Skocz do zawartości

Ciekawe aukcje na allegro.


Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/beczka-kwasoodporna-pruszkow-i1233153217.html

beczki z blachy KO 200 l. Niezły byłby gar

ja bardziej bym widział to jako tanki to fermentacji. Położyć je w piwnicy jedne nad drugimi połączyć przewodami, mały agregat chłodniczy do tego...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukrowej-680g-smak-i-zdrowie-i1232269200.html

 

Treacle - melasa z trzciny cukrowej, fajny dodatek do Old Ale i innych ciemnych ale

Już bardziej opłacalne jest opakowanie 7 kilowe. Tylko, że poniżej 20 zł/kg można kupić ekstrakt słodowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od środka jest szczelina jak w puszcze na warzywa. Będą zbierały się tam wszelkie osady, które mogą być powodem infekcji.

Wszystkie zbiorniki na brzeczkę czy piwo powinny być wewnątrz idealnie gładkie.

Zauważ, że przeznaczone były do przewożenia spirytusu, który to żadnych infekcji się nie boi :)

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale to przecież myjesz a później ok. 2 godzin przetrzymujesz w temp. ok. 60 °C i godzinę w 100 °C. Chyba wszystko dzięki temu zostanie wybite.

Chyba, że myślisz o zastosowaniu tego jako fermentatora, to fakt masz rację.

Swoją drogą jest to kawał materiału i można to przeznaczyć na jakieś inne elementy do instalacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koleś z aukcji mi odpisał i twierdzi że nie jest do końca pewny ale grubość ścianek to chyba 1mm.

wydaje mi się, że mogło by być odpowiednie do gotowania elektrycznego. Na gaz raczej się nie nadaje, dno musiałoby być grubsze i łączenie bardziej pewne, bo działa miejscowo wyższa temperatura i mogło by się rozszczelnić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przemyśle stosuje się znacznie grubsze blachy niż 1 mm.

pewnie, tylko że tam nie mogą sobie pozwolić na domową twórczość, a produkacja ma być przewidywalna. A tu popatrz gar 100 l kosztuje ok 8000-1000 zł a baczka trzy stówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się, czy mają rzetelnie przebadane % a-k.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się' date=' czy mają rzetelnie przebadane % a-k.[/quote']

Może się skuszę wypróbować... mam jeszcze pytanko czy taką marynką możemy zastąpić lubelski (powiedzmy że mniej by się dosypało w zamian?) napewno jakaś różnica w smaku by była ale czy można by tak ogólnie do tego podejść jako zamiennik?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.