Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  

Zdjęcie

Centrum Piwowarstwa. Toć to szok.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#21

Napisano 17 sierpień 2013 - 10:55

crosis
crosis
  • Members
  • 2672 postów, 229 pkt.
  • Nazwa browaru
    Rockowy Browar Domowy d-mol
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:100!
  • Lokalizacja:Wrocław - Wrocławska Inicjatywa Piwowarska
Browar
A szkoda. Może przy tym obrocie konto na paypal nie byłoby złe... Na pewno przyspieszałoby płatność i otrzymanie pieniędzy przez sklep.

#22

Napisano 17 sierpień 2013 - 13:48

marcin_l85
marcin_l85
  • Members
  • 632 postów, 40 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar domowy "Beczka śmiechu"
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:More than one...
  • Lokalizacja:Ostrówek k/Wołomina
Ech szkoda, mają bardzo dobre ceny zastawów surowców... Pozostaje mi BA...

#23

Napisano 17 sierpień 2013 - 14:12

Billy the Kid
Billy the Kid
  • Members
  • 230 postów, 6 pkt.
  • Nazwa browaru
    Lincoln County
  • Rok założenia:2009
  • Liczba warek:45
  • Lokalizacja:Gdynia
A co w tym dziwnego, że szybko wysyłają, jeśli by nie wysyłali, to tracą Klientów.
Ja zrezygnowałem z BA, bo za długo czekałem na przesyłkę i dwa raz jak domawiałem, to przez telefon dało się odczuć, że mi jakąś łaskę robią, bo kapsle dorzucą o których zapomniałem.
Teraz zamawiał w http://www.sklepzinnejbeczki.pl/ i jest super obsługa, przesyłka też ekspresowa, ceny konkurencyjne.
burzliwa: pusto
cicha: kolsch
butelki: pils x2, koelsch x3, gryczane, koźlak, ciemne ale x2, altbier x2

http://www.crazyhorsememorial.org//

#24

Napisano 26 sierpień 2013 - 10:39

marcin_l85
marcin_l85
  • Members
  • 632 postów, 40 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar domowy "Beczka śmiechu"
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:More than one...
  • Lokalizacja:Ostrówek k/Wołomina
7 dni temu zamowione a ciagle status: skierowane do pakowania, ostatni raz kupuje w ba

#25

Napisano 26 sierpień 2013 - 22:45

wizi
wizi
  • Members
  • 477 postów, 32 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Ejl ®
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:26
  • Lokalizacja:Kobyłka

7 dni temu zamowione a ciagle status: skierowane do pakowania, ostatni raz kupuje w ba


To za tydzień pewnie przesyłka przyjdzie. Ja po pierwszej przygodzie z BA, postanowiłem już więcej z ich usług nie korzystać

#26

Napisano 22 styczeń 2014 - 11:43

ras1313
ras1313
  • Members
  • 161 postów, 7 pkt.
  • Liczba warek:20
  • Lokalizacja:Białystok
Mają bardzo fajne oferty zestawów surowców do zacierania, niestety większość niedostępna ;(

#27

Napisano 22 kwiecień 2014 - 13:58

Wilkor
Wilkor
  • Members
  • 217 postów, 26 pkt.
  • Nazwa browaru
    The Dire Wolf
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Sanok
Browar
Muszę odświeżyć wątek. Czy tylko ja mam problem z Centurm Piwowarstwa? Chodzi mi mianowicie o śrutowanie. Czas dostawy, gamę surowców, ceny itp. wszystko jest perfekcyjnie - prócz tej jednej nieszczęsnej rzeczy. Zamówiłem surowce od nich już 3 razy i za każdym razem ześrutowane zbyt mocno - dostaje mąkę i potem mam autentycznie mękę z filtracją. I to nawet bez surowców niesłodowanych. Kilka-kilkanaście razy muszę przerywać proces poprawiac złoże filtracyjne etc. Zamawiając z BA nigdy nie miałem z tym problemów i zawsze filtlracja szła błyskawicznie, maks 30 min. Teraz męczę się dużo dłużej i prawdopodobnie zrezygnuje z usług CP. Ktoś jeszcze mam podobny problem?
STOP pszenicom na WB 06! :D

#28

Napisano 22 kwiecień 2014 - 14:11

anteks
anteks
  • Members
  • 6890 postów, 331 pkt.
  • Nazwa browaru
    piwowar teoretyk
  • Liczba warek:8 z ekstraktów
Browar
Większość narzeka że sklepy śrutują zbyt grubo i słaba wydajność. Jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził :P

mniej książków, więcej piwa

Młode wilcy rządzą


#29

Napisano 22 kwiecień 2014 - 14:18

czeburaszka710
czeburaszka710
  • Members
  • 165 postów, 11 pkt.
  • Lokalizacja:Brójce lub.
Najlepszym rozwiązaniem jest .... swój śrutownik dowolnej konstrukcji . I wtedy można narzekać na słabą filtracje , ale ze swojej winy ;) . jako wariant dla odmiany na słabą wydajność .

#30

Napisano 22 kwiecień 2014 - 15:10

Keleris
Keleris
  • Members
  • 167 postów, 2 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar Keleris
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:35
  • Lokalizacja:Siedlce/ Warszawa
Browar
Spróbuj może poprosić o grubsze śrutowanie. Nie wiem jaka będzie odpowiedź od sklepu, ale nie zaszkodzi zapytać.
Sącząc piwko - blog przy piwku.

Moje zapiski

#31

Napisano 22 kwiecień 2014 - 21:00

krzysiek9999
krzysiek9999
  • Members
  • 570 postów, 31 pkt.
  • Nazwa browaru
    Z Dżonym w tle
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:53
  • Lokalizacja:Łódź
A ja zawsze chwaliłem sobie śrutowanie przez CP. Wydajność była bardzo fajna - zwykle z ich zestawów wychodziło mi 24-25l piwa, a filtracja wcale nie była szczególnie uciążliwa. Może coś nie tak robisz?

Honorowy Piwowar Sudecki

http://www.piwo.org/...e-6#entry351809


#32

Napisano 22 kwiecień 2014 - 21:04

Mariusz_CH
Mariusz_CH
  • Members
  • 1371 postów, 172 pkt.
  • Lokalizacja:Adamanay
Browar

Może coś nie tak robisz?


maks 30 min

Za szybka filtracja.

Użytkownik Mariusz_CH edytował ten post 22 kwiecień 2014 - 21:05


#33

Napisano 23 kwiecień 2014 - 00:04

Wilkor
Wilkor
  • Members
  • 217 postów, 26 pkt.
  • Nazwa browaru
    The Dire Wolf
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Sanok
Browar


Może coś nie tak robisz?


maks 30 min

Za szybka filtracja.

Od kiedy litr na minutę to za szybka filtracja.

Przy śrutowaniu z CP filtracja mi utyka w miejscu. 3 warki z kolei i ten sam problem kilkanaście razy. Mój kolega też stwierdził ten problem, wrócił do BA i wszystko spoko. Dlatego pytam czy to jedynie nasze odczucia.
STOP pszenicom na WB 06! :D

#34

Napisano 23 kwiecień 2014 - 00:23

Jejski
Jejski
  • Members
  • 3140 postów, 286 pkt.
  • Nazwa browaru
    "Kar-Kamis"
  • Rok założenia:2007
  • Liczba warek:kilka
  • Lokalizacja:Siemianowice Śl. Pszczelnik
Browar

Od kiedy litr na minutę to za szybka filtracja.

Od zawsze! Albo porządny sprzęt do filtracji i zero problemów z drobną śrutą, albo jęczenie że się nie da i i niska wydajność. Co nagle to po diable.

#35

Napisano 23 kwiecień 2014 - 07:03

WiHuRa
WiHuRa
  • Members
  • 4330 postów, 347 pkt.
  • Nazwa browaru
    Czarny Ryś
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:69
  • Lokalizacja:Krasne
Browar
Jeśli są problemy a filtrujesz wężykiem z oplotu to faktycznie możesz trochę zmniejszyć prędkość. Na rurkowym filtruje 1l/1min i nie mam żadnych problemów (kilkadziesiąt warek w tym Wity, 100% pszenica, ostatnio żytnie) a wydajność również zadowalająca.

#36

Napisano 24 kwiecień 2014 - 10:54

Wilkor
Wilkor
  • Members
  • 217 postów, 26 pkt.
  • Nazwa browaru
    The Dire Wolf
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Sanok
Browar


Od kiedy litr na minutę to za szybka filtracja.

Od zawsze! Albo porządny sprzęt do filtracji i zero problemów z drobną śrutą, albo jęczenie że się nie da i i niska wydajność. Co nagle to po diable.

Od zawsze to ja czytam o filtracjach w 10-15 minut, przy użyciu oplotu. Jeszcze raz powtarzam - z BA nie mam tego problemu, a i na wydajność nie narzekam, bo wychodzi mi zazwyczaj taka jak zakładam. Co to znaczy dobry sprzęt do filtracji? Przecież większość tutaj jedzie na oplocie, dlatego pytam czy ma podobne doświadczenia. I nie jęczę że się nie da, tylko filtracja utyka aka z wężyka kapie tak, że całość zajęła b ze 3 godziny albo i lepiej i trzeba złoże maglować.
I żeby nie było - kranika nie odkręcam na maks, raczej dopasowuje tempo, ale tutaj to po prostu wysiadam.
STOP pszenicom na WB 06! :D

#37

Napisano 24 kwiecień 2014 - 11:10

KosciaK
KosciaK
  • Members
  • 1196 postów, 135 pkt.
  • Nazwa browaru
    µBiK
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:45
  • Lokalizacja:Zabrze
Browar

Od zawsze to ja czytam o filtracjach w 10-15 minut, przy użyciu oplotu.


Eeee? Ale gdzie niby tak przeczytałeś? 10-15 minut to czekania aż złoże się ułoży przed rozpoczęciem filtracji. A sama filtracja i wysładzanie to 45-80 minut.

#38

Napisano 24 kwiecień 2014 - 11:19

anteks
anteks
  • Members
  • 6890 postów, 331 pkt.
  • Nazwa browaru
    piwowar teoretyk
  • Liczba warek:8 z ekstraktów
Browar
Dawno nie filtrowałem przez oplot ale na rurce to ponad godzina
ps oczywiście cały czas mowa o warce około 20l?

mniej książków, więcej piwa

Młode wilcy rządzą


#39

Napisano 24 kwiecień 2014 - 11:26

adamsky
adamsky
  • Members
  • 1424 postów, 143 pkt.
  • Nazwa browaru
    Chmielowe Laboratorium
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:39
  • Lokalizacja:Kraków
Browar
Oczywiście można przelać tą wodę przez złoże w 10 minut, ale chyba nie do końca o to chodzi w tym sporcie.

Ja sam nie miałem problemów z filtrowaniem po śrutowaniu z CP, ale nie filtruję na wyścigi tylko raczej wydłużam cały proces zamiast go skracać.

#40

Napisano 24 kwiecień 2014 - 11:55

Wilkor
Wilkor
  • Members
  • 217 postów, 26 pkt.
  • Nazwa browaru
    The Dire Wolf
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Sanok
Browar


Od zawsze to ja czytam o filtracjach w 10-15 minut, przy użyciu oplotu.


Eeee? Ale gdzie niby tak przeczytałeś? 10-15 minut to czekania aż złoże się ułoży przed rozpoczęciem filtracji. A sama filtracja i wysładzanie to 45-80 minut.


Choćby tu jest mowa o litrze na minute, już naprawdę wiele razy trafiłem na info że takie tempo jest dobre.
http://www.piwo.org/...iltracja oplot

Cóż może faktycznie robię z igły widły, widocznie trzeba jeszcze popróbować.
Ew. zobaczę ten filtrator rurkowy.
STOP pszenicom na WB 06! :D




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych