Skocz do zawartości

  • Zaloguj się lub zarejestruj poprzez Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja
  •  
  • BeerTalk  0

PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki - już do pobrania


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Napisano 14 czerwiec 2013 - 11:30

warzyciel

    warzyciel

  • 31 postów 26 pkt.
  • Lokalizacja:Chorzów / Piekary Śląskie

*
Popularny

Witam,

Zapraszam do pobrania nowego arkusza wspomagającego piwne obliczenia: PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki, który znajduje się pod poniższym adresem.

http://www.piwo.org/...gory/2-arkusze/

Pozdrawiam
Warzyciel (Daniel)

Użytkownik warzyciel edytował ten post 14 czerwiec 2013 - 11:37


#2 Napisano 14 czerwiec 2013 - 13:02

zasada

    zasada

  • 409 postów 33 pkt.
  • Nazwa browaru
    zasadniczo
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:28
  • Lokalizacja:Poznań
Browar

Ściągnąłem, tylko przejrzałem bez nawet jednego próbnego kliknięcia, ilość pracy budzi szacunek, chętnie wypróbuję.
Kalkulator 1. Kalkulator 2. Blaszony.
Plany maltańskie: najpierw BPA a potem Belgijski-Weizen-Bock na Wyeast 3655/ T58; Lagery (Saflager W-34/70 vs Wyeast 2633): 10-11 ze słodem wędzonym torfem, marcowe albo monachijskie, koźlak, może porter; pszenica na św. Stefanach
Zrobione: w pierwszym poście zapisków.

#3 Napisano 14 czerwiec 2013 - 13:08

JakubS

    JakubS

  • 224 postów 4 pkt.
  • Nazwa browaru
    Swords Brewing Company
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:50-100
  • Lokalizacja:Swords, Co. Dublin, Ireland
Browar

Wyświetl postUżytkownik warzyciel dnia 14 czerwiec 2013 - 11:30 napisał

Witam,

Zapraszam do pobrania nowego arkusza wspomagającego piwne obliczenia: PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki, który znajduje się pod poniższym adresem.

http://www.piwo.org/...gory/2-arkusze/

Pozdrawiam
Warzyciel (Daniel)

Jakies roznice miedzy tym a Toolkit Piwowara? Toolkit bardziej rozbudowany jak na moje oko ...

#4 Napisano 14 czerwiec 2013 - 16:09

plx

    plx

  • 312 postów 5 pkt.
  • Nazwa browaru
    plxus
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Zalesie Górne
Browar

Ło jezu... to jest exelowy dokument, a ja Office nie mam nawet pirackiego. :D
(po zmianach lajołtowych brzydzę się tego dotykać).

PS. Może wspólnymi siłami zrobimy jako program?

Użytkownik plx edytował ten post 14 czerwiec 2013 - 16:10

Dobre piwo jest tylko wtedy,
gdy jest sztuka warzenia,
a nie sprzedaży.

#5 Napisano 14 czerwiec 2013 - 18:07

KosciaK

    KosciaK

  • 1159 postów 130 pkt.
  • Nazwa browaru
    µBiK
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:45
  • Lokalizacja:Zabrze
Browar

plx - przeca darmowy Libre Office łyka to bez problemu.

warzyciel - jak jest liczona wydajność? Po amerykańsku (jak na przykład w Beersmith?)

#6 Napisano 14 czerwiec 2013 - 18:26

plx

    plx

  • 312 postów 5 pkt.
  • Nazwa browaru
    plxus
  • Rok założenia:2011
  • Liczba warek:15
  • Lokalizacja:Zalesie Górne
Browar

Wyświetl postUżytkownik KosciaK dnia 14 czerwiec 2013 - 18:07 napisał

plx - przeca darmowy Libre Office łyka to bez problemu.

warzyciel - jak jest liczona wydajność? Po amerykańsku (jak na przykład w Beersmith?)
A czemu by nie? Tylko taki samo do liczenia. Do exelowskich makr moje zaufanie jest bliskie zeru. (zwłaszcza że są przypadki że dodając dwie komórki np 2+2 wychodzi 4,0003243523454326 :D )
Libre Office... hmmm...
Dobre piwo jest tylko wtedy,
gdy jest sztuka warzenia,
a nie sprzedaży.

#7 Napisano 14 czerwiec 2013 - 22:10

qni

    qni

  • 100 postów 2 pkt.
  • Lokalizacja:Gdańsk

Super opisany, wszystko (chyba) zrozumiałem. Plik bardzo fajny.

#8 Napisano 23 wrzesień 2013 - 15:35

warzyciel

    warzyciel

  • 31 postów 26 pkt.
  • Lokalizacja:Chorzów / Piekary Śląskie

Witam,


Właśnie zaktualizowałem mój arkusz PPPP do wersji 1.1

Dodałem najpopularniejsze słody Weyermann® oraz parametry EBC słodów.

Zapraszam do pobrania:

http://www.piwo.org/...wne-porachunki/


Pozdrawiam

Warzyciel (Daniel)

#9 Napisano 24 wrzesień 2013 - 14:03

warzyciel

    warzyciel

  • 31 postów 26 pkt.
  • Lokalizacja:Chorzów / Piekary Śląskie

Witam,


Aktualizacja do wersji 1.2

Dodałem słód pilzneński Bruntál do zakładki "Dobór słodu i wody".

Zapraszam do pobrania:

http://www.piwo.org/...wne-porachunki/


Pozdrawiam

Warzyciel (Daniel)

#10 Napisano 14 listopad 2013 - 15:07

warzyciel

    warzyciel

  • 31 postów 26 pkt.
  • Lokalizacja:Chorzów / Piekary Śląskie

Witam,

Właśnie zaktualizowałem arkusz PPPP do wersji 1.3
  • W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe dodano kalkulator wskazań refraktometru w brzeczce zawierającej alkohol (wraz z komentarzem)
  • W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe zawężono przeliczanie jednostek do % na SG i SG na %, wzory dla tych przeliczeń zmieniono na dokładniejsze
  • W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe uaktualniono wzór na obliczanie zawartości alkoholu wg. (OG-FG)*131,25
  • W arkuszu Dobór chmielu dodano funkcję opisowego przedstawiania poziomu substancji goryczkowych
  • W arkuszu Zacieranie dodano konwerter °C-°F i °F-°C
Zapraszam do pobrania:
http://www.piwo.org/...wne-porachunki/

Pozdrawiam
Warzyciel (Daniel)

#11 Napisano 14 listopad 2013 - 16:16

cemik1

    cemik1

  • 254 postów 12 pkt.

W jakich jednostkach należy podawać "procent ekstraktu"? Objętościowych, wagowych, Blg?

#12 Napisano 14 listopad 2013 - 16:38

warzyciel

    warzyciel

  • 31 postów 26 pkt.
  • Lokalizacja:Chorzów / Piekary Śląskie

Jeżeli dysponujesz cukromierzem wpisujesz BLG.

#13 Napisano 15 listopad 2013 - 04:41

cemik1

    cemik1

  • 254 postów 12 pkt.

W rakim razie mam następujące uwagi:
1. Obliczenia cukrowe i alkoholowe wykonujesz z proporcji tak, jakby zawartość cukru była w g/l roztworu. W rzeczywistości balingomierze pokazują w procentach wagowych czyli g/g, Błędy uwidaczniają się przy większych stężeniach ekstraktu. Np. wg Twojego arkusza aby podbić Blg z 10 na 15 należy do 20l dodać 1100g cukru. W rzeczywistości potrzeba ich 1230g. Tyle samo cukru proponujesz dodać aby podbić te 20litrów z Blg20 na Blg25. W rzeczywistości trzeba dodać w tym wypadku 1440g. Wszystko to wynika, jak już pisałem, z nieuwzględnienia, że Blg to procenty wagowe a nie masa cukru w litrze roztworu. Aby robić to porawnie należy najpierw obliczyć ile mamy kilogramów cukru w roztworze oraz ile ich musimy docelowo mieć i dodać różnicę.
2. Czy w obliczeniach energii uwzględniasz różną sprawność grzejników gazowych i elektrycznych? Ma to niebagatelny wpływ na koszty.

Użytkownik cemik1 edytował ten post 15 listopad 2013 - 04:41


#14 Napisano 15 listopad 2013 - 20:01

warzyciel

    warzyciel

  • 31 postów 26 pkt.
  • Lokalizacja:Chorzów / Piekary Śląskie

Witam

Ad 1. W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe w tabelce "Wzbogacanie brzeczki cukrem lub ekstraktem słodowym" wykorzystałem wzór bardzo popularny od lat szczególnie wśród "Winiarzy", który mówi, że aby wzbogacić litr roztworu o 1% trzeba do niego dodać 11g cukru. Założenia na których bazuje są takie: 1 kg roztworu 10% składa się z 900g wody i 100g cukru co daje objętość 963ml (100 / 1,587 cieżar właściwy sacharozy + 900). Ze zwykłej proporcji lub z tego że 10% odpowiada SG 1040 tzn 1040g/l wynika, że w litrze roztworu mamy 104 g cukru. A jeżeli mamy litr wody to aby osiągnąć 10% musimy dodać do niej 111g cukru. Idąc tym tropem w 10l 10% mamy 1,040kg cukru. Zatem 11g *5 * 10 = 550. 1040+550=1590 W roztworze 10l 15% cukru będzie 1590 różnica to owe 550 które liczy ta tabelka.

Obliczenia z tej tabelki można sprawdzić w tym samym arkuszu w tabelce "Przeliczenie °BLG na ilość cukru w roztworze" która działa według innej formuły. Wyniki można również porównać z Toolkitem piwowara 1.8 (Ogólne - dodawanie cukru), który zwraca podobne dane stosując zupełnie odmienną metodologię liczenia. Toolkit ma tę przewagę, że podaje również co się dzieję z wodą podczas dodawania cukru bez zmiany objętości. Powyższe obliczenia są też zgodne z tabelą nr 12 w książce Domowe warzenie Piwa Richard'a Lehrl'a.

Zgadzam się z tym, że przy wyższym Balingu, mogą się już wkradać nieścisłości, ale jak sama nazwa wskazuje jest to arkusz do prostych piwnych obliczeń czasem wykorzystujący proste wzory.

W załączniku mały jpg z porównaniem tollkita i pppp

Ad.2. Współczynnik wydajności źródła ciepła określiłem na 80% i jest on uwzględniony w tabelkach "Oblicz przybliżony czas podgrzewania brzeczki" oraz "Oblicz odparowanie wody z brzeczki". Nic nie stoi na przeszkodzie abyś w komórkach C12 i C18 poprawił wzór i zmienił wartość 0,8 na taką jaką uważasz za rzeczywistą w Twojej warzelni. Co do tabelki "Oblicz zużycie energii" nie wprowadziłem tam kolejny raz parametru wydajności źródła ciepła ponieważ jak wyliczysz czas z poprzednich dwóch tabelek i tu go podstawisz to wartość zostałaby skorygowana o wydajność powtórnie.

PS dziękuję za zainteresowanie i uwagi. Od wczoraj arkusz pobrało 70 osób. Mam nadzieję, że się na coś przyda choć wiem, że nie jest to jakaś super profesjonalka. Chciałbym poznać Wasze opinie z wykorzystania go w praktyce. Chodzi mi bardziej o to czy piwo wyszło a nie że powstało wachnięcie 0,5 blg czy tez 0,5 litra więcej czy mniej. Piszcie i modyfikujcie go pod swoje potrzeby wiele rzeczy możecie udoskonalić i zrobić lepiej niż ja potrafię. Wiele wskaźników można ustawić pod siebie modyfikując formuły.

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
Daniel

PS2 w najbliższym czasie będę niedostępny.

Załączone miniatury

  • porównanie toolkit vs pppp.jpg

#15 Napisano 15 listopad 2013 - 20:45

cemik1

    cemik1

  • 254 postów 12 pkt.

Tak jak piszesz. Obliczenia są słuszne dla założeń, że znamy i wyznaczamy wagową ilosć cukru w objętości roztworu (g/l). W momencie, gdy naszymi miernikami są balingomierze wyskalowane w procencie wagowym, czyli g/kg dochodzi do błędów. W podawanym przeze mnie przypadku różnica wynosi 1Blg. Wiem, że browar to nie apteka, ale na przykład w niektórych konkursach jest to górny margines błędu. W arkuszu kalkulacujnym bardzo łatwo to precyzyjnie policzyć. Ja sam długi czas pamiętałem tylko (za Cieślakiem), że 1kg cukru to 0,6l płynu a w konsekwencji 0,6l alkoholu. I to wystarczało do obliczeń w pamięci. Wina i piwa wychodziły nie gorsze niż dzisiaj, gdy wspomagam się w obliczeniach komputerem. To, że inni liczą niepoprawnie nie powinno nas usprawiedliwiać. Nieśmy ten kaganek oświaty. W razie potrzeby służę wzorami w arkuszu właśnie. Co do energii, to sam byłem ciekaw, jaka jest rzeczywista sprawność palników gazowych i związane z tym koszty.

#16 Napisano 18 listopad 2013 - 10:19

Quentin

    Quentin

  • 534 postów 19 pkt.
  • Nazwa browaru
    Quentino Brewery
  • Rok założenia:2013
  • Liczba warek:30
  • Lokalizacja:Zawiercie

Wyświetl postUżytkownik plx dnia 14 czerwiec 2013 - 18:26 napisał

Libre Office... hmmm...




Ja korzystam od "zawsze" służbowo z Open Office'a łącznie z rozbudowanymi arkuszami kalkulacyjnymi i działa idealnie , nie widzę różnicy do M.Office'a
-----------------------------------
"Jak pięknie się różnimy ..."

#17 Napisano 09 styczeń 2014 - 21:57

warzyciel

    warzyciel

  • 31 postów 26 pkt.
  • Lokalizacja:Chorzów / Piekary Śląskie

Witam,

Arkusz został zaktualizowany do wersji 1.4 - Jest w nim kilka zmian i nowości:
  • Dodano dwa nowe słody Strzegom (melanoidynowy i pszeniczny karmelowy) - arkusz Zasyp i woda
  • Dodano możliwość komponowania receptury z użyciem surowców niesłodowanych - arkusz Zasyp i woda (pod słodami Weyermann®)
  • Uaktualniono dane % ekstraktu i kolor EBC dla słodów Strzegom i Weyermann® wg specyfikacji dla zbioru 2013 - arkusz Zasyp i woda
  • Rozszerzono tabelę "Wykorzystanie chmielu" o % utylizacji przy stosowaniu granulatu - arkusz Chmielenie
  • Dodano tabelkę "Sumowanie cieczy o różnej temperaturze / zawartości ekstraktu" - arkusz Przeliczniki
  • Dodano arkusz "Drożdże Fermentis" ze specyfikacjami producenta uzupełnionymi o komercyjne przykłady wykorzystania drożdży
  • Zmieniono nazwy i położenie niektórych arkuszy

Zapraszam do pobrania:

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

Pozdrawiam
Warzyciel - Daniel

#18 Napisano 24 styczeń 2014 - 00:40

warzyciel

    warzyciel

  • 31 postów 26 pkt.
  • Lokalizacja:Chorzów / Piekary Śląskie

Witam,

Aktualizacja mojego arkusza do wersji 1.5 jest już dostępna. Pojawiła się bardzo przydatna funkcja:

Zakładka "Ekstrakt" - obliczanie % ekstraktu w brzeczce ze składników fermentowalnych

Dodałem również słody Weyermann®: CARABELGE®, Orkiszowy, Żytni jasny

Zapraszam do pobierania:

http://www.piwo.org/...wne-porachunki/

Pozdrawiam
Warzyciel - Daniel

#19 Napisano 24 styczeń 2014 - 06:41

marcin_l85

    marcin_l85

  • 612 postów 39 pkt.
  • Nazwa browaru
    Browar domowy "Beczka śmiechu"
  • Rok założenia:2012
  • Liczba warek:More than one...
  • Lokalizacja:Ostrówek k/Wołomina

Poszedł plus. Na BS i BT jestem za głupi:-)

#20 Napisano 19 luty 2014 - 20:54

warzyciel

    warzyciel

  • 31 postów 26 pkt.
  • Lokalizacja:Chorzów / Piekary Śląskie

Witam,

Arkusz PPPP został zaktualizowany do wersji 1.6
  • Dodano wszystkie słody firmy Optima z Poznania
  • W zakładce Chmielenie zwiększono ilość pozycji do obliczeń z 4 do 6
Zapraszam do pobierania:

http://www.piwo.org/...wne-porachunki/

Pozdrawiam
Warzyciel - Daniel

Użytkownik warzyciel edytował ten post 19 luty 2014 - 20:55





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych