Nie jesteś zalogowany.
Dnia 13.08.2010 odbędzie się
IV Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke
W tym roku jury będzie oceniało piwa w 5 kategoriach, zgodnych z specyfikacją styli według BJCP*.
A mianowicie będą to trzy kategorie znane z zeszłego roku:
1. Weizen – wg. BJCP styl 15.A Weizen/Weissbier
2. Stout - wg. BJCP styl 13.A Dry Stout
3. Piwo Specjalne Miodowe (piwo z udziałem w składzie miodu pszczelego, na dowolnym piwie bazowym) - wg. BJCP styl 23 SPECIALTY BEER
Oraz dwóch nowych kategoriach w których popularyzacji ogromny udział miał patron konkursu Sławomir Pahlke. Są to:
4. Koźlak - wg. BJCP styl 5.B Traditional Bock
5. Porter Bałtycki - wg. BJCP styl 12.C Baltic Porter
Dalsze informacje w tym regulamin, karty zgłoszeniowe, adres do wysyłki piw,
dostępne będą na stronie organizatora konkursu w późniejszym terminie.
Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła
www.konfraternia.org
Michał Saks
Pełnomocnik Zarządu
Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła
ds. organizacji IV Pomorskiego Konkursu Piw Domowych im. Sławomira Pahlke
W tym roku dojść szybko jest info o konkursie - to bardzo dobrze. 

Chyba uwarzę jakiegoś Koźlaczka i Stouta w najbliższym czasie 
Cieszę sie, ze tak szybko podaliście informacje o kategoriach konkursowych 
serdecznie zapraszamy

Chciałem dać moją pszenicę, ale do sierpnia ona nie dotrwa. Butelkowałem ją na początku maja...
Chyba, że spłodzę coś nowego 
Tomek-Pasieka napisał/a:
.
Chyba, że spłodzę coś nowego
Qpa czasu jeszcze, jak sądzę.
Btw, mam nadzieję załapać się na komisję pszeniczniakową. Och...

no jak tylko dostane w swoje ręce 25 kg pszeniczki to uwarzę jakąś pszeniczkę i stoucika.
Stoucika na samym pszenicznym to będzie ciężko, zamów chociaż palone jakieś 
nie no resztę mam tylko pszeniczka mi cała wyszła. Palonych mam cały karton wszystkie smaki i kolory
chociaż niektóre powoli się kończą.
Można i samemu upalić ->TUTU<-
można, ale to daje gorsza powtarzalność i ciężej jest przewidzieć efekt. To jest dobre do sezonowego piwa na jakąś okazje a nie na konkurs kiedy trzeba się jakiś norm trzymać.
wsaczuk napisał/a:
można, ale to daje gorsza powtarzalność i ciężej jest przewidzieć efekt. To jest dobre do sezonowego piwa na jakąś okazje a nie na konkurs kiedy trzeba się jakiś norm trzymać.
Absolutna racja! Ja to robię (czasem) dla podkreślania faktu, że warzę piwo jakoś tam zakorzenione w średniowieczu. Powtarzalność jest żadna, a do tego patelnia ma potem umiarkowaną skłonność do pozbycia się nalotu 
Dlatego ja gdy paliłem słód to w piekarniku na foli aluminiowej. folia won i zero mycia. A i kontrola lepsza bo piekarnik z termostatem 

wsaczuk napisał/a:
Dlatego ja gdy paliłem słód to w piekarniku na foli aluminiowej. folia won i zero mycia. A i kontrola lepsza bo piekarnik z termostatem
Dokładnie. Nic tylko namoczyć słód, wrzucić i wyjąć po jakimś czasie (zależy jak bardzo ma się spiec).
o dodatkowo kontrolując czas temperaturę i zasyp można uzyskać powtarzalność. Ważne żeby na początku go za bardzo nie przypiec i powoli wchodzić z temp bo inaczej z zewnątrz będzie twardy i spalony a w środku będzie zupa. Dokładnie tal jak z bezami 
Wracając do tzw. merituma... ->TUTU<- jest już regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy. Jakby co...
Ostatnio edytowany przez Kanclerz (09-06-2010 18:45:21)
Hot news: Od tegorocznej edycji Pomorskiego Konkursu Piw Domowych Browar AMBER będzie głównym partnerem Konfraterni w tej sprawie. To jedno z ustaleń z mojego dzisiejszego spotkania w browarze z najwyższymi czynnikami.
Czy mozecie dac formularz zgloszeniowy w innym formacie niz pdf moze byc jakis word
Posyłam Ci mejlem RTF i ODT
A co złego z tym PDF?
Kanclerz napisał/a:
A co złego z tym PDF?
Pewnie nie idzie rubryk na kompie wypełnić 
Belzebub napisał/a:
Kanclerz napisał/a:
A co złego z tym PDF?Pewnie nie idzie rubryk na kompie wypełnić
A i tak trza parafę strzelić, nie?
dokladnie tak nie da si rubryk wypelnic a jak wydrukowalem pdf to znowu trzeba sie strasznie zageszczac z pismem
Cusz... wolą Pełnomocnika konkursu była wszystko trzasnąć na jednej stronie. Co tysz posłusznie uczyniłem byłem 
--
Swoją drogą dowieszę wersje RTF i ODT gdzie trzeba. Nie mając co prawda pewności jak to trawi winda, bo jej nie mam.
Ostatnio edytowany przez Kanclerz (17-06-2010 15:11:39)
| Wątek | Odpowiedzi | Wyświetlenia | Ostatni post |
|---|---|---|---|
|
|
26 | 1630 | Dzisiaj 12:04:57 przez enzym |
|
Czarny Browar A.D. 2010 przez TomX
|
21 | 1262 | 26-07-2010 16:16:54 przez TomX |
|
Identyfikacja domowych piwek przez Infam
|