Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

Centrum Piwowarstwa. Toć to szok.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#21 Napisano 17 sierpień 2013 - 10:55

crosis

    crosis

  • 1913 postów 158 pkt.
  • Nazwa browaru
    Rockowy Browar Domowy d-mol
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:77
  • Lokalizacja:Wrocław - Wrocławska Inicjatywa Piwowarska
Browar

A szkoda. Może przy tym obrocie konto na paypal nie byłoby złe... Na pewno przyspieszałoby płatność i otrzymanie pieniędzy przez sklep.

#22 Napisano 17 sierpień 2013 - 13:48

marcin_l85

    marcin_l85

  • 589 postów 38 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar domowy "Beczka śmiechu"
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:More than one...
  • Lokalizacja:Ostrówek k/Wołomina

Ech szkoda, mają bardzo dobre ceny zastawów surowców... Pozostaje mi BA...

#23 Napisano 17 sierpień 2013 - 14:12

Billy the Kid

    Billy the Kid

  • 207 postów 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    Lincoln County
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:45
  • Lokalizacja:Gdynia

A co w tym dziwnego, że szybko wysyłają, jeśli by nie wysyłali, to tracą Klientów.
Ja zrezygnowałem z BA, bo za długo czekałem na przesyłkę i dwa raz jak domawiałem, to przez telefon dało się odczuć, że mi jakąś łaskę robią, bo kapsle dorzucą o których zapomniałem.
Teraz zamawiał w http://www.sklepzinnejbeczki.pl/ i jest super obsługa, przesyłka też ekspresowa, ceny konkurencyjne.
burzliwa: pusto
cicha: kolsch
butelki: pils x2, koelsch x3, gryczane, koźlak, ciemne ale x2, altbier x2

http://www.crazyhorsememorial.org//

#24 Napisano 26 sierpień 2013 - 10:39

marcin_l85

    marcin_l85

  • 589 postów 38 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar domowy "Beczka śmiechu"
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:More than one...
  • Lokalizacja:Ostrówek k/Wołomina

7 dni temu zamowione a ciagle status: skierowane do pakowania, ostatni raz kupuje w ba

#25 Napisano 26 sierpień 2013 - 22:45

wizi

    wizi

  • 232 postów 13 pkt.
  • Rok założenia:2013
  • Lokalizacja:Kobyłka

Wyświetl postUżytkownik marcin_l85 dnia 26 sierpień 2013 - 10:39 napisał

7 dni temu zamowione a ciagle status: skierowane do pakowania, ostatni raz kupuje w ba

To za tydzień pewnie przesyłka przyjdzie. Ja po pierwszej przygodzie z BA, postanowiłem już więcej z ich usług nie korzystać

#26 Napisano 22 styczeń 2014 - 11:43

ras1313

    ras1313

  • 109 postów 4 pkt.
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:7
  • Lokalizacja:Whitestock

Mają bardzo fajne oferty zestawów surowców do zacierania, niestety większość niedostępna ;(

#27 Napisano 22 kwiecień 2014 - 13:58

Wilkor

    Wilkor

  • 145 postów 11 pkt.
  • Nazwa browaru
    The Dire Wolf
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Sanok
Browar

Muszę odświeżyć wątek. Czy tylko ja mam problem z Centurm Piwowarstwa? Chodzi mi mianowicie o śrutowanie. Czas dostawy, gamę surowców, ceny itp. wszystko jest perfekcyjnie - prócz tej jednej nieszczęsnej rzeczy. Zamówiłem surowce od nich już 3 razy i za każdym razem ześrutowane zbyt mocno - dostaje mąkę i potem mam autentycznie mękę z filtracją. I to nawet bez surowców niesłodowanych. Kilka-kilkanaście razy muszę przerywać proces poprawiac złoże filtracyjne etc. Zamawiając z BA nigdy nie miałem z tym problemów i zawsze filtlracja szła błyskawicznie, maks 30 min. Teraz męczę się dużo dłużej i prawdopodobnie zrezygnuje z usług CP. Ktoś jeszcze mam podobny problem?
STOP pszenicom na WB 06! :D

#28 Napisano 22 kwiecień 2014 - 14:11

anteks

    anteks

  • 6331 postów 204 pkt.
Browar

Większość narzeka że sklepy śrutują zbyt grubo i słaba wydajność. Jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził :P
Jestem przewrotny, zwłaszcza po pijaku

#29 Napisano 22 kwiecień 2014 - 14:18

czeburaszka710

    czeburaszka710

  • 65 postów 3 pkt.
  • Lokalizacja:Brójce lub.

Najlepszym rozwiązaniem jest .... swój śrutownik dowolnej konstrukcji . I wtedy można narzekać na słabą filtracje , ale ze swojej winy ;) . jako wariant dla odmiany na słabą wydajność .

#30 Napisano 22 kwiecień 2014 - 15:10

Keleris

    Keleris

  • 167 postów 2 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Keleris
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:35
  • Lokalizacja:Siedlce/ Warszawa
Browar

Spróbuj może poprosić o grubsze śrutowanie. Nie wiem jaka będzie odpowiedź od sklepu, ale nie zaszkodzi zapytać.
Sącząc piwko - blog przy piwku.

Moje zapiski

#31 Napisano 22 kwiecień 2014 - 21:00

krzysiek9999

    krzysiek9999

  • 322 postów 12 pkt.
  • Nazwa browaru
    Z Dżonym w tle
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:32
  • Lokalizacja:Łódź

A ja zawsze chwaliłem sobie śrutowanie przez CP. Wydajność była bardzo fajna - zwykle z ich zestawów wychodziło mi 24-25l piwa, a filtracja wcale nie była szczególnie uciążliwa. Może coś nie tak robisz?

#32 Napisano 22 kwiecień 2014 - 21:04

Mariusz_CH

    Mariusz_CH

  • 934 postów 94 pkt.
  • Lokalizacja:Adamanay
Browar

Wyświetl postUżytkownik krzysiek9999 dnia 22 kwiecień 2014 - 21:00 napisał

Może coś nie tak robisz?

Wyświetl postUżytkownik Wilkor dnia 22 kwiecień 2014 - 13:58 napisał

maks 30 min
Za szybka filtracja.

Użytkownik Mariusz_CH edytował ten post 22 kwiecień 2014 - 21:05

  

#33 Napisano 23 kwiecień 2014 - 00:04

Wilkor

    Wilkor

  • 145 postów 11 pkt.
  • Nazwa browaru
    The Dire Wolf
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Sanok
Browar

Wyświetl postUżytkownik Mariusz_CH dnia 22 kwiecień 2014 - 21:04 napisał

Wyświetl postUżytkownik krzysiek9999 dnia 22 kwiecień 2014 - 21:00 napisał

Może coś nie tak robisz?

Wyświetl postUżytkownik Wilkor dnia 22 kwiecień 2014 - 13:58 napisał

maks 30 min
Za szybka filtracja.
Od kiedy litr na minutę to za szybka filtracja.

Przy śrutowaniu z CP filtracja mi utyka w miejscu. 3 warki z kolei i ten sam problem kilkanaście razy. Mój kolega też stwierdził ten problem, wrócił do BA i wszystko spoko. Dlatego pytam czy to jedynie nasze odczucia.
STOP pszenicom na WB 06! :D

#34 Napisano 23 kwiecień 2014 - 00:23

Jejski

    Jejski

  • 2914 postów 204 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Wyświetl postUżytkownik Wilkor dnia 23 kwiecień 2014 - 00:04 napisał

Od kiedy litr na minutę to za szybka filtracja.
Od zawsze! Albo porządny sprzęt do filtracji i zero problemów z drobną śrutą, albo jęczenie że się nie da i i niska wydajność. Co nagle to po diable.

#35 Napisano 23 kwiecień 2014 - 07:03

WiHuRa

    WiHuRa

  • 3132 postów 213 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:51
  • Lokalizacja:Krasne
Browar

Jeśli są problemy a filtrujesz wężykiem z oplotu to faktycznie możesz trochę zmniejszyć prędkość. Na rurkowym filtruje 1l/1min i nie mam żadnych problemów (kilkadziesiąt warek w tym Wity, 100% pszenica, ostatnio żytnie) a wydajność również zadowalająca.

#36 Napisano 24 kwiecień 2014 - 10:54

Wilkor

    Wilkor

  • 145 postów 11 pkt.
  • Nazwa browaru
    The Dire Wolf
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Sanok
Browar

Wyświetl postUżytkownik Jejski dnia 23 kwiecień 2014 - 00:23 napisał

Wyświetl postUżytkownik Wilkor dnia 23 kwiecień 2014 - 00:04 napisał

Od kiedy litr na minutę to za szybka filtracja.
Od zawsze! Albo porządny sprzęt do filtracji i zero problemów z drobną śrutą, albo jęczenie że się nie da i i niska wydajność. Co nagle to po diable.
Od zawsze to ja czytam o filtracjach w 10-15 minut, przy użyciu oplotu. Jeszcze raz powtarzam - z BA nie mam tego problemu, a i na wydajność nie narzekam, bo wychodzi mi zazwyczaj taka jak zakładam. Co to znaczy dobry sprzęt do filtracji? Przecież większość tutaj jedzie na oplocie, dlatego pytam czy ma podobne doświadczenia. I nie jęczę że się nie da, tylko filtracja utyka aka z wężyka kapie tak, że całość zajęła b ze 3 godziny albo i lepiej i trzeba złoże maglować.
I żeby nie było - kranika nie odkręcam na maks, raczej dopasowuje tempo, ale tutaj to po prostu wysiadam.
STOP pszenicom na WB 06! :D

#37 Napisano 24 kwiecień 2014 - 11:10

KosciaK

    KosciaK

  • 895 postów 84 pkt.
  • Nazwa browaru
    µBiK
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:36
  • Lokalizacja:Zabrze
Browar

Wyświetl postUżytkownik Wilkor dnia 24 kwiecień 2014 - 10:54 napisał

Od zawsze to ja czytam o filtracjach w 10-15 minut, przy użyciu oplotu.

Eeee? Ale gdzie niby tak przeczytałeś? 10-15 minut to czekania aż złoże się ułoży przed rozpoczęciem filtracji. A sama filtracja i wysładzanie to 45-80 minut.

#38 Napisano 24 kwiecień 2014 - 11:19

anteks

    anteks

  • 6331 postów 204 pkt.
Browar

Dawno nie filtrowałem przez oplot ale na rurce to ponad godzina
ps oczywiście cały czas mowa o warce około 20l?
Jestem przewrotny, zwłaszcza po pijaku

#39 Napisano 24 kwiecień 2014 - 11:26

adamsky

    adamsky

  • 772 postów 64 pkt.
  • Nazwa browaru
    Chmielowe Laboratorium
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:27
  • Lokalizacja:Kraków
Browar

Oczywiście można przelać tą wodę przez złoże w 10 minut, ale chyba nie do końca o to chodzi w tym sporcie.

Ja sam nie miałem problemów z filtrowaniem po śrutowaniu z CP, ale nie filtruję na wyścigi tylko raczej wydłużam cały proces zamiast go skracać.

#40 Napisano 24 kwiecień 2014 - 11:55

Wilkor

    Wilkor

  • 145 postów 11 pkt.
  • Nazwa browaru
    The Dire Wolf
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Sanok
Browar

Wyświetl postUżytkownik KosciaK dnia 24 kwiecień 2014 - 11:10 napisał

Wyświetl postUżytkownik Wilkor dnia 24 kwiecień 2014 - 10:54 napisał

Od zawsze to ja czytam o filtracjach w 10-15 minut, przy użyciu oplotu.

Eeee? Ale gdzie niby tak przeczytałeś? 10-15 minut to czekania aż złoże się ułoży przed rozpoczęciem filtracji. A sama filtracja i wysładzanie to 45-80 minut.

Choćby tu jest mowa o litrze na minute, już naprawdę wiele razy trafiłem na info że takie tempo jest dobre.
http://www.piwo.org/...iltracja oplot

Cóż może faktycznie robię z igły widły, widocznie trzeba jeszcze popróbować.
Ew. zobaczę ten filtrator rurkowy.
STOP pszenicom na WB 06! :D




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych