Nie jesteś zalogowany.
Cześć. Ponieważ sytuacja na rynku chmielu w tym roku jest bardzo skomplikowana i ciekawa zarazem, skup praktycznie się jeszcze nie rozpoczął. Mam następującą propozycję:sprzedam uczestnikom forum chmiel w cenie jaka będzie na rynku,jednej osobie , w jednej partii min. 50 kg, odbiór własny. A Wy to między sobą rozprowadzicie, w jakiej cenie to już dla mnie nie istotne,o alfa w chmielu powinienem wiedzieć coś pod koniec przyszłego tyg.(mam zawiezć próbki do Puław, do JUNG -u). W torebkach po 10 czy po20 dkg nie będę wysyłał nikomu, no chyba że raz komuś jako próbkę.Znajomi chmielarze by mnie śmiechem z.....li, gdyby się dowiedzieli że chmiel sprzedaję jak w aptece na dkg. Tak ja to widzę , pozdrawiam i czekam na odzew.
Hasintus napisał:
Saflager S-23
Suche, proste w obsłudze, nie dają siarczkowych zapachów i diacetylu.
Nie testowałem ich jeszcze, ale słyszałem plotki, że ich największa wadą jest właśnie nadmierna produkcja siarki, nawet słyszałem zalecenia, żeby je fermentowac w nieco wyższej temperaturze 12-13*, żeby mogło się dobrze przewentylować.
Statystycznie i średnio najbardziej cenione i najbardziej masowo używane są Bohemian Lager. Co ciekawsze, jest ich sucha odmiana, ale nie jest sprzedawana piwowarom domowym.
coder napisał:
Hasintus napisał:
Saflager S-23
Suche, proste w obsłudze, nie dają siarczkowych zapachów i diacetylu.Nie testowałem ich jeszcze, ale słyszałem plotki, że ich największa wadą jest właśnie nadmierna produkcja siarki, nawet słyszałem zalecenia, żeby je fermentowac w nieco wyższej temperaturze 12-13*, żeby mogło się dobrze przewentylować.
Przy fermentacji wydziela się siarkowodór, potwierdzam, ale tylko w trakcie fermentacji. Wesoły na browar.biz polecał, żeby wrzucić do fermentora kawałek miedzi (rurki, nakrętki), to spowoduje wytrącenie się soli z tą siarką z H2S.
To podniesienie temp. ma zredukować diacetyl. Z tym, że w warunkach refermentacji w butelce nie jest to konieczne, bo drożdżaki sobie z diacetylem poradzą. Może to co najwyżej dłużej potrwać. Moje piwa na S-23 często przy rozlewie miały diacetyl w aromacie, po kilku tygodniach w but. nie było po nim śladu.
Coby nie pisać, S-23 to bardzo dobre drożdże są. Piwo mojego kumpla na S-23 zajęło 2. miejsce (właściwie to ex equo pierwsze) na V WWP w kategorii pils, moje też na S-23 było 4.
blackberry napisał:
sprzedam uczestnikom forum chmiel w cenie jaka będzie na rynku,jednej osobie , w jednej partii min. 50 kg, odbiór własny.
No to pewnie nie pohandlujemy, ale dzięki za dobre chęci.
kopyr napisał:
blackberry napisał:
sprzedam uczestnikom forum chmiel w cenie jaka będzie na rynku,jednej osobie , w jednej partii min. 50 kg, odbiór własny.
No to pewnie nie pohandlujemy, ale dzięki za dobre chęci.
No fakt - partia 50kg to raczej małe szanse.
Ale np przy 20kg można już się zastanawiać. Widziałeś ile Seta zebrał chętnych?
Blackberry - dwa pytania:
1. 20kg wchodziło by w grę? Chyba Lubelskiego. Czy na Magnum są jacyś chętni?
2. gdzie byłoby do odbioru?
Zle się wyraziłem poprzednio. Jeśli ktoś chce to może być i10 i 20kg. ale rozchodzi się o odbiór - osobiście z gospodarstwa. Ja mieszkam pod Lublinem dojazd w pożo, ale trzeba przyjechać:). Cześć.

A jaka sa gabaryty worka 20kg? Czy wchodzi w gre wyslanie kuriera?
blackberry napisał:
Ja mieszkam pod Lublinem dojazd w pożo, ale trzeba przyjechać:). Cześć.
Z której strony Lublina?
Może z północnej?
Za tydzień będę jechał do rodziny do Radzynia. Będę przejeżdżał przez Kock. Może to gdzieś niedaleko?
A za jakiś miesiąc będę w Lublinie, ale nie wiem czy tyle może na nas czekać chmiel.
Płd- wsch. za Lublinem16km w stronę Zamościa, myślę że do połowy listopada będę miał jeszcze chmiel.Choć wolałbym sprzedać wszystko wcześniej, ale jak już wspominałem ten sezon jest b. ciekawy(chyba kupcy próbują wyhuśtać w tym roku plantatorów
) Pozdrawiam:)
blackberry napisał:
Płd- wsch. za Lublinem16km w stronę Zamościa, myślę że do połowy listopada będę miał jeszcze chmiel.Choć wolałbym sprzedać wszystko wcześniej, ale jak już wspominałem ten sezon jest b. ciekawy(chyba kupcy próbują wyhuśtać w tym roku plantatorów
Oj, niestety będę trochę od drugiej strony Lublina. Z kolei mój wyjazd do Lublina stoi na razie pod znakiem zapytania (może być za miesiąc, może być za dwa). A że chmielu jeszcze trochę mam, więc chyba jednak podziękuję.
Nie ma na forum nikogo z okolic Lublina kto by mógł się tym zająć?? 
Stasiek napisał:
Nie ma na forum nikogo z okolic Lublina kto by mógł się tym zająć??
Nadałem temat secie, ale nie wiem czy coś z tego wyszło.
blackberry napisał:
o alfa w chmielu powinienem wiedzieć coś pod koniec przyszłego tyg.(mam zawiezć próbki do Puław, do JUNG -u).
Czy wiadomo już ile % a-k ma ten chmiel?
chmielarz napisał:
Może ktoś zainteresowany kupnem dużej ilośc???
Możemy myć zainteresowani, ale zależy ile to jest "duża ilość" 
I po ile?
I gdzie odbiór?
Trochę konkretów poprosimy.
Napiszę pokrótce wszelkich plantatorom jakie są idealne warunki dla piwowarów-amatorów:
- zamówienie minimum: 1kg
- możliwość wysyłki pocztą
- cena ok 50zł/kg wliczając koszt wysyłki
- znana zawartość alfa-kwasów
- chmiel wysuszony, dobrej jakości
- zakup najlepiej za pośrednictwem serwisu Allegro
Jeżeli zgadzacie się na takie (lub zblizone) warunki, to tu (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=75576) macie ok 20stu klientów... Wystarczy napisać posta.
chmielarz napisał:
Odnośnie "Stasiek" A jak duże interesują ilości??
My to detaliści jesteśmy.
Mnie konkretnie interesowałoby jakieś 2-3kg. Ale gdyby zebrać piwowarów z okolicy (bliższej lub dalszej), to by pewnie się zebrało z 10-20kg.
Zgadałem się niedawno z kolegą z pracy - mieszka niedaleko Puław i ma dostęp do chmielu. Ma marynkę i lubelski.
Może wysłać/przywieźć nawet małe ilości (100-200g).
Cena 40zł/kg - odbiór osobisty w Warszawie.
Jeśli z przesyłką to do ceny doliczyć koszt wg cennika Poczty Polskiej.
Jeśli ktoś zainteresowany to kontakt wyślę na PW.
He he, ja zszedłem z ceną do 30 zł za kg. dalej nie ma odzewu,a że osobiście odbiór to uważam że uczciwiej widzi się co się kupuje i jest ok. No ale to takie czcze gadanie, chmiel na umowy w tym roku skupowany jest w cenie od 20do 25 zł + vat, na wolnym rynku to nawet po 17 zł.Ja osobiście w tym tyg. sprzedaję wszystko hurtem na umowę i będę miał spokój.Tak na marginesie dziwię się forumowiczowi( Seta o ile pamiętam??) z Biłgoraja, że w internecie chmielu szuka,na Zamojszczyznie jest tylu plantatorów... wystarczyłoby pojezdzić po wsiach i za 25 zł to z pocałowaniem w rękę by kupił. To by było na tyle.
blackberry napisał:
He he, ja zszedłem z ceną do 30 zł za kg.
A chciało by Ci się pakować za taką cenę chmiel np w pół kilogramowe paczki i wysyłać? 
Ja kupiłem w sobotę 6kg - też po 30zł. W okolicy Opola Lubelskiego. W końcu jednak doszła do skutku ta wycieczka do Lublina więc praktycznie zajechałem "po drodze".
Może gdybym pojeździł po wsiach i popytał to bym i kupił gdzieś taniej, ale tak przynajmniej miałem zapakowane w worki za przygotowane do zabrania.
blackberry napisał:
Tak na marginesie dziwię się forumowiczowi( Seta o ile pamiętam??) z Biłgoraja, że w internecie chmielu szuka,na Zamojszczyznie jest tylu plantatorów... wystarczyłoby pojezdzić po wsiach i za 25 zł to z pocałowaniem w rękę by kupił. To by było na tyle.
Plantatorzy Kolego są na puławszczyźnie
, a nie na zamojszczyźnie. Przynajmniej nie ma ich praktycznie w powiecie biłgorajskim i zamojskim.
w tym roku rzeczywiście kupić bardzo łatwo, ale rok temu był kosmos. Słyszałem, że co sprytniejsi pod koniec sezonu po 200zł/kg sprzedawali.
A szukanie w Internecie nie jest zbyt problematyczne (dla mnie przynajmniej).
Dla zaoszczędzenia 5zł nie chce mi się... 
Najwięcej plantatorów chmielu jest fakt w gminie Wilków to woj. lubelskie natomiast taka kraina jak PUŁAWSZCZYZNA nie istnieje chiba że w Krainie Oz... jest natomiast powiat Puławski(możesz mi wierzyć na słowo urodziłem się w Puławach i mieszkałem tam przez blisko 30 lat).A na zamojszczyznie(mam na myśli d. woj. Zamojskie)są plantacje chmielu i to wcale nie tak mało Szanowny Panie Seta. Poza tym do dziś dnia wiele osób używa nazwy Zamojszczyzna i są z tego dumni.
Stasiek napisał:
Zgadałem się niedawno z kolegą z pracy - mieszka niedaleko Puław i ma dostęp do chmielu. Ma marynkę i lubelski.
Może wysłać/przywieźć nawet małe ilości (100-200g).
Cena 40zł/kg - odbiór osobisty w Warszawie.
Jeśli z przesyłką to do ceny doliczyć koszt wg cennika Poczty Polskiej.
Jeśli ktoś zainteresowany to kontakt wyślę na PW.
Wczoraj odebrałem Marynkę i Lubelski. Chyba kupiłem od Twojego kolegi
Jeśli ma na imię Tomek, to pewnie ta sama osoba.