l
Browar "Ostatni po lewej", Spis treści
Wrocławska inicjatywa Piwowarska

Browar to nie apteka, tylko laboratorium eksperymentalne!!!

Browar Profesja

#27

Napisano 22 wrzesień 2013 - 19:39

amap
amap
  • Members
  • 2102 postów, 115 pkt.
  • Nazwa browaru
    browar radwanicki
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:78
  • Lokalizacja:Radwanice
Browar
lol :D
więcej nie miałem :)

burzliwa: -
cicha: lambic miodowy
w butelkach: miodzik, porter bałtycki, tripel, braggot, ris, lambic, quad, wee heavy, oud bruin, flanders red ale, biere de garde, stout, light tonic stout, grodziskie, burton old ale
w kegach: ris, belgijski blond, mild I
sprawdzone receptury:
- Aliena laudatis, vestra ignoratis (grodziskie)
- Usque ad consummationem saeculi (witbier)
- Arbiter elegantiarum II (tripel)
- Quia nominor capra (koźlak)
- Ergo bibamus! (rochefort)
- Stare ale (old ale)
••• Mors Ianua Vitae •••
____________________________________________


#28

Napisano 22 wrzesień 2013 - 19:41

leszcz007
leszcz007
  • Members
  • 2709 postów, 220 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Ostatni po lewej"
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:69
  • Lokalizacja:Wrocław
Browar
a biedronka jest tak blisko :P
Browar "Ostatni po lewej", Spis treści
Wrocławska inicjatywa Piwowarska

Browar to nie apteka, tylko laboratorium eksperymentalne!!!

Browar Profesja

#29

Napisano 22 wrzesień 2013 - 19:52

Atebo
Atebo
  • Members
  • 215 postów, 8 pkt.
  • Nazwa browaru
    Atebo
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:rośnie
  • Lokalizacja:84576 Teising, Deutschland
Browar
U mnie warnik po zagotowaniu w niml octu lśni jak nowy.

#30

Napisano 22 wrzesień 2013 - 20:10

amap
amap
  • Members
  • 2102 postów, 115 pkt.
  • Nazwa browaru
    browar radwanicki
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:78
  • Lokalizacja:Radwanice
Browar

a biedronka jest tak blisko :P

a wiesz ile to schodów jest??? :P

burzliwa: -
cicha: lambic miodowy
w butelkach: miodzik, porter bałtycki, tripel, braggot, ris, lambic, quad, wee heavy, oud bruin, flanders red ale, biere de garde, stout, light tonic stout, grodziskie, burton old ale
w kegach: ris, belgijski blond, mild I
sprawdzone receptury:
- Aliena laudatis, vestra ignoratis (grodziskie)
- Usque ad consummationem saeculi (witbier)
- Arbiter elegantiarum II (tripel)
- Quia nominor capra (koźlak)
- Ergo bibamus! (rochefort)
- Stare ale (old ale)
••• Mors Ianua Vitae •••
____________________________________________


#31

Napisano 13 listopad 2013 - 00:14

marbelka
marbelka
  • Members
  • 682 postów, 8 pkt.
  • Lokalizacja:sosnowiec
co sądzicie o tym warniku?:
http://allegro.pl/sh...item=3686507925
3000W na 30L -chyba spokojnie zagotuje?

#32

Napisano 13 listopad 2013 - 07:35

amap
amap
  • Members
  • 2102 postów, 115 pkt.
  • Nazwa browaru
    browar radwanicki
  • Rok założenia:2010
  • Liczba warek:78
  • Lokalizacja:Radwanice
Browar

co sądzicie o tym warniku?:
http://allegro.pl/sh...item=3686507925
3000W na 30L -chyba spokojnie zagotuje?

zagotuje, dlaczego ma nie zagotować? ale cena powala....

burzliwa: -
cicha: lambic miodowy
w butelkach: miodzik, porter bałtycki, tripel, braggot, ris, lambic, quad, wee heavy, oud bruin, flanders red ale, biere de garde, stout, light tonic stout, grodziskie, burton old ale
w kegach: ris, belgijski blond, mild I
sprawdzone receptury:
- Aliena laudatis, vestra ignoratis (grodziskie)
- Usque ad consummationem saeculi (witbier)
- Arbiter elegantiarum II (tripel)
- Quia nominor capra (koźlak)
- Ergo bibamus! (rochefort)
- Stare ale (old ale)
••• Mors Ianua Vitae •••
____________________________________________


#33

Napisano 13 listopad 2013 - 07:53

andy1856
andy1856
  • Members
  • 60 postów, 6 pkt.

co sądzicie o tym warniku?:
http://allegro.pl/sh...item=3686507925
3000W na 30L -chyba spokojnie zagotuje?

Mam podobny. Wg oferty miał mieć pojemność 30l, a w realu 25l. 3000W fajna sprawa, ale nie każda instalacja to wytrzymuje. Upewnij się, że to jest rzeczywiście pojemność 30l.

#34

Napisano 13 listopad 2013 - 08:06

anmar
anmar
  • Members
  • 488 postów, 11 pkt.
  • Nazwa browaru
    "AnMar" Nasz Browar Domowy
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:172
  • Lokalizacja:Warszawa
Za te pieniądze można zrobić z 5 takich warników.

Załączone miniatury

  • IMAG0756.jpg
  • IMAG0757.jpg

  • WiHuRa dodał punkt
Niech żyją domowe piwa bezstylowe!

#35

Napisano 13 listopad 2013 - 08:46

marbelka
marbelka
  • Members
  • 682 postów, 8 pkt.
  • Lokalizacja:sosnowiec

Mam podobny. Wg oferty miał mieć pojemność 30l, a w realu 25l. 3000W fajna sprawa, ale nie każda instalacja to wytrzymuje. Upewnij się, że to jest rzeczywiście pojemność 30l.

pytałem o wymiary wewnętrzne -śr 34cm wysokość od dna do krawędzi 39cm -czyli pod sam brzeg daje ponad 35L

Za te pieniądze można zrobić z 5 takich warników.

myślałem o podobnym rozwiązaniu,ale boję się ew pęknięcia,rozszczelnienia pod wpływem temperatury podczas gotowania.Jakiej mocy masz tą grzałkę i ile trwa zagotowanie np 25L?
Widzę na foto,że trochę Ci to rdzewieje....

#36

Napisano 13 listopad 2013 - 11:18

anmar
anmar
  • Members
  • 488 postów, 11 pkt.
  • Nazwa browaru
    "AnMar" Nasz Browar Domowy
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:172
  • Lokalizacja:Warszawa

myślałem o podobnym rozwiązaniu,ale boję się ew pęknięcia,rozszczelnienia pod wpływem temperatury podczas gotowania.Jakiej mocy masz tą grzałkę i ile trwa zagotowanie np 25L?

Widzę na foto,że trochę Ci to rdzewieje....




Grzałka 2 kW, 20 l wody od 40 do 80 st.C grzeje ok. 30 min.
Tej sztuki bojlerka używamy 3 albo 4 sezon, we wszystkich połączeniach skręcanych zastosowano uszczelki fibrowe, wycieków brak. A co do rdzy można zastosować grzałki INOX - tylko po co.
Niech żyją domowe piwa bezstylowe!

#37

Napisano 13 listopad 2013 - 13:10

WiHuRa
WiHuRa
  • Members
  • 4419 postów, 357 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:73
  • Lokalizacja:Krasne
Browar
Co to za termometr tam masz? Jakiś link?

Grzałka 2 kW, 20 l wody od 40 do 80 st.C grzeje ok. 30 min.


Mam podobne doświadczenia.
Plastikowe HLT
Plastikowe HLT

Użytkownik WiHuRa edytował ten post 13 listopad 2013 - 13:47


#38

Napisano 13 listopad 2013 - 20:56

marbelka
marbelka
  • Members
  • 682 postów, 8 pkt.
  • Lokalizacja:sosnowiec
Warzycie w tym ,czy tylko do grzania wody do wysładzania,bo zacierac napewno nie zacieracie

#39

Napisano 13 listopad 2013 - 21:08

WiHuRa
WiHuRa
  • Members
  • 4419 postów, 357 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:73
  • Lokalizacja:Krasne
Browar
Ja grzeje tylko wodę do wysładzania.

#40

Napisano 13 listopad 2013 - 21:58

yapko
yapko
  • Members
  • 449 postów, 12 pkt.
Browar
Albo alternatywnie grzałka zanurzeniowa 2kW - można zrobić warnik (HLT) z dowolnego wiadra/garnka i tą samą grzałką dogrzewać garnek/warzelną żeby szybciej zagotować.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych